Додикова понуда СДС-у и ПДП-у

Додик и СДС-у нудио мјесто у Савјету министара. Говедарица инсистира на Закону о поријеклу имовине, новом Изборном закону, контролу Јавног сервиса Републике Српске. . .

Република Српска 26.03.2019 | 17:31
Додикова понуда СДС-у и ПДП-у
Лидер СНСД-а Милорад Додик истакао је да је са представницима СДС-а на данашњем састанку разговарано о сарадњи на нивоу БиХ. 

''СДС је опозиција у РС, али постоји спремност да се ради о сарадњи на нивоу БиХ. У наредних седам дана треба да добијемо одговор'', истакао је Додик и додао да био волио да СДС буде са СНСД у Савјету министара.

''СНСД и СДС су двије кључне партије у Републици Српској и волио бих када би дошло до сарадње, јер би то допринијело политичкој стабилности'', казао је Додик.

Додик је рекао да је било ријечи и о политикама које се тичу Републике Српске.

''Разговарали смо о промјенама изборног закона, успостављању парламентарне комисије за надзор рада јавног сервиса, на чему је инсистирао СДС, а ми смо за надзор и осталих медија, казао је Додик. 

Он је рекао да је СДС инсиститрао и на Закону о испитивању поријекла имовине. 

''Што се тиче нас, не мислимо да тако нешто треба, јер постоје државни органи који треба да то раде, али СДС ће то предложити, па ћемо видјети о чему се ради'', казао је Додик, наводећи да СНСД није за провођење хајке у вези тога. 

''Због одговорности смо спремни да разговарамо о нивоу власти БиХ'', казао је лидер СДС-а Вукота Говедарица.

''Прича о српском јединству не смије да буде политички трик, јер би то значило једноумље. Без обзира да ли били у власти на нивоу БиХ, СДС ће бранити позицију РС. Разговарали смо о Изборном закону БиХ, спремни смо заједно да радимо на томе'', истакао је Говедарица.

Он је додао да су на састанку отворили питање о повећању ПДВ-а, наводећи да је Додика подсјетио да то није добро и да СДС раније није подржао ни повећање акциза на гориво. 

''Напросто, није прихватљиво повећање ПДВ-а, док је Додик рекао да се о томе размишља под условом да дође до пореског растерећења у РС'', додао је лидер СДС-а.

Он је рекао да су тражили да се формира парламентарна комисија за мониторинг јавног сервиса у Републици Српској, да се донесе Закон о поријеклу имовине, јер је то неопходно за све. Ми хоћемо да будемо партнери када су у питању интереси Републике Српске. Што се тиче учешћа у власти, о томе ће се ускоро изјаснити органи странке. 

''У парламентарну процедуру ћемо опет да упутимо Закон о поријеклу имовине и покушаћемо заједно да дођемо до рјешења. Дакле, желимо да будемо партнери. Органи странке ће се ускоро изјаснити да ли ћемо заједно у власт на нивоу БиХ. Без обзира да ли били у томе или не, спремни смо да разговарамо о темама битним за Српску'', додао је он.

Што се тиче МАП-а, Говедарица је рекао да су ту ставови идентични и да нема НАТО пута. Према његовим ријечима, СДС је од СНСД-а добио понуду да има једног министра у Савјету министара и да то буде Говедарица. Предсједник СДС-а је рекао да није добро да се понуда персонално веже за било кога, наводећи да ће странка заузети став када је ријеч о учешћу у власти. 

Делегацију СДС-а предводи предсједник странке Вукота Говедарица, а с њим су Мићо Мићић, Мирко Шаровић, Недељко Гламочак и Дарко Бабаљ.

Додик нуди функције: Бореновић одбио...

Предсједник СНСД Милорад Додик изјавио је да су заинтересовани да са ПДП уђу у власт на нивоу БиХ, и да ће одговор од њих добити идуће седмице.  



Након састанка страначких делегација, Додик је рекао да је Бореновићу понудио функцију у Савјету министара, али да је он то одбио.

Разговарано је о томе да се заједно предложи нови изборни закон БиХ у коме би посланички мандат припадао партији, а не појединцу.

– И под условом да се не уђе заједно у Савјет министара БиХ, радићемо на консензусу на нивоу БиХ. Једно од питања је МАП, гдје нас обавезује Резолуција НСРС о војној неутралности. Нико од нас неће гласати за приближавање НАТО. То питање форсирају Бошњаци. Ми нећемо ући у формирање парламентарних комисија на нивоу БиХ ако не буде формиран Савјет министара. СНСД ће од априла промијенити своју политику ако не буде формиран Савјет министара – рекао је Додик.

Бореновић је рекао да су они опозиција у РС, али су показали зрелост да разговарају.

– Тачно је да ми је СНСД понудио министарску функцију, да сам је одбио, не мора све да ба буде и интересу функције, него у интересу грађана. Што се тиче учешћа ПДП у власти на нивоу БиХ, видјећемо. Драго ми је што смо се договорили о изборном закону. Договорили смо неку врсту парламентарног надзора над радом јавног сервиса РС. Покушаћемо да унесемо ред и у политичким партијама. Тачно је да нема парламентарних комисија БиХ, што значи да парламент неће моћи да ради. Очекујемо да се Савјет министара што прије формира. Након дуго времена смо свјесни да одлуке од интереса за грађане требамо усаглашавати, без обзира да ли смо власт и опозиција, ту нема сујете – рекао је Бореновић.



БН ТВ

Коментари / 51

Оставите коментар
Name

Па добро

26.03.2019 16:39

Институционално кроз релевантне партијске органе рјесавање проблема, а не искакање Цицка Бјелице који даље од Сокоца не зна ниста. Од Вукоте и овај пут одговоран приступ националном интересу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мицо

26.03.2019 17:00

Добар Вукота! Додик би да све блокира ако му не дају у власт. Он води политику сукоба. Треба будалу зауставити. Сјео је за тенк!

Name

Милун

26.03.2019 17:09

Ово је покушај да се разбије СДС и ПДП и да он н акон тога влада колико хоће.Осјетио је он да је ударио на тврд орах који ће преузети на следећим изборима локалну власт у већини РС а потом на следећим и у РС.Зна он добро да му се љуља од СДС и ПДП јер би могли неки да му откажу послушност у скоријем периоду и да изгуби скупштинску већину у РС и да буде развлашћен, зато ово и ради да би ове странке разбио као што је то урадио са осталим.Не дајмо се људи.

Name

пара нема

26.03.2019 17:19

Баја би да повећа ПДВ и да отме од сиротиње и посљедњи залогај из уста, неће да може Баја, бошњачки политичари ће спасити српски народ тог сценарија, вјеровали или не

Name

Тамјан

26.03.2019 17:21

Вукоти је боље да прихвати улогу у СМ, гдје може бар нешто одлучивати, него она нека функција коју је себи додијелио, у некој Комисији за контролу уласка комбија са укупљеном сировином при Јелшинграду или како се већ зове.

Name

ЦОНДИТИО СИНЕ QВА НОН

26.03.2019 17:35

А не би питања КО ЈЕ УБИО ДАВИДА.Одговор на то питање па онда наставак разговора!

Name

075

26.03.2019 17:43

@пара нема Да вас утјешим да су и "бошњачки политичари" иста ст.ка као и "српски политичари", мртву маму би из гроба (мезара) продали за власт!! Погледајте СДА се поцијепала у још пар странака, моле Комшића да уђе у Вијеће министара БиХ исто као и Милорад опозицију у "бољем" ентитету јер мислим, пустите лапрдање Милорада у Нишу, да су Бакир, Драган и Милорад уцијењени да нешто потпишу и да им је да се сакрију иза осталих!! Комшић је кључ јер ако он што би Срби рекли изда и потпише за Вијеће министара БиХ онда је мали човјек у БиХ било како да се зове нај.б.о а трутови са буџета могу трљати руке јер кредити долазе за њихове плате!

Name

075

26.03.2019 18:13

Милорад може комотно у Топ листу надреалиста да преузме улогу " Ченге " и ону култну реченицу " Пара можда бидне а можда и не бидне " јер касе су му празне ! хттп://депо.ба/цланак/187204/од-априла-снсд-мијења-своју-политику-уцесца-у-власти-на-дрзавном-нивоу

Name

051

26.03.2019 22:51

Ако се примите на његову манипулаторску прицу, и нисте ни за ста.

Name

Перо

26.03.2019 16:41

Коректни закљуцци овог састанка делегација СДС и СНСД.Добро је да се органи СДС изјасне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

26.03.2019 20:47

Вјерујем да це СДС прихватити понуду, вец су је прихватили али неце јавно да казу. ПДП це се ломити.

Name

Кес

26.03.2019 16:42

Бабаљ це остати досљедан. Цовјек има цијену

ОДГОВОРИТЕ
Name

власеница

26.03.2019 16:43

СМРАД СЕ ИГРА СА ВАМА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радник

26.03.2019 16:44

Само ви повецајте пдв. Последица тога це бити веци редови пред амбасадама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

26.03.2019 16:46

Додику је догорјело до лаката ,Америка га притисце за НАТО а Бакир му неда у Дрзавну власт

ОДГОВОРИТЕ
Name

075

26.03.2019 17:47

@Милан Да вас исправим Жељко Комшић не да, надам се да ће тако остати, Бакиру, Драгану и Милораду да направе Вијеће министара БиХ и да наставе све нас задуживати да би своју сто.у са буџета нахранили сва тројица а ми сви новце враћали!! Жељко Комшић нема својих буџетских овисника јер ДФ је мања али честитија странка од АЛ Капоне "странака": СДА, ХДЗ и СНСД!!

Name

Рајко П

26.03.2019 16:51

Само остати досљедни,док нови предсједник не преузме странку,онда у побједе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вук

26.03.2019 16:53

Хе,хе ниста није договорено,све ми се цини, све се своди на таксативно набрајање вец познатих ставова, мазање оцију.Овај МАП сто га потписасе ови из СНСД-а много зајебан за Бурлу.Имам осјецај да це цвилити, вец је поцео

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да

26.03.2019 19:28

Оно што је преко Радмановића тражио сада ће он лично да нас уведе у НАТО. Он је НАТО сатаниста и треба му покриће да у Савјету министара има кадрове СДС и ПДП да сваки на њих одговорност прихватања МАП програма. Има већину са ХД, СДА и ДФ па нека усваја МАП што је тражио у име БиХ његов Радмановић.Он неће прихватити реформу изборног закона и електронско гласање јер неможе узимати милионе за штампање листића, а и вршити махинације у изборном дану.СДС и ПДП неће гласати за МАП и то је став српског народа, а како ће Додик то је његова брига јер свако носи своје грихове и мора их платити.

Name

ре

26.03.2019 16:58

Бакир ће опет узети РС опозицију да чини власт Федерације, СНСД је разарач свега доброг и напредног у БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

075

26.03.2019 17:51

@ре Од куда вама да је Бакир толико моћан у Ф. БиХ? Подупиру га руралци које на то изравно или неизравно натјера ИВЗ и пар % градских папака а жену му мрзе сви у Ф.БиХ јер она је нешто као Елена Чаушеску, зло од жене!

Name

Измедју папка и политицара линија је танка

26.03.2019 17:00

Дакле ниједан није тразио оставку Драгана Лукаца. Маца појела језик. Упласили се великог манипулатора. Тада би видјели ко је Додик и ко му је вазнији Република Српска или Драган Лукац. Хајде господо изборите несто и за народ не само за себе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мико

26.03.2019 17:23

Одлично, то је требао бити тест да ли је искрен кад нуди сарадњу. Лукач ионако смета и Додику.

Name

СНСД+ДНС+Баја Патак

26.03.2019 20:39

Папцине свих земаља ујединимо се!

Name

ре између папка и политичара

27.03.2019 03:13

Свјесни су сви да Лукачу Додик и Бисерка не смију ништа. Из ког разлога можемо само да претпоставимо. Дарко Илић је Лукачев човјек Радио је у специјалном тужилаштву очигледно против Додика и његових кумова има доста доказа.

Name

Види , Види ...

26.03.2019 17:41

Нуде се министарске функције предсједницима странака , а Вукота цини се да је вец прихватио , зато се није пуно бунио када му је отета функција предсједника РС . Па Вукота , побогу теби нуди функцију онај сто је купио изборе , али насим парама . Вукота да имас имало достојанства и морала овом типу си требао реци и подсјетити га ста је било у Теслицу , то је право огледало и такозваних избора у октобру . Разоцарао си многе , Вукота , уствари све оне који зиве или планирају да зиве од свог рада , а не бављењем криминалом , а сто је заститни знак овог типа сто си са њим водио преговоре . Споменули , Вукота кроз разговор тзв. Батагон , споменули ко је убио Давида , казес спомињао си поријекло имовине , цини се само реда ради . Па како би тај тип доказао поријекло имовине , никако . И ти се Вукота са таквим типовима договарас о министарској фотељи . Вукота , ти си релативно млад цовјек , да ли размисљас о младим генерацијама куда це и ста це , јер овај тип сто са њим договарас фотељу је све сто се могло унистити , унистио је . Да ли и ти Вукота сада размисљас по принципу уграби сто се уграбити мозе па гдје пукло да пукло , бас те брига за будуце нарастаје . Е мој Вукота , на ста си спао !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

26.03.2019 17:50

Ти као да си био на том састанку или си видовит али је оцито да имас слаб слух а и вид јер цовјек није ни прихватио а није ни одбио него као и досад главни одбор странке це одлуцити.

Name

РЕ

26.03.2019 18:00

СДС је и укопао тај стални плес на жици са Додиком. Врти их Баја као на рингишпилу већ двадесет година дајући мрвице конформистима на нивоу БиХ, а народу шипак. Погледајте кога је повео на преговоре са Додиком, све оне који заговарају коалицију са СНСД-ом. Како их није све срамота. А ми нешто критикујемо Чавића. Чавић бар није завлачио своје чланство пола године као ови наши. Срам их свих било.

Name

РЕ РЕ

26.03.2019 18:08

Па добар дио главног одбора који је за сарадњу је повео Додику, добар дио је остао као што су Цицко, Караџићева и још ко зна колико их има, а са оним правим искреним и поштеним члановима ГО ће они лако. Али и ми ћемо онда лако њих напустити и прикључити се прогресивним снагама. Само чекамо коначну одлуку, доста нам је више ове клацкалице. Хоћемо да радимо на терену као и ПДП.

Name

ре

27.03.2019 06:37

Уласком у комбинацију са СНСД-ом овог пута СДС це све да изгуби па и цланство Ово би била катастрофална греска СДС-а зарад неке 4 године власти које нису сигурне јер неби први пут било да их Додик избаци кад му висе нетребају а у медјувремену би СДС напустило цланство које је страдало од тог истог СНСД и то бесповратно МИлим да би то докрајцило СДС сто и јесте циљ

Name

ПАТРИОТ

26.03.2019 17:42

ДОСЛО ВРИЈЕМЕ ДА СЕ ОБЕЦАЊА ДАТА АМЕРИМА МОРАЈУ ИСПУНИТИ, А ПОСЕБНО ПУТ КА ЦЛАНСТВУ У НАТО. САДА ТРЕБА НАВУЋИ СДС И ПДП ДА ТО ЗАЈЕДНИЧКИ ПРИХВАТЕ, ДА НЕ БИ БИЛА ТАКО ОЧИТА ИЗДАЈА СРПСКОГ НАРОДА ОД СНСД-а. ТО ЈЕ СУСТИНА ЦИЈЕЛЕ ПРИЦЕ О ЈЕДИНСТВУ НА НИВОУ БИХ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

26.03.2019 18:02

Јок ето у питању су идеолоски принципи јединства .... Додик зели да подијели терет одбијања уласка у НАТО, или прихватања...ту подјелу плаца једним министарством...цим их не буде требао висе, набице их ногом из СМ БиХ

Name

Поп јовица

26.03.2019 17:43

Рудоњи је загустило око МАП-а и повећања пореза па би да увуче СДС и ПДП у власт па да подјели одговорност! Сутра када овај гладни народ буде кукао због повећања пореза баја ће рећи како су сви заједно у томе учествовали! Запамтите,баја једно мисли,друго прича и треће ради! СТОП ПОВЕЋАЊУ ПОРЕЗА И ЗАВЛАЧЕЊА РУКУ У НОВЧАНИК НАРОДА!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мој приједлог

26.03.2019 17:51

Дајте БиХ и РС Давору Драгицевицу и Муризу Мемицу, па цете видјети како се прави и брани дрзава и народ, а ви сви МРШ

ОДГОВОРИТЕ
Name

роттердам

26.03.2019 17:57

Господине бореновицу и господине Говедарица недајте да вас подбули Додик превари.Тразите само закон о поријеклу имовине,нови изборни закон и контролу РТРС-е.Цовјег изгледа као изгубљен слуцај.Нека сам у Сарајеву ресава свој лоповлук.Сви ми знамо ста су радили и говорили СНСД-овци.Багра је то!Зло невидјено.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Владаспаса

26.03.2019 17:57

Тосе зове Лоповска посла или Влада народног спаса. На крају кад пропадну сви су криви а не сам Додик.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пјесма

26.03.2019 18:10

Мила мајко шаљи ме на воду, јер ме мој драги крај извора вара

Name

Кики

26.03.2019 18:28

Ова година је 100 % крах финанцијског система. Под хитно се мора несто крупније продати да би се то зауставило...нема се довољно прихода а камате све поједосе.. На бубањ иде ЕП Српске и Телеком федерације. Онда це моци на миру 2 мандата да врацају кредите...а посље опет бубањ.

Name

Емир савјетник Кустурица

26.03.2019 18:14

Замислите слуцајности. Данас је у Додиковом административном центру - стакленој басти био нико други до његов велики гуру, дворски Распуцин, највеци зиви антрополог медју Србима послије Јована Цвијица, Емир Немања Кустурица. Његовом волсебном боравку претходио је звук вертаљота или ти хеликоптера. Многи би помислили да је након документарца о уругвајском револуционару и сиромасном предсједнику Мухики који је отимао од богатих и дијелио сиромаснима одлуцио да направи равнотезу и српском народу понуди исцјелитељски филм о српском суперхику Додику који отима од сиромасних и дијели богатима и себи наравно. Медјутим посто га је суперхик промовисао у свог савјетника за антрополоска питања у Срба и осталих (како реце он најбоље зна дух царсије мислеци на Сарајево) несумњиво да му је овај пут требао да га припреми за Херцеговца Вукоту (инаце Кустурицини су од Билеце а нас Вукота је из сусједног Гацка). И тако сазнацемо ускоро да ли је у свом стакленом центру Додик открио стаклену браду до сада непоколебљивог Гацанина уз помоц овог антрополога. Оцигледно да Додик не познаје свој народ даље од Лијевца поља.

ОДГОВОРИТЕ
Name

здравко

26.03.2019 19:52

Сто додо показује палцем према горе,сигурно мисли питајте Загреб сто це реци усташка света тројка.

Name

Зоран

26.03.2019 18:34

Све похвале за принципијелан и јасан став предсједника Говедарице,како је елгантно и виспрено уцуткао двојицу тројанских коња у СДС...мислим при том на Мицу и Бабаља...То је био покусај да њега наведу да експлицитно одбије те гнусне понуде да би га јос зесце напали унутар странке ови гладни и на новац и функције проклети кадровици...Овако их је натјерао да се јасно и јавно изјасне на ГО СДС....да и цланству и градјанима буде и конацно постсне јасно ко су русиоци СДС...ко отвара та зариста која недавно помену Милицевиц....Вукотин став ту је јасан и недвосмислен...са Додиком ниста,за РС све...мудро и дрзавницки...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аваx

26.03.2019 18:41

То више говори о овим другим него о самом Додику, али нема везе. Циркус се наставља !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Немања

26.03.2019 18:46

Па ко је сад "ОНА ЖЕНСКА СТВАР", како рече вођа снсд-а!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Беба

26.03.2019 18:56

Ето, полако корак по корак и Баја вас вуче за нос. Немам коментара. Нећу више никад гласати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Новица

26.03.2019 18:58

Овај народ попут кокошки памти задње храњење, стара мудрост каже вук длаку мијења , ћуд никако! Није се промјенило ништа у политици ни у схватањима Додика, само му сад треба да сви буду са њим да сутра каже јесте ли били! Паметном доста да са њим ни у цркву не треба ићи, послије свих увреда!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радојка

26.03.2019 19:15

Добро се казе Ко прије дјевојци његова дјевојка Најбоље је просао издајник Цубриловиц утуси онај стари хотел и узе два милиона с кумом Цави цијели систем вама по плата

Name

МИХАЈЛО

26.03.2019 20:20

КО ЈЕ УБИО ДАВИДА?

ОДГОВОРИТЕ
Name

??

26.03.2019 21:33

Дакле пред њима је чавићевски избор - власт и након истека мандата политичка смрт или стрпљење и надање да ће једног дана дочепати се власти и новца. За чавићевски гамбит су ипак премлади, осим ако се намјеравају престати бавити политиком кроз 4 године...

ОДГОВОРИТЕ
Name

рациц

26.03.2019 21:44

Највеци проблем Републике Српске су похлепни неморални политицари повезани са похлепним бизнисменима којима дрзавне функције слузе искљуциво као ресурс за приватни бизнис а народ који пропада због таквог њиховог односа према Отадзбини посматрају само као колатералну стету. Истина долази. Не треба нас бити страх да будемо храбри.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МрДр

26.03.2019 22:33

Хоће вам га Милокрад ућерати ако прихватите СМ ,живи били па видјели жели само да пребаци одговорност са себе и да изађе чист из свега .Имајте мозга бар мало

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

27.03.2019 04:46

Баја це вас јефтно купити све сто буде неваљало а тога це бити највисе бицете кривци.

ОДГОВОРИТЕ