Dodikova ponuda SDS-u i PDP-u

Dodik i SDS-u nudio mjesto u Savjetu ministara. Govedarica insistira na Zakonu o porijeklu imovine, novom Izbornom zakonu, kontrolu Javnog servisa Republike Srpske. . .

Republika Srpska 26.03.2019 | 17:31
Dodikova ponuda SDS-u i PDP-u
Lider SNSD-a Milorad Dodik istakao je da je sa predstavnicima SDS-a na današnjem sastanku razgovarano o saradnji na nivou BiH. 

''SDS je opozicija u RS, ali postoji spremnost da se radi o saradnji na nivou BiH. U narednih sedam dana treba da dobijemo odgovor'', istakao je Dodik i dodao da bio volio da SDS bude sa SNSD u Savjetu ministara.

''SNSD i SDS su dvije ključne partije u Republici Srpskoj i volio bih kada bi došlo do saradnje, jer bi to doprinijelo političkoj stabilnosti'', kazao je Dodik.

Dodik je rekao da je bilo riječi i o politikama koje se tiču Republike Srpske.

''Razgovarali smo o promjenama izbornog zakona, uspostavljanju parlamentarne komisije za nadzor rada javnog servisa, na čemu je insistirao SDS, a mi smo za nadzor i ostalih medija, kazao je Dodik. 

On je rekao da je SDS insistitrao i na Zakonu o ispitivanju porijekla imovine. 

''Što se tiče nas, ne mislimo da tako nešto treba, jer postoje državni organi koji treba da to rade, ali SDS će to predložiti, pa ćemo vidjeti o čemu se radi'', kazao je Dodik, navodeći da SNSD nije za provođenje hajke u vezi toga. 

''Zbog odgovornosti smo spremni da razgovaramo o nivou vlasti BiH'', kazao je lider SDS-a Vukota Govedarica.

''Priča o srpskom jedinstvu ne smije da bude politički trik, jer bi to značilo jednoumlje. Bez obzira da li bili u vlasti na nivou BiH, SDS će braniti poziciju RS. Razgovarali smo o Izbornom zakonu BiH, spremni smo zajedno da radimo na tome'', istakao je Govedarica.

On je dodao da su na sastanku otvorili pitanje o povećanju PDV-a, navodeći da je Dodika podsjetio da to nije dobro i da SDS ranije nije podržao ni povećanje akciza na gorivo. 

''Naprosto, nije prihvatljivo povećanje PDV-a, dok je Dodik rekao da se o tome razmišlja pod uslovom da dođe do poreskog rasterećenja u RS'', dodao je lider SDS-a.

On je rekao da su tražili da se formira parlamentarna komisija za monitoring javnog servisa u Republici Srpskoj, da se donese Zakon o porijeklu imovine, jer je to neophodno za sve. Mi hoćemo da budemo partneri kada su u pitanju interesi Republike Srpske. Što se tiče učešća u vlasti, o tome će se uskoro izjasniti organi stranke. 

''U parlamentarnu proceduru ćemo opet da uputimo Zakon o porijeklu imovine i pokušaćemo zajedno da dođemo do rješenja. Dakle, želimo da budemo partneri. Organi stranke će se uskoro izjasniti da li ćemo zajedno u vlast na nivou BiH. Bez obzira da li bili u tome ili ne, spremni smo da razgovaramo o temama bitnim za Srpsku'', dodao je on.

Što se tiče MAP-a, Govedarica je rekao da su tu stavovi identični i da nema NATO puta. Prema njegovim riječima, SDS je od SNSD-a dobio ponudu da ima jednog ministra u Savjetu ministara i da to bude Govedarica. Predsjednik SDS-a je rekao da nije dobro da se ponuda personalno veže za bilo koga, navodeći da će stranka zauzeti stav kada je riječ o učešću u vlasti. 

Delegaciju SDS-a predvodi predsjednik stranke Vukota Govedarica, a s njim su Mićo Mićić, Mirko Šarović, Nedeljko Glamočak i Darko Babalj.

Dodik nudi funkcije: Borenović odbio...

Predsjednik SNSD Milorad Dodik izjavio je da su zainteresovani da sa PDP uđu u vlast na nivou BiH, i da će odgovor od njih dobiti iduće sedmice.  



Nakon sastanka stranačkih delegacija, Dodik je rekao da je Borenoviću ponudio funkciju u Savjetu ministara, ali da je on to odbio.

Razgovarano je o tome da se zajedno predloži novi izborni zakon BiH u kome bi poslanički mandat pripadao partiji, a ne pojedincu.

– I pod uslovom da se ne uđe zajedno u Savjet ministara BiH, radićemo na konsenzusu na nivou BiH. Jedno od pitanja je MAP, gdje nas obavezuje Rezolucija NSRS o vojnoj neutralnosti. Niko od nas neće glasati za približavanje NATO. To pitanje forsiraju Bošnjaci. Mi nećemo ući u formiranje parlamentarnih komisija na nivou BiH ako ne bude formiran Savjet ministara. SNSD će od aprila promijeniti svoju politiku ako ne bude formiran Savjet ministara – rekao je Dodik.

Borenović je rekao da su oni opozicija u RS, ali su pokazali zrelost da razgovaraju.

– Tačno je da mi je SNSD ponudio ministarsku funkciju, da sam je odbio, ne mora sve da ba bude i interesu funkcije, nego u interesu građana. Što se tiče učešća PDP u vlasti na nivou BiH, vidjećemo. Drago mi je što smo se dogovorili o izbornom zakonu. Dogovorili smo neku vrstu parlamentarnog nadzora nad radom javnog servisa RS. Pokušaćemo da unesemo red i u političkim partijama. Tačno je da nema parlamentarnih komisija BiH, što znači da parlament neće moći da radi. Očekujemo da se Savjet ministara što prije formira. Nakon dugo vremena smo svjesni da odluke od interesa za građane trebamo usaglašavati, bez obzira da li smo vlast i opozicija, tu nema sujete – rekao je Borenović.



BN TV

Komentari / 51

Ostavite komentar
Name

Pa dobro

26.03.2019 16:39

Institucionalno kroz relevantne partijske organe rjesavanje problema, a ne iskakanje Cicka Bjelice koji dalje od Sokoca ne zna nista. Od Vukote i ovaj put odgovoran pristup nacionalnom interesu.

ODGOVORITE
Name

Mico

26.03.2019 17:00

Dobar Vukota! Dodik bi da sve blokira ako mu ne daju u vlast. On vodi politiku sukoba. Treba budalu zaustaviti. Sjeo je za tenk!

Name

Milun

26.03.2019 17:09

Ovo je pokušaj da se razbije SDS i PDP i da on n akon toga vlada koliko hoće.Osjetio je on da je udario na tvrd orah koji će preuzeti na sledećim izborima lokalnu vlast u većini RS a potom na sledećim i u RS.Zna on dobro da mu se ljulja od SDS i PDP jer bi mogli neki da mu otkažu poslušnost u skorijem periodu i da izgubi skupštinsku većinu u RS i da bude razvlašćen, zato ovo i radi da bi ove stranke razbio kao što je to uradio sa ostalim.Ne dajmo se ljudi.

Name

para nema

26.03.2019 17:19

Baja bi da poveća PDV i da otme od sirotinje i posljednji zalogaj iz usta, neće da može Baja, bošnjački političari će spasiti srpski narod tog scenarija, vjerovali ili ne

Name

Тамјан

26.03.2019 17:21

Вукоти је боље да прихвати улогу у СМ, гдје може бар нешто одлучивати, него она нека функција коју је себи додијелио, у некој Комисији за контролу уласка комбија са укупљеном сировином при Јелшинграду или како се већ зове.

Name

CONDITIO SINE QVA NON

26.03.2019 17:35

A ne bi pitanja KO JE UBIO DAVIDA.Odgovor na to pitanje pa onda nastavak razgovora!

Name

075

26.03.2019 17:43

@para nema Da vas utješim da su i "bošnjački političari" ista st.ka kao i "srpski političari", mrtvu mamu bi iz groba (mezara) prodali za vlast!! Pogledajte SDA se pocijepala u još par stranaka, mole Komšića da uđe u Vijeće ministara BiH isto kao i Milorad opoziciju u "boljem" entitetu jer mislim, pustite laprdanje Milorada u Nišu, da su Bakir, Dragan i Milorad ucijenjeni da nešto potpišu i da im je da se sakriju iza ostalih!! Komšić je ključ jer ako on što bi Srbi rekli izda i potpiše za Vijeće ministara BiH onda je mali čovjek u BiH bilo kako da se zove naj.b.o a trutovi sa budžeta mogu trljati ruke jer krediti dolaze za njihove plate!

Name

075

26.03.2019 18:13

Milorad može komotno u Top listu nadrealista da preuzme ulogu " Čenge " i onu kultnu rečenicu " Para možda bidne a možda i ne bidne " jer kase su mu prazne ! http://depo.ba/clanak/187204/od-aprila-snsd-mijenja-svoju-politiku-ucesca-u-vlasti-na-drzavnom-nivou

Name

051

26.03.2019 22:51

Ako se primite na njegovu manipulatorsku pricu, i niste ni za sta.

Name

Pero

26.03.2019 16:41

Korektni zakljucci ovog sastanka delegacija SDS i SNSD.Dobro je da se organi SDS izjasne.

ODGOVORITE
Name

re

26.03.2019 20:47

Vjerujem da ce SDS prihvatiti ponudu, vec su je prihvatili ali nece javno da kazu. PDP ce se lomiti.

Name

Kes

26.03.2019 16:42

Babalj ce ostati dosljedan. Covjek ima cijenu

ODGOVORITE
Name

vlasenica

26.03.2019 16:43

SMRAD SE IGRA SA VAMA

ODGOVORITE
Name

Radnik

26.03.2019 16:44

Samo vi povecajte pdv. Posledica toga ce biti veci redovi pred ambasadama.

ODGOVORITE
Name

Milan

26.03.2019 16:46

Dodiku je dogorjelo do lakata ,Amerika ga pritisce za NATO a Bakir mu neda u Drzavnu vlast

ODGOVORITE
Name

075

26.03.2019 17:47

@Milan Da vas ispravim Željko Komšić ne da, nadam se da će tako ostati, Bakiru, Draganu i Miloradu da naprave Vijeće ministara BiH i da nastave sve nas zaduživati da bi svoju sto.u sa budžeta nahranili sva trojica a mi svi novce vraćali!! Željko Komšić nema svojih budžetskih ovisnika jer DF je manja ali čestitija stranka od AL Kapone "stranaka": SDA, HDZ i SNSD!!

Name

Rajko P

26.03.2019 16:51

Samo ostati dosljedni,dok novi predsjednik ne preuzme stranku,onda u pobjede.

ODGOVORITE
Name

Vuk

26.03.2019 16:53

He,he nista nije dogovoreno,sve mi se cini, sve se svodi na taksativno nabrajanje vec poznatih stavova, mazanje ociju.Ovaj MAP sto ga potpisase ovi iz SNSD-a mnogo zajeban za Burlu.Imam osjecaj da ce cviliti, vec je poceo

ODGOVORITE
Name

Da

26.03.2019 19:28

Ono što je preko Radmanovića tražio sada će on lično da nas uvede u NATO. On je NATO satanista i treba mu pokriće da u Savjetu ministara ima kadrove SDS i PDP da svaki na njih odgovornost prihvatanja MAP programa. Ima većinu sa HD, SDA i DF pa neka usvaja MAP što je tražio u ime BiH njegov Radmanović.On neće prihvatiti reformu izbornog zakona i elektronsko glasanje jer nemože uzimati milione za štampanje listića, a i vršiti mahinacije u izbornom danu.SDS i PDP neće glasati za MAP i to je stav srpskog naroda, a kako će Dodik to je njegova briga jer svako nosi svoje grihove i mora ih platiti.

Name

re

26.03.2019 16:58

Bakir će opet uzeti RS opoziciju da čini vlast Federacije, SNSD je razarač svega dobrog i naprednog u BiH.

ODGOVORITE
Name

075

26.03.2019 17:51

@re Od kuda vama da je Bakir toliko moćan u F. BiH? Podupiru ga ruralci koje na to izravno ili neizravno natjera IVZ i par % gradskih papaka a ženu mu mrze svi u F.BiH jer ona je nešto kao Elena Čaušesku, zlo od žene!

Name

Izmedju papka i politicara linija je tanka

26.03.2019 17:00

Dakle nijedan nije trazio ostavku Dragana Lukaca. Maca pojela jezik. Uplasili se velikog manipulatora. Tada bi vidjeli ko je Dodik i ko mu je vazniji Republika Srpska ili Dragan Lukac. Hajde gospodo izborite nesto i za narod ne samo za sebe.

ODGOVORITE
Name

Miko

26.03.2019 17:23

Odlično, to je trebao biti test da li je iskren kad nudi saradnju. Lukač ionako smeta i Dodiku.

Name

SNSD+DNS+Baja Patak

26.03.2019 20:39

Papcine svih zemalja ujedinimo se!

Name

re između papka i političara

27.03.2019 03:13

Svjesni su svi da Lukaču Dodik i Biserka ne smiju ništa. Iz kog razloga možemo samo da pretpostavimo. Darko Ilić je Lukačev čovjek Radio je u specijalnom tužilaštvu očigledno protiv Dodika i njegovih kumova ima dosta dokaza.

Name

Vidi , Vidi ...

26.03.2019 17:41

Nude se ministarske funkcije predsjednicima stranaka , a Vukota cini se da je vec prihvatio , zato se nije puno bunio kada mu je oteta funkcija predsjednika RS . Pa Vukota , pobogu tebi nudi funkciju onaj sto je kupio izbore , ali nasim parama . Vukota da imas imalo dostojanstva i morala ovom tipu si trebao reci i podsjetiti ga sta je bilo u Teslicu , to je pravo ogledalo i takozvanih izbora u oktobru . Razocarao si mnoge , Vukota , ustvari sve one koji zive ili planiraju da zive od svog rada , a ne bavljenjem kriminalom , a sto je zastitni znak ovog tipa sto si sa njim vodio pregovore . Spomenuli , Vukota kroz razgovor tzv. Batagon , spomenuli ko je ubio Davida , kazes spominjao si porijeklo imovine , cini se samo reda radi . Pa kako bi taj tip dokazao porijeklo imovine , nikako . I ti se Vukota sa takvim tipovima dogovaras o ministarskoj fotelji . Vukota , ti si relativno mlad covjek , da li razmisljas o mladim generacijama kuda ce i sta ce , jer ovaj tip sto sa njim dogovaras fotelju je sve sto se moglo unistiti , unistio je . Da li i ti Vukota sada razmisljas po principu ugrabi sto se ugrabiti moze pa gdje puklo da puklo , bas te briga za buduce narastaje . E moj Vukota , na sta si spao !

ODGOVORITE
Name

Re

26.03.2019 17:50

Ti kao da si bio na tom sastanku ili si vidovit ali je ocito da imas slab sluh a i vid jer covjek nije ni prihvatio a nije ni odbio nego kao i dosad glavni odbor stranke ce odluciti.

Name

RE

26.03.2019 18:00

SDS je i ukopao taj stalni ples na žici sa Dodikom. Vrti ih Baja kao na ringišpilu već dvadeset godina dajući mrvice konformistima na nivou BiH, a narodu šipak. Pogledajte koga je poveo na pregovore sa Dodikom, sve one koji zagovaraju koaliciju sa SNSD-om. Kako ih nije sve sramota. A mi nešto kritikujemo Čavića. Čavić bar nije zavlačio svoje članstvo pola godine kao ovi naši. Sram ih svih bilo.

Name

RE RE

26.03.2019 18:08

Pa dobar dio glavnog odbora koji je za saradnju je poveo Dodiku, dobar dio je ostao kao što su Cicko, Karadžićeva i još ko zna koliko ih ima, a sa onim pravim iskrenim i poštenim članovima GO će oni lako. Ali i mi ćemo onda lako njih napustiti i priključiti se progresivnim snagama. Samo čekamo konačnu odluku, dosta nam je više ove klackalice. Hoćemo da radimo na terenu kao i PDP.

Name

re

27.03.2019 06:37

Ulaskom u kombinaciju sa SNSD-om ovog puta SDS ce sve da izgubi pa i clanstvo Ovo bi bila katastrofalna greska SDS-a zarad neke 4 godine vlasti koje nisu sigurne jer nebi prvi put bilo da ih Dodik izbaci kad mu vise netrebaju a u medjuvremenu bi SDS napustilo clanstvo koje je stradalo od tog istog SNSD i to bespovratno MIlim da bi to dokrajcilo SDS sto i jeste cilj

Name

PATRIOT

26.03.2019 17:42

DOSLO VRIJEME DA SE OBECANJA DATA AMERIMA MORAJU ISPUNITI, A POSEBNO PUT KA CLANSTVU U NATO. SADA TREBA NAVUĆI SDS I PDP DA TO ZAJEDNIČKI PRIHVATE, DA NE BI BILA TAKO OČITA IZDAJA SRPSKOG NARODA OD SNSD-a. TO JE SUSTINA CIJELE PRICE O JEDINSTVU NA NIVOU BIH

ODGOVORITE
Name

Re

26.03.2019 18:02

Jok eto u pitanju su ideoloski principi jedinstva .... Dodik zeli da podijeli teret odbijanja ulaska u NATO, ili prihvatanja...tu podjelu placa jednim ministarstvom...cim ih ne bude trebao vise, nabice ih nogom iz SM BiH

Name

Pop jovica

26.03.2019 17:43

Rudonji je zagustilo oko MAP-a i povećanja poreza pa bi da uvuče SDS i PDP u vlast pa da podjeli odgovornost! Sutra kada ovaj gladni narod bude kukao zbog povećanja poreza baja će reći kako su svi zajedno u tome učestvovali! Zapamtite,baja jedno misli,drugo priča i treće radi! STOP POVEĆANJU POREZA I ZAVLAČENJA RUKU U NOVČANIK NARODA!!!

ODGOVORITE
Name

Moj prijedlog

26.03.2019 17:51

Dajte BiH i RS Davoru Dragicevicu i Murizu Memicu, pa cete vidjeti kako se pravi i brani drzava i narod, a vi svi MRŠ

ODGOVORITE
Name

rotterdam

26.03.2019 17:57

Gospodine borenovicu i gospodine Govedarica nedajte da vas podbuli Dodik prevari.Trazite samo zakon o porijeklu imovine,novi izborni zakon i kontrolu RTRS-e.Covjeg izgleda kao izgubljen slucaj.Neka sam u Sarajevu resava svoj lopovluk.Svi mi znamo sta su radili i govorili SNSD-ovci.Bagra je to!Zlo nevidjeno.

ODGOVORITE
Name

Vladaspasa

26.03.2019 17:57

Tose zove Lopovska posla ili Vlada narodnog spasa. Na kraju kad propadnu svi su krivi a ne sam Dodik.

ODGOVORITE
Name

Pjesma

26.03.2019 18:10

Mila majko šalji me na vodu, jer me moj dragi kraj izvora vara

Name

Kiki

26.03.2019 18:28

Ova godina je 100 % krah financijskog sistema. Pod hitno se mora nesto krupnije prodati da bi se to zaustavilo...nema se dovoljno prihoda a kamate sve pojedose.. Na bubanj ide EP Srpske i Telekom federacije. Onda ce moci na miru 2 mandata da vracaju kredite...a poslje opet bubanj.

Name

Emir savjetnik Kusturica

26.03.2019 18:14

Zamislite slucajnosti. Danas je u Dodikovom administrativnom centru - staklenoj basti bio niko drugi do njegov veliki guru, dvorski Raspucin, najveci zivi antropolog medju Srbima poslije Jovana Cvijica, Emir Nemanja Kusturica. Njegovom volsebnom boravku prethodio je zvuk vertaljota ili ti helikoptera. Mnogi bi pomislili da je nakon dokumentarca o urugvajskom revolucionaru i siromasnom predsjedniku Muhiki koji je otimao od bogatih i dijelio siromasnima odlucio da napravi ravnotezu i srpskom narodu ponudi iscjeliteljski film o srpskom superhiku Dodiku koji otima od siromasnih i dijeli bogatima i sebi naravno. Medjutim posto ga je superhik promovisao u svog savjetnika za antropoloska pitanja u Srba i ostalih (kako rece on najbolje zna duh carsije misleci na Sarajevo) nesumnjivo da mu je ovaj put trebao da ga pripremi za Hercegovca Vukotu (inace Kusturicini su od Bilece a nas Vukota je iz susjednog Gacka). I tako saznacemo uskoro da li je u svom staklenom centru Dodik otkrio staklenu bradu do sada nepokolebljivog Gacanina uz pomoc ovog antropologa. Ocigledno da Dodik ne poznaje svoj narod dalje od Lijevca polja.

ODGOVORITE
Name

zdravko

26.03.2019 19:52

Sto dodo pokazuje palcem prema gore,sigurno misli pitajte Zagreb sto ce reci ustaška sveta trojka.

Name

Zoran

26.03.2019 18:34

Sve pohvale za principijelan i jasan stav predsjednika Govedarice,kako je elgantno i vispreno ucutkao dvojicu trojanskih konja u SDS...mislim pri tom na Micu i Babalja...To je bio pokusaj da njega navedu da eksplicitno odbije te gnusne ponude da bi ga jos zesce napali unutar stranke ovi gladni i na novac i funkcije prokleti kadrovici...Ovako ih je natjerao da se jasno i javno izjasne na GO SDS....da i clanstvu i gradjanima bude i konacno postsne jasno ko su rusioci SDS...ko otvara ta zarista koja nedavno pomenu Milicevic....Vukotin stav tu je jasan i nedvosmislen...sa Dodikom nista,za RS sve...mudro i drzavnicki...

ODGOVORITE
Name

Avax

26.03.2019 18:41

To više govori o ovim drugim nego o samom Dodiku, ali nema veze. Cirkus se nastavlja !

ODGOVORITE
Name

Nemanja

26.03.2019 18:46

Pa ko je sad "ONA ŽENSKA STVAR", kako reče vođa snsd-a!?

ODGOVORITE
Name

Беба

26.03.2019 18:56

Ето, полако корак по корак и Баја вас вуче за нос. Немам коментара. Нећу више никад гласати.

ODGOVORITE
Name

Novica

26.03.2019 18:58

Ovaj narod poput kokoški pamti zadnje hranjenje, stara mudrost kaže vuk dlaku mijenja , ćud nikako! Nije se promjenilo ništa u politici ni u shvatanjima Dodika, samo mu sad treba da svi budu sa njim da sutra kaže jeste li bili! Pametnom dosta da sa njim ni u crkvu ne treba ići, poslije svih uvreda!

ODGOVORITE
Name

Radojka

26.03.2019 19:15

Dobro se kaze Ko prije djevojci njegova djevojka Najbolje je prosao izdajnik Cubrilovic utusi onaj stari hotel i uze dva miliona s kumom Cavi cijeli sistem vama po plata

Name

MIHAJLO

26.03.2019 20:20

KO JE UBIO DAVIDA?

ODGOVORITE
Name

??

26.03.2019 21:33

Dakle pred njima je čavićevski izbor - vlast i nakon isteka mandata politička smrt ili strpljenje i nadanje da će jednog dana dočepati se vlasti i novca. Za čavićevski gambit su ipak premladi, osim ako se namjeravaju prestati baviti politikom kroz 4 godine...

ODGOVORITE
Name

racic

26.03.2019 21:44

Najveci problem Republike Srpske su pohlepni nemoralni politicari povezani sa pohlepnim biznismenima kojima drzavne funkcije sluze iskljucivo kao resurs za privatni biznis a narod koji propada zbog takvog njihovog odnosa prema Otadzbini posmatraju samo kao kolateralnu stetu. Istina dolazi. Ne treba nas biti strah da budemo hrabri.

ODGOVORITE
Name

MrDr

26.03.2019 22:33

Hoće vam ga Milokrad ućerati ako prihvatite SM ,živi bili pa vidjeli želi samo da prebaci odgovornost sa sebe i da izađe čist iz svega .Imajte mozga bar malo

ODGOVORITE
Name

borac

27.03.2019 04:46

Baja ce vas jeftno kupiti sve sto bude nevaljalo a toga ce biti najvise bicete krivci.

ODGOVORITE