Прича: Значај Регланда и Новице за вјечите...

Баш би недостајали у суботу. . .  Шта ако један и(или) други не буду играли у другом мечу полуфинале серије АБА лиге?

Кошарка 28.03.2019 | 22:45
Прича: Значај Регланда и Новице за вјечите...
После првог меча у серији могли смо да констатујемо да је Црвена звезда повела с 1:0 против Партизана, али и да је у повредама - 1:1. Џо Регланд и Новица Величковић су храмљући напустили дворану Пионир у суботу увече, а и даље се чекају детаљне информације око њихових повреда. Тих информација нема из два разлога. Прво - увек када су повреде у питању тешко је правити прогнозе око тога да ли ће играч бити спреман до наредне утакмице, већ се у последњем минуту праве одлуке по том питању. А друго - оба клуба баш и не желе да откривају све карте и дају у јавност информације пред овако битан дуел.

Регланд је повредио колено, по досадашњим информацијама у питању је менискус и могуће је да се ради и о тежој повреди. Код Новице је проблем са скочним зглобом, који се надуо после дербија. Дошло је до дисторзије. На папиру, Новица има веће шансе да заигра. Дакле, обојица су неизвесни за наредну суботу, односно други дерби у полуфиналној серији. И зато, поставља се питање, шта губи Црвена звезда безРегланда, односно Партизан без Новице Величковића? Шта ако ова двојица играча (или један од њих) не буду могли да играју у наредној утакмици?

Први утисак каже да би Звезда имала приличан проблем без Регланда. Па, кренимо од њега. Још када се правила екипа Црвене звезде, када је формирана летос, констатовали смо да је Звезда танка на позицијама један и четири. И било је јасно да ће Регланд имати велику улогу ове сезоне. Још тада се питање постављало само по себи - шта ако се догоди да се Регланд повреди? И управо се то догодило у најважнијем тренутку сезоне. Нажалост по присталице црвено-белих.

Регланд је на прошлом дербију одиграо 14 минута, пробао је да одигра на почетку треће деонице (загревао колена, није вредело), са све стезником на колену, али - није могао. Он је главни организатор игре Звезде. Ако не буде играо, много би недостајао црвено-белима. 

Ради се о играчу темпа, организатору, али и реализатору. Американац је врло брз, пробија прву линију одбране својом брзином, а када се устреми ка кошу јако га је тешко зауставити. То смо видели и када је у суботу прошетао целу одбрану Партизана јако лепим кросовером. Можда није толико добар асистент (али није ни лош), али у нападу зна и да погоди са дистанце, истрчи контру, да важне поене када је најважније. Што је, уосталом, показао и у дуелима против Партизана већ ове сезоне када је решио онај други дерби у АБА лиги.

Зна да одигра добро када је важно, зна да убрза темпо, зна да погоди када кола крену низбрдо, први је плејмејкер тима. Регланд је у просеку ове сезоне у АБА лиги давао 11 поена и имао шест асистенција. То су цифре које би Звезда морала да надомести.

Како би то могла да уради?

Па, Филип Човић би свакако добио значајно већу улогу и био би први плејмејкер, а не “бекап”. Управо због тога, навијаче Црвене звезде може да радује што је Човић онако добро одиграо први меч. Био је “гаме цхангер”, променио је ритам, донео је и поене, и сигурност у слободним бацањима, али и асистенције. Показао је да одлично сарађује с Дејаном Давидовцем.

Наравно, Човић не би могао да игра цео меч на кецу, па је питање ко би га мењао током утакмице у случају да Томић не може да рачуна на Регланда… Ту има више опција. Једна је да Били Берон добије шансу да преноси лопту, или да Дејан Давидовац одигра одређенуминутажу на кецу (играо и у првој утакмици, не баш најбоље на тој позицији), или да Немања Ненадић добије већу минутажу…

Наравно, све су то лошије опције од здравог Регланда… Звездаши цупкају и чекају вести о његовом стању…

А, шта ће Партизан ако Новица Величковић не буде играо?

Пре свега је битно рећи да је Новица важан играч за црно-беле и то не само због онога што се мери бројкама у статистици. Ради се о капитену, мотиватору, продуженој руци Андрее Тринкијерија. Видећемо да ли ће заиграти, а ако то и буде био случај - вероватно ће му зглоб бити бандажиран и то уз дозу “пејнкилера”. Лекова против болова. Колико Новица даје себе за Партизан - и то је опција. Свакако.

Он ове сезоне није имао тако велику улогу. Доста га је Тринкијери чекао да Величковић уђе у праву физичку форму (наравно године стажа су ту), али када год би Величковић ушао у игру, донео би много Партизану. Утицај је био видљив. Зна да одигра леђима испод коша, зна да погоди са дистанце, да одигра снажну одбрану, загалами на млађе играче, охрабри их, покаже им шта да раде, како да се поставе.

У првој утакмици је провео 24 минута, а за то време је дао  11 поена, имао пет скокова и четири асистенције. Повредио се пред сам крај утакмице, па је питање како би се меч даље кретао да је Новицабио на паркету. Познат је његов однос с навијачима Звезде, али га је то само покретало напред на првом мечу полуфинала. Ради се о искусном, али врло емотивном играчу. Кошаркашу који је оставио велики траг у црно-белом дресу…

Увек игра боље против Звезде него против других екипа. И сам је увек истицао да су те утакмице оне за које се “живи”, оне које га држе у кошарци, којима се радује и које игра пуним срцем. И то је управо тако.

Новица је закључно са првим дербијем полуфинала одиграо 15 утакмица у АБА лиги ове сезоне (дакле, није играо редовно, нити је имао превелику минутажу). На паркету је у просеку проводио 11 минута, давао је четири и по поена и имао два скока и једну асистенцију. То је свакако мање од Регландовог статистичког учинка у Звезди.

С тим што Регланд нема толики утицај на екипу као Величковић на своје саиграче када је на паркету.

Чекајући суботу…

Извор: моззартспорт

Фото: Стар Спорт

Коментари / 0

Оставите коментар