Priča: Značaj Reglanda i Novice za vječite...

Baš bi nedostajali u subotu. . .  Šta ako jedan i(ili) drugi ne budu igrali u drugom meču polufinale serije ABA lige?

Košarka 28.03.2019 | 22:45
Priča: Značaj Reglanda i Novice za vječite...
Posle prvog meča u seriji mogli smo da konstatujemo da je Crvena zvezda povela s 1:0 protiv Partizana, ali i da je u povredama - 1:1. Džo Regland i Novica Veličković su hramljući napustili dvoranu Pionir u subotu uveče, a i dalje se čekaju detaljne informacije oko njihovih povreda. Tih informacija nema iz dva razloga. Prvo - uvek kada su povrede u pitanju teško je praviti prognoze oko toga da li će igrač biti spreman do naredne utakmice, već se u poslednjem minutu prave odluke po tom pitanju. A drugo - oba kluba baš i ne žele da otkrivaju sve karte i daju u javnost informacije pred ovako bitan duel.

Regland je povredio koleno, po dosadašnjim informacijama u pitanju je meniskus i moguće je da se radi i o težoj povredi. Kod Novice je problem sa skočnim zglobom, koji se naduo posle derbija. Došlo je do distorzije. Na papiru, Novica ima veće šanse da zaigra. Dakle, obojica su neizvesni za narednu subotu, odnosno drugi derbi u polufinalnoj seriji. I zato, postavlja se pitanje, šta gubi Crvena zvezda bezReglanda, odnosno Partizan bez Novice Veličkovića? Šta ako ova dvojica igrača (ili jedan od njih) ne budu mogli da igraju u narednoj utakmici?

Prvi utisak kaže da bi Zvezda imala priličan problem bez Reglanda. Pa, krenimo od njega. Još kada se pravila ekipa Crvene zvezde, kada je formirana letos, konstatovali smo da je Zvezda tanka na pozicijama jedan i četiri. I bilo je jasno da će Regland imati veliku ulogu ove sezone. Još tada se pitanje postavljalo samo po sebi - šta ako se dogodi da se Regland povredi? I upravo se to dogodilo u najvažnijem trenutku sezone. Nažalost po pristalice crveno-belih.

Regland je na prošlom derbiju odigrao 14 minuta, probao je da odigra na početku treće deonice (zagrevao kolena, nije vredelo), sa sve steznikom na kolenu, ali - nije mogao. On je glavni organizator igre Zvezde. Ako ne bude igrao, mnogo bi nedostajao crveno-belima. 

Radi se o igraču tempa, organizatoru, ali i realizatoru. Amerikanac je vrlo brz, probija prvu liniju odbrane svojom brzinom, a kada se ustremi ka košu jako ga je teško zaustaviti. To smo videli i kada je u subotu prošetao celu odbranu Partizana jako lepim krosoverom. Možda nije toliko dobar asistent (ali nije ni loš), ali u napadu zna i da pogodi sa distance, istrči kontru, da važne poene kada je najvažnije. Što je, uostalom, pokazao i u duelima protiv Partizana već ove sezone kada je rešio onaj drugi derbi u ABA ligi.

Zna da odigra dobro kada je važno, zna da ubrza tempo, zna da pogodi kada kola krenu nizbrdo, prvi je plejmejker tima. Regland je u proseku ove sezone u ABA ligi davao 11 poena i imao šest asistencija. To su cifre koje bi Zvezda morala da nadomesti.

Kako bi to mogla da uradi?

Pa, Filip Čović bi svakako dobio značajno veću ulogu i bio bi prvi plejmejker, a ne “bekap”. Upravo zbog toga, navijače Crvene zvezde može da raduje što je Čović onako dobro odigrao prvi meč. Bio je “game changer”, promenio je ritam, doneo je i poene, i sigurnost u slobodnim bacanjima, ali i asistencije. Pokazao je da odlično sarađuje s Dejanom Davidovcem.

Naravno, Čović ne bi mogao da igra ceo meč na kecu, pa je pitanje ko bi ga menjao tokom utakmice u slučaju da Tomić ne može da računa na Reglanda… Tu ima više opcija. Jedna je da Bili Beron dobije šansu da prenosi loptu, ili da Dejan Davidovac odigra određenuminutažu na kecu (igrao i u prvoj utakmici, ne baš najbolje na toj poziciji), ili da Nemanja Nenadić dobije veću minutažu…

Naravno, sve su to lošije opcije od zdravog Reglanda… Zvezdaši cupkaju i čekaju vesti o njegovom stanju…

A, šta će Partizan ako Novica Veličković ne bude igrao?

Pre svega je bitno reći da je Novica važan igrač za crno-bele i to ne samo zbog onoga što se meri brojkama u statistici. Radi se o kapitenu, motivatoru, produženoj ruci Andree Trinkijerija. Videćemo da li će zaigrati, a ako to i bude bio slučaj - verovatno će mu zglob biti bandažiran i to uz dozu “pejnkilera”. Lekova protiv bolova. Koliko Novica daje sebe za Partizan - i to je opcija. Svakako.

On ove sezone nije imao tako veliku ulogu. Dosta ga je Trinkijeri čekao da Veličković uđe u pravu fizičku formu (naravno godine staža su tu), ali kada god bi Veličković ušao u igru, doneo bi mnogo Partizanu. Uticaj je bio vidljiv. Zna da odigra leđima ispod koša, zna da pogodi sa distance, da odigra snažnu odbranu, zagalami na mlađe igrače, ohrabri ih, pokaže im šta da rade, kako da se postave.

U prvoj utakmici je proveo 24 minuta, a za to vreme je dao  11 poena, imao pet skokova i četiri asistencije. Povredio se pred sam kraj utakmice, pa je pitanje kako bi se meč dalje kretao da je Novicabio na parketu. Poznat je njegov odnos s navijačima Zvezde, ali ga je to samo pokretalo napred na prvom meču polufinala. Radi se o iskusnom, ali vrlo emotivnom igraču. Košarkašu koji je ostavio veliki trag u crno-belom dresu…

Uvek igra bolje protiv Zvezde nego protiv drugih ekipa. I sam je uvek isticao da su te utakmice one za koje se “živi”, one koje ga drže u košarci, kojima se raduje i koje igra punim srcem. I to je upravo tako.

Novica je zaključno sa prvim derbijem polufinala odigrao 15 utakmica u ABA ligi ove sezone (dakle, nije igrao redovno, niti je imao preveliku minutažu). Na parketu je u proseku provodio 11 minuta, davao je četiri i po poena i imao dva skoka i jednu asistenciju. To je svakako manje od Reglandovog statističkog učinka u Zvezdi.

S tim što Regland nema toliki uticaj na ekipu kao Veličković na svoje saigrače kada je na parketu.

Čekajući subotu…

Izvor: mozzartsport

Foto: Star Sport

Komentari / 0

Ostavite komentar