Ферагет упутио писмо Лукачу

Адвокат породице Драгичевић - Ифет Ферагет одговорио је министру унутрашњих послова РС Драгану Лукачу након што је он истакао да ништа са пресс конференције МУП-а РС, одржаној прије годину дана у вези са случајем убиства Давида Драгичевића није спорно.

Република Српска 26.03.2019 | 16:42
Ферагет упутио писмо Лукачу
Писмо Ифета Ферагета Драгану Лукачу преносимо у цијелости:

 "Поштовани господине Лукач,

као пуномоћник господина Давора Драгичевића, оца убијеног Давида Драгичевића, овим путем Вас ПОНОВО позивам да у јавности не износите нетачне информације јер Ви на тај начин свјесно и намјерно утичете на поступак и исход истраге која би требала да се води поводом тешког убиства Давида Драгичевића. Наиме, да је покренута одговарајућа истрага Ви сигурно не би сте давали овакве изјаве зато што би сте морали дати одговор на читав низ питања а посебно да коначно дате одговор на оно најважније питање:

"Зашто је на данашњи дан, прије тачно годину дана, одржана спорна пресс конференција, која је била узрок оправданог окупљања и протеста грађана у Бања Луци".

Како је то данас пренио АТВ, Ви сте поручили сљедеће:

"Да је у случају Драгичевић све у надлежности Тужилаштва и да МУП стоји на располагању за сарадњу. Када је ријеч о спорној пресс конференцији, она јесте спорна али до сада ништа није оспорено од оног што је изнесено и тада су презентована сазнања која су до тог тренутка била позната. Као министар унутрашњих послова такође очекујем да Тужилаштво дође до нових сазнања јер се годину дана причају лажи о људима из Министарства унутрашњих послова што није тачно."

Господине Лукач, управо због тога што је у случају Драгичевић све у надлежности Тужилаштва, Дарко Илић, тадашњи начелник одјељења за организирани и друге облике тешког криминалитета МУП РС, није уопште имао право сазивати ту прес конференцију, нити на исту позвати патолога Карана. Дакле, ова конференција је најприје спорна што је Дарко Илић на овај начин злоупотријебио свој службени положај јер није смио ни одржати ту прес конференцију.

Према Закону о кривичном поступку Републике Српске (али и свим осталим Законима о кривичном поступку у БиХ) наглашена је акузаторност кривичног поступка а то значи да је надлежност за вођење истражног поступка искључиво у рукама тужиоца. Тужилац само одређена овлаштења у истрази може пренијети на овлаштена службена лица (припаднике МУП РС), која лица морају обављати задатке под руковођењем и надзором тужиоца. Према томе, министре Лукач гријешите када кажете да "МУП стоји на располагању за сарадњу са Тужилаштвом":

Наиме, према Закону о кривичном поступку Републике Српске МУП Републике Српске мора дјеловати под руководством и надзором Тужилаштва (дакле мора сарађивати са тужиоцем али што би се у народу рекло тужилац је тај којег се све пита). Дакле, закон познаје само истрагу коју води, којом руководи и коју надзире тужилац а не познаје истрагу коју води МУП Републике Српске. Тужилац мора од откривања кривичног дјела да лично усмјерава истражни поступак (да води одговарајућу истрагу) како би се обезбједила законитост прибављања свих доказа.

Дакле, осим што спорна прес конференција није смјела бити уопште одржана, она је додатно спорна јер су на истој презентирани и незаконити и монтирани докази, који су прибављени управо од стране припадника МУП РС али без налога и овлаштења тужиоца.

Господине Лукач, потпуно је нетачно то што тврдите "да до сада ништа није оспорено од оног што је изнесено на спорној прес конференцији јер су тада презентована сазнања која су до тог тренутка била позната".

Морам Вас најприје поново подсјетити да се према Закону о кривичном поступку Републике Српске надлежност за вођење истражног поступка налази искључиво у рукама тужиоца. Дакле, закон не познаје "сазнања која су до тог тренутка била позната“ и зато сва та сазнања представљају незаконите доказе који су били потребни како би се јавност дезавуисала. Осим тога сва та "сазнања која су до тог тренутка била позната" су већ давно потпуно демантована јер је утврђено да Давид није био наркоман, да уопште није било правалне крађе у кући породице Рађен у улици Велибора Јањетовића Јање, да постоји снимак прибављен од стране припадника МУП РС да Давид није уопште нити могао бити на том мјесту и коначно да Давид није појео бурек и није се задесно утопио у Црквени. Све ово је потврдио Основни суд у Бања Луци доношењем рјешења којим је одбијен приједлог за продужење притвора Алену Кукићу. Дакле, министре Лукач, супротно ономе што Ви износите у јавност, до данас је оспорено све оно што је изнесено на спорној прес конференцији у облику "сазнања која су до тог тренутка била позната".

Даље кажете, да "као министар унутрашњих послова такође очекујете да Тужилаштво дође до нових сазнања јер се годину дана причају лажи о људима из Министарства унутрашњих послова што није тачно."

Морам Вас подсјетити да нису лажи да су сви спорни снимци из улице Велибора Јањетовића Јање прибављала приватна лица која не раде у МУП РС али по налогу припадника МУП РС који су комуницирали управо са тим приватним лицима (што представља незаконите доказе), затим да су припадници МУП РС уклањали поједине трагове који су се налазили у тој улици (што се види на снимку), затим да су нестале гаћице Давида Драгичевића које су биле изузете од стране припадника МУП РС (за шта су оптужена два припадника МУП РС а није јасно зашто није оптужен и трећи припадник МУП РС), затим да је нестао извјештај мртвозорника др. Саше Миљковића, који је био предат припадницима МУП РС (због чега до данас нико није одговарао), затим да припадници МУП РС приликом увиђаја нису уопште прегледали гардеробу убијеног Давида Драгичевића (док мртвозорник др. Саша Миљковић приликом прегледа у гардероби убијеног Давида Драгичевића није пронашао нити његов мобител а нити предмете из куће Рађен), током увиђаја који су водили припадници МУП РС дошло је до откопчавања каиша на панталонама убијеног Давида Драгичевића итд.

Дакле, министре Лукач, супротно ономе што Ви износите у јавност, постоје бројне околности које указују на могућу повезаност припадника МУП РС са овим случајем и управо те околности ће морати бити истражене када дође до покретања одговарајуће истраге.

И поред свих горе јасно презентираних чињеница ја овим путем не тражим од поједниих припадника МУП РС да признају своју одговорност али обзиром да је истрагу убиства Давида Драгичевића још увијек у току (иако се још не води одговарајућа истрага) молим Вас још једном да у јавности на износите нетачне информације које утичу или могу утјецати на ток и исход овог поступка", написао је Ферагет.

(Радио Сарајево)

Коментари / 58

Оставите коментар
Name

реално стање

26.03.2019 15:50

Сасвим је јасно да из навода ова два господина сигурно један не говори истину, а ми знамо да је то министар Лукац!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПА

26.03.2019 16:51

Министар је дао заклетву, он не може да лаже.???

Name

Деки

26.03.2019 17:25

Да, министар Лукац је лагао цак и онда када је Давор изјавио да посједује снимак убиства.

Name

ПАПИЛОН

26.03.2019 17:27

Након данашње изјаве Министра Лукача на потезу је Тужилац Лепир.Он више нема избора и мора покренути поступак против њега ако ништа друго због ометања истраге.

Name

Све у реду, али..

26.03.2019 17:38

министру су дали и пистољ и рекли: "Цувај дрзаву!".. Само не знамо ко му је налогодавац?

Name

Раста

26.03.2019 17:51

Још је само требао додати,поднеси оставку монструме-!

Name

Реал ст

26.03.2019 18:30

Ово нема нигде , али ипак постоји на балкану , ВЕЛИКА ЈЕ ГРЕОТА ОВАКО СЕ ПОНАСАТИ , БЕЗ ОБЗИРА НА БИЛО КАКВУ ФУНКЦИЈУ , СВИ МИ ИМАМО ДЕЦУ , СВА ДЕЦА ОВОГА СВЕТА СУ ИСТА ЈРР СУ ТО САМО ДЕЦА

Name

Милан Радман

27.03.2019 00:14

Таке Лукац је један обицан неспособњаковиц који само понавља да је био рањен у рату и сам себи истице своје (не)херојство. Хероји су они који се боре за народ а не они који броје озилљке. Има довољно народа са дозивотним озиљцима рата али нису себи дозволи да их сам дјаво заведе након рата. Да си цовјек и људско бице одавно би поднио оставку због корумпираности твоје и целог РС МУП-а.

Name

реалност

27.03.2019 10:14

Проблем је тај да је власт у "континуитету" у великим лазима из којих висе нема излаза или оправдања - осим до наглог прекида процеса силом!

Name

Истина и правда

27.03.2019 11:23

Тачно

Name

Будић Александра.

31.03.2019 12:48

Адвокат Ифет зна,шта је истина и како се ради? Има искуства стрпљења зна са народом са клијентима,изнад свега је првенствено човек који жели истину и правду као сви и ми? Јел и он је отац супруг домаћин човек? Док за оног немогу ништа добро рећи? А за Ифета свака част и само тако наставите?

Name

Скептик

26.03.2019 15:53

Нема шта, Крамп је у служби убица Давида Драгичевића.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Логика

26.03.2019 16:09

Док нормалан свијет користи дигиталну технологију, код Нас је актуелан крамп, будак и остали пц уређаји. Камено доба на тлу РС.

Name

26.03.2019 16:16

Крамп је згодна справа ПРАВДА ЗА ДАВИДА!!!! КО ЈЕ УБИО ДАВИДА ✊✊✊✊✊✊✊✊✊✊✊✊

Name

Ккк

26.03.2019 16:08

Па министре ако је све истина са спорне пресс конференције,дајте доказе у јавност,јер није довољна само васа ријец. Министар није исто сто и институција,министар је само запосленик у институцији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кики

26.03.2019 18:17

Сасвим је јасно све. Тај који је сазвао ту конференцију и онај који је на њу позвао Карана, морају под хитно бити прво оптузени за убијство Давида Д. Знаци Лепир мозе одмах да покрене слуцај. Просто ко пасуљ.

Name

Лукач

26.03.2019 16:09

Гад над гадовима! Мафијски убица на кокаину! Главни нарко дилер!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Когде

26.03.2019 16:15

Закљуцак: кловн министар Лукац је лазов , неспособан и сауцесник у убиству Давида Драгицевица.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Читајте

26.03.2019 16:23

Читајте блог Борислава Радовановића и наводном рачунарском упаду покојног Давида Драгичевића у рачунарски систем хотела Талија

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радана_БЛ

26.03.2019 17:44

Ово је страсно!

Name

Последњи кинески цар

26.03.2019 16:27

Ја у овом случају ником више ништа не вјерујем. Толика помпа и одушевљење са оним међународним адвокатским тимом , па ништа од свега тога. То је само један примјер. да не набрајам којекаве политичаре са Трга који су се подобро окористили овом трагедијом, па сва њихова обећања и опет ништа. Нисам нешто посебно одушевљен нити овим адвокатом, јер у позадини вјероватно и он сигурно има неки свој интерес. По мени једино су искрени "они мали људи" што се свако вече окупљају код цркве и пале свијеће. Они једини немају никакав други интерес сем истине и правде. Њих је на жалост мало и тешко да шта могу промијенити. Они су једини који су искрено остали уз родитеље несретног младића. Све остало је исто тако трагедија. Народа и цјелокупног друштва.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

27.03.2019 10:34

Адвокат, као и свако други, обавља свој посао за накнаду. Човјек је све фино, правно утемељено образложио.

Name

андреј

27.03.2019 15:46

Који сте ви идиоти сто пљујете по адвокату,оцу Давору мртвом дјетету а издизете и велицате овок лудјака Лукача који се погубио у својим лажима и мисли да смо ми овце не видимо о цему се ради.

Name

Миромо

26.03.2019 16:29

Господин Лукаћ није вриједан своје позиције и звања. Напротив својим изјавама и иступима доказује своју немоћ и признање у негативном смислу да му је стало до поштеног исхода истраге.Тим прије би се спознала његова одговорнос,неистинске,изјаве и поступци да би истрагу усмјерио у нетачно нежељеном правцу за добивање истине, ти доказује своју уплетеност и покривањем сучесница у извршном дјелу.Овим се види да није дорастао да часно поштено и неовисно обнаша своју функцију.Ово је продукт неодговорности позиције Господине Ифете наставите и сва иде у вашем жељном правцу.за информацију дошло је до несугласица у истрази између колега

ОДГОВОРИТЕ
Name

$

26.03.2019 17:17

Гдје ти видиш ГОСПОДИНА.ала ме насмејао господин из КРЊЕУСЕ са уродјеним коплеxом

Name

ПзД

26.03.2019 16:36

Лукачу, наишао си на правог. Њему не можеш паламудит ко народу. Крај ти се назире, а имаћеш посебну посјету од мене кад будеш иза решетака. Гаду један!

ОДГОВОРИТЕ
Name

власеница

26.03.2019 16:38

ПРАВДА ЗА ДАВИДА

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПРАВДА

27.03.2019 13:19

Лукач је јако глуп човјек сам себи даје ауто голове господин адвокат је над просјечна интелигенција

Name

МУПет Схоу

26.03.2019 16:45

Какав је то МУП који "зели" да разријеси убиство, а губи доказе о убиству? Ма немојте молим вас, то није ни на нивоу основне сколе, а камоли некаквог МУП-а.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Софер

26.03.2019 17:02

Има ли у узвјештају биједног патолога Карана података да су у желудцу убијеног Давида пронађени трагови несвареног бурека који је, према њиховим сазнањима појео прије 'задесне' смрти?!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ

26.03.2019 18:01

Имал ико у овој дрзави да се постиди, на све ово сто је изнео овај Адвокат. НЕМА!!!!! Овде на власти је све голи лопов, криминалац, мафијас и простак.!!!!

Name

Дане

26.03.2019 17:42

Толико се МУП срозао за годину дана ни напред ни назад. Нема излаза све је стјерано у ћошак само се чека МИГ! А види се из авиона да су сви врло нервозни...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дане

26.03.2019 17:42

Толико се МУП срозао за годину дана ни напред ни назад. Нема излаза све је стјерано у ћошак само се чека МИГ! А види се из авиона да су сви врло нервозни...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ацаб

26.03.2019 18:00

Муп српске је најслабија карика система власти у РС, чак је и здравство овакво какво је узнапредовало у односу на ту руљу затуцаних, примитивних и надобудних хохштаплера у плавим униформама. Њихова је једина мисија да кажњавају возаче због стицкера, и зато им јавно поручујем: стикер је на вјетробранском стаклу, можете ме ухватити, ал за ону ствар!

Name

Лебур Цога

26.03.2019 18:44

Треба полицији дици морал и плате па не би крали на аутопутевима транспортере са новцем.

Name

Ана

26.03.2019 18:36

ЛУКАЦУ ЛАЗОВЦИНО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Жана

26.03.2019 18:39

Толико тога говори да је министар Лукаћ већ одавно требао бити суспендован са овако одговорне и важне функције,али нажалост иза њега стоји читава армада коруптних владајућих политичара. Ово је само доказ у каквом бесправном друштву живимо и како се морална свијест владајућих тотално истопила у личним халапљивим интересима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Архандјело

26.03.2019 20:06

ПРЕДЈЕДНИК ПРЕДСЈЕДНИСТВА ЗВАНИ МИЛЕ РОНХИЛ -РАТНИ ПРОФИТЕР ПРЕДСЈЕДНИЦА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ -ПЕЈИНА УНУКА МИНИСТАР УНУТРАСЊИХ ПОСЛОВА РС-а ЦОВЈЕК КОЈИ ЈЕ СЕ ФИЗИЦКИ ОБРАЦУНАВАО СА ДЈЕТЕТОМ И СУДИ МУ СЕ ЗА ТО ,А ИНАЦЕ ОЦУ ТОГ ДЈЕТЕТА ПОРУЦИО ДА ЦЕ МУ СЛЕДЕЦИ ПУТ ЗАБИТИ КРАМП У ЛЕДЈА ИСТИ ТАЈ "МИНИСТАР-КРАМП"- ТУЗИО РЕПУБЛИКУ СРПСКУ ЗАТО СТО ЈЕ БИО У ВОЈСЦИ РС-а И ПО ОСНОВУ ТЕ ТУЗБУ НАПЛАТИО ОДНОСНО ДОБИО ОД РС-а 40.000 ХИЉАДА МАРАКА О ЈЕБЕМ ТЕ РЕПУБЛИКО АЛ СИ СЕ ОПАСАЛА "КАДРОВИМА"

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лука

26.03.2019 20:11

Министар и даље себе уваљује у све веће проблеме,боље би му било да се не оглашава у јавности,нека пусти тужилаштво да ради свој посао и чека шта је заслужио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално

26.03.2019 20:52

Шта је овом народу па провјерите дипломе ових људи сто воде истрагу и људи у полицији па 80% су купили и добили диплому за услугу. Мислим да ту лези проблем...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

27.03.2019 05:28

Раде као инспектори са дипломама менаџера. И јос хоће оно "самостални" испред "инспектор". Цело Илић је сваста навукао у МУП.

Name

није битно ко сам

26.03.2019 21:25

Занима ме дали Лукац уопсте процита ове коментаре па бих га питао,па јадо јадна бојис ли се својој дјеци казне од Бога.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

27.03.2019 05:29

Не боји јер у Бога не вјерује. Мисли да је већи од највећег.

Name

Ре

27.03.2019 05:59

Каквог бога царе. Немој бити наиван

Name

ЗА НИЈЕ БИТНО КО САМ

27.03.2019 14:00

СВАКА ЧАСТ НА КОМЕНТАРУ ИСТО ВАЖИ И ЗА УБИЦЕ, САУЧЕСНИКЕ И СВЕ ОСТАЛЕ КОЈИ ИХ КРИЈУ И ЧУВАЈУ КАКО МОГУ МИРНО СПАВАТИ. СВИ ОНИ СУ ИСТИ НЕК ИМ ЈЕ НА СРАМОТУ. ОДМОТАЋЕ СЕ КЛУПКО КАД ТАД ИЗГЛЕДА ИМА ИХ ДОСТА И УБИЦА И САУЧЕСНИКА И ЊИХОВИХ ШТИЋЕНИКА. БОГ ИХ ДРАГИ КАЗНИО СВЕ КОЈИ УЧЕСТВУЈУ У СВЕМУ ОВОМЕ.

Name

здравко

27.03.2019 01:05

Данас можеш наци човјека ко га убијо пре сто и висе година и гдје му је гроб и ако се није знало ко га је убијо и то се се дозна иако један и други нису медију живим и трагас и за несталим људима који нема одавна ињиx пронадјес.Ајд Погодите која је то метода,рећи цу вам стим да ми платите.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Воља

27.03.2019 18:11

Здравко,метода да се открије поцинилац зове се ВОЉА да се неко умијеса у свој посао и да ПОСТЕНО одради посао за плату коју му народ даје, а министар само исплацује.

Name

СВАКА ЧАСТ Б. ЛУКА

27.03.2019 07:41

СВАКА ЧАСТ ЗА АДВОКАТА. РИЈЕТКО ЈЕ ДАНАС НАЋИ ТАКВИХ ЉУДИ СА ТОЛИКИМ ДОСТОЈАНСТВОМ, СА ТОЛИКИМ ПОШТЕЊЕМ, СА СВИМ ДОБРИМ ОСОБИНАМА КОЈЕ ТРЕБА ДА ИМА ЈЕДАН ПОШТЕН ЧОВЈЕК. БОГ ТЕ ДРАГИ ПОЖИВИО И ТЕБЕ И ТВОЈУ ПОРОДИЦУ КОЈА ТРЕБА ДА БУДЕ ВЕОМА ПОНОСНА ШТО ИМА ТАКВОГ ПАМЕТНОГ, СПОСОБНОГ, ИСКРЕНОГ И ВЕОМА ПОШТЕНОГ ЧЛАНА СВОЈЕ ПОРОДИЦЕ. БОГ ВАМ ДРАГИ ДАО СВЕ ШТО ЈЕ НАЈБОЉЕ У ЖИВОТУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДАДО

27.03.2019 10:51

ПА СТО НАПАДАТЕ ЛУКАЦА КАД СВИ ЗНАТЕ ДА СЕ ОН НИСТА НЕПИТА ОН ЈЕ САМО ФИГУРА У МИНИСТАРСТВУ ПИТАЈТЕ ДОДИКА ОН СЕ ПИТА ЗА СВЕ ОН ЈЕ САМО ИЗВРСИЛАЦ И БИЦЕ КОЛЕТАРНА СТЕТА НА КРАЈУ БАЛАДЕ

Name

ампера

27.03.2019 10:18

Него...ста је са тим снимком? А отац хоце сад политицку партију да оснује...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Раде из Штундгарда

27.03.2019 11:57

Ја исто једна векам да објаве снимак. Додика не готивим, он је обицна сељацина, клада од цовјека, изабран гласовима примитивних градјана РС-а, а вецина их је тотално примитивна, али мислим да немају никакв везе са овим слуцајем, јер снимак убијства се не објављује, а најавили су прије неколико мјесеци да це то урадити.

Name

Танго

27.03.2019 16:30

Никад тај снимак неце бити објављен јер не постоји а и ако постоји ниста не доказује. Уз сво разумјевање за Давора, цовјек је одавно изгубио компас а багра која не зна да смјени власт на изборима га је дебело искористила. Сустински вјерујем да је Давид убијен али исто тако сам сигуран да нико из власти нема ниста с тим.

Name

Талија

27.03.2019 17:22

Снимак постоји.

Name

Ре: Танго

27.03.2019 18:15

Багра не мозе да смијени онога кога није ни изабрала. Ако мислите набагра=народ, онда мислим да народ мозе смијенити само онога кога је СТВАРНО изабрао. Дакле, ако мислите да народ мозе смијенити Додика,не мозе, јер га народ није ни изабрао.

Name

то

28.03.2019 13:35

Свака цаст овом адвокату....правда за давида!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србо

28.03.2019 21:43

Ŕаде бједо нељудска КО ЈЕ УБИО ДАВИДА ???

Name

За Србу

29.03.2019 04:49

Није га нико убио.Или је изврсио самоубиство или је у припотом стању у мрклој моци пао у ријеку.Све остало је комбинација полтикантства и некробизниса.

Name

МИЛОМИР

28.03.2019 20:16

БРАВО АДВОКАТУ! Аргументовано и чињеницама до ИСТИНЕ а не данас овако сутра онако као министар!

ОДГОВОРИТЕ