УЕФА испитује "расизам у Подгорици"!

Енглези тврде: "Расистичке увреде у Подгорици". Из табора Црне Горе негирају: "Није тачно!" УЕФА одлучила да испита ствар.  Црногорци вређали Енглезе на расној основи – УЕФА покренула поступак! УЕФА покренула је дисциплински поступак против ФС Црне Горе због расистичког понашања навијача на утакмици са Енглеском у квалификацијама за ЕУРО 2020. године.  УЕФА експресно, спрема се казна! Стерлинг: Сви Црногорци морају да плате цену! ФАРЕ пријавио расизам у Подгорици, одлука 16. маја. . .

Фудбал 26.03.2019 | 19:10
УЕФА испитује "расизам у Подгорици"!
Европска фудбалска унија (УЕФА) одлучила је да истражи оптужбе представника фудбалске репрезентације Енглеске, који тврде да су поједини играчи тог тима били изложени "расистичким увредама" са трибина стадиона Под Горицом у мечу квалификација за Европско првенство 2020. године.

Ову вијест енглески медији управо су пласирали под ознаком "ударна", наводећи да је Фудбалски савез Црне Горе на тапету дисцплинских органа УЕФА због "расизма" и бацања објеката у терен са трибина.

Према тврдњама Енглеза, играчи Дени Роуз, Рахим Стерлинг и Калум Хадсон Одои, били су изложени расистичком вријеђању са трибина.

Одмах послије меча, који је његов тим убједљиво добио (5:1), селектор енглеске репрезентације Герет Саутгејт је рекао да је "дефинитивно чуо како шиканирају Денија Роуза", а ријеч је о опонашању мајмунских крика.

Његов колега, селектор црногорске репрезентације Љубиша Тумбаковић је, на питање новинара енглеских медија, рекао да није чуо тако нешто и изазвао је гнијев Енглеза.



Енглеска је у Подгорици победила 5:1, а играчи гостујућег тима били су на мети расистичких испада навијача.

Навијачи су током утакмице на расној основи вређали тамнопуте репрезентативце Енглеске Денија Роуза, Рахима Стерлинга и Калума Хадсона Одоја.

Селектор Енглеске Герет Саутгејт изјавио је да су увреде на расној основи упућене левом беку Денију Роузу, након што је у последњим тренуцима утакмице добио жути картон.

"Нема сумње да се то догодило. Знам шта сам чуо и пријавићемо Уефи. То је неприхватљиво. Наши играчи морају да знају да имају подршку, знају да је цела екипа уз њих", рекао је раније Саутгејт, док је Стрелинг казао:

"Неколико идиота упропастило је сјајну ноћ и то је тужно. Тужно је што причамо о овој ситуацији после велике победе. Сви су чули шта се догодило, за ово је потребна права казна, не само двојици или тројици који то раде, већ то мора да буде колективно. Стадион прима 15.000 људи. Без обзира о коме се ради, ако твоји навијачи вређају на расној основи, онда би требало суспендовати цео стадион, да нико не може да гледа утакмицу", рекао је Стерлинг.

Нису прошла ни 24 сата, а УЕФА је реаговала. Очекивано, ако је веровати Герету Сатгејту у тамнопутим фудбалерима енглеске репрезентација, а у најмању руку неочекивано ажурно ако се ставимо у кожу Црне Горе, која баш и нема неки утицај, па ни значај у форумима континенталног фудбала. Под претпоставком да „велика риба увек једе малу“, на шапат са Острва, Европска кућа фудбала отворила је истрагу против Фудбалског савеза Црне Горе поводом расистичких повика на стадиону у Подгорици, за време сусрета квалификација за Првенство Европе 2020.

УЕФА је јутро после утакмице на којој је полуфиналиста претходног Мундијала славио 5:1 отворила истрагу како би испитала све чињенице и утврдила да ли су и на који начин, на расној основи, вређани Рахим Стерлинг,Калум Хадсон Одои и Дени Роуз.

Црногорце је УЕФА, осим селектора Енглеске Саутгејта, пријавио и члан ФАРЕ, антидискриминаторског тела задуженог за праћење понашања гледалаца на утакмицама међународног карактера, било да су у питању репрезентације или клубови.

„Имали смо посматрача на поменутој утакмици који је прикупио доказе да је било речи о узнемиравању на расној основи. Наш тим ће све доказе сакупити на једно место и доставити их УЕФА“, предочила је Пјара Пауер, извршни директор ФАРЕ-а, док су у Ниону саопштили да ће коначну одлуку донети 16. маја.

Извесно је да Црну Гору очекује новчана санкција, а уколико се докаже да су се за дела трибина стадиона Будућности чули мајмунски крици вероватно следи и закључавање стадиона или једног његовог дела за предстојеће мечеве.

Отежавајућа околност по селекцију Љубише Тумабаковића – који је казао како „није чуо, нити примерио расистичке повике“ – јесу речи једног од прозваних, Рахима Стерлинга, стрелца петог гола, који је погодак прославио ућутујући публику:

„Био је то најбољи начин да ућуткате оне који вас мрзе. И да - мислим на расисте“.

Крилни ападач Манчестер Ситија деловао је узнемирено после гостовања у Подгорици.

„Да будем искрен, лично нисам чуо, али Дени Роуз је јасно ставио до знања шта се догодило. Желео сам да им покажем да је потребно много више од тога да би нас узнемирили и зауставили. Шта још могу да урадим? Сви ми знамо која нам је боја коже. Не знам у чему је проблем. Нису нам рекли ништа ново Време је да надлежни људи предузму нешто озбиљно. Можете новчано казнити некога, али шта ћете тиме постићи“, запитао се Стерлинг.

Позвао је УЕФА да драстично реагује.

„Не смеју да казне једног или два навијача, сви црногорски навијачи морају платити цену. Када им то урадите, следећи пут ће размислити двапут, пре него што учине нешто овако“, јасан је у поруци РахимСтерлинг.

Извор: мондо.рс/Б92/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар