UEFA ispituje "rasizam u Podgorici"!

Englezi tvrde: "Rasističke uvrede u Podgorici". Iz tabora Crne Gore negiraju: "Nije tačno!" UEFA odlučila da ispita stvar.  Crnogorci vređali Engleze na rasnoj osnovi – UEFA pokrenula postupak! UEFA pokrenula je disciplinski postupak protiv FS Crne Gore zbog rasističkog ponašanja navijača na utakmici sa Engleskom u kvalifikacijama za EURO 2020. godine.  UEFA ekspresno, sprema se kazna! Sterling: Svi Crnogorci moraju da plate cenu! FARE prijavio rasizam u Podgorici, odluka 16. maja. . .

Fudbal 26.03.2019 | 19:10
UEFA ispituje "rasizam u Podgorici"!
Evropska fudbalska unija (UEFA) odlučila je da istraži optužbe predstavnika fudbalske reprezentacije Engleske, koji tvrde da su pojedini igrači tog tima bili izloženi "rasističkim uvredama" sa tribina stadiona Pod Goricom u meču kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2020. godine.

Ovu vijest engleski mediji upravo su plasirali pod oznakom "udarna", navodeći da je Fudbalski savez Crne Gore na tapetu discplinskih organa UEFA zbog "rasizma" i bacanja objekata u teren sa tribina.

Prema tvrdnjama Engleza, igrači Deni Rouz, Rahim Sterling i Kalum Hadson Odoi, bili su izloženi rasističkom vrijeđanju sa tribina.

Odmah poslije meča, koji je njegov tim ubjedljivo dobio (5:1), selektor engleske reprezentacije Geret Sautgejt je rekao da je "definitivno čuo kako šikaniraju Denija Rouza", a riječ je o oponašanju majmunskih krika.

Njegov kolega, selektor crnogorske reprezentacije Ljubiša Tumbaković je, na pitanje novinara engleskih medija, rekao da nije čuo tako nešto i izazvao je gnijev Engleza.



Engleska je u Podgorici pobedila 5:1, a igrači gostujućeg tima bili su na meti rasističkih ispada navijača.

Navijači su tokom utakmice na rasnoj osnovi vređali tamnopute reprezentativce Engleske Denija Rouza, Rahima Sterlinga i Kaluma Hadsona Odoja.

Selektor Engleske Geret Sautgejt izjavio je da su uvrede na rasnoj osnovi upućene levom beku Deniju Rouzu, nakon što je u poslednjim trenucima utakmice dobio žuti karton.

"Nema sumnje da se to dogodilo. Znam šta sam čuo i prijavićemo Uefi. To je neprihvatljivo. Naši igrači moraju da znaju da imaju podršku, znaju da je cela ekipa uz njih", rekao je ranije Sautgejt, dok je Streling kazao:

"Nekoliko idiota upropastilo je sjajnu noć i to je tužno. Tužno je što pričamo o ovoj situaciji posle velike pobede. Svi su čuli šta se dogodilo, za ovo je potrebna prava kazna, ne samo dvojici ili trojici koji to rade, već to mora da bude kolektivno. Stadion prima 15.000 ljudi. Bez obzira o kome se radi, ako tvoji navijači vređaju na rasnoj osnovi, onda bi trebalo suspendovati ceo stadion, da niko ne može da gleda utakmicu", rekao je Sterling.

Nisu prošla ni 24 sata, a UEFA je reagovala. Očekivano, ako je verovati Geretu Satgejtu u tamnoputim fudbalerima engleske reprezentacija, a u najmanju ruku neočekivano ažurno ako se stavimo u kožu Crne Gore, koja baš i nema neki uticaj, pa ni značaj u forumima kontinentalnog fudbala. Pod pretpostavkom da „velika riba uvek jede malu“, na šapat sa Ostrva, Evropska kuća fudbala otvorila je istragu protiv Fudbalskog saveza Crne Gore povodom rasističkih povika na stadionu u Podgorici, za vreme susreta kvalifikacija za Prvenstvo Evrope 2020.

UEFA je jutro posle utakmice na kojoj je polufinalista prethodnog Mundijala slavio 5:1 otvorila istragu kako bi ispitala sve činjenice i utvrdila da li su i na koji način, na rasnoj osnovi, vređani Rahim Sterling,Kalum Hadson Odoi i Deni Rouz.

Crnogorce je UEFA, osim selektora Engleske Sautgejta, prijavio i član FARE, antidiskriminatorskog tela zaduženog za praćenje ponašanja gledalaca na utakmicama međunarodnog karaktera, bilo da su u pitanju reprezentacije ili klubovi.

„Imali smo posmatrača na pomenutoj utakmici koji je prikupio dokaze da je bilo reči o uznemiravanju na rasnoj osnovi. Naš tim će sve dokaze sakupiti na jedno mesto i dostaviti ih UEFA“, predočila je Pjara Pauer, izvršni direktor FARE-a, dok su u Nionu saopštili da će konačnu odluku doneti 16. maja.

Izvesno je da Crnu Goru očekuje novčana sankcija, a ukoliko se dokaže da su se za dela tribina stadiona Budućnosti čuli majmunski krici verovatno sledi i zaključavanje stadiona ili jednog njegovog dela za predstojeće mečeve.

Otežavajuća okolnost po selekciju Ljubiše Tumabakovića – koji je kazao kako „nije čuo, niti primerio rasističke povike“ – jesu reči jednog od prozvanih, Rahima Sterlinga, strelca petog gola, koji je pogodak proslavio ućutujući publiku:

„Bio je to najbolji način da ućutkate one koji vas mrze. I da - mislim na rasiste“.

Krilni apadač Mančester Sitija delovao je uznemireno posle gostovanja u Podgorici.

„Da budem iskren, lično nisam čuo, ali Deni Rouz je jasno stavio do znanja šta se dogodilo. Želeo sam da im pokažem da je potrebno mnogo više od toga da bi nas uznemirili i zaustavili. Šta još mogu da uradim? Svi mi znamo koja nam je boja kože. Ne znam u čemu je problem. Nisu nam rekli ništa novo Vreme je da nadležni ljudi preduzmu nešto ozbiljno. Možete novčano kazniti nekoga, ali šta ćete time postići“, zapitao se Sterling.

Pozvao je UEFA da drastično reaguje.

„Ne smeju da kazne jednog ili dva navijača, svi crnogorski navijači moraju platiti cenu. Kada im to uradite, sledeći put će razmisliti dvaput, pre nego što učine nešto ovako“, jasan je u poruci RahimSterling.

Izvor: mondo.rs/B92/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar