Иванић: Формирање Савјета министара кочи непостојање сагласности око НАТО

Почасни предсједник ПДП-а Младен Иванић каже да није оптимиста да ће доћи до брзог формирања новог Савјета министара БиХ јер међу три побједничке странке на изборима – СНСД, СДА и ХДЗ – према његовим ријечима, тренутно не постоји ни минимум сагласности у вези с приближавањем БиХ НАТО.

Босна и Херцеговина 26.03.2019 | 10:38
Иванић: Формирање Савјета министара кочи непостојање сагласности око НАТО
Коментаришући за Инсајдер евидентан застој у конституисању нове власти на бх. нивоу, Иванић каже да је врло тешко прогнозирати када ће нови Савјет министара бити формиран, као и то која ће страна да попусти по питању активације Акционог плана за чланство БиХ у НАТО (МАП).

– Евидентно је да су партије које су добиле већину гласова на задњим изборима зацементирале своје позиције још у кампањи и да су поставили тако високе критеријуме да је тешко за очекивати да дође до политичке сагласности. Посебно је компликовано кад је у питању НАТО, јер једнима је приближавање БиХ НАТО услов за формирање Савјета министара БиХ, док је другима услов да тог приближавања не буде како би се Савјет министара формирао. Ко ће ту да одустане – не знам. Суштински, то је главни проблем, а не недостатак броја гласова у парламенту, јер те три странке имају потпуну већину.

Чињеница да су формирали Колегијуме и Дома народа и Представничког дома Парламента БиХ показује да већина постоји. Чињеница да је СДА гласала да СНСД добије четвртог делегата у Дому народа исто то потврђује. Е сад, да ли ће се они успјети некако договорити да питање НАТО оставе по страни – искрено сумњам. Ко год да направи корак уназад имаће проблем са својим бирачким тијелом – оцјењује Иванић.

На питање да ли би у случају непостизања договора између наведене три странке дошло до отварања новог круга преговора о формирању власти на бх. нивоу који би, можда, укључио неке друге политичке опције, Иванић одговара да је то тренутно нереална прича.

– Искрено, мислим да је обавеза око формирања новог Савјета министара на СНСД-у, СДА и ХДЗ-у и томе тренутно не видим никакву алтернативу бар још неколико мјесеци, а вјероватно и до краја ове године. На партијама које имају већину гласова је да то ураде и то је њихова обавеза. Они треба да сједну и да виде како ће превазићи ситуацију у коју су се довели. Међутим, врло сам песимистичан и не видим ко ту може да одустане. Покушај проналажења неког средњег рјешења, да свако тумачи онако како њему одговара, врло је тежак јер ће јавност увијек постављати питање о томе шта је договор око МАП-а. Око тога су се ствари закомпликовале, око тог питања су се те три партије запетљале и мислим да ће врло тешко наћи излаз из тога – каже Иванић.

БН ТВ

Коментари / 24

Оставите коментар
Name

Ре

26.03.2019 09:57

Само се тражи да се испоштује оно сто је подписано. Али прије или послије сјест ће на руду . Данас је дан када ће се зацртати уси у БЛ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Блабла

26.03.2019 10:03

Па се ти јављаш као фактор који би сада то могао "поправити", јели!? Демагогу који си сваком лонцу поклопац. Једном си ти издао, опет ћеш, сада ти је згода, исти си као твој властодржац(Додик), можда чак и гори, скојевац прве класе! Од када си ти и теби слични са нама, од тада овако и пролазимо сваке изборе...Иди, демагогу, иди и не враћај се. Црњи смо ми што смо те прихватили. У памет се браћо, искључиво са националним снагама, са једним и јединственим СДС-ом...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Народ је једина опозиција

26.03.2019 10:46

Слазем се. Али и СДС је кумовао томе да измедју два америцка цовјека бирамо једног - Додика или Иваница? Али исто мислим да нас нико неце превеслати као Руси при цему мислим на њихове политицаре. Знаци да нам је судјено да увијек бирамо измедју мањих зала. Исто је и са прицом СДС или СНСД, ПДП или СНСД. То најбоље видимо ми који не припадамо никоме. Овај народ полако али сигурно губи дусу и идентитет поред оваквих естрадних звијезда искривљених погледа и вриједности.

Name

Кики

26.03.2019 10:11

Људи, не будите смијешни... један из црвене секте је потписао захтјев за пријем у НАТО. Ово пресеравање сада је обично популистичко прикупљање јефтиних политичких поена. Потпис је пао, нема повлачења без сагласности сва три тора. А то се неће десити. Дудук не зна како да се извуче из овога свега.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

26.03.2019 11:37

без обзира не све,Парламент је донио одлуки о војној неутралности.

Name

@ ре

26.03.2019 12:20

Кога та одлука обавезује и каква неутралност ентитета кад је одбрана на Дрзавном нивоу.

Name

РЕ ре

26.03.2019 12:31

Па то је смијешно, прво ту одлуку о војној неутралности уставни суд РС је прогласио НЕобавезујућом, уставни суд РС је ту одлуку сврстао у обични политички панфлет. Сама одлука је накнадна памет, тј. Предсједништво БиХ је ВРХ државе и никакви акти нижих нивоа власти не значе ништа, парламентарна скупштина БиХ је доније закон о одбрани БиХ и приступању у НАТО и трећа ствар, то би исто било када би Србија одлучила приступити у НАТО а парламент Војводине за војну неутралност. Посебан је проблем што су тебе успјели убиједити у супротно, таквих је на хиљаде, таква је политика, нема веће к**ве од политике.

Name

Бањалуцанин СДС

26.03.2019 13:45

НИЈЕДНА ОДЛУКА НА БИХ НИВОУ СЕ НЕ МОЗЕ ДОНИЈЕТИ БЕЗ САГЛАСНОСТИ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ !!! То је то, да ли це ови бити за или против не улазим. Али доста коментара је супља прица из Федерације.

Name

отан

26.03.2019 10:13

Нисам читао чланак, наслов ми је сасвим довољан. Господине Иванићу, сагласност је давно постигнута и потписана кроз релевантна акта, документа и закон о одбрани, проблем је што СНСД сада не жели да се та документа и закони примјене, у томе је проблем г. Иванићу. Када се неки закон усвоји, не може се кроз пар година рећи "пу, пике не важи".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е

26.03.2019 10:35

Видиш да може

Name

Ре

26.03.2019 11:31

Који се закон не може промијенити? Све се може ако се хоће и шта ако је неко нешто потписао некад нешто? Да ли је тада тај неко имао подршку за то од народа или је то урадио због свог дупета смрдљивог.Народна Скупстина РС је закон и шта она одлуци то тако мора бити. Не битан је ту Додо,модо или родо. Не битан је Иваниц,СДС,СНСД,ПДП или било ко, само НСРС има право и обавезу да доноси одлуке за добробит народа у Републици Српској. И ако они кажу нема МАПа онда га нема и готово.Ако они кажу нема НАТО онда га нема и престаните више прдити у празну тикву. Смрди превише.

Name

@Ре

26.03.2019 12:28

Да и ко це наредни и наредне било какве уговоре потписивати са оваквим политицарима кад им се цејфне одустану од потписаног ради тога сто је Скупстина тако рекла.Па кад мозе тако засто исто тако Скупстина не донесе одлуку о престанку Дејтонског Споразума.

Name

отан

26.03.2019 12:39

@Ре "који се закон не може промијенити"??? гдје сам ја то написао?? Сваки се закон може промијенити одговарајућим процедурама, то су амандмани на закон или потпуно брисање закона. Друже, немој ми замјерити, не познајеш материју, Народна скупштина је законодавно тијело АЛИ Уставни суд РС може сваки акт народне скупштине поништити или дефинисати. Одлуку НС РС о војној неутралности Уставни суд РС је прогласио необавезујућим документом. (тачка)...а ти можеш настави емотивно реагирати како ти воља, ја сам легалиста и пишем онако како јесте, и мало обрати пажњу на ријечник, нисмо на сточној пијаци. хвала

Name

Ре

26.03.2019 13:46

Уставни суд је и његове одлуке су изнад сваке политичке одлуке. Посто је уставни суд РС поништио одлуку скупштине РС у вези политичке одлуке о НАТО знаци да та одлука и не вази. Уставни суд има задњу ријеч . На одлуку уставног суда РС никад није уложена залба !!! Тако мани те се глупости. Друго није овдје поенту хоце ли БиХ у НАТО или не него ко це се обиљежит као "издајник". БиХ као и РС су "Америчка прица" и они одлучују како и ста. Да хоце а могу РС у року од 7 дана економски , политицки.... тотално уништит . А о њеном постојању да и не говоримо. Овај народ је толико глуп да вјерује у свакојаке бајке како је РС " моћна" да мозе да Американцима да се противи? Са чиме ? Или са киме? Један мјесец без кредита и продаје обвезница и гаси свјетло.

Name

Освит

26.03.2019 10:14

Камо пусте среце госп. Иваницу да је само питање Ната једино отворено питање за формирање институција на нивоу БиХ.искрено мислим да су Евроатланске интеграције једно од ријетких питања у којима постоји пуна сагласност меду будуцим коалиционим партнерима, бар кад се ради о овима који имају монопол на мисљење народа,сви су изрицито против .Против зато да кад договоре подјелу плијена могу наредне 4 године несметано без икакаве контроле узивати у плодовима својих побједа.Вјероватно це склепати неки савјет министара који се наредни период неце мјесати у свој посао.Кренули су са пљацком огромне народне имовине, сад вец глоду кости али јос увјек несметано крцкају стедњу својих градана.Цовјек се понада да це поцети правити Дрзаву бар да застите дио онога сто су покрали или да створе услове да им покољења зиве у номалној и уреденој земљи.Али не лези вразе вецина њих не види своју будуцност на овим просторима и зато је назалост ова непринципијална коалиција једино гаранција сукоба и рата у овој напаценој земљи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драшко

26.03.2019 10:25

Кога брига. Ми смо у НАТО пакту не својом вољом од доласка СФОР-а у БиХ. А Савјет министара и треба и не треба. Мислим да се без њега може, јер БиХ и није држава у правом смислу те ријечи. То је вјештачка творевина која никад није функционисала, а функционише једино кад се исплаћују високе плате.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Драшко

26.03.2019 11:42

Де ти нама соколе наведи макар једну државу у европи која није “вјештачка творевина”, него је, ето, настала природним путем. Не можеш? Нормално да не можеш соколе. Не схватим да добровољно испадаш глуп понављајући дудукове глупости... Ал ајд, теби на част.

Name

Ре

26.03.2019 11:01

Сви ови политицари су само предсједници неписмених, тупих, глупих и национално задојених градјана који гласају за овакве . Паметни неће да гласају за такве па су отишли или се спремају да иду. Остат ће онакав квалитет људи који неће моћи ни економски а ни политички сачуват РС . Они ће и даље да доје ову средину национализмом а не памети јер је немају “капацитета” да се освјесте и просвјесте. Овдје су сви издајници који желе добро народу а они који вас вуку у смрт , безназдје , ..владају лажима већ 30 година. Србин се боји истине . А истина је једина нема двије. Истина је темељ сазнања гдје су Срби и ко су и какви су? Истина је темељ напредка. Без истине не можеш напријед . А овдје је све лаж . И још се наградјује. Срби су најебали прво због својих водја а онда од других . Лагали су им. Пријетили . Гурали у ратове. Све да би дошли и још висе су у стању да ураде да опстану на власти . Чак и вас да залозе. Није први пут . А карање властитог народа се наставља . И не видим ни једног политичара који би рекао “Стоп” . Карање властитог народа је врло исплативо . Па нико од њих ни не помишља да се скине са те редаљке . Зато се све висе говори како РС је трајна и нико је не може укинут . Тј хоће реци да само они имају ексклузивно право да је гузе док не “рикне”. А онда правац Дедиње, Русија, Грчка ...Има се може се .

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

26.03.2019 11:35

Дзаба ти је прицати,овдије је народ хипнотисана гомила.

Name

333

26.03.2019 11:41

Младене реци отворено да си за НАТО. Зашто идеш около?

ОДГОВОРИТЕ
Name

За 333

26.03.2019 12:47

Сваки имало писмен Србин би требао бити за НАТО,манимо се емоција и мајцице Русије ми је волимо и постујемо али НАТО нам је ради лицних интереса преци.

Name

ре

26.03.2019 13:42

Једино због чега се српска политика противи уласку у НАТО су границе, све остало је лаж, у то сам убијеђен. Улазак БиХ у НАТО ставља тачку на било какав покушај сецесије и најмањег дијела БиХ. Сви ми на Балкану смо на неки начин таоци такве политике. Ми смо тако мали и безначајни да је то сувишно коментарисати, НАТО не жури, то је дугорочна стратешка политика, НАТО је одлучио прво БиХ увести у тај савез а потом и Србију, они не журе, за 20 или 50 година али то је незасуатвљив процес, све око тога је обично политиканство и прикупљнеј јефтиних политичких поена. НАТО ако одлучи сутра да БиХ буде дио тог савеза, то је завршена прича, али не раде они то тако, видјели смо са Македонијом и Црном гором, али добро, демократија је и свако има право на мшљење.

Name

Милан

26.03.2019 12:39

Нико висе и не помиње НАТО. То је јасно рецено на последњем састанку, Додик, Цовиц, Изетбеговиц. Друга је ствар сто за тако несто навија Иваниц како би његов кадар Црнадак сто дузе сједио у фотељи у Савјету министара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

гуз

26.03.2019 13:09

Засто су Срби потписивали ако неце да постују потписано? Они потписали,мањина су,а хтјели би да диктирају вецини...

ОДГОВОРИТЕ