Ivanić: Formiranje Savjeta ministara koči nepostojanje saglasnosti oko NATO

Počasni predsjednik PDP-a Mladen Ivanić kaže da nije optimista da će doći do brzog formiranja novog Savjeta ministara BiH jer među tri pobjedničke stranke na izborima – SNSD, SDA i HDZ – prema njegovim riječima, trenutno ne postoji ni minimum saglasnosti u vezi s približavanjem BiH NATO.

Bosna i Hercegovina 26.03.2019 | 10:38
Ivanić: Formiranje Savjeta ministara koči nepostojanje saglasnosti oko NATO
Komentarišući za Insajder evidentan zastoj u konstituisanju nove vlasti na bh. nivou, Ivanić kaže da je vrlo teško prognozirati kada će novi Savjet ministara biti formiran, kao i to koja će strana da popusti po pitanju aktivacije Akcionog plana za članstvo BiH u NATO (MAP).

– Evidentno je da su partije koje su dobile većinu glasova na zadnjim izborima zacementirale svoje pozicije još u kampanji i da su postavili tako visoke kriterijume da je teško za očekivati da dođe do političke saglasnosti. Posebno je komplikovano kad je u pitanju NATO, jer jednima je približavanje BiH NATO uslov za formiranje Savjeta ministara BiH, dok je drugima uslov da tog približavanja ne bude kako bi se Savjet ministara formirao. Ko će tu da odustane – ne znam. Suštinski, to je glavni problem, a ne nedostatak broja glasova u parlamentu, jer te tri stranke imaju potpunu većinu.

Činjenica da su formirali Kolegijume i Doma naroda i Predstavničkog doma Parlamenta BiH pokazuje da većina postoji. Činjenica da je SDA glasala da SNSD dobije četvrtog delegata u Domu naroda isto to potvrđuje. E sad, da li će se oni uspjeti nekako dogovoriti da pitanje NATO ostave po strani – iskreno sumnjam. Ko god da napravi korak unazad imaće problem sa svojim biračkim tijelom – ocjenjuje Ivanić.

Na pitanje da li bi u slučaju nepostizanja dogovora između navedene tri stranke došlo do otvaranja novog kruga pregovora o formiranju vlasti na bh. nivou koji bi, možda, uključio neke druge političke opcije, Ivanić odgovara da je to trenutno nerealna priča.

– Iskreno, mislim da je obaveza oko formiranja novog Savjeta ministara na SNSD-u, SDA i HDZ-u i tome trenutno ne vidim nikakvu alternativu bar još nekoliko mjeseci, a vjerovatno i do kraja ove godine. Na partijama koje imaju većinu glasova je da to urade i to je njihova obaveza. Oni treba da sjednu i da vide kako će prevazići situaciju u koju su se doveli. Međutim, vrlo sam pesimističan i ne vidim ko tu može da odustane. Pokušaj pronalaženja nekog srednjeg rješenja, da svako tumači onako kako njemu odgovara, vrlo je težak jer će javnost uvijek postavljati pitanje o tome šta je dogovor oko MAP-a. Oko toga su se stvari zakomplikovale, oko tog pitanja su se te tri partije zapetljale i mislim da će vrlo teško naći izlaz iz toga – kaže Ivanić.

BN TV

Komentari / 24

Ostavite komentar
Name

Re

26.03.2019 09:57

Samo se traži da se ispoštuje ono sto je podpisano. Ali prije ili poslije sjest će na rudu . Danas je dan kada će se zacrtati usi u BL.

ODGOVORITE
Name

Блабла

26.03.2019 10:03

Па се ти јављаш као фактор који би сада то могао "поправити", јели!? Демагогу који си сваком лонцу поклопац. Једном си ти издао, опет ћеш, сада ти је згода, исти си као твој властодржац(Додик), можда чак и гори, скојевац прве класе! Од када си ти и теби слични са нама, од тада овако и пролазимо сваке изборе...Иди, демагогу, иди и не враћај се. Црњи смо ми што смо те прихватили. У памет се браћо, искључиво са националним снагама, са једним и јединственим СДС-ом...

ODGOVORITE
Name

Narod je jedina opozicija

26.03.2019 10:46

Slazem se. Ali i SDS je kumovao tome da izmedju dva americka covjeka biramo jednog - Dodika ili Ivanica? Ali isto mislim da nas niko nece preveslati kao Rusi pri cemu mislim na njihove politicare. Znaci da nam je sudjeno da uvijek biramo izmedju manjih zala. Isto je i sa pricom SDS ili SNSD, PDP ili SNSD. To najbolje vidimo mi koji ne pripadamo nikome. Ovaj narod polako ali sigurno gubi dusu i identitet pored ovakvih estradnih zvijezda iskrivljenih pogleda i vrijednosti.

Name

Kiki

26.03.2019 10:11

Ljudi, ne budite smiješni... jedan iz crvene sekte je potpisao zahtjev za prijem u NATO. Ovo preseravanje sada je obično populističko prikupljanje jeftinih političkih poena. Potpis je pao, nema povlačenja bez saglasnosti sva tri tora. A to se neće desiti. Duduk ne zna kako da se izvuče iz ovoga svega.

ODGOVORITE
Name

re

26.03.2019 11:37

bez obzira ne sve,Parlament je donio odluki o vojnoj neutralnosti.

Name

@ re

26.03.2019 12:20

Koga ta odluka obavezuje i kakva neutralnost entiteta kad je odbrana na Drzavnom nivou.

Name

RE re

26.03.2019 12:31

Pa to je smiješno, prvo tu odluku o vojnoj neutralnosti ustavni sud RS je proglasio NEobavezujućom, ustavni sud RS je tu odluku svrstao u obični politički panflet. Sama odluka je naknadna pamet, tj. Predsjedništvo BiH je VRH države i nikakvi akti nižih nivoa vlasti ne znače ništa, parlamentarna skupština BiH je donije zakon o odbrani BiH i pristupanju u NATO i treća stvar, to bi isto bilo kada bi Srbija odlučila pristupiti u NATO a parlament Vojvodine za vojnu neutralnost. Poseban je problem što su tebe uspjeli ubijediti u suprotno, takvih je na hiljade, takva je politika, nema veće k**ve od politike.

Name

Banjalucanin SDS

26.03.2019 13:45

NIJEDNA ODLUKA NA BIH NIVOU SE NE MOZE DONIJETI BEZ SAGLASNOSTI REPUBLIKE SRPSKE !!! To je to, da li ce ovi biti za ili protiv ne ulazim. Ali dosta komentara je suplja prica iz Federacije.

Name

otan

26.03.2019 10:13

Nisam čitao članak, naslov mi je sasvim dovoljan. Gospodine Ivaniću, saglasnost je davno postignuta i potpisana kroz relevantna akta, dokumenta i zakon o odbrani, problem je što SNSD sada ne želi da se ta dokumenta i zakoni primjene, u tome je problem g. Ivaniću. Kada se neki zakon usvoji, ne može se kroz par godina reći "pu, pike ne važi".

ODGOVORITE
Name

Е

26.03.2019 10:35

Видиш да може

Name

Re

26.03.2019 11:31

Koji se zakon ne može promijeniti? Sve se može ako se hoće i šta ako je neko nešto potpisao nekad nešto? Da li je tada taj neko imao podršku za to od naroda ili je to uradio zbog svog dupeta smrdljivog.Narodna Skupstina RS je zakon i šta ona odluci to tako mora biti. Ne bitan je tu Dodo,modo ili rodo. Ne bitan je Ivanic,SDS,SNSD,PDP ili bilo ko, samo NSRS ima pravo i obavezu da donosi odluke za dobrobit naroda u Republici Srpskoj. I ako oni kažu nema MAPa onda ga nema i gotovo.Ako oni kažu nema NATO onda ga nema i prestanite više prditi u praznu tikvu. Smrdi previše.

Name

@Re

26.03.2019 12:28

Da i ko ce naredni i naredne bilo kakve ugovore potpisivati sa ovakvim politicarima kad im se cejfne odustanu od potpisanog radi toga sto je Skupstina tako rekla.Pa kad moze tako zasto isto tako Skupstina ne donese odluku o prestanku Dejtonskog Sporazuma.

Name

otan

26.03.2019 12:39

@Re "koji se zakon ne može promijeniti"??? gdje sam ja to napisao?? Svaki se zakon može promijeniti odgovarajućim procedurama, to su amandmani na zakon ili potpuno brisanje zakona. Druže, nemoj mi zamjeriti, ne poznaješ materiju, Narodna skupština je zakonodavno tijelo ALI Ustavni sud RS može svaki akt narodne skupštine poništiti ili definisati. Odluku NS RS o vojnoj neutralnosti Ustavni sud RS je proglasio neobavezujućim dokumentom. (tačka)...a ti možeš nastavi emotivno reagirati kako ti volja, ja sam legalista i pišem onako kako jeste, i malo obrati pažnju na riječnik, nismo na stočnoj pijaci. hvala

Name

Re

26.03.2019 13:46

Ustavni sud je i njegove odluke su iznad svake političke odluke. Posto je ustavni sud RS poništio odluku skupštine RS u vezi političke odluke o NATO znaci da ta odluka i ne vazi. Ustavni sud ima zadnju riječ . Na odluku ustavnog suda RS nikad nije uložena zalba !!! Tako mani te se gluposti. Drugo nije ovdje poentu hoce li BiH u NATO ili ne nego ko ce se obilježit kao "izdajnik". BiH kao i RS su "Američka prica" i oni odlučuju kako i sta. Da hoce a mogu RS u roku od 7 dana ekonomski , politicki.... totalno uništit . A o njenom postojanju da i ne govorimo. Ovaj narod je toliko glup da vjeruje u svakojake bajke kako je RS " moćna" da moze da Amerikancima da se protivi? Sa čime ? Ili sa kime? Jedan mjesec bez kredita i prodaje obveznica i gasi svjetlo.

Name

Osvit

26.03.2019 10:14

Kamo puste srece gosp. Ivanicu da je samo pitanje Nata jedino otvoreno pitanje za formiranje institucija na nivou BiH.iskreno mislim da su Evroatlanske integracije jedno od rijetkih pitanja u kojima postoji puna saglasnost medu buducim koalicionim partnerima, bar kad se radi o ovima koji imaju monopol na misljenje naroda,svi su izricito protiv .Protiv zato da kad dogovore podjelu plijena mogu naredne 4 godine nesmetano bez ikakave kontrole uzivati u plodovima svojih pobjeda.Vjerovatno ce sklepati neki savjet ministara koji se naredni period nece mjesati u svoj posao.Krenuli su sa pljackom ogromne narodne imovine, sad vec glodu kosti ali jos uvjek nesmetano krckaju stednju svojih gradana.Covjek se ponada da ce poceti praviti Drzavu bar da zastite dio onoga sto su pokrali ili da stvore uslove da im pokoljenja zive u nomalnoj i uredenoj zemlji.Ali ne lezi vraze vecina njih ne vidi svoju buducnost na ovim prostorima i zato je nazalost ova neprincipijalna koalicija jedino garancija sukoba i rata u ovoj napacenoj zemlji.

ODGOVORITE
Name

Draško

26.03.2019 10:25

Koga briga. Mi smo u NATO paktu ne svojom voljom od dolaska SFOR-a u BiH. A Savjet ministara i treba i ne treba. Mislim da se bez njega može, jer BiH i nije država u pravom smislu te riječi. To je vještačka tvorevina koja nikad nije funkcionisala, a funkcioniše jedino kad se isplaćuju visoke plate.

ODGOVORITE
Name

Re Draško

26.03.2019 11:42

De ti nama sokole navedi makar jednu državu u evropi koja nije “vještačka tvorevina”, nego je, eto, nastala prirodnim putem. Ne možeš? Normalno da ne možeš sokole. Ne shvatim da dobrovoljno ispadaš glup ponavljajući dudukove gluposti... Al ajd, tebi na čast.

Name

Re

26.03.2019 11:01

Svi ovi politicari su samo predsjednici nepismenih, tupih, glupih i nacionalno zadojenih gradjana koji glasaju za ovakve . Pametni neće da glasaju za takve pa su otišli ili se spremaju da idu. Ostat će onakav kvalitet ljudi koji neće moći ni ekonomski a ni politički sačuvat RS . Oni će i dalje da doje ovu sredinu nacionalizmom a ne pameti jer je nemaju “kapaciteta” da se osvjeste i prosvjeste. Ovdje su svi izdajnici koji žele dobro narodu a oni koji vas vuku u smrt , beznazdje , ..vladaju lažima već 30 godina. Srbin se boji istine . A istina je jedina nema dvije. Istina je temelj saznanja gdje su Srbi i ko su i kakvi su? Istina je temelj napredka. Bez istine ne možeš naprijed . A ovdje je sve laž . I još se nagradjuje. Srbi su najebali prvo zbog svojih vodja a onda od drugih . Lagali su im. Prijetili . Gurali u ratove. Sve da bi došli i još vise su u stanju da urade da opstanu na vlasti . Čak i vas da zaloze. Nije prvi put . A karanje vlastitog naroda se nastavlja . I ne vidim ni jednog političara koji bi rekao “Stop” . Karanje vlastitog naroda je vrlo isplativo . Pa niko od njih ni ne pomišlja da se skine sa te redaljke . Zato se sve vise govori kako RS je trajna i niko je ne može ukinut . Tj hoće reci da samo oni imaju ekskluzivno pravo da je guze dok ne “rikne”. A onda pravac Dedinje, Rusija, Grčka ...Ima se može se .

ODGOVORITE
Name

re

26.03.2019 11:35

Dzaba ti je pricati,ovdije je narod hipnotisana gomila.

Name

333

26.03.2019 11:41

Mladene reci otvoreno da si za NATO. Zašto ideš okolo?

ODGOVORITE
Name

Za 333

26.03.2019 12:47

Svaki imalo pismen Srbin bi trebao biti za NATO,manimo se emocija i majcice Rusije mi je volimo i postujemo ali NATO nam je radi licnih interesa preci.

Name

re

26.03.2019 13:42

Jedino zbog čega se srpska politika protivi ulasku u NATO su granice, sve ostalo je laž, u to sam ubijeđen. Ulazak BiH u NATO stavlja tačku na bilo kakav pokušaj secesije i najmanjeg dijela BiH. Svi mi na Balkanu smo na neki način taoci takve politike. Mi smo tako mali i beznačajni da je to suvišno komentarisati, NATO ne žuri, to je dugoročna strateška politika, NATO je odlučio prvo BiH uvesti u taj savez a potom i Srbiju, oni ne žure, za 20 ili 50 godina ali to je nezasuatvljiv proces, sve oko toga je obično politikanstvo i prikupljnej jeftinih političkih poena. NATO ako odluči sutra da BiH bude dio tog saveza, to je završena priča, ali ne rade oni to tako, vidjeli smo sa Makedonijom i Crnom gorom, ali dobro, demokratija je i svako ima pravo na mšljenje.

Name

Milan

26.03.2019 12:39

Niko vise i ne pominje NATO. To je jasno receno na poslednjem sastanku, Dodik, Covic, Izetbegovic. Druga je stvar sto za tako nesto navija Ivanic kako bi njegov kadar Crnadak sto duze sjedio u fotelji u Savjetu ministara.

ODGOVORITE
Name

guz

26.03.2019 13:09

Zasto su Srbi potpisivali ako nece da postuju potpisano? Oni potpisali,manjina su,a htjeli bi da diktiraju vecini...

ODGOVORITE