ЕП: Енглези разбили Црногорце, ''покер'' Француза!

Горди Албион сигуран у Подгорици.  Фудбалери Енглеске савладали су Црну Гору у гостима резултатом 5:1 и тако дошли до друге победе у квалификационом циклусу за ЕУРО 2020. године.  "Петарда" у Подгорици, Французи одговорили Турцима.  Црногорци поготком само разљутили Енглезе.  Вешовић распалио машту, сурови Енглези петардом угушили устанак под Горицом! На крају 5:1! Хет-трик Француске, пао је Исланд.  Фудбалери Француске савладали су Исланд убедљивим резултатом 4:0 на свом стадиону и тако уписали другу победу у квалификацијама.  Моћ светског шампиона: Исланд разнет у Сен Денију! Француска декласирала најјачег ривала у групи.  Луксембург није наиван! Украјина једва до бодова! Секунде су делиле домаћу селекцију од останка на водећој позицији у нашој групи.

Фудбал 25.03.2019 | 23:40
ЕП: Енглези разбили Црногорце, ''покер'' Француза!
Енглеска је без вежих проблема савладала Црну Гору резултатом 5:1 у другом колу квалификационог циклуса, головима које су постизали Мајкл Кин и Рос Баркли, па су дошли у јако лепу ситуацију на самом старту квалификација.

До вођства су дошли после пола часа игре, када је Мајкл Кин затресао мрежу "Соколова" , да би фудбалер Челсија Рос Баркли после 8 минута фудбала постигао и други погодак за Енглезе.

Исти играч је повисио на 3:1 у 59. минуту да би у 71. један од најбољих стрелаца енглеског фудбала, Хари Кејн, поставио резултат на 4:1 након асистенције фудбалера Манчестер Ситија, Рахима Стерлинга, који је поставио коначних 5:1 за Енглеску у 81. минуту утакмице.

Сусрет између тзв Косова* и Бугарске се играо на стадиону Фадиљ Фокри у Приштини, а меч је завршен без победника пошто су обе репрезентације постигле по један гол.

Бугари су преко Божикова у 39. минуту повели, иако је тзв Косово* имало већи посед лопте и теренску иницијативу. До изједнаћења су дошли преко Зенелија у 61. минуту утакмице.

Енглеска је прва са 6 бодова и гол разликом 10:1, а Бугарска друга са једним освојеним бодом.

Није то иста категорија. А Црногорци су вечерас ударили на тешкаша. Успели су једном да га докаче како треба, али их је овај потом развукао по рингу и у кревет послао модре од батина. Погодак Марка Вешовићаје Црногорцима донео пола сата наде под Горицом, али је онда уследило суров одговор Енглеске и на крају победу гордог Албиона од 5:1.

Ако бисмо морали да извучемо јунака вероватно би то био Рос Баркли, јер он је прво асистирао Мајклу Кинуза изједначење пре но што је са два гола и преокренуо ситуацију у корист гостију и затим препустио Харију Кејну и Рахиму Стерлингу да дотуку грогираног ривала. Утисак је међутим да овде није један играч одлучио, већ то што Енглеска просто на свакој позицији има макар за нијансу квалитетнију опцију од Црне Горе.

Храбро се Љубиша Тумбаковић у формацији 4-4-2 залетео на ривала и врло брзо је схватио да је то била грешка. Мада је питање да ли би Црна Гора прошла иоле боље да је играла опрезније. Сув квалитет гостију свакако би дошао до изражаја, посебно у ноћи каква је била ова, кад су изабраници Герета Саутгејтаједноставно били расположени да играју фудбал.

Баркли, Хадсон-Одои и Стерлинг су били превише брзи, превише мобилни за чуваре и Енглеска је након 5:0 против Чешке још једном петардирала противника. Две узастопне утакмице са пет датих голова нису на острву видели од 1984. године када је тим Бобија Робсона савладао Финску са 5:0, па Турску са 8:0 у квалификацијама за Мундијал у Мексику. Али то нису била иста времена.

Знамо већ: данас сви играју фудбал. Само што га Енглези скоро нису играли овако озбиљно. Шетаће се до Европског првенства, нема сумње у то.

Одличан продор и леп шут Марка Вешовића у 17. минуту подигли су на ноге гледаоце на трибинама стадиона у Подгорици, али Енглези су их брзо спустили и утишали.

Чак пет лопти завршило је до краја квалификационе утакмице за Европско првенство 2020. иза леђа Данијела Петковића, за победу гостију 5:1 (2:1).

Прво је Мајкл Кејн у 30. минуту, ударцем главом на центаршут из прекида, донео изједначење свом тиму, а до одласка на одмор виђен је преокрет, пошто је Рос Баркли у 39. минуту скренуо лопту у мрежу после шута Деклана Рајса.

Био је то Барклијев први од два гола ове вечери. Други је уследио у 59. минту, после лепе акције енглеских репрезентативаца, а сличан гол дао је и Хари Кејн у 71. минуту, када се скоро па ушетао у гол Црне Горе.

Коначан резултат поставио је Рахим Стерлинг после одличног додавања Џордана Хендерсона у 81. минуту.

Убедљиви у другом колу били су и светски прваци, Французи, који су код куће победили Исланд 4:0.

Најпријатније изненађење претходног Европског првенства, играног баш у Француској, овај пут није оставило позитиван утисак. За то су се побринули Самуел Умтити (12), Оливије Жиру (68), Килијан Мабапе (78) и Антоан Гризман (84).

Био је то одговор "триколора" на нешто ранију победу Турске идентичним резултатом против Молдавије, па нас у јуну чека дерби између ове две селекције, који ће бити игран у Бујукшехиру (бар по тренутним најавама).

Французи су без икаквих проблема дошли до друге победе у квалификационом циклусу пошто су у Паризу дали Исланду четири гола и са гол разликом 8:1 самоуверено заузели водећу позицију у групи Х.

У првих 45 минута видели смо један погодак, а њега је у 12. минуту постигао Самјуел Умтити на асистенцију Килијана Мбапеа, што је био убедљиво најатрактивнији потез првог полувремена.

Друго полувреме је било знатно садржајније, пошто је Бјанарсон већ у 51. минуту зарадио жути картон, а на 2:0 повисио је Оливије Жиру у 68. минуту утакмице, да би на високих 3:0 поставио асистент првог поготка, Килијан Мбапе.

Коначних 4:0 поставио је фудбалер Атлетико Мадрида Антоан Гризман у 84. минуту утакмице.

Албанија је као гост савладала Андору са 2:0, а стрелци за Албанију били су Садику у 21. минуту, Балај у 87. и Абраши у шестом минуту судијске надокнаде, па је тако Албаније дошла до великих 3:0 , након пораза од Турске са 2:0 у првом колу.

Осетио је Исланд снагу светског шампиона! Симпатични Рибари доживели су тотални бродолом у Сен Денију, пошто их је Француска исекла на фронцле – 4:0.

Какав год Дидије Дешам да пошаље тим на терен, то је екипа кадра да се бори за трофеј. За њу пут на Европско првенство не би смео да буде ништа друго до мисија до које се долази са пола снаге. Исланд је по рејтингу најјачи ривал у групи, а испраћен је из Париза са четири лака комада.

Умтити је у 12. минуту начео мрежу екипе са севера, а канонада је уследила у наставку. Жиру је у 68. повисио на 2:0, Мбапе је у 78. дигао на 3:0, а завршни ударац уздрманим Рибарима задао је Гризман у 84. минуту – 4:0.

Гости нису имали ниједан ударац у оквир гола, а тешко су долазили и до лопте, пошто су имали посед од само 31 одсто.

Француска је, у складу са реномеом, засела на челну позицију у групи са свих шест бодова. И нема намеру да до краја одатле силази.

Албанија је у Андори очекивано дошла до лаке победе од 3:0, мада је два последња поготка постигла тек у финишу меча преко Балаја и Абрашија.

Црни орлови ће у 3. колу квалификација играти у гостима против Исланда.

Луксембург није наиван! Украјина једва до бодова! Секунде су делиле домаћу селекцију од останка на водећој позицији у нашој групи. Луксембург је опасна мина, чувајмо се браће Тил! Украјинци до победе уз срећан аутогол у 93. минуту! Никоме ипак неће бити лако против Црвених лавова.

Имали су среће Андреј Шевченко и његови фудбалери у Луксембургу можда и више него пре неколико дана у Португалу.

После бода у Лисабону, са новог гостовања у квалификацијама за Европско првенство, Украјинци се враћају победоносно.

Луксембург - Украјина 1:2 (1:1).

Гости јесу били бољи и више нападали, али гол одлуке постигао је домаћи фудбалер - Герсон Родригез који је неспретно реаговао у другом од три минута надокнаде и главом "закуцао" лопту иза леђа свог голмана. Било је то после центаршута из прекида и у ситуацији у којој је морао много боље да реагује...

Секунде су делиле Луксембург од останка на водећој позицији, што би - иако је одиграно тек друго коло - био фантастичан резултат за ову селекцију у групи са европским прваком Португалом, те Србијом и Украјином.

Да се ради о селекцији која би кроз ове квалификације могла да буде "мина" неком од фаворита, показао јеДавид Турпел поготком у 34. минуту.

Гости су, ипак, успели да изједначе до одласка на одмор, пошто је Виктор Циганков у 40. био прецизан.

У јуну ће Луксембург имати два гостовања, у Литванији и Украјини, док ће екипа Андреја Шевченка поред дуела са данашњим ривалом играти и против Србије, такође код куће.

Виртон, Јеовил, Троа, Прогрес, Елверсберг, По... Они које не проводе дане у кладионицама тешко да би умели да погоде из којих су земаља ови клубови, а камоли како се зови њихови представници у репрезентацији Луксембурга. Међутим, изгледа ћемо морати све да их научимо, јер Луксембург не да није мачји кашаљ, већ је опасна нагазна мина што су вечерас на својој кожи умало осетили и Украјинци, мада се ипак враћају кући са три бода у џепу након што су до победе стигли захваљујући аутоголу у судијској надокнади утакмице на стадиону “Жози Бартел“ – 2:1 за госте.

Играо се 93. минут, сви су већ помислили да ће Луксембург извести чудо, али је малерозни Жерсон Родригесзакачио лопту после оштрог убацивања Малиновског из слободног ударца са стране... Антони Морис ту ништа није могао.

Такав епилог могли смо да наслутимо само у последњих 20-ак минута игре када су домаћи остали без снаге. Пре тога Луксембург није био нимало инфериоран у судару са изабраницима легендарног Андреја Шевченка, иако су гости очекивано имали већи посед лопте, посебно због тога што је Луксембургу требало добрих пола сата да изађе са своје половине терена.

Али кад су коначно и кренули на ривала кидисали су као гладни вукови!

И већ у 34. минуту 1:0! По десном крилу дар-мар је правио Венсан Тил, момак који је тек прославио 19. рођендан, који игра за По у француској трећој лиги, али и момак који у репрезентацији већ има 20 наступа, приде веома добре. Комбиновао је Венсан са четири године старијим братом Оливијеом  Тилом, он је упутио оштар центаршут, а тамо је Богдан Бутко био неспретан, па је Давиду Турпелу преостало само да ћушне лопту у празну мрежу.

Срећом по Украјинце врло брзо је уследио тренутак инспирације Олександра Зинченка. Није прошло ни шест минута од примљеног гола, талентовани фудбалер Манчестер Ситија је пребацио комплетну противничку одбрану, тамо је сам био одлични Виктор Циганков - можда и најбољи играч у украјинском тиму вечерас - и предност Луксембурга је ишчезла.

Кажемо да је Украјина имала среће што је тада дала гол, јер у финишу првог и почетком другог полувремена имао је Луксембург неколико идеалних ситуација да постигне још који гол. Уосталом, имала је пет удараца у оквир противничког гола наспрам само четири украјинска, а приде су три од та четири налета гостију стигла у финишу меча кад су домаћи остали без снаге.

Нису дакле сила. Не могу ни да у високом ритму издрже 90 минута, али ако их потценимо – грдно ћемо се покајати. Није то онај некадашњи Луксембург. Далеко је од тога. Украјина се ишчупала уз звук сирене. Не бисмо смели толико да ризикујемо.

РЕЗУЛТАТИ:

Група А

тзв. Косово - Бугарска 1:1 (0:1)
/Зенели 62 - Божиков 39/

Црна Гора - Енглеска 1:5 (1:2)
/Вешовић 17 - М. Кејн 30, Баркли 39, 59, Х. Кејн 71, Стерлинг 81/

ТАБЕЛА: Енглеска 6, Бугарска 2, Црна Гора 1, тзв. Косово (-1) 1, Чешка (-1) 0.

Група Б

Луксембург - Украјина 1:2 (1:1)
/Турпел 34 - Циганков 40, Родригез 90+2аг/

Португал - Србија 1:1 (1:1)
/Данило 42 - Тадић 7п/

ТАБЕЛА: Украјина 4, Луксембург 3, Португал 2, Србија (-1) 1, Литванија (-1) 0.

Група Х

Турска - Молдавија 4:0 (2:0)
/Калдирим 24, Тосун 26, 53, Ајхан 70/

Андора - Албанија 0:3 (0:1)
/Садику 21, Балај 88, Абраши 90+6/

Француска - Исланд 4:0 (1:0)
/Умтити 12, Жиру 68, Мбапе 78, Гризман/

ТАБЕЛА: Турска 6, Француска 6, Исланд 3, Албанија 3, Андора 0, Молдавија 0.

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар