EP: Englezi razbili Crnogorce, ''poker'' Francuza!

Gordi Albion siguran u Podgorici.  Fudbaleri Engleske savladali su Crnu Goru u gostima rezultatom 5:1 i tako došli do druge pobede u kvalifikacionom ciklusu za EURO 2020. godine.  "Petarda" u Podgorici, Francuzi odgovorili Turcima.  Crnogorci pogotkom samo razljutili Engleze.  Vešović raspalio maštu, surovi Englezi petardom ugušili ustanak pod Goricom! Na kraju 5:1! Het-trik Francuske, pao je Island.  Fudbaleri Francuske savladali su Island ubedljivim rezultatom 4:0 na svom stadionu i tako upisali drugu pobedu u kvalifikacijama.  Moć svetskog šampiona: Island raznet u Sen Deniju! Francuska deklasirala najjačeg rivala u grupi.  Luksemburg nije naivan! Ukrajina jedva do bodova! Sekunde su delile domaću selekciju od ostanka na vodećoj poziciji u našoj grupi.

Fudbal 25.03.2019 | 23:40
EP: Englezi razbili Crnogorce, ''poker'' Francuza!
Engleska je bez vežih problema savladala Crnu Goru rezultatom 5:1 u drugom kolu kvalifikacionog ciklusa, golovima koje su postizali Majkl Kin i Ros Barkli, pa su došli u jako lepu situaciju na samom startu kvalifikacija.

Do vođstva su došli posle pola časa igre, kada je Majkl Kin zatresao mrežu "Sokolova" , da bi fudbaler Čelsija Ros Barkli posle 8 minuta fudbala postigao i drugi pogodak za Engleze.

Isti igrač je povisio na 3:1 u 59. minutu da bi u 71. jedan od najboljih strelaca engleskog fudbala, Hari Kejn, postavio rezultat na 4:1 nakon asistencije fudbalera Mančester Sitija, Rahima Sterlinga, koji je postavio konačnih 5:1 za Englesku u 81. minutu utakmice.

Susret između tzv Kosova* i Bugarske se igrao na stadionu Fadilj Fokri u Prištini, a meč je završen bez pobednika pošto su obe reprezentacije postigle po jedan gol.

Bugari su preko Božikova u 39. minutu poveli, iako je tzv Kosovo* imalo veći posed lopte i terensku inicijativu. Do izjednaćenja su došli preko Zenelija u 61. minutu utakmice.

Engleska je prva sa 6 bodova i gol razlikom 10:1, a Bugarska druga sa jednim osvojenim bodom.

Nije to ista kategorija. A Crnogorci su večeras udarili na teškaša. Uspeli su jednom da ga dokače kako treba, ali ih je ovaj potom razvukao po ringu i u krevet poslao modre od batina. Pogodak Marka Vešovićaje Crnogorcima doneo pola sata nade pod Goricom, ali je onda usledilo surov odgovor Engleske i na kraju pobedu gordog Albiona od 5:1.

Ako bismo morali da izvučemo junaka verovatno bi to bio Ros Barkli, jer on je prvo asistirao Majklu Kinuza izjednačenje pre no što je sa dva gola i preokrenuo situaciju u korist gostiju i zatim prepustio Hariju Kejnu i Rahimu Sterlingu da dotuku grogiranog rivala. Utisak je međutim da ovde nije jedan igrač odlučio, već to što Engleska prosto na svakoj poziciji ima makar za nijansu kvalitetniju opciju od Crne Gore.

Hrabro se Ljubiša Tumbaković u formaciji 4-4-2 zaleteo na rivala i vrlo brzo je shvatio da je to bila greška. Mada je pitanje da li bi Crna Gora prošla iole bolje da je igrala opreznije. Suv kvalitet gostiju svakako bi došao do izražaja, posebno u noći kakva je bila ova, kad su izabranici Gereta Sautgejtajednostavno bili raspoloženi da igraju fudbal.

Barkli, Hadson-Odoi i Sterling su bili previše brzi, previše mobilni za čuvare i Engleska je nakon 5:0 protiv Češke još jednom petardirala protivnika. Dve uzastopne utakmice sa pet datih golova nisu na ostrvu videli od 1984. godine kada je tim Bobija Robsona savladao Finsku sa 5:0, pa Tursku sa 8:0 u kvalifikacijama za Mundijal u Meksiku. Ali to nisu bila ista vremena.

Znamo već: danas svi igraju fudbal. Samo što ga Englezi skoro nisu igrali ovako ozbiljno. Šetaće se do Evropskog prvenstva, nema sumnje u to.

Odličan prodor i lep šut Marka Vešovića u 17. minutu podigli su na noge gledaoce na tribinama stadiona u Podgorici, ali Englezi su ih brzo spustili i utišali.

Čak pet lopti završilo je do kraja kvalifikacione utakmice za Evropsko prvenstvo 2020. iza leđa Danijela Petkovića, za pobedu gostiju 5:1 (2:1).

Prvo je Majkl Kejn u 30. minutu, udarcem glavom na centaršut iz prekida, doneo izjednačenje svom timu, a do odlaska na odmor viđen je preokret, pošto je Ros Barkli u 39. minutu skrenuo loptu u mrežu posle šuta Deklana Rajsa.

Bio je to Barklijev prvi od dva gola ove večeri. Drugi je usledio u 59. mintu, posle lepe akcije engleskih reprezentativaca, a sličan gol dao je i Hari Kejn u 71. minutu, kada se skoro pa ušetao u gol Crne Gore.

Konačan rezultat postavio je Rahim Sterling posle odličnog dodavanja Džordana Hendersona u 81. minutu.

Ubedljivi u drugom kolu bili su i svetski prvaci, Francuzi, koji su kod kuće pobedili Island 4:0.

Najprijatnije iznenađenje prethodnog Evropskog prvenstva, igranog baš u Francuskoj, ovaj put nije ostavilo pozitivan utisak. Za to su se pobrinuli Samuel Umtiti (12), Olivije Žiru (68), Kilijan Mabape (78) i Antoan Grizman (84).

Bio je to odgovor "trikolora" na nešto raniju pobedu Turske identičnim rezultatom protiv Moldavije, pa nas u junu čeka derbi između ove dve selekcije, koji će biti igran u Bujukšehiru (bar po trenutnim najavama).

Francuzi su bez ikakvih problema došli do druge pobede u kvalifikacionom ciklusu pošto su u Parizu dali Islandu četiri gola i sa gol razlikom 8:1 samouvereno zauzeli vodeću poziciju u grupi H.

U prvih 45 minuta videli smo jedan pogodak, a njega je u 12. minutu postigao Samjuel Umtiti na asistenciju Kilijana Mbapea, što je bio ubedljivo najatraktivniji potez prvog poluvremena.

Drugo poluvreme je bilo znatno sadržajnije, pošto je Bjanarson već u 51. minutu zaradio žuti karton, a na 2:0 povisio je Olivije Žiru u 68. minutu utakmice, da bi na visokih 3:0 postavio asistent prvog pogotka, Kilijan Mbape.

Konačnih 4:0 postavio je fudbaler Atletiko Madrida Antoan Grizman u 84. minutu utakmice.

Albanija je kao gost savladala Andoru sa 2:0, a strelci za Albaniju bili su Sadiku u 21. minutu, Balaj u 87. i Abraši u šestom minutu sudijske nadoknade, pa je tako Albanije došla do velikih 3:0 , nakon poraza od Turske sa 2:0 u prvom kolu.

Osetio je Island snagu svetskog šampiona! Simpatični Ribari doživeli su totalni brodolom u Sen Deniju, pošto ih je Francuska isekla na froncle – 4:0.

Kakav god Didije Dešam da pošalje tim na teren, to je ekipa kadra da se bori za trofej. Za nju put na Evropsko prvenstvo ne bi smeo da bude ništa drugo do misija do koje se dolazi sa pola snage. Island je po rejtingu najjači rival u grupi, a ispraćen je iz Pariza sa četiri laka komada.

Umtiti je u 12. minutu načeo mrežu ekipe sa severa, a kanonada je usledila u nastavku. Žiru je u 68. povisio na 2:0, Mbape je u 78. digao na 3:0, a završni udarac uzdrmanim Ribarima zadao je Grizman u 84. minutu – 4:0.

Gosti nisu imali nijedan udarac u okvir gola, a teško su dolazili i do lopte, pošto su imali posed od samo 31 odsto.

Francuska je, u skladu sa renomeom, zasela na čelnu poziciju u grupi sa svih šest bodova. I nema nameru da do kraja odatle silazi.

Albanija je u Andori očekivano došla do lake pobede od 3:0, mada je dva poslednja pogotka postigla tek u finišu meča preko Balaja i Abrašija.

Crni orlovi će u 3. kolu kvalifikacija igrati u gostima protiv Islanda.

Luksemburg nije naivan! Ukrajina jedva do bodova! Sekunde su delile domaću selekciju od ostanka na vodećoj poziciji u našoj grupi. Luksemburg je opasna mina, čuvajmo se braće Til! Ukrajinci do pobede uz srećan autogol u 93. minutu! Nikome ipak neće biti lako protiv Crvenih lavova.

Imali su sreće Andrej Ševčenko i njegovi fudbaleri u Luksemburgu možda i više nego pre nekoliko dana u Portugalu.

Posle boda u Lisabonu, sa novog gostovanja u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, Ukrajinci se vraćaju pobedonosno.

Luksemburg - Ukrajina 1:2 (1:1).

Gosti jesu bili bolji i više napadali, ali gol odluke postigao je domaći fudbaler - Gerson Rodrigez koji je nespretno reagovao u drugom od tri minuta nadoknade i glavom "zakucao" loptu iza leđa svog golmana. Bilo je to posle centaršuta iz prekida i u situaciji u kojoj je morao mnogo bolje da reaguje...

Sekunde su delile Luksemburg od ostanka na vodećoj poziciji, što bi - iako je odigrano tek drugo kolo - bio fantastičan rezultat za ovu selekciju u grupi sa evropskim prvakom Portugalom, te Srbijom i Ukrajinom.

Da se radi o selekciji koja bi kroz ove kvalifikacije mogla da bude "mina" nekom od favorita, pokazao jeDavid Turpel pogotkom u 34. minutu.

Gosti su, ipak, uspeli da izjednače do odlaska na odmor, pošto je Viktor Cigankov u 40. bio precizan.

U junu će Luksemburg imati dva gostovanja, u Litvaniji i Ukrajini, dok će ekipa Andreja Ševčenka pored duela sa današnjim rivalom igrati i protiv Srbije, takođe kod kuće.

Virton, Jeovil, Troa, Progres, Elversberg, Po... Oni koje ne provode dane u kladionicama teško da bi umeli da pogode iz kojih su zemalja ovi klubovi, a kamoli kako se zovi njihovi predstavnici u reprezentaciji Luksemburga. Međutim, izgleda ćemo morati sve da ih naučimo, jer Luksemburg ne da nije mačji kašalj, već je opasna nagazna mina što su večeras na svojoj koži umalo osetili i Ukrajinci, mada se ipak vraćaju kući sa tri boda u džepu nakon što su do pobede stigli zahvaljujući autogolu u sudijskoj nadoknadi utakmice na stadionu “Žozi Bartel“ – 2:1 za goste.

Igrao se 93. minut, svi su već pomislili da će Luksemburg izvesti čudo, ali je malerozni Žerson Rodrigeszakačio loptu posle oštrog ubacivanja Malinovskog iz slobodnog udarca sa strane... Antoni Moris tu ništa nije mogao.

Takav epilog mogli smo da naslutimo samo u poslednjih 20-ak minuta igre kada su domaći ostali bez snage. Pre toga Luksemburg nije bio nimalo inferioran u sudaru sa izabranicima legendarnog Andreja Ševčenka, iako su gosti očekivano imali veći posed lopte, posebno zbog toga što je Luksemburgu trebalo dobrih pola sata da izađe sa svoje polovine terena.

Ali kad su konačno i krenuli na rivala kidisali su kao gladni vukovi!

I već u 34. minutu 1:0! Po desnom krilu dar-mar je pravio Vensan Til, momak koji je tek proslavio 19. rođendan, koji igra za Po u francuskoj trećoj ligi, ali i momak koji u reprezentaciji već ima 20 nastupa, pride veoma dobre. Kombinovao je Vensan sa četiri godine starijim bratom Olivijeom  Tilom, on je uputio oštar centaršut, a tamo je Bogdan Butko bio nespretan, pa je Davidu Turpelu preostalo samo da ćušne loptu u praznu mrežu.

Srećom po Ukrajince vrlo brzo je usledio trenutak inspiracije Oleksandra Zinčenka. Nije prošlo ni šest minuta od primljenog gola, talentovani fudbaler Mančester Sitija je prebacio kompletnu protivničku odbranu, tamo je sam bio odlični Viktor Cigankov - možda i najbolji igrač u ukrajinskom timu večeras - i prednost Luksemburga je iščezla.

Kažemo da je Ukrajina imala sreće što je tada dala gol, jer u finišu prvog i početkom drugog poluvremena imao je Luksemburg nekoliko idealnih situacija da postigne još koji gol. Uostalom, imala je pet udaraca u okvir protivničkog gola naspram samo četiri ukrajinska, a pride su tri od ta četiri naleta gostiju stigla u finišu meča kad su domaći ostali bez snage.

Nisu dakle sila. Ne mogu ni da u visokom ritmu izdrže 90 minuta, ali ako ih potcenimo – grdno ćemo se pokajati. Nije to onaj nekadašnji Luksemburg. Daleko je od toga. Ukrajina se iščupala uz zvuk sirene. Ne bismo smeli toliko da rizikujemo.

REZULTATI:

Grupa A

tzv. Kosovo - Bugarska 1:1 (0:1)
/Zeneli 62 - Božikov 39/

Crna Gora - Engleska 1:5 (1:2)
/Vešović 17 - M. Kejn 30, Barkli 39, 59, H. Kejn 71, Sterling 81/

TABELA: Engleska 6, Bugarska 2, Crna Gora 1, tzv. Kosovo (-1) 1, Češka (-1) 0.

Grupa B

Luksemburg - Ukrajina 1:2 (1:1)
/Turpel 34 - Cigankov 40, Rodrigez 90+2ag/

Portugal - Srbija 1:1 (1:1)
/Danilo 42 - Tadić 7p/

TABELA: Ukrajina 4, Luksemburg 3, Portugal 2, Srbija (-1) 1, Litvanija (-1) 0.

Grupa H

Turska - Moldavija 4:0 (2:0)
/Kaldirim 24, Tosun 26, 53, Ajhan 70/

Andora - Albanija 0:3 (0:1)
/Sadiku 21, Balaj 88, Abraši 90+6/

Francuska - Island 4:0 (1:0)
/Umtiti 12, Žiru 68, Mbape 78, Grizman/

TABELA: Turska 6, Francuska 6, Island 3, Albanija 3, Andora 0, Moldavija 0.

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar