Борикама коњи више не јуре

Најплеменитија грла била су годинама препуштена немару, гладовала су, чак су их и вукови нападали а онда је власник, да би измирио насљеђене дугове од својих претходника, почео да продаје најбоље коње.

Република Српска 25.03.2019 | 20:44
Борикама коњи више не јуре
На висоравни Борике, на питомим пашњацима и пропланцима и у мањежима играло се и разигравало прије 40 година око 400 коња босанско брдске и арапске пасмине.

Данас је књига пала само на једно слово на коња Мишка који је остао и прекостао да галопира ливадама уз свог новог власника, укротитеља ових племенитих животиња више од двадесет година на чувеној ергели а сад човјека који је остао и без посла – Брана Кушића.

На поклон сам добио овог коња од пријатеља из Фоче који су купили дио грла ергеле и кад су видјели колико сам привржен овим животињама, колико ми их је било жао док су товарени на камионе и одлазили у непознато и новим газди.

-Поклањамо ти Мишка да га чуваш и пазиш и сачуваш његову линију на Борикама - рекли су Фочаци.

Након накарадне приватизације предузећа `Агрокомбинат` приватизована је и ергела расних коња која је у међувремену промијенила неколико власника.

Али најплеменитија грла била су годинама препуштена немару, гладовала су, чак су их и вукови нападали а онда је власник , да би измирио насљеђене дугове од својих претходника, почео да продаје најбоље коње.



Драгољуб Стојановић је предсједник Завичајног удружења Борике које је основано прије три године.

-Основали смо удружење послије сазнања да је продато 70 коња Насеру Орићу од стране закупца ергеле- тврди Стојановић.

Преосталих 40 грла, који су издржали и прошлу зиму на отвореном простору недавно су купили љубитељи ових животиња из Босанског Петровца и Фоче.

На Борикама су остале само штале за смјештај коња и – туга.

-Све смо што је у нашој моћи покушали да спасимо ергелу и да она остане на Борикама. Писали смо општинским и републичким властима али правих одговора нити каквих корака није било. Као предсједник удружења најављивао сам се и код начелника општине Рогатица Милорада Јагодића али ми је он рекао да не жели са мном да разговара јер сам – опозиција. Какве то везе има са општом ствари и са таквим брендом који је имала само рогатичка општина- огорчен је Стојановић.

Стојановићево удружење је прикупило 1.900 потпса грађана за петицију за спас ергеле. Узалуд. Док посматра Мишка како се игра у мањежу Бране Кушић наглас размишља.

-Ово је туга да не може већа бити. Да се неко може одрећи таквог блага као што смо га имали овдје на висоравни несхватљиво је. Ово је показатељ какво нам је стање у Републици Српској и у осталим областима- каже Кушић.

Њему се придружује и његов колега Радомир Шаренац који је годинама водио бригу о јахаћим и парадним коњима на ергели, учио туристе да јашу и да се диве њиховој љепоти.



-Умјесто да ове године славимо 125. рођендан ергеле коња ми гледамо пусте ливаде, празне штале и мањеже. Вјерујте у ноћи ми се причињавају борички љепотани онако у трку кад пршти земља под њиховим копитама- вели Шаренац.

Радни вијек на пословима бриге око коња провео је и старина Милош Шаренац који нас је подсјетио како су грла са ергеле односила побједе на тркама широм бивше Југославије, овдје су да их виде долазиле све познате јавне личности, снимане пјесме и филмови о њима.

Овдје на Борикама кажу да садашње општинске власти у Рогатици настоје да се ергела брзо заборави како би се заборавила и нечувена приватизација `Агрокомбината`.

Горштаци са Борика се питају кад ће се промијенити и грб Рогатице јер је један од симбола на њему коњ са Борика.



(БН ТВ)

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Риле

25.03.2019 20:15

Има ли јос несто сто нисмо унистили?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дико

25.03.2019 20:49

Све је криминална хоботница на свим нивоима власти унистила !! Опустосили све !!!! Земљорадницје задруге рафинерије зељезнице суме ријеке фабрике предузеца гиганте опљацкали па трговали ти мени ја теби као цацевину продавали !! Бахацење и лоповлук свјетских размјера !!!мафија политицко тајкунска удрузена !!позиционо коалициони опозиционо !! Удрузена хоботница !!никад се овај народ неце опоравити од њиховог зла поцињрног на овим просторима !! Задузили неродјену дјецу својим задузењима да би се они бахатили у изобиљу !!!!од авионааа лимузинааа готовинеее итд итд до привилегија и плата себи исплацених из будзета незарадјених енормно високих мјерене милионима !!! А коњи су платили цех као и народ !!!! Страсно да страсније и не мозе бити !!за наук будуцим покољенима !!!!

Name

Суца

25.03.2019 21:10

СВЕ,БАС СВЕ.ОСТАО НАМ ЈЕ ЈОС ВАЗДУХ И НЕСТА ВОДЕ.

Name

бане

25.03.2019 22:48

додик це остат упанцен И уци у историју као највеци босански криминалац

Name

ре.Дико

26.03.2019 11:16

Ускоро неце бити нових покољења, дјеце је све мање, а и ово сто има масовно бјези из овакве унистене РС, пропаст тотална.

Name

паљанин

25.03.2019 20:56

Сљиво власник ергеле коња на Борикама па били су племенитији ти коњи гдје је стета велика и непроцјењива, ти коњи су племенитији него он и његове екипе које разарају све по Истоцној регији од сепарације до нелегалне сјеце суме али сљиво како досло тако и отисло

ОДГОВОРИТЕ
Name

неко

25.03.2019 21:03

Не јуре коњи, али јуре коње, чини се, жао ми је, тих дивних, племенитих створења.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сигурно

25.03.2019 21:55

Прање новца.

Name

Директ

25.03.2019 21:14

Пресли на фотеље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Туга

25.03.2019 23:10

.јадан.коњ.какав.је.мрсав.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пропаст

26.03.2019 04:10

У мјесту Борика која припада општини Рогатица постојала је најстарија (Ергела) у Европи можда и шире и свијету основана је 1893 - 1895 тамошње власти и власници који су се смјењивали довели су до тога да су најсyарију ергелу потпуно уништили која више не постоји горег лоповлука и горе власти а и послодаваца који на т крајевима владају не постоји нигде на свијети то су обична банда и лопови а за то све Власти Републике знају и они их у томе подрźавају. Ако се шта не уради у тим.мјестима Рогатица би могла постати најсиромашније мјесто а већ је и постала послодавци омладину искориштавају да би се богатили и они Опśтином.владају тако да ту више нема живота велики је колапа о пропаст на тим просторима омладина напуста та мјесте и одлази где је боље за живот још су остали старци и немоћни и они који још нису одлуĉили а за коју годину сви млади ће да оду са тих крајева !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

идоли

26.03.2019 12:51

Ма то је јасно. Нема ту зивота, врло брзо дом стари поумиру неце бити никога зивог, пустиња.

Name

Ети

26.03.2019 04:15

без.овога.смо.нико.и.ниста

ОДГОВОРИТЕ
Name

игор

26.03.2019 10:16

Цега се ЈАГОДИЦ дотакне,,,,остаје пустос.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТУЗАН

26.03.2019 12:35

Е, јагодицу, рдјо од цовјека, ста ураес ди од БОРИКЕ??? Заврсице се и овај мандат, ста онда мислис, напустице те и д.....сци, нецес смјети Рогатицом проци као сто ни данас не пролазис ако не поведес опстинске срвендаце. Стиди се...

ОДГОВОРИТЕ