Borikama konji više ne jure

Najplemenitija grla bila su godinama prepuštena nemaru, gladovala su, čak su ih i vukovi napadali a onda je vlasnik, da bi izmirio nasljeđene dugove od svojih prethodnika, počeo da prodaje najbolje konje.

Republika Srpska 25.03.2019 | 20:44
Borikama konji više ne jure
Na visoravni Borike, na pitomim pašnjacima i proplancima i u manježima igralo se i razigravalo prije 40 godina oko 400 konja bosansko brdske i arapske pasmine.

Danas je knjiga pala samo na jedno slovo na konja Miška koji je ostao i prekostao da galopira livadama uz svog novog vlasnika, ukrotitelja ovih plemenitih životinja više od dvadeset godina na čuvenoj ergeli a sad čovjeka koji je ostao i bez posla – Brana Кušića.

Na poklon sam dobio ovog konja od prijatelja iz Foče koji su kupili dio grla ergele i kad su vidjeli koliko sam privržen ovim životinjama, koliko mi ih je bilo žao dok su tovareni na kamione i odlazili u nepoznato i novim gazdi.

-Poklanjamo ti Miška da ga čuvaš i paziš i sačuvaš njegovu liniju na Borikama - rekli su Fočaci.

Nakon nakaradne privatizacije preduzeća `Agrokombinat` privatizovana je i ergela rasnih konja koja je u međuvremenu promijenila nekoliko vlasnika.

Ali najplemenitija grla bila su godinama prepuštena nemaru, gladovala su, čak su ih i vukovi napadali a onda je vlasnik , da bi izmirio nasljeđene dugove od svojih prethodnika, počeo da prodaje najbolje konje.Dragoljub Stojanović je predsjednik Zavičajnog udruženja Borike koje je osnovano prije tri godine.

-Osnovali smo udruženje poslije saznanja da je prodato 70 konja Naseru Oriću od strane zakupca ergele- tvrdi Stojanović.

Preostalih 40 grla, koji su izdržali i prošlu zimu na otvorenom prostoru nedavno su kupili ljubitelji ovih životinja iz Bosanskog Petrovca i Foče.

Na Borikama su ostale samo štale za smještaj konja i – tuga.

-Sve smo što je u našoj moći pokušali da spasimo ergelu i da ona ostane na Borikama. Pisali smo opštinskim i republičkim vlastima ali pravih odgovora niti kakvih koraka nije bilo. Кao predsjednik udruženja najavljivao sam se i kod načelnika opštine Rogatica Milorada Jagodića ali mi je on rekao da ne želi sa mnom da razgovara jer sam – opozicija. Кakve to veze ima sa opštom stvari i sa takvim brendom koji je imala samo rogatička opština- ogorčen je Stojanović.

Stojanovićevo udruženje je prikupilo 1.900 potpsa građana za peticiju za spas ergele. Uzalud. Dok posmatra Miška kako se igra u manježu Brane Кušić naglas razmišlja.

-Ovo je tuga da ne može veća biti. Da se neko može odreći takvog blaga kao što smo ga imali ovdje na visoravni neshvatljivo je. Ovo je pokazatelj kakvo nam je stanje u Republici Srpskoj i u ostalim oblastima- kaže Кušić.

Njemu se pridružuje i njegov kolega Radomir Šarenac koji je godinama vodio brigu o jahaćim i paradnim konjima na ergeli, učio turiste da jašu i da se dive njihovoj ljepoti.-Umjesto da ove godine slavimo 125. rođendan ergele konja mi gledamo puste livade, prazne štale i manježe. Vjerujte u noći mi se pričinjavaju borički ljepotani onako u trku kad pršti zemlja pod njihovim kopitama- veli Šarenac.

Radni vijek na poslovima brige oko konja proveo je i starina Miloš Šarenac koji nas je podsjetio kako su grla sa ergele odnosila pobjede na trkama širom bivše Jugoslavije, ovdje su da ih vide dolazile sve poznate javne ličnosti, snimane pjesme i filmovi o njima.

Ovdje na Borikama kažu da sadašnje opštinske vlasti u Rogatici nastoje da se ergela brzo zaboravi kako bi se zaboravila i nečuvena privatizacija `Agrokombinata`.

Gorštaci sa Borika se pitaju kad će se promijeniti i grb Rogatice jer je jedan od simbola na njemu konj sa Borika.(BN TV)

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

Rile

25.03.2019 21:15

Ima li jos nesto sto nismo unistili?

ODGOVORITE
Name

Diko

25.03.2019 21:49

Sve je kriminalna hobotnica na svim nivoima vlasti unistila !! Opustosili sve !!!! Zemljoradnicje zadruge rafinerije zeljeznice sume rijeke fabrike preduzeca gigante opljackali pa trgovali ti meni ja tebi kao cacevinu prodavali !! Bahacenje i lopovluk svjetskih razmjera !!!mafija politicko tajkunska udruzena !!poziciono koalicioni opoziciono !! Udruzena hobotnica !!nikad se ovaj narod nece oporaviti od njihovog zla pocinjrnog na ovim prostorima !! Zaduzili nerodjenu djecu svojim zaduzenjima da bi se oni bahatili u izobilju !!!!od avionaaa limuzinaaa gotovineee itd itd do privilegija i plata sebi isplacenih iz budzeta nezaradjenih enormno visokih mjerene milionima !!! A konji su platili ceh kao i narod !!!! Strasno da strasnije i ne moze biti !!za nauk buducim pokoljenima !!!!

Name

Suca

25.03.2019 22:10

SVE,BAS SVE.OSTAO NAM JE JOS VAZDUH I NESTA VODE.

Name

bane

25.03.2019 23:48

dodik ce ostat upancen I uci u istoriju kao najveci bosanski kriminalac

Name

re.Diko

26.03.2019 12:16

Uskoro nece biti novih pokoljenja, djece je sve manje, a i ovo sto ima masovno bjezi iz ovakve unistene RS, propast totalna.

Name

paljanin

25.03.2019 21:56

Sljivo vlasnik ergele konja na Borikama pa bili su plemenitiji ti konji gdje je steta velika i neprocjenjiva, ti konji su plemenitiji nego on i njegove ekipe koje razaraju sve po Istocnoj regiji od separacije do nelegalne sjece sume ali sljivo kako doslo tako i otislo

ODGOVORITE
Name

neko

25.03.2019 22:03

Ne jure konji, ali jure konje, čini se, žao mi je, tih divnih, plemenitih stvorenja.

ODGOVORITE
Name

Sigurno

25.03.2019 22:55

Pranje novca.

Name

Direkt

25.03.2019 22:14

Presli na fotelje.

ODGOVORITE
Name

Tuga

26.03.2019 00:10

.jadan.konj.kakav.je.mrsav.

ODGOVORITE
Name

Propast

26.03.2019 05:10

U mjestu Borika koja pripada opštini Rogatica postojala je najstarija (Ergela) u Evropi možda i šire i svijetu osnovana je 1893 - 1895 tamošnje vlasti i vlasnici koji su se smjenjivali doveli su do toga da su najsyariju ergelu potpuno uništili koja više ne postoji goreg lopovluka i gore vlasti a i poslodavaca koji na t krajevima vladaju ne postoji nigde na svijeti to su obična banda i lopovi a za to sve Vlasti Republike znaju i oni ih u tome podrźavaju. Ako se šta ne uradi u tim.mjestima Rogatica bi mogla postati najsiromašnije mjesto a već je i postala poslodavci omladinu iskorištavaju da bi se bogatili i oni Opśtinom.vladaju tako da tu više nema života veliki je kolapa o propast na tim prostorima omladina napusta ta mjeste i odlazi gde je bolje za život još su ostali starci i nemoćni i oni koji još nisu odluĉili a za koju godinu svi mladi će da odu sa tih krajeva !!!

ODGOVORITE
Name

idoli

26.03.2019 13:51

Ma to je jasno. Nema tu zivota, vrlo brzo dom stari poumiru nece biti nikoga zivog, pustinja.

Name

Eti

26.03.2019 05:15

bez.ovoga.smo.niko.i.nista

ODGOVORITE
Name

igor

26.03.2019 11:16

Cega se JAGODIC dotakne,,,,ostaje pustos.

ODGOVORITE
Name

TUZAN

26.03.2019 13:35

E, jagodicu, rdjo od covjeka, sta uraes di od BORIKE??? Zavrsice se i ovaj mandat, sta onda mislis, napustice te i d.....sci, neces smjeti Rogaticom proci kao sto ni danas ne prolazis ako ne povedes opstinske srvendace. Stidi se...

ODGOVORITE