ЕП: Почетак! Срби чекају 20 година...

На највећој европској фудбалској смотри последњи пут смо били 2000. године у Холандији и Белгији и то као Југославија, што представља додатну мотивацију у овим квалификацијама за селекцију Младена Крстајића.

Фудбал 25.03.2019 | 19:45
ЕП: Почетак! Срби чекају 20 година...
Пријатељска утакмица са Немачком представљала је позитивну увертиру и добар стимуланс српским репрезентативцима уочи старта квалификација за Европско првенство, али вечерас ће селекција Младена Крстајића добити знатно реалнију слику тренутног стања и могућности. Орлови се у Лисабону (20.45) састају са Португалијом, која ће предвођена Кристијаном Роналдом покушати да оствари премијерни тријумф у квалификацијама, док ће са друге стране српски репрезентативци учинити све да се са позитивним резултатом, а то је све сем пораза, врате за Београд.

Ако у томе успеју, Орлови ће направити значајан корак ка великом циљу, а то је повратак на Европско првенство после чак 20 година чекања. На највећој европској фудбалској смотри последњи пут смо били 2000. године у Холандији и Белгији и то као Југославија.

Португалци не одишу самопоуздањем у овим тренуцима, с обзиром да су пре само три дана на Лужу одиграли без голова са тврдом Украјином. Уколико Орлови успеју да учине сличну ствар, селекција ФернандаСантоса ће се наћи у великим проблемима после свега два одиграна кола.

Тим који је зауставио Немце у Волфзбургу је добио позитивну оцену, али ће повратком носиоца игре из претходног периода он у вечерашњој утакмици бити нешто измењен. Сви су изгледи да ће се на клупу за резервне играче ипак преселити Лука Јовић, иако је постојала могућност да Србија заигра и са два шпица, пошто се у стартну поставу враћа најбољи стрелац овог тима Александар Митровић.

"Без обзира на противника, ми желимо да одиграмо још боље. Модел из Немачке је оно чему тежимо у будућности, желимо да задржимо добре ствари, лоше да сведемо на минимум. Хоћемо после 20 година да се пласирамо на Европско првенство", поручио је у увертири утакмице Младен Крстајић.

Једна промена биће виђена и у последњој линији тима, јер ће место левог бека заузети прикључени Филип Младеновић. Повратком најбољег српског играча Душана Тадића без места у тиму би требало да останеМијат Гаћиновић, док би се на десном крилу поново нашао Дарко Лазовић, с обзиром да је на пријемном против Немачке зарадио позитивну оцену. Адем Љајић делује као сигурно решење на левом крилу, с обзиром на изостанак повређеног Костића.

Нема сумње да је најтежа одлука за Младена Крстајића управо била она која се тиче само шпица напада, с обзиром да у овом тренутку нема много нападача у Европи који су у бољој форми од Луке Јовића, а са друге стране ни много играча из актуелне генерације српских репрезентативаца који више заслужују да се нађу у стартној постави од Александра Митровића. Управо је због те чињеница и потекла прича око промене формације Орлова, али се чини да од тога ипак неће бити ништа.

Бледо издање из меча са Украјином натерало је Фернанда Сантоса да озбиљно разматра промену система игре, па је остала неразрешена дилема око тога да ли ће Португалци заиграти у формацији 4-3-3 или 4-4-2.Уколико заиграју са два шпица, онда би Кристијано Роналдо могао да се повуче у везни ред и заигра на левом крилу, што би свакако представљало огромно оптерећење на леђима искусног Антонија Рукавине. Много тога ће управо зависити од једног од најбољих играча планете, који је искључиво на сопствени квалитет и велику мотивацију успевао да извуче национални тим из непријатних ситуација, каква је и ова.

"Имамо неке идеје и методе како да покушамо да га зауставимо, али врло је тешко анализирати таквог играча и такву звезду. Ипак, у питању је можда и најбољи играч на свету, тако да је сувишно било шта коментарисати", рекао је Крстајић.

Јесте Кристијано Роналдо синоним за репрезентацију Португалије, али Фернандо Сантос је направио врло дисциплинован и такмичарски пефектан национални тим. Жижа је на сјајној дефанзиви и чекању тренутка инспирација једног од најбољих фудбалера света.

Занимљиво је да смо у претходим квалификацијама за ЕП били у групи с Португалијом. Оба пута су нас савладали идентичним резултатом - 2:1. Дуел на Лужу остаће упамћен по врхунском поготку Немање Матића. Тада је Србија била у лошем моменту, сада делује да можемо да се испрсимо пред Португалцима, мада... Као самостална Србија их никада нисмо победили. Код Хавијера Клементеа смо два пута играли нерешено (1:1).

Правду на вечерашњој утакмици делиће добро познати Пољак Симон Марчињак, који је последњи пут судио Орловима на у квалификацијама за СП у Бразилу против Велса у Кардифу, када је било убезљивих 3:0 за српску репрезентацију. Ове сезоне фудбалска јавност у нашој земљи могла је да га види на делу у окршају групне фазе Лиге шампиона између Црвене звезде и Наполија на стадиону Рајко Митић.

ПОРТУГАЛИЈА - СРБИЈА (20.45, ТВ Нова С)

Стадион: Луж
Капацитет: 65.647
Судија: Симон Марчињак (Пољска)

ПОРТУГАЛИЈА (4-4-2): Руј Патрисио - Кансело, Пепе, Рубен Дијаз, Гереиро - Рафа Силва, Вилијам Карваљо, Рубен Невес, Роналдо - Дијего Соза, Андре Силва.

СРБИЈА (4-2-3-1): Дмитровић - Рукавина, Миленковић, Спајић, Младеновић - Максимовић, Милинковић Савић - Лазовић, Тадић, Љајић - Митровић.

Извор: моззартспорт

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Нако

25.03.2019 19:38

И Љаљиц српски репрезетативац?!? Ваљде Србијански репрезетативац или?

ОДГОВОРИТЕ