EP: Početak! Srbi čekaju 20 godina...

Na najvećoj evropskoj fudbalskoj smotri poslednji put smo bili 2000. godine u Holandiji i Belgiji i to kao Jugoslavija, što predstavlja dodatnu motivaciju u ovim kvalifikacijama za selekciju Mladena Krstajića.

Fudbal 25.03.2019 | 19:45
EP: Početak! Srbi čekaju 20 godina...
Prijateljska utakmica sa Nemačkom predstavljala je pozitivnu uvertiru i dobar stimulans srpskim reprezentativcima uoči starta kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, ali večeras će selekcija Mladena Krstajića dobiti znatno realniju sliku trenutnog stanja i mogućnosti. Orlovi se u Lisabonu (20.45) sastaju sa Portugalijom, koja će predvođena Kristijanom Ronaldom pokušati da ostvari premijerni trijumf u kvalifikacijama, dok će sa druge strane srpski reprezentativci učiniti sve da se sa pozitivnim rezultatom, a to je sve sem poraza, vrate za Beograd.

Ako u tome uspeju, Orlovi će napraviti značajan korak ka velikom cilju, a to je povratak na Evropsko prvenstvo posle čak 20 godina čekanja. Na najvećoj evropskoj fudbalskoj smotri poslednji put smo bili 2000. godine u Holandiji i Belgiji i to kao Jugoslavija.

Portugalci ne odišu samopouzdanjem u ovim trenucima, s obzirom da su pre samo tri dana na Lužu odigrali bez golova sa tvrdom Ukrajinom. Ukoliko Orlovi uspeju da učine sličnu stvar, selekcija FernandaSantosa će se naći u velikim problemima posle svega dva odigrana kola.

Tim koji je zaustavio Nemce u Volfzburgu je dobio pozitivnu ocenu, ali će povratkom nosioca igre iz prethodnog perioda on u večerašnjoj utakmici biti nešto izmenjen. Svi su izgledi da će se na klupu za rezervne igrače ipak preseliti Luka Jović, iako je postojala mogućnost da Srbija zaigra i sa dva špica, pošto se u startnu postavu vraća najbolji strelac ovog tima Aleksandar Mitrović.

"Bez obzira na protivnika, mi želimo da odigramo još bolje. Model iz Nemačke je ono čemu težimo u budućnosti, želimo da zadržimo dobre stvari, loše da svedemo na minimum. Hoćemo posle 20 godina da se plasiramo na Evropsko prvenstvo", poručio je u uvertiri utakmice Mladen Krstajić.

Jedna promena biće viđena i u poslednjoj liniji tima, jer će mesto levog beka zauzeti priključeni Filip Mladenović. Povratkom najboljeg srpskog igrača Dušana Tadića bez mesta u timu bi trebalo da ostaneMijat Gaćinović, dok bi se na desnom krilu ponovo našao Darko Lazović, s obzirom da je na prijemnom protiv Nemačke zaradio pozitivnu ocenu. Adem Ljajić deluje kao sigurno rešenje na levom krilu, s obzirom na izostanak povređenog Kostića.

Nema sumnje da je najteža odluka za Mladena Krstajića upravo bila ona koja se tiče samo špica napada, s obzirom da u ovom trenutku nema mnogo napadača u Evropi koji su u boljoj formi od Luke Jovića, a sa druge strane ni mnogo igrača iz aktuelne generacije srpskih reprezentativaca koji više zaslužuju da se nađu u startnoj postavi od Aleksandra Mitrovića. Upravo je zbog te činjenica i potekla priča oko promene formacije Orlova, ali se čini da od toga ipak neće biti ništa.

Bledo izdanje iz meča sa Ukrajinom nateralo je Fernanda Santosa da ozbiljno razmatra promenu sistema igre, pa je ostala nerazrešena dilema oko toga da li će Portugalci zaigrati u formaciji 4-3-3 ili 4-4-2.Ukoliko zaigraju sa dva špica, onda bi Kristijano Ronaldo mogao da se povuče u vezni red i zaigra na levom krilu, što bi svakako predstavljalo ogromno opterećenje na leđima iskusnog Antonija Rukavine. Mnogo toga će upravo zavisiti od jednog od najboljih igrača planete, koji je isključivo na sopstveni kvalitet i veliku motivaciju uspevao da izvuče nacionalni tim iz neprijatnih situacija, kakva je i ova.

"Imamo neke ideje i metode kako da pokušamo da ga zaustavimo, ali vrlo je teško analizirati takvog igrača i takvu zvezdu. Ipak, u pitanju je možda i najbolji igrač na svetu, tako da je suvišno bilo šta komentarisati", rekao je Krstajić.

Jeste Kristijano Ronaldo sinonim za reprezentaciju Portugalije, ali Fernando Santos je napravio vrlo disciplinovan i takmičarski pefektan nacionalni tim. Žiža je na sjajnoj defanzivi i čekanju trenutka inspiracija jednog od najboljih fudbalera sveta.

Zanimljivo je da smo u prethodim kvalifikacijama za EP bili u grupi s Portugalijom. Oba puta su nas savladali identičnim rezultatom - 2:1. Duel na Lužu ostaće upamćen po vrhunskom pogotku Nemanje Matića. Tada je Srbija bila u lošem momentu, sada deluje da možemo da se isprsimo pred Portugalcima, mada... Kao samostalna Srbija ih nikada nismo pobedili. Kod Havijera Klementea smo dva puta igrali nerešeno (1:1).

Pravdu na večerašnjoj utakmici deliće dobro poznati Poljak Simon Marčinjak, koji je poslednji put sudio Orlovima na u kvalifikacijama za SP u Brazilu protiv Velsa u Kardifu, kada je bilo ubezljivih 3:0 za srpsku reprezentaciju. Ove sezone fudbalska javnost u našoj zemlji mogla je da ga vidi na delu u okršaju grupne faze Lige šampiona između Crvene zvezde i Napolija na stadionu Rajko Mitić.

PORTUGALIJA - SRBIJA (20.45, TV Nova S)

Stadion: Luž
Kapacitet: 65.647
Sudija: Simon Marčinjak (Poljska)

PORTUGALIJA (4-4-2): Ruj Patrisio - Kanselo, Pepe, Ruben Dijaz, Gereiro - Rafa Silva, Vilijam Karvaljo, Ruben Neves, Ronaldo - Dijego Soza, Andre Silva.

SRBIJA (4-2-3-1): Dmitrović - Rukavina, Milenković, Spajić, Mladenović - Maksimović, Milinković Savić - Lazović, Tadić, Ljajić - Mitrović.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Nako

25.03.2019 19:38

I Ljaljic srpski reprezetativac?!? Valjde Srbijanski reprezetativac ili?

ODGOVORITE