Траса аутопута кроз Семберију

Градоначелник Бијељине Мићо Мићић представио је представницима градских и сеоских мјесних заједница компромисну трасу будућег аутопута кроз овај град која је 16 километара краћа од раније тражене и иде сјеверним дијелом Семберије, како је и планирала Влада Републике Српске. Раније, Влада Српске је одбила предложену трасу јужним дијелом.

Република Српска 25.03.2019 | 16:41
Траса аутопута кроз Семберију
Влада Републике Српске је дала негативно мишљење за трасу на јужном дијелу Семберије, која је годинама била дио просторних планова града, али је Бијељини омогућено да сама направи трасу, поштујући захтјев да иде сјеверном страном и да буде што краћа и што јефтинија, рекао је градоначелник Бијељине Мићо Мићић. Према његовим ријечима, понуђена нова траса удаљена је од града пет километара.

“Захтјев Владе Републике Српске и Министарства је да траса иде сјеверним дијелом, једна тачка је у Брчком и то не можемо мијењати, а другу је одредила Србија, а то је Рача, гдје ће бити мост и да се повежу те двије тачке, што је могуће краћим путем и да се обезбиједи приступ ка Павловића мосту. Аутопут би ишао са те тачке на Рачи, најкраћим могућим путем ка Индустријској зони 4 и одатле најкраћим путем ка Брчком. Када се све то сабере, имате 16 км краћу трасу која опет задовољава све наше потребе и није удаљена више од 5 км од Бијељине. Спојили би се преко садашњег кружног тока ка Дворовима, будућим брзим путем ка Павловића мосту", рекао је Мићић. 

Младен Петровић, директор Дирекције за изградњу града, додаје како би новопредложена траса требала да буде прихватљива и да је у датим могућностима најближа граду.

“Трудили смо се да пролазимо поред села, тако да нови предлог иде преко Велиног Села, Батковића, Остојићева, да избјегнемо Дворове који су пренасељени, наравно кроз Бијељину, затим Чађавицу, Доњи Магнојевић и онда код Вршана према Брчком да се изађе из региона Бијељине. Најближи прикључци које ми предлажемо је да буду на дијелу код кружног тока код Фиса ка Павловића путу, а други ка Индустријској зони 4 гдје је предвиђена и Жељезничка станица", објаснио је Петровић. 

Окупљени представници мјесних заједница подржали су нови приједлог трасе ауто-пута.

“Ако се кредитно задужујемо и ако ће грађани Семберије давати средства, мислим да би удаљеност од 5 км од града, за грађане Бијељине било прилагодљиво”, додаје предсједник МЗ Центар Милорад Јовић.

“То би био од великог значаја за опстанак младих и осталог становништва, посебно на селу. Отворио би нам се још један пут и перспектива за даљи развој”, каже Славица Обреновић, предсједник МЗ Суво Поље. 

Оно што преостаје је да у наредном периоду треба сачекати сагласност Владе Републике Српске за ову трасу која ће потом ићи на усвајање у Скупштину града Бијељина. 



(БН ТВ)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Семберац

25.03.2019 17:14

О којој црној жељезничкој станици причате када немате ни метра пруге.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БА

25.03.2019 19:25

Расписан тендер Мезграја Бијељина Шид

Name

Ре

25.03.2019 21:44

Данас је све могуће, остаје нам да вјерујемо у немогуће. Било је дебеле приче о трамвају, не изненађује ме ако временом и метро проради.

Name

Ре

25.03.2019 23:32

Извините . Ј.бо луд збуњеног .

Name

жељезничар

27.03.2019 17:36

А зашто се бавити откупом земље, када постоји земљиште у појасу пруге, које више никада неће бити. Земљиште је власништво жељезница Србије, а Вучић се нуди да изгради до Дворова.

Name

Марко

25.03.2019 18:52

Море Турци не орите друмове!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ко Стави

26.03.2019 00:56

Јовића удас (додовизија) гоните преваранта

Name

цицо , све се види

25.03.2019 23:14

ово је нај поштеније да сваки аутопут финансирају само општине кроз који пролази

ОДГОВОРИТЕ
Name

каљкуљатор

26.03.2019 00:29

Не знам ко је пустио буву да аутопут обилази Бијељину са јужне стране. Од када је одлучено да се иде на Рачу, та прича више није имала никаквог смисла - ићи преко 15км у круг око Бијељине... Као аутопут у Федерацији - да покупи свако село. Будалаштине! Па и око БГ аутопут иде 10км од града.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пзд

26.03.2019 07:01

та траса још није сигурна кад почне кроз њиве семберски сељаци почну условљавати цијеном земље

Name

Марко

26.03.2019 08:36

Питање за градску управу: Шта је било са изградњом Луке у Рачи и куда траса ауто-пута иде у односу на Луку? Дали сте 200.000,00 КМ за пројектну документацију Луке, немојте сада одустајати. Још када исту повежете пругом до Мезграје, има да нас крене!

ОДГОВОРИТЕ