Trasa autoputa kroz Semberiju

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić predstavio je predstavnicima gradskih i seoskih mjesnih zajednica kompromisnu trasu budućeg autoputa kroz ovaj grad koja je 16 kilometara kraća od ranije tražene i ide sjevernim dijelom Semberije, kako je i planirala Vlada Republike Srpske. Ranije, Vlada Srpske je odbila predloženu trasu južnim dijelom.

Republika Srpska 25.03.2019 | 16:41
Trasa autoputa kroz Semberiju
Vlada Republike Srpske je dala negativno mišljenje za trasu na južnom dijelu Semberije, koja je godinama bila dio prostornih planova grada, ali je Bijeljini omogućeno da sama napravi trasu, poštujući zahtjev da ide sjevernom stranom i da bude što kraća i što jeftinija, rekao je gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić. Prema njegovim riječima, ponuđena nova trasa udaljena je od grada pet kilometara.

“Zahtjev Vlade Republike Srpske i Ministarstva je da trasa ide sjevernim dijelom, jedna tačka je u Brčkom i to ne možemo mijenjati, a drugu je odredila Srbija, a to je Rača, gdje će biti most i da se povežu te dvije tačke, što je moguće kraćim putem i da se obezbijedi pristup ka Pavlovića mostu. Autoput bi išao sa te tačke na Rači, najkraćim mogućim putem ka Industrijskoj zoni 4 i odatle najkraćim putem ka Brčkom. Kada se sve to sabere, imate 16 km kraću trasu koja opet zadovoljava sve naše potrebe i nije udaljena više od 5 km od Bijeljine. Spojili bi se preko sadašnjeg kružnog toka ka Dvorovima, budućim brzim putem ka Pavlovića mostu", rekao je Mićić. 

Mladen Petrović, direktor Direkcije za izgradnju grada, dodaje kako bi novopredložena trasa trebala da bude prihvatljiva i da je u datim mogućnostima najbliža gradu.

“Trudili smo se da prolazimo pored sela, tako da novi predlog ide preko Velinog Sela, Batkovića, Ostojićeva, da izbjegnemo Dvorove koji su prenaseljeni, naravno kroz Bijeljinu, zatim Čađavicu, Donji Magnojević i onda kod Vršana prema Brčkom da se izađe iz regiona Bijeljine. Najbliži priključci koje mi predlažemo je da budu na dijelu kod kružnog toka kod Fisa ka Pavlovića putu, a drugi ka Industrijskoj zoni 4 gdje je predviđena i Željeznička stanica", objasnio je Petrović. 

Okupljeni predstavnici mjesnih zajednica podržali su novi prijedlog trase auto-puta.

“Ako se kreditno zadužujemo i ako će građani Semberije davati sredstva, mislim da bi udaljenost od 5 km od grada, za građane Bijeljine bilo prilagodljivo”, dodaje predsjednik MZ Centar Milorad Jović.

“To bi bio od velikog značaja za opstanak mladih i ostalog stanovništva, posebno na selu. Otvorio bi nam se još jedan put i perspektiva za dalji razvoj”, kaže Slavica Obrenović, predsjednik MZ Suvo Polje. 

Ono što preostaje je da u narednom periodu treba sačekati saglasnost Vlade Republike Srpske za ovu trasu koja će potom ići na usvajanje u Skupštinu grada Bijeljina. 



(BN TV)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Semberac

25.03.2019 17:14

O kojoj crnoj željezničkoj stanici pričate kada nemate ni metra pruge.

ODGOVORITE
Name

BA

25.03.2019 19:25

Raspisan tender Mezgraja Bijeljina Šid

Name

Re

25.03.2019 21:44

Danas je sve moguće, ostaje nam da vjerujemo u nemoguće. Bilo je debele priče o tramvaju, ne iznenađuje me ako vremenom i metro proradi.

Name

Re

25.03.2019 23:32

Izvinite . J.bo lud zbunjenog .

Name

željezničar

27.03.2019 17:36

A zašto se baviti otkupom zemlje, kada postoji zemljište u pojasu pruge, koje više nikada neće biti. Zemljište je vlasništvo željeznica Srbije, a Vučić se nudi da izgradi do Dvorova.

Name

Marko

25.03.2019 18:52

More Turci ne orite drumove!!

ODGOVORITE
Name

Ко Стави

26.03.2019 00:56

Јовића удас (додовизија) гоните преваранта

Name

cico , sve se vidi

25.03.2019 23:14

ovo je naj poštenije da svaki autoput finansiraju samo opštine kroz koji prolazi

ODGOVORITE
Name

kaljkuljator

26.03.2019 00:29

Ne znam ko je pustio buvu da autoput obilazi Bijeljinu sa južne strane. Od kada je odlučeno da se ide na Raču, ta priča više nije imala nikakvog smisla - ići preko 15km u krug oko Bijeljine... Kao autoput u Federaciji - da pokupi svako selo. Budalaštine! Pa i oko BG autoput ide 10km od grada.

ODGOVORITE
Name

Pzd

26.03.2019 07:01

ta trasa još nije sigurna kad počne kroz njive semberski seljaci počnu uslovljavati cijenom zemlje

Name

Marko

26.03.2019 08:36

Pitanje za gradsku upravu: Šta je bilo sa izgradnjom Luke u Rači i kuda trasa auto-puta ide u odnosu na Luku? Dali ste 200.000,00 KM za projektnu dokumentaciju Luke, nemojte sada odustajati. Još kada istu povežete prugom do Mezgraje, ima da nas krene!

ODGOVORITE