ЕП: Типична Њемачка, макси Белгија и Пољска!

Драма, Немци до победе над Холандијом у 90. минуту! Репрезентација Немачке славила је као гост против Холандије са 3:2 у оквиру Групе Ц квалификација за Евро 2020. године.  Какав меч: Холандија стигла 0:2, Немачка погодила у 90'! Када се ујутру пробуде, и Холанђанима ће бити јасно да су гледали један од најбољих фудбалских мечева ове године.  Нико, сад си неко! Типична Немачка, одлични Депај, али у земљи Лала мирише Шулц! Панцери у великом дербију славили на крилима сјајног бека Хофенхајма - 3:2.  Батшуаји и браћа Азар за максималну Белгију! Црвени ђаволи рутински против Кипра.

Фудбал 24.03.2019 | 23:10
ЕП: Типична Њемачка, макси Белгија и Пољска!
Изабраници селектора Јоакима Лева, само неколико дана пошто су одиграли нерешено у пријатељском мечу са Србијом у Волфсбургу (1:1), показали су снагу и дошли до бодова.

Чинило се да ће лакше доћи до тријумфа, посебно јер су на полувремену меча на "Јохан Кројф" арени у Амстердаму имали предност од два гола, али треба честитати и Холанђанима који су били надомак освајањја бода.

Немачка је повела у 15. минуту када је Лирој Сане затресао мрежу Силесена, да би у 34. минуту право мало ремек дело направио Серж Гнабри.

Узео је лопту на левој страни, прошао поред Вирџила ван Дајка и сјајним ударцем са 18 метара погодио десни горњи угао.

Није се Холандија предала, после одличног центраршута Мемфиса Депаја у 48. минуту Матајс де Лихт је био највиши у скоку и мрежа "панцера" се затресла.

У 63. минуту Депај се одлично снашао у гужви, ударцем са десетак метара послао је лопту у десни доњи угао и чинило се да ће бити нерешено.

Ипак у 90. минуту одлична комбинација Немаца, Ројс је избегао офсајд замку, све је одлично пратио играч Хофенхајма Нико Шулц који је са десетак метара лако затресао мрежу домаћина.

15' - 0:1 - гол Сане, асистенција Шулц
34' - 0:2 - гол Гнабри, асистенција Ридигер
48' - 1:2 - гол Де Лигт, асистенција Депај
63' - 2:2 - гол Депај, асистенција Вајналдум
90' - 2:3 - гол Шулц, асистенција Ројс

Јасно нам је да ће највећи број од 55.000 срећника са трибина "Јохан Кројф" арене у Амстердаму отићи кућама лошег расположења, али и њима ће ујутру бити јасно да су одгледали једну од најбољих фудбалских утакмица у 2019. години.

Да, био је "класик": Холандија - Немачка 2:3 (0:2) у дербију мартовских квалификација за ЕУРО 2020. године.

Селектори Роналд Куман и Јоаким Лев одиграли су партију шаха. 

Немац је извео боље отварање и из формације 3-4-1-2 пронашао рупе у последњој линији одбране домаћина, оба пута по десној страни где је непостојећи Рајан Бабел оставио Дензела Дамфриса на ветрометини пред Леројем Санеом и Сержом Гнабријем. Иако су млади немачки асови поготке постигли у директним дуелима са штоперима Матијсом де Лигтом и капитеном Вирџилом ван Дајком, то су биле последице.

Узрок је била отворена десна страна холандске одбране, због чега је Бабел остао у свлачионици на полувремену, а Стивен Бергвијн послат на терен да исправи грешке нападача Бешикташа и повеже "орање" у компактну целину.

Куманов одговор Леву био је конкретан.

Наранџасти су пребацили лопту пред Мануела Нојера, бели се нашли у неочекиваном бункеру у који их је додатно "сабијао" тандем Квинси Промес, Мемфис Депај, а управо је овај "проблем" Манчестер јунајтеда био и највећи проблем за Лева у другом делу меча.

Након што је головима и асистенцијама учествовао у сваком поготку у Белорусији за стартних 0:4, Депај је за кратко време асистирао Де Лигту за 1:2, а онда искористио гужву пред Нојером и матирао га "из колена" за 2:2 на пола часа до последњег звиждука шпанског судије Хавија Манцана.

Навијачи су тада пожелели победу, али су и Куман и Лев знали да би сваки исхитрени потез могао да буде додатно кажњен, па су измене сачували за завршницу једног од највећих фудбалских дербија Европе (који је по правилу више значио Холанђанима). Као да је то осетио Немац, па је у финишу меча послао на терен једног од најбољих играча на свету, вечито повређеног Марка Ројса, а овај без икаквог проблема прошао поново по левој страни и асистирао Нику Шулцу за хладнокрвних 2:3 у последњем минуту пред улазак у надокнаду.

Надокнаде резултата - није било.

Куман је морао да призна пораз, након што је у октобру декласирао Лева у УЕФА лиги нација резултатом 3:0, а потом у новембру изборио 2:2 у "реванш" утакмици премијерног такмичења.

Коначно права Немачка. Можда не до краја лепршава, али типична. Упорна, борбена, она која не стаје докле год се игра и која је вечерас коначно награђена после неколико месеци бауљања у којима су је многи отписали као озбиљан тим и репрезентацију. Праву голготу су прошли Панцери Јоахима Лева у 92 минута лепог и атрактивног класикера у Амстердаму и захваљујући левом беку Нику Шулцу вратили се кући с бодовима на старту квалификација за Европско првенство - 2:3 (0:2).

Сјајан дерби одигран је на стадиону који носи име великог Јохана Кројфа. Ипак су Немци били то које је од старта запосео дух једног од утемељивача модерног фудбала, а већ у 15. минуту Лирој Сане је запалио сектор с гостујућим навијачима. Враголасти нападач Манчестер Ситија који је био расположен вечерас масјторски је надмудрио одбрану домаћина и голмана Силесена и донео предност Немцима.

Одговор Холанђана уследио је врло брзо, али две сјајне шансе Рајана Бабела (25. и 29. минут) пратиле су и две нестварне интервенције Мануела Нојера који је подсетио на неке раније дане када је чуда чинио на голу Бајрна и Немачке. Наравно, Холанђани су кажњени за те промашаје, а тачку на беспрекорно прво полувреме гостујућег тима ставио је Серж Гнабри у 34. минуту.

Знали су многи у тим тренуцима да Холандија не може горе од онога што је приказала у првих 45 минута, а измена коју је Роналд Куман направио одмах на почетку другог полувремена донела је конкретан резултат на терену. Улазак Бергвајна уместо Рајана Бабела олакшао је проток лопте и ослободио звер у Мемфису Депају који је с два потеза показао колики је мајстор.

Ас Лиона је прво у 48. минуту мајсторски асистирао Де Лихту за 1:2, а потом и у јеку офанзиве Лала после гужве лукавим ударцем по земљи поравнао је на 2:2 у 63.

Изгледало је да су Немци готови, да су "печени" и да се само чека трећи гол, али и поред упорности Холанђана мрежа Мануела Нојера је остала нетакнута. Обе екипе ушле су у наизглед мирну завршницу, а онда у 88. минуту и потез који је одлучио овај меч. Јоахим Лев је извршио измену, убацио на терен Марка Ројса, а капитен Борусије маестралним пасом омогућио Нику Шулцу да донесе психолишки вредан тријумф Панцерима.

Била је то најбоља награда за левог бека Хофенхајма који је одиграо одличну утакмицу и понео епитет хероја премијерне победе Немаца и то у земљи Лала. Нема слађег тријумфа за љубитеље Немачке.

Што се тиче Холанђана, иако су изгубили немају за чим да жале. Они се несумњиво после година таворења враћају у сам врх европског фудбала, а и овај пораз је пут ка том сазревању. Битно је да смо имали узбудљив класикер и гарант да ћемо у годинама које долазе гледати још боље окршаје Панцера и Лала. Ипак је то тотални фудбал...

ХОЛАНДИЈА - НЕМАЧКА 2:3 (0:2)
/Де Лихт 48, Депај 63 - Сане 15, Гнабри 34, Шулц 90/

Стадион: Јохан Кројф Арена
Гледалаца: 50.000
Судија: Хил Манзано (Шпанија)

ХОЛАНДИЈА (4-3-3): Силесен - Дамфрис, Де Лихт, Ван Дајк, Блинд - Вајналдум, Де Рон (од 91 Л. Де Јонг), Ф. Де Јонг - Промес, Депај, Бабел (од 46. Бергвајн).

НЕМАЧКА (3-4-1-2): Нојер - Гинтер, Зуле, Ридигер - Керер, Крос, кимих, Шулц - Горецка (од 70. Гундоган) - Гнабри (од 88. Ројс), Сане.

Такође у истој групи, победу је остварила и Северна Ирска. Џони Еванс је у 30. минуту донео предност домаћину, АСташевич је изједначио у 33. минуту, да би у самом финишу Магенис погодио за 2:1 и победу Северне Ирске.

У Г групи Г, Словенија и Македонија одиграли су нерешено, 1:1. Зајц је био тај који је донео предност Словенција и то поготком у 34. минуту, да би Северна Македонија стигла до ремија голом Бардија на самом почетку другог полувремена.

Пољска је код куће успела да сломи отпор Белорусије у последњих 15 минута. Прво је нападач Бајерна Роберт Левандовски погодио за 1:0 после сјајног ударца главом, да би у 84. после корнера и Камил Глик на сличан начин постигао гол за коначних 2:0.

Вирус није у потпуности сломио Пољску: Левандовски и Глик пресудили упорним Летонцима! Велики бод за Македонце у Љубљани. Летонија се држала до 76. минута, али је онда поклекла у Варшави (0:2). Селекција Игора Ангеловског на деоби другог места са четири освојена бода на старту квалификација.

Пољска репрезентација је прошла кроз праву голготу у последњих неколико дана, пошто су чак осморица играча током боравка у Бечу зарадила вирус, па је много звезда било упитником за вечерашњи меч са Летонијом, која ипак није успела да одоли у Варшави, иако је била врло близу - 2:0 (0:0).

Отпор упорног противника успео је да сломи Роберт Левандовски ударцем главом у 76. минуту, док је сваку дилему у 84. разрешио Камил Глик, који је такође био доминантан у скоку. Заслужан за оба гола домаћина био је првотимац Аталанте Аркадијуш Реца, који је упутио два прецизна центаршута у кључним моментима утакмице.

Пољаци су тако након два одиграна кола први на чеку групе Г са максималних шест бодова, чиме су на најбољи начин себи утабали пут ка пласману на Европско првенство.

Више него задовољни стартом у квалификацијама могу да буду и Македонци, који су након славља над Летонијом у првом колу вечерас освојили вредан бод на Стожицама у Љубљани, па се после два кола налазе на деоби другог места на табели (1:1).

Домаћин је био бољи противник на терену, повео је голом Михе Зајца у 34. минуту, али је ту бољу партију домаћина на старту наставка утакмице у корену исекао Енис Барди. Селекција Матјажа Кека је до краја меча поново покушала да стигне до капиталне предности, али су борбени пулени Игора Ангеловскогодбранили своју мрежу и однели заслужени бод за Македонију.

Белгија је била успешна на гостовању Кипру. После победе над Русијом од 3:1, Еден Азар и другови били су још једном сигурни.

Управо је Азар у десетом минуту донео радост навијачима гостију, да би сва прича око победника била завршена у 18. минуту када је Мичи Батшуаи погодио за коначних 0:2.

Белгија је идеално отворила квалификације за ЕУРО. После победе над Русијом у првом колу, вечерас је лако прескочила гостовање на Кипру.  И опет су Миши Батшуаји и Еден Азар били кључни људи у победи од 2:0.

Пре неколико дана против Русије, Азар је постигао два гола, а Батшуаји уписао асистенцију. Вечерас је нападач Кристал Паласа дао један и асистирао код другог који је постигао ас Челсија. Иначе, асистенцију за гол Батшуајиа је уписао Еденов млађи брат Торган Азар. Батшуаји се изгледа сјајно слаже на терену са браћом Азар и намеће се као први шпиц користећи одсуство Лукакуа.

Роберто Мартинез скоро да није мењао тим који је победио против Русије. Једина измена је био Вермаленна позицији штопера уместо Бојате. Све остало је било исто... А и зашто мењати нешто што функционише?

Све је било готово за манкје од 20 минута. Прво је Еден Азар на додавање Батушајиа послао неодбрањив хитац у мрежу Кипрана, а десетак минута касније је Торган Азар мајсторски пронашао нападача Кристал Паласа који је прешао голмана и погодио разну мрежу.

Белгијанци су после сигурно вођства спустили темпшо и контролисали ситуацију до краја. Била је ту још понека шанса, Батшуаји је могао до другог гола, али углавном није било великих узбђења и као да су оба тима једва чекала да се меч заврши.

РЕЗУЛТАТИ

Група Ц

Северна Ирска - Белорусија 2:1 (1:1)
/Еванс 30, Магенис 87 - Сташевич 33/

Холандија - Немачка 2:3 (0:2)
/Де Лихт 48, Депај 63 - Сане 15, Гнаффбри 34, Шулц 90/

ТАБЕЛА: С. Ирска 6, Немачка (-1) 3, Холандија 3, Белорусија 0, Естонија (-1) 0.

Резултати 1. кола: Холандија - Белорусија 4:0, Северна Ирска - Естонија 2:0.

Група Е

Велс - Словачка 1:0 (1:0)
/Џејмс 5/

Мађарска - Хрватска 2:1 (1:1)
/Салаи 34, Паткаи 76- Ребић 13/

ТАБЕЛА: Велс (-1) 3, Словачка 3, Хрватска 3, Мађарска 3, Азербејџан (-1) 0.

Резултати 1. кола: Хрватска - Азербејџан 2:1, Словачка - Мађарска 2:1.

Група Г

Израел - Аустрија 4:2 (2:1)
/Захави 34, 44, 55, Дабур 66 - Арнаутовић 8, 75/

Пољска - Летонија 2:0 (0:0)
/Левандовски 76, Глик 84/

Словенија - Северна Македонија 1:1 (1:0)
/Зајц 34 - Барди 47/

ТАБЕЛА: Пољска 6, Израел 4, Северна Македонија 4, Словенија 2, Аустрија 0, Летонија 0.

Резултати 1. кола: Аустрија - Пољска 0:1, Северна Македонија - Летонија 3:1, Израел - Словенија 1:1.

Група И:

Казахстан - Русија 0:4 (0:2)
/Черишев 19, 45+2, Дзјуба 52, Бејсебеков 62аг/

Сан Марино - Шкотска 0:2 (0:1)
/Меклин 4, Расел 74/

Кипар - Белгија 0:2 (0:2)
/Азар 10, Батшуаи 18/

ТАБЕЛА: Белгија 6, Русија 3, Кипар 3, Казахстан 3, Шкотска 3, Сан Марино 0.

Резултати 1. кола: Белгија - Русија 3:1, Казахстан - Шкотска 3:0, Кипар - Сан Марино 5:0.

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар