КАН: Фешта у Танзанији и Зимбабвеу!

Фешта у Зимбабвеу, један Конго прошао, други није! Позната још два учесника завршног турнира Афричког купа.  Сећате се Емануела Амуникеа? Данас је исписао историју са Танзанијом! Селекција некадашњег првотимца Барселоне и Спортинга у одлучујућој утакмици савладала Уганду (3:0), па ће други пут у својој историји игрти на највећој смотри афричког фудбала.

Фудбал 24.03.2019 | 22:10
КАН: Фешта у Танзанији и Зимбабвеу!
И селекције Зимамбвеа и Демократске Републике Конго квалификовале су се данас на завршни турнир Купа афричких нација у Египту победама на свом терену у последњем колу групе Г.

Зимбабве, којем је био довољан и бод против Конга славио је са 2:0 пред препуним стадионом у Харареу головима Билијата и Нолиџа Мусоне у првом полувремену.

ДР Конгу био је потребан тријумф у директном окршају с Либеријом у Киншаси, а визу за Египат оверио је Седрик Бакамбу после сјајне контре у 52. минуту за минимални тријумф од 1:0.

На крају, Зимбабве је квалификације окончао на првом месту у групи, испред ДР Конга који има два бода мање и те две селекције налазе се у групи од 21 екипе које су обезбедиле пласман на Куп Африке. Имена преосталих три путника сазнаћемо вечерас.

Либерија и Конго су елиминисани.

Сећате се Емануела Амуникеа? Данас је исписао историју са Танзанијом! Селекција некадашњег првотимца Барселоне и Спортинга у одлучујућој утакмици савладала Уганду (3:0), па ће други пут у својој историји игрти на највећој смотри афричког фудбала.

Национални празник у Танзанији. После 39 година чекања, ова фудбалска селекција обезбедила је пласман на Куп афричких нација и то други пут у својој историји. Селекција некадашњег првотимца Барселоне и лисабонског Спортинга, Нигеријца Емануела Амуникеа, у одлучујућој утакмици на препуном Националном стадиону у Дар ес Саламу савладала је Уганду са убедљивих 3:0 и обезбедила пласман на највећу смотру афричког фудбала.

За Амуникеов тим било је важно и да Лесото не оствари победу на Зеленортским Острвима, што се није догодило (0:0), па је славље у Танзанији могло да почне. За домаћине је на овом мечу наступио и нападач Партизана Рикардо Гомеш који је замењен у 80. минуту.

Стрелци за Танзанију били су Симон Мсува, Ераст Њони и Агри Морис у 21, 51. и 57. минуту. Уганда није имала никакве такмичарске амбиције у овој утакмици, пошто је још раније обезбедила пласман на финални турнир, што се и те како осетило на игри ове селекције, која је вечерас доживела први пораз и примила прве голове у овој рунди квалификације.

Танзанија је први пут на Купу нација учествовала 1980. године у Нигерији, када је освојила само један бод у првој рунди и већ тада окончала такмичење. Следећи циљ Амуникеове селекције биће историјска победа на овом такмичењу, што би је свакако приближило и пласману у другу фазу такмичења. Овогодишњи Куп афричких нација игра се од 21. јуна до 19. јула у Египту.



КУП АФРИЧКИХ НАЦИЈА, КВАЛИФИКАЦИЈЕ - ПОСЛЕДЊЕ КОЛО

Петак

Малави - Мароко 0:0
Судан - Екваторијална Гвинеја 1:4 (1:2)
Нигерија - Сејшели 3:1 (1:1)
Буркина Фасо – Мауританија 1:0 (1:0)
Боцвана – Ангола 0:1 (0:1)
Тунис – Свазиленд 4:0 (2:0)
Алжир - Гамбија 1:1 (1:0)

Субота

Сенегал – Мадагаскар  2:0 (1:0)
Камерун – Комори  3:0 (1:0)
Бурунди – Габон  1:1 (0:0)
Мали – Јужни Судан 3:0 (2:0)
Гана – Кенија  1:0 (0:0)
Обала Слоноваче – Руанда  3:0 (1:0)
Нигер – Египат  1:1 (0:0)
Гвинеја Бисао – Мозамбик  2:2 (1:0)
Замбија – Намибија  4:1 (1:0)

Недеља

ДР Конго - Либерија 1:0 (0:0)
Зимбабве - Конго 2:0 (2:0)
Централноафричка Република - Гвинеја 0:0
Бенин - Того 2:1 (1:0)
Танзанија - Уганда 3:0 (1:0)
Зеленортска Острва - Лесото 1:0 (1:0)
Либија - Јужна Африка (у току)

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар