KAN: Fešta u Tanzaniji i Zimbabveu!

Fešta u Zimbabveu, jedan Kongo prošao, drugi nije! Poznata još dva učesnika završnog turnira Afričkog kupa.  Sećate se Emanuela Amunikea? Danas je ispisao istoriju sa Tanzanijom! Selekcija nekadašnjeg prvotimca Barselone i Sportinga u odlučujućoj utakmici savladala Ugandu (3:0), pa će drugi put u svojoj istoriji igrti na najvećoj smotri afričkog fudbala.

Fudbal 24.03.2019 | 22:10
KAN: Fešta u Tanzaniji i Zimbabveu!
I selekcije Zimambvea i Demokratske Republike Kongo kvalifikovale su se danas na završni turnir Kupa afričkih nacija u Egiptu pobedama na svom terenu u poslednjem kolu grupe G.

Zimbabve, kojem je bio dovoljan i bod protiv Konga slavio je sa 2:0 pred prepunim stadionom u Harareu golovima Bilijata i Nolidža Musone u prvom poluvremenu.

DR Kongu bio je potreban trijumf u direktnom okršaju s Liberijom u Kinšasi, a vizu za Egipat overio je Sedrik Bakambu posle sjajne kontre u 52. minutu za minimalni trijumf od 1:0.

Na kraju, Zimbabve je kvalifikacije okončao na prvom mestu u grupi, ispred DR Konga koji ima dva boda manje i te dve selekcije nalaze se u grupi od 21 ekipe koje su obezbedile plasman na Kup Afrike. Imena preostalih tri putnika saznaćemo večeras.

Liberija i Kongo su eliminisani.

Sećate se Emanuela Amunikea? Danas je ispisao istoriju sa Tanzanijom! Selekcija nekadašnjeg prvotimca Barselone i Sportinga u odlučujućoj utakmici savladala Ugandu (3:0), pa će drugi put u svojoj istoriji igrti na najvećoj smotri afričkog fudbala.

Nacionalni praznik u Tanzaniji. Posle 39 godina čekanja, ova fudbalska selekcija obezbedila je plasman na Kup afričkih nacija i to drugi put u svojoj istoriji. Selekcija nekadašnjeg prvotimca Barselone i lisabonskog Sportinga, Nigerijca Emanuela Amunikea, u odlučujućoj utakmici na prepunom Nacionalnom stadionu u Dar es Salamu savladala je Ugandu sa ubedljivih 3:0 i obezbedila plasman na najveću smotru afričkog fudbala.

Za Amunikeov tim bilo je važno i da Lesoto ne ostvari pobedu na Zelenortskim Ostrvima, što se nije dogodilo (0:0), pa je slavlje u Tanzaniji moglo da počne. Za domaćine je na ovom meču nastupio i napadač Partizana Rikardo Gomeš koji je zamenjen u 80. minutu.

Strelci za Tanzaniju bili su Simon Msuva, Erast Njoni i Agri Moris u 21, 51. i 57. minutu. Uganda nije imala nikakve takmičarske ambicije u ovoj utakmici, pošto je još ranije obezbedila plasman na finalni turnir, što se i te kako osetilo na igri ove selekcije, koja je večeras doživela prvi poraz i primila prve golove u ovoj rundi kvalifikacije.

Tanzanija je prvi put na Kupu nacija učestvovala 1980. godine u Nigeriji, kada je osvojila samo jedan bod u prvoj rundi i već tada okončala takmičenje. Sledeći cilj Amunikeove selekcije biće istorijska pobeda na ovom takmičenju, što bi je svakako približilo i plasmanu u drugu fazu takmičenja. Ovogodišnji Kup afričkih nacija igra se od 21. juna do 19. jula u Egiptu.



KUP AFRIČKIH NACIJA, KVALIFIKACIJE - POSLEDNJE KOLO

Petak

Malavi - Maroko 0:0
Sudan - Ekvatorijalna Gvineja 1:4 (1:2)
Nigerija - Sejšeli 3:1 (1:1)
Burkina Faso – Mauritanija 1:0 (1:0)
Bocvana – Angola 0:1 (0:1)
Tunis – Svazilend 4:0 (2:0)
Alžir - Gambija 1:1 (1:0)

Subota

Senegal – Madagaskar  2:0 (1:0)
Kamerun – Komori  3:0 (1:0)
Burundi – Gabon  1:1 (0:0)
Mali – Južni Sudan 3:0 (2:0)
Gana – Kenija  1:0 (0:0)
Obala Slonovače – Ruanda  3:0 (1:0)
Niger – Egipat  1:1 (0:0)
Gvineja Bisao – Mozambik  2:2 (1:0)
Zambija – Namibija  4:1 (1:0)

Nedelja

DR Kongo - Liberija 1:0 (0:0)
Zimbabve - Kongo 2:0 (2:0)
Centralnoafrička Republika - Gvineja 0:0
Benin - Togo 2:1 (1:0)
Tanzanija - Uganda 3:0 (1:0)
Zelenortska Ostrva - Lesoto 1:0 (1:0)
Libija - Južna Afrika (u toku)

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar