Француска: 8.700 особа приведено

Око 2. 000 људи је осуђено, а 8. 700 је приведено у Француској од када су почели протести грађанског покрета "Жути прслуци", саопштило је Министарство правде.

Свијет 24.03.2019 | 18:29
Француска: 8.700 особа приведено
"Од 2.000 осуђених, око 40 одсто њих је добило затворске казне, а 60 одсто друге врсте кажњавања, као на примјер друштвено користан рад или условне затворске казне", рекла је француска министарка правде Никол Белубе за телевизију БФМТВ.

Према њеним ријечима, затворске казне се крећу од мјесец дана до три године.

Министар унутрашњих послова Кристоф Кастанер изјавио је да су на јучерашњем протесту "Жутих прслука" приведене 233 особе.

Аполитички покрет "Жути прслуци" протестује од 17. новембра против опште политике предсједника Емануела Макрона. На тим протестима је избијало велико насиље и нереди посебно у париској авенији Јелисејских поља.

Власти су јуче забраниле скупове у том дијелу Париза као и у бројним четвртима у другим француским градовима гдје су раније били нереди.

Француска влада је јуче први пут ангажовала и војну антитерористичку мисију "Стражар" (Сентинелле) која је помагала полицији у одржавању реда и мира.

(Бета)

Коментари / 0

Оставите коментар