Francuska: 8.700 osoba privedeno

Oko 2. 000 ljudi je osuđeno, a 8. 700 je privedeno u Francuskoj od kada su počeli protesti građanskog pokreta "Žuti prsluci", saopštilo je Ministarstvo pravde.

Svijet 24.03.2019 | 18:29
Francuska: 8.700 osoba privedeno
"Od 2.000 osuđenih, oko 40 odsto njih je dobilo zatvorske kazne, a 60 odsto druge vrste kažnjavanja, kao na primjer društveno koristan rad ili uslovne zatvorske kazne", rekla je francuska ministarka pravde Nikol Belube za televiziju BFMTV.

Prema njenim riječima, zatvorske kazne se kreću od mjesec dana do tri godine.

Ministar unutrašnjih poslova Kristof Kastaner izjavio je da su na jučerašnjem protestu "Žutih prsluka" privedene 233 osobe.

Apolitički pokret "Žuti prsluci" protestuje od 17. novembra protiv opšte politike predsjednika Emanuela Makrona. Na tim protestima je izbijalo veliko nasilje i neredi posebno u pariskoj aveniji Jelisejskih polja.

Vlasti su juče zabranile skupove u tom dijelu Pariza kao i u brojnim četvrtima u drugim francuskim gradovima gdje su ranije bili neredi.

Francuska vlada je juče prvi put angažovala i vojnu antiterorističku misiju "Stražar" (Sentinelle) koja je pomagala policiji u održavanju reda i mira.

(Beta)

Komentari / 0

Ostavite komentar