Почиње и у Загребу: Цедевита - Будућност!

Све је спремно за другу полуфиналну серију АБА плеј-офа.

Кошарка 25.03.2019 | 08:15
Почиње и у Загребу: Цедевита - Будућност!
Плеј-оф АБА лиге почео је бурно, сјајним дербијем Црвене звезде мтс и Партизана. Дан касније, регион ће се окренути ка Загребу, где ће у понедељак у 19 часова (ТВ Арена спорт) почети друга полуфинална серија:

Цедевита - Будућност

Шампиони Хрватске и Црне Горе трећи пут ће се срести у полуфиналу плеј-офа и досадашње две серије заиста су биле за памћење и изградиле су посебно ривалство, видљиво у сваком дуелу ових тимова.

Прву серију, у сезони 2014/15, обележило је вођство Будућности 2:0 у победама и двоцифрена предност Подгоричана у трећој утакмици (29:15), када су Загрепчани под вођством Јасмина Репеше кренули у фуриозни налет, преокренули и ушли у финале и Евролигу.

Друга серија одиграна је у прошлосезонском полуфиналу, када је Цедевита такође била на два слободна бацања од победе у "Морачи", али је Вил Чери промашио, а Немања Гордић потом изнудио прекршај и донео "плавима" победу и вођство 1:0. Уследило је изједначење у Хрватској, па повратак серије у Црну Гору, где је одигран још један меч за памћење, а херој победе екипе Александра Џикића био је Петар Поповић.

Сада је време за нову епизоду истих ривала!

Два овосезонска меча завршена су другачијим исходима. Цедевита је у Загребу савладала браниоца титуле АБА лиге и од тог тренутка кренула у велику серију победа, којом је изборила право да у понедељак уђе у полуфиналну серију из своје дворане, са предношћу домаћег терена.

Са друге стране, Будућност је победила Загрепчане у "Морачи", након што је екипа Славена Римца водила практично кроз читаву утакмицу. И тај меч био је најава онога што долази првог дана следеће недеље, а што би могло да буде заиста спектакуларно.

Цедевита је међународну сезону завршила у Топ 16 фази Еврокупа, док је Будућност и даље у евролигашком ритму, у којем је ове недеље одиграла две утакмице - против Фенербахчеа у Истанбулу и Анадолу Ефеса код куће.

Ипак, Подгоричани су од четвртка имали довољно времена да се регенеришу, одморе и спреме за утакмице године, у којима ће играти за први корак ка одбрани титуле и останку у друштву најбољих клубова Европе.

Славен Римац, тренер Цедевите, рекао је да су предстојеће утакмице са мотивацијског аспекта најлакше и да осећа на тренинзима да је концентрација одлична.

"Ја се надам да ће ове утакмице побудити навијаче и публику да дођу и да нам помогну. Очекујем лепу атмосферу. Видећемо на утакмици колико можемо. Будућност је стварно екипа која има далеко најбољи ростер у АБА лиги. Мало су били хендикепирани током сезоне због тога што играју Евролигу, која у неким својим недељама има и по две утакмице, тако да су били пуно више фокусирани на то такмичење него на АБА лигу", изјавио је он.

Римац је додао да термин "фаворит-нефаворит" нема много смисла у данашњем спорту.

"Чисто с финансијске позиције колико ко вреди на тржишту, рекао сам, Будућност је далеко најскупља екипа АБА лиге. Нормално, желели су да буду конкурентни у Евролиги и остварили су ту пуно озбиљних победа. Савладали су Реал и ЦСКА, што говори о њиховом квалитету у добром дану. Према томе, ми ћемо морати бити стварно јако, јако добри, ако желимо да им можемо парирати. Јаки су на више позиција, и унутарњим и спољним. Према томе, чека нас један захтеван посао. Морамо ући мотивисани, амбициозни, пуни жеље, с пуно енергије и видети шта ће нам утакмица донети", додао је тренер Цедевите.

Шеф струке Будућности Јасмин Репеша тражи од својих играча "концентрацију на највишем нивоу" и акцентовао је Џејкоба Пулена и Џастина Кобса као најважније играче ривала. Уз то, Андрију Стипановића и Карла Жганеца назвао је "најбољим додавачима на Балкану".

"Ако некоме фали мотивација, онда је то заиста велики проблем. Ипак сигуран сам да не фали, да заједнички, храбро, одговорно, дисциплиновано можемо позитивну енергију пренети на паркет. Противник је незгодан и талентован. Свакоме Цедевита може направити проблеме. Још имамо два тренинга, у недељу у Загребу, па на дан утакмице ујутру. Нема непознаница, ривали се одлично познају, до у најситније детаље. Пулена и Кобса треба бранити да не постигну кош, али и да не креирају за саиграче. Могу направити саиграче бољима. Тај њихов квалитет, који је виђен и показан, је захваљујући њиховим саиграчима који имају прикривене квалитете, који многи не виде. Мислим да имају два висока играча који су најбољи додавачи на Балкану - Стипановић и Жганец су одлични додавачи. Питање је колико би Кобс и Пулен добијали толико добрих шутева, да им нису 'петице' тако креативне" .

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар