Криминал: Пријава против Тегелтије

Оптужују их да су као организована криминална група, удружено и појединачно, извршили више кажњивих кривичних дијела из КЗ БиХ, међу којима су организовани криминал, злоупотреба положаја и овлаштења, примање награде или другог облика за корист и за трговину утицајем, као и повреду закона од стране судија

Босна и Херцеговина 21.03.2019 | 16:11
Криминал: Пријава против Тегелтије
Група тужилаца поднијела је кривичну пријаву против предсједника Високог судског и тужилачког савјета Милана Тегелтије и више Н.Н. лица на основу члана 214. Закона о кривичном поступку БиХ и члана 64. Закона о ВСТС .

Кривичну и дисциплинску пријаву су упутили ВСТС, свим члановима тог тијела, Уреду дисциплинског тужиоца ВСТС, свим дисциплинским тужиоцима, Тужилаштву БиХ, свим тужиоцима државног тужилаштва, а прослиједили су је и бројним медијима. 

Обје пријаве су поднесене против Тегелтије, као и против Н.Н. лица у ВСТС БиХ, као и Н.Н. лица у РЈТ РС и ОЈТ у РС. 

Оптужују их да су као организована криминална група, удружено и појединачно, извршили више кажњивих кривичних дијела из КЗ БиХ, међу којима су организовани криминал, злоупотреба положаја и овлаштења, примање награде или другог облика за корист и за трговину утицајем, као и повреду закона од стране судија. 

Посебно се апострофира Тегелтијина улога, која је, како се оцјењује, противна стандардима и правилима етичког кодекса за судије и тужиоце. Наводи се да је Тегелтију и остале неопходно одмах удаљити и суспендовати са правосудних функција и дужности и у најкраћем року разрјешити са руководећих позиција које сада обављају у правосуђу БиХ. 

На крају кривичне пријаве се наводи да се докази за све наведено постоје у ВСТС, док су свједоци, како поједини чланови тог тијела, поједини тужиоци, тако и значајан број особља Секретаријата ВСТС, посебно њихови руководиоци.

ИЗАБРАТИ ЖЕЉКУ

Високи судски и тужилачки савјет (ВСТС) Босне и Херцеговине крши Закон о ВСТС, како би се у то тијело поново изабрала Жељка Радовић, која је главни тужилац Окружног јавног тужилаштва Добој. 

Радовићки је мандат у ВСТС истекао у фебруару ове године, а ВСТС је био дужан да три мјесеца прије истека њеног мандата, односно крајем новембра 2018. године, обавијести Републичко јавно тужилаштво ради провођења избора или именовања за новог члана из реда окружних тужилаца. 

Све то је регулисано чланом 8. Закона о ВСТС, који прецизира ову одредбу.

Међутим, ово уопште није учињено, а битно је нагласити да Милану Тегелтији у овом, неспорно криминалном акту, помажу остали чланови ВСТС, посебно они из РС, као и чланови Секретаријата ВСТС, који су им техничка подршка. 

Зашто је ово учињено, односно зашто нису испоштоване процедуре?

Одговор је јасан - зато што Радовићки 15. маја ове године истиче мандат главног тужиоца ОЈТ Добој (именована 2014.), а да би могла поново бити именована на ту тужилачку функцију, не смије у вријеме подношења пријаве на конкурс бити члан ВСТС, или мора прије пријављивања на конкурс поднијети оставку на чланство.

Да би се избјегло и једно и друго, избор новог члана ВСТС стављен је на чекање, да би Радовићка могла да буде именована за главног тужиоца у Добоју. Када се то учини, тада више нема сметњи да поново буде бирана за члана ВСТС. 

Поједностављено речено, ВСТС покушава да овим преседаном створи рупу у закону, како би изабрали Тегелтијиног фаворита. 

Везе Тегелтије и Радовићке су веома јаке, а управо је она предложила да Тегелтија поново буде изабран за предсједника ВСТС у јулу прошле године. 

Она је приједлог образложила чињеницом да је Тегелтија, као предсједник ВСТС, „знао ријешити озбиљне задатке који су били пред њим и ВСТС“.

„Било је тешких момената, а он је то препознао и уз озбиљан приступ ријешио све постављене задатке“, рекла је Радовићка тада. 

ЛОБИРАЊЕ

Тегелтија, уз помоћ главног републичког тужиоца Махмута Швраке, његовог замјеника Миодрага Бајића, главног тужиоца ОТ Бањалука Желимира Лепира и главног окружног тужиоца у Приједору Младена Митровића, увелико лобира по свим окружним тужилаштвима у РС да се нико не пријављује на конкурс за чланове ВСТС, како би Радовићка била једини кандидат. Посебно се лобира у ОТ Бањалука, које је најбројније и кадровски најјаче.

С обзиром на то да се тражи да кандидат буде жена и Хрватица, круг кандидата је мали, а притисак и лобирања снажни. 

Митровић је Приједору, гдје је главни окружни тужилац, већ обезбиједио подршку, Радовићка подршку има у матичном Добоју, а интезивно се лобира у Требињу, Бијељини и Источном Сарајеву.

(зурнал.инфо)

Коментари / 71

Оставите коментар
Name

Скептик

24.03.2019 15:17

А опструкција истраге у случају убиства Давида Драгичевића ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

МК

24.03.2019 16:18

ГДЈЕ ТАЈ ИДИОТ УОПСТЕ ДОБИО ДИПЛОМУ ПА ТО ЛОПУРДА НАДУВАНА

Name

Откуд овај

24.03.2019 16:37

Овај тегелтија био министар финансија, а сад је главни тузиоц у Сарајеву. Мозе да буде ста позели. Па миле драги докле висе, сто је превисе превисе је. Не мозе висе тако

Name

рођак

24.03.2019 17:34

те тегелтије су клан криминални у врху власти. Био је једа Војин пре рата и ИВ БИХ секретар правосуђа и то су корени тих кримоса.

Name

Ре откуд овај

24.03.2019 17:34

Није то тај лопов,он је само његов презимењак а мозда и неки ридјак.

Name

земљишна мафија

24.03.2019 17:40

У РУГИПП влада организована криминална земљишна мафија, на челу је КУМ те мафије Деурић (води се судски поступак-биће ослобођен), гл, извршиоц Стојчиновић (пресуђен на 4,5 год. оштетио град БЛ за 24 милиона)) и они су пом.директорке Босе која је саучесник те мафије, подржане од главних тужиоца и судија.

Name

Исток

24.03.2019 19:15

Ха ха ха , зар се надате да це несто да се деси . Ха ха.....

Name

Дејан

24.03.2019 20:09

Ма хапси .овно.

Name

Најзад

24.03.2019 20:35

Конацно да се неко у правосудју усуди поцет радт цвој посао јер је та клика толико повезана и арогантна да се смуци свакм нормалном обицном цовјеку

Name

реалност

25.03.2019 07:58

Министре Лукац, како је могуце да Вас МУП изгуби доказе о убиству? Има ли крадљиваца у МУП-у, и да ли ти исти цувају "ред и мир" унутар РС?

Name

Ре откуд овај

25.03.2019 10:23

Друзе, немас појма. Ово је Милан Тегелтија, а министар финансија је био Зоран Тегелтија. Али, није ни битно, зар не? Битно је само наци разлог за писање коментара и пљување и критиковање иако немаш благе везе ни о чему.

Name

Истина

24.03.2019 15:28

овај цовјек је лопов свјетски задњи пут кад је дао интервју незна гдје везе гдје стеже одма притвор свјетски лопов

ОДГОВОРИТЕ
Name

Разваљено друство

24.03.2019 18:03

Има их јос, уатвари сви сто су на позицијама.

Name

За " Откуд Овај"

24.03.2019 18:08

да су лопови јесу,али види се колико си информисан и колико пратис политицку сцену у РС и окрузењу.Није овај никад био министар финансија,само је презиме исто,па бар по слици мозес да закљуцис.Какви све не информисани дају себи право да коментарису.

Name

Цеко

24.03.2019 15:31

Ово мозе само Интерпол да ријеси,крупни су то кримоси у РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа

24.03.2019 17:07

Странци су поставили судство у овом облику, наши га дорадили...видимо шта су смислили и урадили...судство у најгорем облику! Срамота за вијек вјекова!

Name

24.03.2019 18:01

Кримоси тежи ОД КИТОВА али свему дође крај. НАРОД ТРАЖИ ПРАВДУ✊✊✊И ОДГОВОР КО ЈЕ УБИО ДАВИДА??? ✊✊✊✊✊✊✊✊✊✊✊✊✊✊ ДОЋЕ правда кад тад!!!!!!!

Name

велико постење

24.03.2019 15:32

па презимему говори све теретлија знаци даје створен да прави само терет презима те и гетлија тегетлија свети говори

ОДГОВОРИТЕ
Name

тегелтија

24.03.2019 17:06

тагектија значи "коњски колан" који стеже самар уз коња. Утуда то презиме и може дати карактер личности.

Name

Аристотел

24.03.2019 15:39

Дјубрад криминална.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Правосудна мафија

24.03.2019 15:42

До год се они не смакну и правосудје не рашчисти, нема овдје напредка. Они су основа свих проблема, плаћеници режима. Тешко ће се овој хоботици глава одсјеци, али неко мора пробати. Овај Тегелтија, коцкар, алкос је Ал Цапоне судства! Нема правне државе без њихове елиминације. Кад они почну падати, почеће и ХунтаЛукацева, и секта СНСД, Бурле, тајкуни, такјунцици, подгузне муве и све остале јајаре..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гафос

24.03.2019 15:45

ЛОПОВИ СУ ТЕГЕЛТИЈЕ БИВШИ МИНИСТАР Ф ТЕГЕЛТИЈА УКРАО ЈЕ НАЈМАЊЕ МИЛИЈАРДУ И ПО И СА КАЈОМ ОПЛАЋКО БУЏЕТ Р СРБСКЕ А И ТАЈ СУДИЈА ЈЕ СИГУРНО ВЕЛИКИ МАФИЈАШ ТО СЕ ЗНАЛО ДУГО ГОДИНА КО СУ ТЕГЕЛТИЈЕ У ИНСТИТУЦИЈАМА Р СРБАКЕ КАЈА ЈЕ НАПЛАЋИВАО ЈЕДНУ ЗАКРПЉЕНУ РУПУ НА ЦЕСТИ 20 ПУТА И ВИШЕ ТАКО МУ ЈЕ МИНИСТАР ФИНАНЦИЈА ТО ОМОГУЋАВАО АЛИ АКО СЕ ОВА КРИМИНАЛНА ГРУПА СКИНЕ ИКАД СА ВРХА ВЛАСТИ СНСДа ЗОРАН ТЕГЕЛТИЈА МОРА НА ОПТУЖЕНИЧКУ КЛУПУ СЈЕСТИ КАО ЖЕЉКА МИЛОРАД И ШПИРИЋ И ОСТАЛА МАФИЈА

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПОСМАТРАЧ

24.03.2019 15:45

Још један доказ ДА СУ СВЕ ИНСТИТУЦИЈЕ У БИХ ЗАРОБЉЕНЕ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игор

24.03.2019 15:48

Овакви мисеви падају први . Хармоникаси и хостаплери.

ОДГОВОРИТЕ
Name

НЕ...

24.03.2019 15:50

НЕМА ОД ТОГА НИСТА..КО ЦЕ ДА ГА СКИНЕ..БАС БИХ ТО ВОЛИО ДА ВИДИМ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Били

24.03.2019 16:22

Као да су открили топлу воду, то и птицице на грани знају.

Name

Није него

24.03.2019 16:01

Овајнезна причати, ништа се не разумије кад прича и он нечега пецједник. Код нас је све могуће. Увијек понислим неможе горе, алиможе. Он јепотврда тога. Како се понаша и шта ради, мислим да је велики комплексаш, а то се може видјети из приложеног. Зато је овакав , какав је, а такви се највише траже. Овакви не презају ни од чега само да излијече своје комплексе. Срећно народе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре није него

25.03.2019 15:08

Он не зна да прича а ти писес "неможе" , не презају и слично... по правопису би се могло реци да ниси ни ти далеко од наведеног.

Name

Хронолог

24.03.2019 16:07

ОПА ПА ЛЕПИР СЕ НЕ ПОМИЊЕ САМО У СЛУЧАЈУ УБИСТВА ДАВИДА ДРАГИЧЕВИЋА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тромп

24.03.2019 16:11

Намјештаљки има у готово свим ентитетским и државним институцијама, па нико до сада није подигао оволику прашину као у случају ВСТс и Тегелтије.Некоме очито нису по вољи дотична госпођа Радовић и Тегелтија или желе да на мјесто члана ВСТС убаце неког свог кандидата.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радојка

24.03.2019 16:17

Лијеп ЧОЕК, ал смрди ! Штета.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле

24.03.2019 16:19

Опструкција истраге у вези убиства Давида и осталих приписат ће се као успјех Тижилаштва.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сен

24.03.2019 16:23

Корумпирани балави бескарактерни сноб

ОДГОВОРИТЕ
Name

САНДОКАН

24.03.2019 16:40

УБИЦО ,ПРАВДА ЗА ДАВИДА!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тројац

24.03.2019 17:07

Тегелтија-Бајиц- Илиц Д., то је Тим који је 15 год. Коза Ностра у РС.Кременовиц слијепи војник.

ОДГОВОРИТЕ
Name

КСС

24.03.2019 17:58

На челу правосудних институција су криминалци или пак имају најближе сроднике криминалце,исте максимално прикривају и штите сакривајући њихове предмете.ПРАВДА ЗА ДАВИДА

Name

Правда

24.03.2019 18:08

Додиков кримос, скидај говна него ста. Па цасне судије и тузиоци дизите свој глас, немозе ово висе овако због ових лопурда и снобова сви додјосте на лос глас и у исти кос. Не само скидати него све хапсити за своја недјела и прљаве работе. Мора зазивјети пра да и закон и овако је све отисло у пизду материну

Name

Саров Миле

24.03.2019 17:46

Кад тад це испливати на поврсину сва прљавстина погани у правосудју.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Свиће!!

24.03.2019 17:48

Замајац се ипак покреће, а ниједан случај нисам чуо да га је неко зауставио ако га покрену. Само напријед!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хахахаха

24.03.2019 17:52

Оно онај старлета мушка ћелава... Звјезда друштвених мрежа. Пластични комплексаш. Ма ово ишамарат' каква тужба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да ли

24.03.2019 18:15

Да ли сте ви разумјели и схватили да овај човјек незна ни причати како треба , има говорну ману друго под хитно га морате отјерати ви правници јер ово је лакрдија ко је на челу встс, , док се то не деси нема правне државе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петар П.

24.03.2019 18:25

На жалост, писца овог текста, ствари су дјеломично тачне. Ж. Радовић је мандат у ВСТС истекао прије више од мјесец дана, зато ће 27.3.бити реизабрана за Главног окружног тужиоца у Добоју. Након тога слиједи њен реизбор у ВСТВ. Иначе ВСТВ личи на некадашње Самоуправне интересне заједнице. Сами себе бирају, троше новца колико им треба, а ником не одговарају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Имена

24.03.2019 18:34

Кривична пријава против Тегелтије и Н Н лица. Зашто НН лица??

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сс

24.03.2019 18:49

Ево кога је МУП зртвовао, цекали смо бас да видимо. Све свалили на тузиластво, а зна се да све креце од главног и убица из Мупа. Има нас којима је све јасно

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИСТИНА

24.03.2019 19:16

ГРУПА ТУЖИЛАЦА ЈЕ ....Ко стоји иза ове групе?Надам се неко јак иначе их неће бити нигде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

судија

24.03.2019 19:26

Због чега се у суду БиХ још увек суди по новом закону а не оном који је важио у време извршења кривичног дела? Да ли је ово противзаконито госп. Тегелтија? Срам вас било.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стана

24.03.2019 20:05

То је знаци та Тегелтијина лобистица из Добоја која траxи да се ја дозивотно затворим. Е па, видјецемо Радовицко, ком це опанци а ком обојци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Биг

24.03.2019 20:32

Политика је упропастила правосудје.томе су допŕинијеле и саме судије и тужиоцу.бирали су нестручне и недостојне.Тегелтија је произвòд сìстема.од ķривицне пријаве нема нìста

Name

ре Биг

24.03.2019 22:27

тачно.то је толико заглавило,да се уопште и не може исправити!

Name

Стана

24.03.2019 20:16

Тегелтија, сто си брсло, брсло си, Доста си зла посијао у Основном суду БЛ и од њега направио куплерај.Ипак у том суду има доста цасних И моралних судија који це исправити зло које си мени нанио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Судски и полицијски куплерај

24.03.2019 21:13

Није ниста боље ни у Бијељини, полиција, тузиластво, судије, Правда за Ивону Бајо

Name

ре

24.03.2019 22:25

Зар у Основном Суду Бањалука има поштених?Односно и да хоће могули уопште?

Name

Стана

25.03.2019 07:49

Ре, има, има постених, додусе мало, али је тацно да И'м бране да раде постено, тако да су исти а мозда И гори ово " постени", а сто се тице Бијељине осјетила сам ја на својој кози И њихово постење, јер су птотив мене И моје дјеце подигли 9 оптузница сиром РС. Вец смо ослободени по неким , а идемо до краја !!! Ово је давно дотакло дно дна, сад се само мигољима да том дну.

Name

ре стана

25.03.2019 11:42

Аууу, у Бијељини су,част изузецима, судије катастрофа. До те мјере нечасно обављају судијску функцију да је то страшно. Нарочито се то види у извршном поступку. Обичан свијет, правно неук, не може да дође себи због нерегуларности и питају се гдје да траже овоземаљску правду, ако је не могу добити пред судовима. Кад се упути ВСТ примједба на рад појединих судија, гдје је очито да њихово поступање нема везе са законом , они не покрећу дисциплински поступак и на томе се све заврши , те на тај начин само дају вјетар у леђа нечасним колегама, јер су и сами такви.

Name

Стево

24.03.2019 20:44

Пуцар потписи се својим именом увјек си био мис и остацес као твој сеф Ецим резервни састав дрзавне са који си харао у рату а сад си постао и Стана бизе драги дно дна

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стана

24.03.2019 21:09

У сарадњи са Лепировим тузиоцима у Добоју су затаскали цриминал који сам пријавила, па би ме сад требало затворити да би они застититили своје ***ице.Е па, неце да мозе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

НЕВЈЕРНИ ТОМА

24.03.2019 21:30

Значи да мије без основа јавно поговарање у Добоју да Тужилаштво не процесуира обрена јер је то наложио Тегелтија а по захтијеву СНСДа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дј

24.03.2019 21:43

КРИМИНАЛАЦ.И.ЛАЗОВ..КОЈЕ.УБИЈО.ДАВИДА.И.ДЈЕНАНА

ОДГОВОРИТЕ
Name

остецени

24.03.2019 22:41

Новинари молим вас истразите мало судове по Бањалуци, нароцито Окрузни и ста се тамо десава. Доста вам је само да поцнете од тога ко је и како запослен и ко је цији , ко води тај суд, ко води писарницу, ста се тамо ради...тамо људе малтретирају на правди бога, отпустају без разлога, људи се разбољевају, умиру...људима униставају зивоте. распитајте се мало подробније...Довољно је само да загребете и сва слуз и гној це да исцури. Многима би то знацило. да неко поцне да говори у нихово име јер је у овом сулудом времену и лудилу немогуце да се цује глас обесправљених.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВСТВ

25.03.2019 05:08

Тамо сједе само корумпирани криминалци, то све треба отпустити... Предмете који доказују криминал судија по ладицама држе... Стока обична, нек хвале Бога што их луди народ трпи и што до данас није узео правду у своје руке...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Муцо

25.03.2019 07:06

Овог муцу треба добро ударити по овој ћелавој глави

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

25.03.2019 07:08

хттпс://www.yоутубе.цом/wатцх?в=qQЗЛ7НцХwбw&феатуре=yоуту.бе

ОДГОВОРИТЕ
Name

велико постење

25.03.2019 08:29

сколовани лопов и криминалац

ОДГОВОРИТЕ
Name

XXЛ

25.03.2019 08:43

ЉУДИ МОЈИ..ОВАЈ ТЕГЕЛТИЈА ПРВО СТО ПРИЦА КАО КРИМОС..ДРУГО ИЗГЛЕДА КО КРИМОС..А СА СЕ И ПОНАСА КО КРИМОС..ТЈ..УСТВАРИ И ЈЕСТ КРИМОС..ТЕСКО НАМА СА ОВАКВИМ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Узас

25.03.2019 13:30

Све карактериатикw осим оних које би требале да га красе, као и недоататак знања, а како је досао до звања оцито протекцијама разним.

Name

нелсон

25.03.2019 09:39

као мали је гледао пуно Америцких филмова

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бијељина

25.03.2019 09:40

ПА ТАЈ ИСТИ КРИМОС ТЕГЕЛТИЈА ВЛАДА ПРАВОСУДЈЕМ И УЦЕСТВУЈЕ У СВАКОМ КРИМИНАЛУ,,ТАКО СТИТИ И СЕКРЕТАРА СУДА ДИЈАНУ БОЗИЦ КОЈА ВЛАДА ЦИЈЕЛОМ БИЈЕЉИНОМ СТО СЕ ТИЦЕ КРИМИНАЛА..ОНА ДРЗИ ПОД КОНТРОЛОМ ЦИЈЕЛИ СУД,КАТАСТАР, УРБАНИЗАМ,ГРУНТОВНИЦУ,ГРАДЈЕВИНСКУ МАФИЈУ, СУП,И НИКО ЈОЈ НИСТА НЕМОЗЕ И КАД СЕ НЕСТО НАПИСЕ ПРОТИВ ЊЕ "ВСТС"ВИСОКОМ СУДСКОМ ТУЗИЛАСТВУ У САРАЈЕВУ ОВАЈ ТЕГЕЛТИЈА ЈЕ ЊЕН ЦОВЈЕК-САРАДНИК И СВИ ДОКАЗИ ПРОТИВ ЊЕ СУ ОДБАЦЕНИ,ЦАК СЕ И НЕ РАЗМАТРА НИСТА О ЊОЈ.. САДА ЈЕ СРУСИЛА КУЦУ КОЈА ЈЕ ЊЕНА САМО 1/2 ТАКО ДА СЕ ДРУГИ ВЛАСНИК И НЕ ПИТА А СВЕ ЈОЈ ТО НАПИСМЕНА НАПИСЕ ПРЕСЈЕДНИК ОКРУЗНОГ СУГА БИЈЕЉИНА.. УЗАС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

@Роки

25.03.2019 09:45

Дај Боже да се уреди правосуђе .Опасна игра ,у рангу нарко кланова, и ликвидације само да остану на власти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вранислав

25.03.2019 16:31

Нису се требали ни састајати леп поздрав!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миладин

26.03.2019 07:04

Да нам наметну судство и тужилаштво из Швицарске морали би изнајмити Голи оток за ове наше.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ноа

21.05.2019 20:38

ФууùуууууујФууууууј

ОДГОВОРИТЕ