Kriminal: Prijava protiv Tegeltije

Optužuju ih da su kao organizovana kriminalna grupa, udruženo i pojedinačno, izvršili više kažnjivih krivičnih dijela iz KZ BiH, među kojima su organizovani kriminal, zloupotreba položaja i ovlaštenja, primanje nagrade ili drugog oblika za korist i za trgovinu uticajem, kao i povredu zakona od strane sudija

Bosna i Hercegovina 21.03.2019 | 16:11
Kriminal: Prijava protiv Tegeltije
Grupa tužilaca podnijela je krivičnu prijavu protiv predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog savjeta Milana Tegeltije i više N.N. lica na osnovu člana 214. Zakona o krivičnom postupku BiH i člana 64. Zakona o VSTS .

Krivičnu i disciplinsku prijavu su uputili VSTS, svim članovima tog tijela, Uredu disciplinskog tužioca VSTS, svim disciplinskim tužiocima, Tužilaštvu BiH, svim tužiocima državnog tužilaštva, a proslijedili su je i brojnim medijima. 

Obje prijave su podnesene protiv Tegeltije, kao i protiv N.N. lica u VSTS BiH, kao i N.N. lica u RJT RS i OJT u RS. 

Optužuju ih da su kao organizovana kriminalna grupa, udruženo i pojedinačno, izvršili više kažnjivih krivičnih dijela iz KZ BiH, među kojima su organizovani kriminal, zloupotreba položaja i ovlaštenja, primanje nagrade ili drugog oblika za korist i za trgovinu uticajem, kao i povredu zakona od strane sudija. 

Posebno se apostrofira Tegeltijina uloga, koja je, kako se ocjenjuje, protivna standardima i pravilima etičkog kodeksa za sudije i tužioce. Navodi se da je Tegeltiju i ostale neophodno odmah udaljiti i suspendovati sa pravosudnih funkcija i dužnosti i u najkraćem roku razrješiti sa rukovodećih pozicija koje sada obavljaju u pravosuđu BiH. 

Na kraju krivične prijave se navodi da se dokazi za sve navedeno postoje u VSTS, dok su svjedoci, kako pojedini članovi tog tijela, pojedini tužioci, tako i značajan broj osoblja Sekretarijata VSTS, posebno njihovi rukovodioci.

IZABRATI ŽELJKU

Visoki sudski i tužilački savjet (VSTS) Bosne i Hercegovine krši Zakon o VSTS, kako bi se u to tijelo ponovo izabrala Željka Radović, koja je glavni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Doboj. 

Radovićki je mandat u VSTS istekao u februaru ove godine, a VSTS je bio dužan da tri mjeseca prije isteka njenog mandata, odnosno krajem novembra 2018. godine, obavijesti Republičko javno tužilaštvo radi provođenja izbora ili imenovanja za novog člana iz reda okružnih tužilaca. 

Sve to je regulisano članom 8. Zakona o VSTS, koji precizira ovu odredbu.

Međutim, ovo uopšte nije učinjeno, a bitno je naglasiti da Milanu Tegeltiji u ovom, nesporno kriminalnom aktu, pomažu ostali članovi VSTS, posebno oni iz RS, kao i članovi Sekretarijata VSTS, koji su im tehnička podrška. 

Zašto je ovo učinjeno, odnosno zašto nisu ispoštovane procedure?

Odgovor je jasan - zato što Radovićki 15. maja ove godine ističe mandat glavnog tužioca OJT Doboj (imenovana 2014.), a da bi mogla ponovo biti imenovana na tu tužilačku funkciju, ne smije u vrijeme podnošenja prijave na konkurs biti član VSTS, ili mora prije prijavljivanja na konkurs podnijeti ostavku na članstvo.

Da bi se izbjeglo i jedno i drugo, izbor novog člana VSTS stavljen je na čekanje, da bi Radovićka mogla da bude imenovana za glavnog tužioca u Doboju. Kada se to učini, tada više nema smetnji da ponovo bude birana za člana VSTS. 

Pojednostavljeno rečeno, VSTS pokušava da ovim presedanom stvori rupu u zakonu, kako bi izabrali Tegeltijinog favorita. 

Veze Tegeltije i Radovićke su veoma jake, a upravo je ona predložila da Tegeltija ponovo bude izabran za predsjednika VSTS u julu prošle godine. 

Ona je prijedlog obrazložila činjenicom da je Tegeltija, kao predsjednik VSTS, „znao riješiti ozbiljne zadatke koji su bili pred njim i VSTS“.

„Bilo je teških momenata, a on je to prepoznao i uz ozbiljan pristup riješio sve postavljene zadatke“, rekla je Radovićka tada. 

LOBIRANJE

Tegeltija, uz pomoć glavnog republičkog tužioca Mahmuta Švrake, njegovog zamjenika Miodraga Bajića, glavnog tužioca OT Banjaluka Želimira Lepira i glavnog okružnog tužioca u Prijedoru Mladena Mitrovića, uveliko lobira po svim okružnim tužilaštvima u RS da se niko ne prijavljuje na konkurs za članove VSTS, kako bi Radovićka bila jedini kandidat. Posebno se lobira u OT Banjaluka, koje je najbrojnije i kadrovski najjače.

S obzirom na to da se traži da kandidat bude žena i Hrvatica, krug kandidata je mali, a pritisak i lobiranja snažni. 

Mitrović je Prijedoru, gdje je glavni okružni tužilac, već obezbijedio podršku, Radovićka podršku ima u matičnom Doboju, a intezivno se lobira u Trebinju, Bijeljini i Istočnom Sarajevu.

(zurnal.info)

Komentari / 71

Ostavite komentar
Name

Skeptik

24.03.2019 15:17

A opstrukcija istrage u slučaju ubistva Davida Dragičevića ?

ODGOVORITE
Name

MK

24.03.2019 16:18

GDJE TAJ IDIOT UOPSTE DOBIO DIPLOMU PA TO LOPURDA NADUVANA

Name

Otkud ovaj

24.03.2019 16:37

Ovaj tegeltija bio ministar finansija, a sad je glavni tuzioc u Sarajevu. Moze da bude sta pozeli. Pa mile dragi dokle vise, sto je previse previse je. Ne moze vise tako

Name

rođak

24.03.2019 17:34

te tegeltije su klan kriminalni u vrhu vlasti. Bio je jeda Vojin pre rata i IV BIH sekretar pravosuđa i to su koreni tih krimosa.

Name

Re otkud ovaj

24.03.2019 17:34

Nije to taj lopov,on je samo njegov prezimenjak a mozda i neki ridjak.

Name

zemljišna mafija

24.03.2019 17:40

U RUGIPP vlada organizovana kriminalna zemljišna mafija, na čelu je KUM te mafije Deurić (vodi se sudski postupak-biće oslobođen), gl, izvršioc Stojčinović (presuđen na 4,5 god. oštetio grad BL za 24 miliona)) i oni su pom.direktorke Bose koja je saučesnik te mafije, podržane od glavnih tužioca i sudija.

Name

Istok

24.03.2019 19:15

Ha ha ha , zar se nadate da ce nesto da se desi . Ha ha.....

Name

Dejan

24.03.2019 20:09

Ma hapsi .ovno.

Name

Najzad

24.03.2019 20:35

Konacno da se neko u pravosudju usudi pocet radt cvoj posao jer je ta klika toliko povezana i arogantna da se smuci svakm normalnom obicnom covjeku

Name

realnost

25.03.2019 07:58

Ministre Lukac, kako je moguce da Vas MUP izgubi dokaze o ubistvu? Ima li kradljivaca u MUP-u, i da li ti isti cuvaju "red i mir" unutar RS?

Name

Re otkud ovaj

25.03.2019 10:23

Druze, nemas pojma. Ovo je Milan Tegeltija, a ministar finansija je bio Zoran Tegeltija. Ali, nije ni bitno, zar ne? Bitno je samo naci razlog za pisanje komentara i pljuvanje i kritikovanje iako nemaš blage veze ni o čemu.

Name

Istina

24.03.2019 15:28

ovaj covjek je lopov svjetski zadnji put kad je dao intervju nezna gdje veze gdje steže odma pritvor svjetski lopov

ODGOVORITE
Name

Razvaljeno drustvo

24.03.2019 18:03

Ima ih jos, uatvari svi sto su na pozicijama.

Name

Za " Otkud Ovaj"

24.03.2019 18:08

da su lopovi jesu,ali vidi se koliko si informisan i koliko pratis politicku scenu u RS i okruzenju.Nije ovaj nikad bio ministar finansija,samo je prezime isto,pa bar po slici mozes da zakljucis.Kakvi sve ne informisani daju sebi pravo da komentarisu.

Name

Ceko

24.03.2019 15:31

Ovo moze samo Interpol da rijesi,krupni su to krimosi u RS.

ODGOVORITE
Name

Jaffa

24.03.2019 17:07

Stranci su postavili sudstvo u ovom obliku, naši ga doradili...vidimo šta su smislili i uradili...sudstvo u najgorem obliku! Sramota za vijek vjekova!

Name

XL

24.03.2019 18:01

Krimosi teži OD KITOVA ali svemu dođe kraj. NAROD TRAŽI PRAVDU✊✊✊I ODGOVOR KO JE UBIO DAVIDA??? ✊✊✊✊✊✊✊✊✊✊✊✊✊✊ DOĆE pravda kad tad!!!!!!!

Name

veliko postenje

24.03.2019 15:32

pa prezimemu govori sve teretlija znaci daje stvoren da pravi samo teret prezima te i getlija tegetlija sveti govori

ODGOVORITE
Name

tegeltija

24.03.2019 17:06

tagektija znači "konjski kolan" koji steže samar uz konja. Utuda to prezime i može dati karakter ličnosti.

Name

Aristotel

24.03.2019 15:39

Djubrad kriminalna.

ODGOVORITE
Name

Pravosudna mafija

24.03.2019 15:42

Do god se oni ne smaknu i pravosudje ne raščisti, nema ovdje napredka. Oni su osnova svih problema, plaćenici režima. Teško će se ovoj hobotici glava odsjeci, ali neko mora probati. Ovaj Tegeltija, kockar, alkos je Al Capone sudstva! Nema pravne države bez njihove eliminacije. Kad oni počnu padati, počeće i HuntaLukaceva, i sekta SNSD, Burle, tajkuni, takjuncici, podguzne muve i sve ostale jajare..

ODGOVORITE
Name

Gafos

24.03.2019 15:45

LOPOVI SU TEGELTIJE BIVŠI MINISTAR F TEGELTIJA UKRAO JE NAJMANJE MILIJARDU I PO I SA KAJOM OPLAĆKO BUDŽET R SRBSKE A I TAJ SUDIJA JE SIGURNO VELIKI MAFIJAŠ TO SE ZNALO DUGO GODINA KO SU TEGELTIJE U INSTITUCIJAMA R SRBAKE KAJA JE NAPLAĆIVAO JEDNU ZAKRPLJENU RUPU NA CESTI 20 PUTA I VIŠE TAKO MU JE MINISTAR FINANCIJA TO OMOGUĆAVAO ALI AKO SE OVA KRIMINALNA GRUPA SKINE IKAD SA VRHA VLASTI SNSDa ZORAN TEGELTIJA MORA NA OPTUŽENIČKU KLUPU SJESTI KAO ŽELJKA MILORAD I ŠPIRIĆ I OSTALA MAFIJA

ODGOVORITE
Name

POSMATRAČ

24.03.2019 15:45

Još jedan dokaz DA SU SVE INSTITUCIJE U BIH ZAROBLJENE!

ODGOVORITE
Name

Igor

24.03.2019 15:48

Ovakvi misevi padaju prvi . Harmonikasi i hostapleri.

ODGOVORITE
Name

NE...

24.03.2019 15:50

NEMA OD TOGA NISTA..KO CE DA GA SKINE..BAS BIH TO VOLIO DA VIDIM..

ODGOVORITE
Name

Bili

24.03.2019 16:22

Kao da su otkrili toplu vodu, to i pticice na grani znaju.

Name

Nije nego

24.03.2019 16:01

Ovajnezna pričati, ništa se ne razumije kad priča i on nečega pecjednik. Kod nas je sve moguće. Uvijek ponislim nemože gore, alimože. On jepotvrda toga. Kako se ponaša i šta radi, mislim da je veliki kompleksaš, a to se može vidjeti iz priloženog. Zato je ovakav , kakav je, a takvi se najviše traže. Ovakvi ne prezaju ni od čega samo da izliječe svoje komplekse. Srećno narode!

ODGOVORITE
Name

Re nije nego

25.03.2019 15:08

On ne zna da priča a ti pises "nemože" , ne prezaju i slično... po pravopisu bi se moglo reci da nisi ni ti daleko od navedenog.

Name

Hronolog

24.03.2019 16:07

OPA PA LEPIR SE NE POMINJE SAMO U SLUČAJU UBISTVA DAVIDA DRAGIČEVIĆA

ODGOVORITE
Name

Tromp

24.03.2019 16:11

Namještaljki ima u gotovo svim entitetskim i državnim institucijama, pa niko do sada nije podigao ovoliku prašinu kao u slučaju VSTs i Tegeltije.Nekome očito nisu po volji dotična gospođa Radović i Tegeltija ili žele da na mjesto člana VSTS ubace nekog svog kandidata.

ODGOVORITE
Name

Radojka

24.03.2019 16:17

Lijep ČOEK, al smrdi ! Šteta.

ODGOVORITE
Name

Mile

24.03.2019 16:19

Opstrukcija istrage u vezi ubistva Davida i ostalih pripisat će se kao uspjeh Tižilaštva.

ODGOVORITE
Name

Sen

24.03.2019 16:23

Korumpirani balavi beskarakterni snob

ODGOVORITE
Name

SANDOKAN

24.03.2019 16:40

UBICO ,PRAVDA ZA DAVIDA!!!!!

ODGOVORITE
Name

Trojac

24.03.2019 17:07

Tegeltija-Bajic- Ilic D., to je Tim koji je 15 god. Koza Nostra u RS.Kremenovic slijepi vojnik.

ODGOVORITE
Name

КСС

24.03.2019 17:58

На челу правосудних институција су криминалци или пак имају најближе сроднике криминалце,исте максимално прикривају и штите сакривајући њихове предмете.ПРАВДА ЗА ДАВИДА

Name

Pravda

24.03.2019 18:08

Dodikov krimos, skidaj govna nego sta. Pa casne sudije i tuzioci dizite svoj glas, nemoze ovo vise ovako zbog ovih lopurda i snobova svi dodjoste na los glas i u isti kos. Ne samo skidati nego sve hapsiti za svoja nedjela i prljave rabote. Mora zazivjeti pra da i zakon i ovako je sve otislo u pizdu materinu

Name

Sarov Mile

24.03.2019 17:46

Kad tad ce isplivati na povrsinu sva prljavstina pogani u pravosudju.

ODGOVORITE
Name

Sviće!!

24.03.2019 17:48

Zamajac se ipak pokreće, a nijedan slučaj nisam čuo da ga je neko zaustavio ako ga pokrenu. Samo naprijed!!

ODGOVORITE
Name

Hahahaha

24.03.2019 17:52

Ono onaj starleta muška ćelava... Zvjezda društvenih mreža. Plastični kompleksaš. Ma ovo išamarat' kakva tužba.

ODGOVORITE
Name

Da li

24.03.2019 18:15

Da li ste vi razumjeli i shvatili da ovaj čovjek nezna ni pričati kako treba , ima govornu manu drugo pod hitno ga morate otjerati vi pravnici jer ovo je lakrdija ko je na čelu vsts, , dok se to ne desi nema pravne države

ODGOVORITE
Name

Petar P.

24.03.2019 18:25

Na žalost, pisca ovog teksta, stvari su djelomično tačne. Ž. Radović je mandat u VSTS istekao prije više od mjesec dana, zato će 27.3.biti reizabrana za Glavnog okružnog tužioca u Doboju. Nakon toga slijedi njen reizbor u VSTV. Inače VSTV liči na nekadašnje Samoupravne interesne zajednice. Sami sebe biraju, troše novca koliko im treba, a nikom ne odgovaraju.

ODGOVORITE
Name

Imena

24.03.2019 18:34

Krivična prijava protiv Tegeltije i N N lica. Zašto NN lica??

ODGOVORITE
Name

Ss

24.03.2019 18:49

Evo koga je MUP zrtvovao, cekali smo bas da vidimo. Sve svalili na tuzilastvo, a zna se da sve krece od glavnog i ubica iz Mupa. Ima nas kojima je sve jasno

ODGOVORITE
Name

ISTINA

24.03.2019 19:16

GRUPA TUŽILACA JE ....Ko stoji iza ove grupe?Nadam se neko jak inače ih neće biti nigde.

ODGOVORITE
Name

sudija

24.03.2019 19:26

Zbog čega se u sudu BiH još uvek sudi po novom zakonu a ne onom koji je važio u vreme izvršenja krivičnog dela? Da li je ovo protivzakonito gosp. Tegeltija? Sram vas bilo.

ODGOVORITE
Name

Stana

24.03.2019 20:05

To je znaci ta Tegeltijina lobistica iz Doboja koja traxi da se ja dozivotno zatvorim. E pa, vidjecemo Radovicko, kom ce opanci a kom obojci.

ODGOVORITE
Name

Big

24.03.2019 20:32

Politika je upropastila pravosudje.tome su dopŕinijele i same sudije i tužiocu.birali su nestručne i nedostojne.Tegeltija je proizvòd sìstema.od ķrivicne prijave nema nìsta

Name

re Big

24.03.2019 22:27

tačno.to je toliko zaglavilo,da se uopšte i ne može ispraviti!

Name

Stana

24.03.2019 20:16

Tegeltija, sto si brslo, brslo si, Dosta si zla posijao u Osnovnom sudu BL i od njega napravio kupleraj.Ipak u tom sudu ima dosta casnih I moralnih sudija koji ce ispraviti zlo koje si meni nanio.

ODGOVORITE
Name

Sudski i policijski kupleraj

24.03.2019 21:13

Nije nista bolje ni u Bijeljini, policija, tuzilastvo, sudije, Pravda za Ivonu Bajo

Name

re

24.03.2019 22:25

Zar u Osnovnom Sudu Banjaluka ima poštenih?Odnosno i da hoće moguli uopšte?

Name

Stana

25.03.2019 07:49

Re, ima, ima postenih, doduse malo, ali je tacno da I'm brane da rade posteno, tako da su isti a mozda I gori ovo " posteni", a sto se tice Bijeljine osjetila sam ja na svojoj kozi I njihovo postenje, jer su ptotiv mene I moje djece podigli 9 optuznica sirom RS. Vec smo oslobodeni po nekim , a idemo do kraja !!! Ovo je davno dotaklo dno dna, sad se samo migoljima da tom dnu.

Name

re stana

25.03.2019 11:42

Auuu, u Bijeljini su,čast izuzecima, sudije katastrofa. Do te mjere nečasno obavljaju sudijsku funkciju da je to strašno. Naročito se to vidi u izvršnom postupku. Običan svijet, pravno neuk, ne može da dođe sebi zbog neregularnosti i pitaju se gdje da traže ovozemaljsku pravdu, ako je ne mogu dobiti pred sudovima. Kad se uputi VST primjedba na rad pojedinih sudija, gdje je očito da njihovo postupanje nema veze sa zakonom , oni ne pokreću disciplinski postupak i na tome se sve završi , te na taj način samo daju vjetar u leđa nečasnim kolegama, jer su i sami takvi.

Name

Stevo

24.03.2019 20:44

Pucar potpisi se svojim imenom uvjek si bio mis i ostaces kao tvoj sef Ecim rezervni sastav drzavne sa koji si harao u ratu a sad si postao i Stana bize dragi dno dna

ODGOVORITE
Name

Stana

24.03.2019 21:09

U saradnji sa Lepirovim tuziocima u Doboju su zataskali criminal koji sam prijavila, pa bi me sad trebalo zatvoriti da bi oni zastititili svoje ***ice.E pa, nece da moze!

ODGOVORITE
Name

NEVJERNI TOMA

24.03.2019 21:30

Znači da mije bez osnova javno pogovaranje u Doboju da Tužilaštvo ne procesuira obrena jer je to naložio Tegeltija a po zahtijevu SNSDa.

ODGOVORITE
Name

Dj

24.03.2019 21:43

KRIMINALAC.I.LAZOV..KOJE.UBIJO.DAVIDA.I.DJENANA

ODGOVORITE
Name

osteceni

24.03.2019 22:41

Novinari molim vas istrazite malo sudove po Banjaluci, narocito Okruzni i sta se tamo desava. Dosta vam je samo da pocnete od toga ko je i kako zaposlen i ko je ciji , ko vodi taj sud, ko vodi pisarnicu, sta se tamo radi...tamo ljude maltretiraju na pravdi boga, otpustaju bez razloga, ljudi se razboljevaju, umiru...ljudima unistavaju zivote. raspitajte se malo podrobnije...Dovoljno je samo da zagrebete i sva sluz i gnoj ce da iscuri. Mnogima bi to znacilo. da neko pocne da govori u nihovo ime jer je u ovom suludom vremenu i ludilu nemoguce da se cuje glas obespravljenih.

ODGOVORITE
Name

VSTV

25.03.2019 05:08

Tamo sjede samo korumpirani kriminalci, to sve treba otpustiti... Predmete koji dokazuju kriminal sudija po ladicama drže... Stoka obična, nek hvale Boga što ih ludi narod trpi i što do danas nije uzeo pravdu u svoje ruke...

ODGOVORITE
Name

Muco

25.03.2019 07:06

Ovog mucu treba dobro udariti po ovoj ćelavoj glavi

ODGOVORITE
Name

Ja

25.03.2019 07:08

https://www.youtube.com/watch?v=qQZL7NcHwbw&feature=youtu.be

ODGOVORITE
Name

veliko postenje

25.03.2019 08:29

skolovani lopov i kriminalac

ODGOVORITE
Name

XXL

25.03.2019 08:43

LJUDI MOJI..OVAJ TEGELTIJA PRVO STO PRICA KAO KRIMOS..DRUGO IZGLEDA KO KRIMOS..A SA SE I PONASA KO KRIMOS..TJ..USTVARI I JEST KRIMOS..TESKO NAMA SA OVAKVIM..

ODGOVORITE
Name

Uzas

25.03.2019 13:30

Sve karakteriatikw osim onih koje bi trebale da ga krase, kao i nedoatatak znanja, a kako je dosao do zvanja ocito protekcijama raznim.

Name

nelson

25.03.2019 09:39

kao mali je gledao puno Americkih filmova

ODGOVORITE
Name

Bijeljina

25.03.2019 09:40

PA TAJ ISTI KRIMOS TEGELTIJA VLADA PRAVOSUDJEM I UCESTVUJE U SVAKOM KRIMINALU,,TAKO STITI I SEKRETARA SUDA DIJANU BOZIC KOJA VLADA CIJELOM BIJELJINOM STO SE TICE KRIMINALA..ONA DRZI POD KONTROLOM CIJELI SUD,KATASTAR, URBANIZAM,GRUNTOVNICU,GRADJEVINSKU MAFIJU, SUP,I NIKO JOJ NISTA NEMOZE I KAD SE NESTO NAPISE PROTIV NJE "VSTS"VISOKOM SUDSKOM TUZILASTVU U SARAJEVU OVAJ TEGELTIJA JE NJEN COVJEK-SARADNIK I SVI DOKAZI PROTIV NJE SU ODBACENI,CAK SE I NE RAZMATRA NISTA O NJOJ.. SADA JE SRUSILA KUCU KOJA JE NJENA SAMO 1/2 TAKO DA SE DRUGI VLASNIK I NE PITA A SVE JOJ TO NAPISMENA NAPISE PRESJEDNIK OKRUZNOG SUGA BIJELJINA.. UZAS.

ODGOVORITE
Name

@Роки

25.03.2019 09:45

Дај Боже да се уреди правосуђе .Опасна игра ,у рангу нарко кланова, и ликвидације само да остану на власти.

ODGOVORITE
Name

Вранислав

25.03.2019 16:31

Нису се требали ни састајати леп поздрав!

ODGOVORITE
Name

Miladin

26.03.2019 07:04

Da nam nametnu sudstvo i tužilaštvo iz Švicarske morali bi iznajmiti Goli otok za ove naše.

ODGOVORITE
Name

Noa

21.05.2019 20:38

FuuùuuuuuujFuuuuuuj

ODGOVORITE