Све више страних држављана у БиХ

У БиХ је током 2018. године дошло до драматичног пораста броја страних држављана, који углавном користе БиХ за транзит према земљама ЕУ и у већини случајева ријеч је о нерегуларним мигрантима, наводи се у специјалном извјештаја инститиције Омбудсмана БиХ.

Босна и Херцеговина 24.03.2019 | 12:09
Све више страних држављана у БиХ
Према показатељима, закључно са 31. октобром 2018. године, у БиХ је регистровано око 22.000 страних држављана.

У октобру прошле године, процјена је да се налазило око 5.000 нерегуларних миграната.

У извјештају се наводи да повећан и неконтролисан улазак страних држављана у БиХ и континуитет тог процеса захтијевају додатну мобилизацију материјалних, финансијских и људских ресурса којима БиХ не располаже.

Имајући у виду свакодневни раст броја миграната у БиХ, како се наводи, неопходно је да надлежни органи предузму додатне мјере на заштити границе и безбједности грађана БиХ.

У извјештају се истиче да мигранти улазе или су већ ушли у БиХ без икаквих идентификационих докумената, на мјестима која, према информацијама добијеним од надлежних органа, нису предвиђена за прелазак границе и већина њих је исказала намјеру да тражи азил, иако је за њих БиХ углавном земља транзита.

Институција Омбудсмана је у периоду од априла до октобра 2018. године спровела мониторинг стања у овој области и закључила да се у БиХ тренутно одвија процес такозваних мјешовитих миграција.

"Преклапају се мотиви миграција, тако да имамо странце који су у потрази за бољим условима живота - економски мигранти, који су најчешће држављани Пакистана, Ирана, Ирака, Марока, Туниса, Алжира, Либије и странце који траже уточиште - лица под међународном правном заштитом из Сирије", наведено је у извјештају о раду ове институције за прошлу годину.

Специјални извјештај о стању у области миграција у БиХ је сачињен вршењем мониторинга у области миграција у БиХ, што је укључивало посјете свим локацијама на којима се налазе страни држављани, разговор са њима и особљем у установама и просторима гдје су смјештени.

Одржавани су и састанци са свим руководиоцима институција које су, сходно одредбама Закона о странцима и Закона о азилу, надлежни за поступање у области миграција и азила, те представницима међународних организација, домаћих и страних невладиних организација.

Израдом специјалног извјештаја омбудсмани желе указати надлежним органима да у складу са домаћим и међународним стандардима људских права осигурају права странцима који се затекну у БиХ.

Интервјуи са мигрантима затеченим у БиХ показују да сусједне државе не врше њихову регистрацију, управо у намјери да се избјегне њихов повратак, кроз процес реадмисије.

"Служба за послове са странцима указала је на проблем кријумчарења странаца, а према подацима добијеним из Граничне полиције БиХ до сада процесуирани случајеви и прикупљени криминалистичко-обавјештајни подаци указују на више појавних облика кријумчарења људи", истиче се у саопштењу.

Имајући у виду да је ситуација на подручју Унско–санског кантона кулминирала у октобру прошле године, извршеним посјетама, омбудсмани су закључили да је изостала подршка органа власти БиХ локалним заједницама, како у Бихаћу тако и Великој Кладуши.

Омбудсмани су анализирали стање у БиХ које се односи на миграције и азил, те уважавајући релевантно домаће и међународно законодавсто, упутили Савјету министара БиХ одређене препоруке.

"Потребно је активирати све мјере предвиђене Стратегијом у области миграција и азила и Акционим планом за период од 2016. до 2020. године, које, између осталог, укључују повећање ефикасности надзора и контроле границе БиХ. Неопходно је и обезбиједити додатне смјештајне капацитете", истиче се у извјештају.

У тексту се додаје да би посебно требало да се дефинише улога међународних организација, невладиних организација, те волонтера, како би системски и на адекватан начин била искориштена њихова спремност да помогну у процесу.

"Потребно је јачати капацитете институционалних механизама надлежних за поступање у вези са миграцијама, укључујући Сектор за азил, Граничну полицију БиХ и Службу за послове са странцима", наводи се у годишњем извјештају о активностима омбудсмана БиХ који је доступан на њиховој званичној интернет страници.

(СРНА)

Коментари / 25

Оставите коментар
Name

Милун

24.03.2019 11:20

Нека само долазе, овдје и треба јефтина радна снага.Влада ће им дати плату од 500КМ и то ће за њих биоти добро.Ми смо свакако кренули да се селимо и на овим просторима за пар година они ће бити већина у БиХ, па нек се Додо и други боре са Сиријцима, Пакистанцима, Ирачанима и др.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ниста од тога

24.03.2019 12:06

Мој Милутине да су хтели радити радили би у својој земљи. Њих као и насе роме интересује социјална помоц и лези љебе да те једем. Тацно сви знају гдје иду а то су земље са великом социјалном помоци

Name

неце

24.03.2019 12:15

Неце они 500 КМ то има и у ИРАКУ

Name

Перспектива?

24.03.2019 12:16

Домаци одлазе, а странци долазе. БиХ це као сто је планирано постати земља транзита, војних база и наравно бијелог робља.

Name

Министар

24.03.2019 12:27

Ти стварно мислис да су они пресли неколико хиљада километара да би досли пред врата еу и ту се задовољили платама од 500 км? Немојте се заносити. Ово је за њих само транзит. Прије це се вратити у своје земље него остати овде.

Name

Занимљиво

24.03.2019 12:33

Постwпено це замијенити све ухљебе и неце и не знају они радити ни за хиљаду,па имају вецу помоц него радници плату.

Name

РЕ

24.03.2019 12:44

Додо ће тада бити у Русији,заболи га за глупи Народ,који му је то све омогућио!!!!

Name

гуз

24.03.2019 12:49

Ево цитам неки дан,највисе градјана из Србије на социјали,у Аустрији.Скоро свака фамилија из Србије имала или има неког у иностранству.

Name

Нострадамус

24.03.2019 12:49

Тако је Милуне неце Додо имати проблема са њима али це имати они који воле Додика а не воле своје родјене.Они који Додину слику дрзе на зиду и радо се сликају са Додом и на фб профилима стављају слике са Додом.

Name

Дарwилл

24.03.2019 13:38

Нека само долазе, дао Бог да их буде овдје колико и нас. Тако нам и треба када немамо ни државу, ни полицију, ни војску па улазе како ко хоће. Један је Орбан и њему свака част. Мађарска, Словачка и Чешка једине размишљају паметно а сви остали су лудаци. Нема богатијих земаља на свијету од Катара, Арабије, Емирата, па што тамо не иду, тамо им је приридније ићи него на запад. Генерално, Европа је полудјела.

Name

хм

24.03.2019 14:14

500 марака и јос да ради. Па нису то срби, или радw за 500 или не тразе никакву помоц, него цасно и постено да зараде и да се плате. Него ви ухљеби хпботнице, који сте снобовии узивајте у криминалу и корупцији а такодје и ви за своју дјецу размислите на вријеме гдје и ста и куда.

Name

Реп

25.03.2019 05:50

Неки це остати.Сигурно.Неки Иранци су питали радника на бензинској пумпи у Трнову колика му је плата.Када им је одговорио,онда му је један Иранац рекао да је и он за толико радио у Ирану.Тај сигурно неце остати овдје.

Name

куку нама са нама

24.03.2019 11:54

Ту Фацоли увјек у смјени у администрацији кад су моји коментари..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пут под ноге

24.03.2019 11:55

Не контам како неко може нерегуларно ући у државу и бити збринут као да је то све уреду,зашта морам ја вадити пасош и личну карту те је свима показивати као домаћин а и по цјелој Европи осносно свјету када други необријани фанатици само пређу границу и ником ништа,итмисле податке какав је то стандард зар је то Европа XXИ вјека?А онда погледајте како би било да Хришћани уђу у турску,пакистан,египат,иран,арабију...без докумената илегално мххм.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

24.03.2019 12:54

БиХ није Европа то си заборавио према томе и треба тамо полиција да вас домаце бије јер сте стока.Сто нисте подрзали Давора и оне који се на тргу боре да зивите слободно него сте осудјивали како вам русе дрзаву,а да не знате ни ста је дрзава.

Name

Сузана Вељовиц

24.03.2019 18:38

Хало и ја не путујем од 2004/05 због неке Мафије која је мене у Немацкој заробила због МОГА смрдљивога ОЦА,који је радио у некој писљивој полицији.А мене су силовали због неких "ПАПИРА" и избацивали од стана до стана и гола и боса гладна и зедна и болесна.Ја зивим у Немацкој.Посто НЕМА ЗАКОНА нема ни ЗДРАВЉА,и ја сам уцењена и веруј ми да сваке ноци

Name

Злаја

24.03.2019 12:32

Ово се враћа Федерацији ко бумеранг. Прије пар година из федерације се ишло у Сирију, сад дошло вријеме да се федерација угости своје ратне другове

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

24.03.2019 17:38

Враћа се Федерацији? Човјече ти појма немаш, враћа се тебим, мени, нама. Да ли си нормалан?

Name

Милићи

24.03.2019 12:33

Дасе оће населити даим продам и кућу и земљу да бижимо из овог пакла.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вељовиц

24.03.2019 18:42

Мозда ј боље да изменис куцу,где си купио МАТЕРИЈАЛ?За градњу те куце???Мозда си упао у мафију кроз ту фирму,могуце кроз наместај мозда и фризидер није добар???!!!!Хало??? Пуно те поздравља Суза

Name

Јац

24.03.2019 12:45

Терајте те терористе имамоји по целом Балкану доста

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

24.03.2019 14:01

Све је то плански радјено ал стета сто идемо из дрзаве коју смо крваво стекли сад тајкуни управљају с њом до цега смо досли то се види ко влада са РС ЗАЛОСНО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Откуд..

24.03.2019 17:05

Али већина је пуна лове.. .

ОДГОВОРИТЕ
Name

прика

25.03.2019 05:43

Ма мирно спавајте.Питајте Мектица да то није ниста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПЛАН

25.03.2019 16:50

Све иде по плану...

ОДГОВОРИТЕ