Sve više stranih državljana u BiH

U BiH je tokom 2018. godine došlo do dramatičnog porasta broja stranih državljana, koji uglavnom koriste BiH za tranzit prema zemljama EU i u većini slučajeva riječ je o neregularnim migrantima, navodi se u specijalnom izvještaja institicije Ombudsmana BiH.

Bosna i Hercegovina 24.03.2019 | 12:09
Sve više stranih državljana u BiH
Prema pokazateljima, zaključno sa 31. oktobrom 2018. godine, u BiH je registrovano oko 22.000 stranih državljana.

U oktobru prošle godine, procjena je da se nalazilo oko 5.000 neregularnih migranata.

U izvještaju se navodi da povećan i nekontrolisan ulazak stranih državljana u BiH i kontinuitet tog procesa zahtijevaju dodatnu mobilizaciju materijalnih, finansijskih i ljudskih resursa kojima BiH ne raspolaže.

Imajući u vidu svakodnevni rast broja migranata u BiH, kako se navodi, neophodno je da nadležni organi preduzmu dodatne mjere na zaštiti granice i bezbjednosti građana BiH.

U izvještaju se ističe da migranti ulaze ili su već ušli u BiH bez ikakvih identifikacionih dokumenata, na mjestima koja, prema informacijama dobijenim od nadležnih organa, nisu predviđena za prelazak granice i većina njih je iskazala namjeru da traži azil, iako je za njih BiH uglavnom zemlja tranzita.

Institucija Ombudsmana je u periodu od aprila do oktobra 2018. godine sprovela monitoring stanja u ovoj oblasti i zaključila da se u BiH trenutno odvija proces takozvanih mješovitih migracija.

"Preklapaju se motivi migracija, tako da imamo strance koji su u potrazi za boljim uslovima života - ekonomski migranti, koji su najčešće državljani Pakistana, Irana, Iraka, Maroka, Tunisa, Alžira, Libije i strance koji traže utočište - lica pod međunarodnom pravnom zaštitom iz Sirije", navedeno je u izvještaju o radu ove institucije za prošlu godinu.

Specijalni izvještaj o stanju u oblasti migracija u BiH je sačinjen vršenjem monitoringa u oblasti migracija u BiH, što je uključivalo posjete svim lokacijama na kojima se nalaze strani državljani, razgovor sa njima i osobljem u ustanovama i prostorima gdje su smješteni.

Održavani su i sastanci sa svim rukovodiocima institucija koje su, shodno odredbama Zakona o strancima i Zakona o azilu, nadležni za postupanje u oblasti migracija i azila, te predstavnicima međunarodnih organizacija, domaćih i stranih nevladinih organizacija.

Izradom specijalnog izvještaja ombudsmani žele ukazati nadležnim organima da u skladu sa domaćim i međunarodnim standardima ljudskih prava osiguraju prava strancima koji se zateknu u BiH.

Intervjui sa migrantima zatečenim u BiH pokazuju da susjedne države ne vrše njihovu registraciju, upravo u namjeri da se izbjegne njihov povratak, kroz proces readmisije.

"Služba za poslove sa strancima ukazala je na problem krijumčarenja stranaca, a prema podacima dobijenim iz Granične policije BiH do sada procesuirani slučajevi i prikupljeni kriminalističko-obavještajni podaci ukazuju na više pojavnih oblika krijumčarenja ljudi", ističe se u saopštenju.

Imajući u vidu da je situacija na području Unsko–sanskog kantona kulminirala u oktobru prošle godine, izvršenim posjetama, ombudsmani su zaključili da je izostala podrška organa vlasti BiH lokalnim zajednicama, kako u Bihaću tako i Velikoj Kladuši.

Ombudsmani su analizirali stanje u BiH koje se odnosi na migracije i azil, te uvažavajući relevantno domaće i međunarodno zakonodavsto, uputili Savjetu ministara BiH određene preporuke.

"Potrebno je aktivirati sve mjere predviđene Strategijom u oblasti migracija i azila i Akcionim planom za period od 2016. do 2020. godine, koje, između ostalog, uključuju povećanje efikasnosti nadzora i kontrole granice BiH. Neophodno je i obezbijediti dodatne smještajne kapacitete", ističe se u izvještaju.

U tekstu se dodaje da bi posebno trebalo da se definiše uloga međunarodnih organizacija, nevladinih organizacija, te volontera, kako bi sistemski i na adekvatan način bila iskorištena njihova spremnost da pomognu u procesu.

"Potrebno je jačati kapacitete institucionalnih mehanizama nadležnih za postupanje u vezi sa migracijama, uključujući Sektor za azil, Graničnu policiju BiH i Službu za poslove sa strancima", navodi se u godišnjem izvještaju o aktivnostima ombudsmana BiH koji je dostupan na njihovoj zvaničnoj internet stranici.

(SRNA)

Komentari / 25

Ostavite komentar
Name

Milun

24.03.2019 11:20

Neka samo dolaze, ovdje i treba jeftina radna snaga.Vlada će im dati platu od 500KM i to će za njih bioti dobro.Mi smo svakako krenuli da se selimo i na ovim prostorima za par godina oni će biti većina u BiH, pa nek se Dodo i drugi bore sa Sirijcima, Pakistancima, Iračanima i dr.

ODGOVORITE
Name

Nista od toga

24.03.2019 12:06

Moj Milutine da su hteli raditi radili bi u svojoj zemlji. NJih kao i nase rome interesuje socijalna pomoc i lezi ljebe da te jedem. Tacno svi znaju gdje idu a to su zemlje sa velikom socijalnom pomoci

Name

nece

24.03.2019 12:15

Nece oni 500 KM to ima i u IRAKU

Name

Perspektiva?

24.03.2019 12:16

Domaci odlaze, a stranci dolaze. BiH ce kao sto je planirano postati zemlja tranzita, vojnih baza i naravno bijelog roblja.

Name

Ministar

24.03.2019 12:27

Ti stvarno mislis da su oni presli nekoliko hiljada kilometara da bi dosli pred vrata eu i tu se zadovoljili platama od 500 km? Nemojte se zanositi. Ovo je za njih samo tranzit. Prije ce se vratiti u svoje zemlje nego ostati ovde.

Name

Zanimljivo

24.03.2019 12:33

Postwpeno ce zamijeniti sve uhljebe i nece i ne znaju oni raditi ni za hiljadu,pa imaju vecu pomoc nego radnici platu.

Name

RE

24.03.2019 12:44

Dodo će tada biti u Rusiji,zaboli ga za glupi Narod,koji mu je to sve omogućio!!!!

Name

guz

24.03.2019 12:49

Evo citam neki dan,najvise gradjana iz Srbije na socijali,u Austriji.Skoro svaka familija iz Srbije imala ili ima nekog u inostranstvu.

Name

Nostradamus

24.03.2019 12:49

Tako je Milune nece Dodo imati problema sa njima ali ce imati oni koji vole Dodika a ne vole svoje rodjene.Oni koji Dodinu sliku drze na zidu i rado se slikaju sa Dodom i na fb profilima stavljaju slike sa Dodom.

Name

Darwill

24.03.2019 13:38

Neka samo dolaze, dao Bog da ih bude ovdje koliko i nas. Tako nam i treba kada nemamo ni državu, ni policiju, ni vojsku pa ulaze kako ko hoće. Jedan je Orban i njemu svaka čast. Mađarska, Slovačka i Češka jedine razmišljaju pametno a svi ostali su ludaci. Nema bogatijih zemalja na svijetu od Katara, Arabije, Emirata, pa što tamo ne idu, tamo im je priridnije ići nego na zapad. Generalno, Evropa je poludjela.

Name

hm

24.03.2019 14:14

500 maraka i jos da radi. Pa nisu to srbi, ili radw za 500 ili ne traze nikakvu pomoc, nego casno i posteno da zarade i da se plate. Nego vi uhljebi hpbotnice, koji ste snobovii uzivajte u kriminalu i korupciji a takodje i vi za svoju djecu razmislite na vrijeme gdje i sta i kuda.

Name

Rep

25.03.2019 05:50

Neki ce ostati.Sigurno.Neki Iranci su pitali radnika na benzinskoj pumpi u Trnovu kolika mu je plata.Kada im je odgovorio,onda mu je jedan Iranac rekao da je i on za toliko radio u Iranu.Taj sigurno nece ostati ovdje.

Name

kuku nama sa nama

24.03.2019 11:54

Tu Facoli uvjek u smjeni u administraciji kad su moji komentari..

ODGOVORITE
Name

Put pod noge

24.03.2019 11:55

Ne kontam kako neko može neregularno ući u državu i biti zbrinut kao da je to sve uredu,zašta moram ja vaditi pasoš i ličnu kartu te je svima pokazivati kao domaćin a i po cjeloj Evropi osnosno svjetu kada drugi neobrijani fanatici samo pređu granicu i nikom ništa,itmisle podatke kakav je to standard zar je to Evropa XXI vjeka?A onda pogledajte kako bi bilo da Hrišćani uđu u tursku,pakistan,egipat,iran,arabiju...bez dokumenata ilegalno mhhm.

ODGOVORITE
Name

Nostradamus

24.03.2019 12:54

BiH nije Evropa to si zaboravio prema tome i treba tamo policija da vas domace bije jer ste stoka.Sto niste podrzali Davora i one koji se na trgu bore da zivite slobodno nego ste osudjivali kako vam ruse drzavu,a da ne znate ni sta je drzava.

Name

Suzana Veljovic

24.03.2019 18:38

Halo i ja ne putujem od 2004/05 zbog neke Mafije koja je mene u Nemackoj zarobila zbog MOGA smrdljivoga OCA,koji je radio u nekoj pisljivoj policiji.A mene su silovali zbog nekih "PAPIRA" i izbacivali od stana do stana i gola i bosa gladna i zedna i bolesna.Ja zivim u Nemackoj.Posto NEMA ZAKONA nema ni ZDRAVLJA,i ja sam ucenjena i veruj mi da svake noci

Name

Zlaja

24.03.2019 12:32

Ovo se vraća Federaciji ko bumerang. Prije par godina iz federacije se išlo u Siriju, sad došlo vrijeme da se federacija ugosti svoje ratne drugove

ODGOVORITE
Name

Re

24.03.2019 17:38

Vraća se Federaciji? Čovječe ti pojma nemaš, vraća se tebim, meni, nama. Da li si normalan?

Name

Milići

24.03.2019 12:33

Dase oće naseliti daim prodam i kuću i zemlju da bižimo iz ovog pakla.

ODGOVORITE
Name

Veljovic

24.03.2019 18:42

Mozda j bolje da izmenis kucu,gde si kupio MATERIJAL?Za gradnju te kuce???Mozda si upao u mafiju kroz tu firmu,moguce kroz namestaj mozda i frizider nije dobar???!!!!Halo??? Puno te pozdravlja Suza

Name

Jac

24.03.2019 12:45

Terajte te teroriste imamoji po celom Balkanu dosta

ODGOVORITE
Name

Miroslav

24.03.2019 14:01

Sve je to planski radjeno al steta sto idemo iz drzave koju smo krvavo stekli sad tajkuni upravljaju s njom do cega smo dosli to se vidi ko vlada sa RS ZALOSNO.

ODGOVORITE
Name

Otkud..

24.03.2019 17:05

Ali većina je puna love.. .

ODGOVORITE
Name

prika

25.03.2019 05:43

Ma mirno spavajte.Pitajte Mektica da to nije nista.

ODGOVORITE
Name

PLAN

25.03.2019 16:50

Sve ide po planu...

ODGOVORITE