Умро један од оснивача Мосада

Један од утемељивача израелских обавјештајних служби Рафаел (Рафи) Еитан јуче је преминуо у 93. години. За собом је оставио истакнуту војну, војно-обавјештајну и политичку каријеру.  Еитан је познавао и високо цијенио улогу српског народа у НОБ-у, сарадњу са Републиком Србијом и радо се одазивао манифестацијама које су је промовисале.

Свијет 24.03.2019 | 11:05
Умро један од оснивача Мосада
Рођен у кибуцу Ен Харод, одрастао у породици која се бавила пољопривредом и по напуштању кибуца, прикључује се Палмах-у, војном крилу организације Хагана, заправо израелске војске у настајању током британског Мандата над Палестином/Земљом Израела. Убрзо је сврстан у командујући кадар. Два пута је рањен; први пут у акцији ослобађања илегалних јеврејских усељеника, а други пут током рата за ослобођење 1947-1949.

Прекаљени обавјештајни официр Јифтах (Yифтацх) бригаде Еитан приступа најприје Шин Бет-у (Служба унутрашње безбједности), а потом и касније чувеном Мосад-у. Командовао је њиховом заједничком оперативном јединицом и тако досегао до једног од највећих достигнућа у гоњењу нацистичких ратних злочинаца икада: лоцирању, хватању (коме је лично командовао), притвору, те тајном транспорту Адолфа Ајхмана (Еицхманн) из Аргентине у Израел, 1960. године. 

Ајхман, оберштурмбанфирер СС-а, је руководио рефератом ИВ Б/4, главне канцеларије безбједности рајха, у чијој је надлежности било уништавање Јевреја. Био је задужен за координацију плана холокауста "Коначног рјешења" (Ендлöсунг).

По капитулацији Њемачке Американци су га ухапсили али је грешком пуштен. Успио је да се домогне Аргентине у којој је, са породицом, живио до Мосад-ове акције. Суђење Ајхману у Јерусалиму представљало је нову етапу ношења израелског друштва са посљедицама и поимањем Холокауста, те имало снажан одјек широм свијета. Тада је изречена, до данас, једина смртна казна у Израелу, а остаци кремираног Ајхмановог тијела просути су изван територијалних вода јеврејске државе.

Еитаново име везано је за многобројне обавјештајне активности међународних импликиација. Међу њима савјетодавног карактера М-16 Уједињеног Краљевства, али и оних које су се завршиле неупоредиво мање жељеним резултатима, попут ангажмана Јонатана Поларда (Јонатхан Поллард). У познијој доби Еитан је успјешно предводио странку пензионера испред које је служио у својству министра за питања пензионера (2006.) и министра за Јерусалим и баштину. Између осталих значајних јавних позиција вршио је дужност предсједавајућег националног Савјета за реституцију при Канцеларији предсједника владе.



Како за БН истиче Александар Николић, бивши почасни конзул БиХ у Израелу, Рафаел Еитан је познавао и високо цијенио улогу српског народа у НОБ-у, сарадњу са Републиком Србијом и радо се одазивао манифестацијама које су је промовисале.

Нема сумње да је неуморним радом, стручношћу, храброшћу, смјелошћу и искуством, доприњео угледу и превентивној моћи одбрамбених снага и војно-обавјештајних служби Државе Израел.       

 БН ТВ

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

007

24.03.2019 10:20

Великани одлазе. Ипак оставио је за собом пуно тога врхунскога!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ецим Љубан

24.03.2019 12:21

Велики обавјестајац. Од њега сам уцио. И ефикасно примјенио. Сад ме тразе због много цега. Али нема везе. Ја сам посијао сјеме крви. А мој син скрбавац наставља по БЛ да дивља. И тако то.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дарко Трифуновиц

24.03.2019 20:38

Легенда обавестајних слузби. Драги пријатељу, нек ти је лака земља.

ОДГОВОРИТЕ