Umro jedan od osnivača Mosada

Jedan od utemeljivača izraelskih obavještajnih službi Rafael (Rafi) Eitan juče je preminuo u 93. godini. Za sobom je ostavio istaknutu vojnu, vojno-obavještajnu i političku karijeru.  Eitan je poznavao i visoko cijenio ulogu srpskog naroda u NOB-u, saradnju sa Republikom Srbijom i rado se odazivao manifestacijama koje su je promovisale.

Svijet 24.03.2019 | 11:05
Umro jedan od osnivača Mosada
Rođen u kibucu En Harod, odrastao u porodici koja se bavila poljoprivredom i po napuštanju kibuca, priključuje se Palmah-u, vojnom krilu organizacije Hagana, zapravo izraelske vojske u nastajanju tokom britanskog Mandata nad Palestinom/Zemljom Izraela. Ubrzo je svrstan u komandujući kadar. Dva puta je ranjen; prvi put u akciji oslobađanja ilegalnih jevrejskih useljenika, a drugi put tokom rata za oslobođenje 1947-1949.

Prekaljeni obavještajni oficir Jiftah (Yiftach) brigade Eitan pristupa najprije Šin Bet-u (Služba unutrašnje bezbjednosti), a potom i kasnije čuvenom Mosad-u. Komandovao je njihovom zajedničkom operativnom jedinicom i tako dosegao do jednog od najvećih dostignuća u gonjenju nacističkih ratnih zločinaca ikada: lociranju, hvatanju (kome je lično komandovao), pritvoru, te tajnom transportu Adolfa Ajhmana (Eichmann) iz Argentine u Izrael, 1960. godine. 

Ajhman, oberšturmbanfirer SS-a, je rukovodio referatom IV B/4, glavne kancelarije bezbjednosti rajha, u čijoj je nadležnosti bilo uništavanje Jevreja. Bio je zadužen za koordinaciju plana holokausta "Konačnog rješenja" (Endlösung).

Po kapitulaciji Njemačke Amerikanci su ga uhapsili ali je greškom pušten. Uspio je da se domogne Argentine u kojoj je, sa porodicom, živio do Mosad-ove akcije. Suđenje Ajhmanu u Jerusalimu predstavljalo je novu etapu nošenja izraelskog društva sa posljedicama i poimanjem Holokausta, te imalo snažan odjek širom svijeta. Tada je izrečena, do danas, jedina smrtna kazna u Izraelu, a ostaci kremiranog Ajhmanovog tijela prosuti su izvan teritorijalnih voda jevrejske države.

Eitanovo ime vezano je za mnogobrojne obavještajne aktivnosti međunarodnih implikiacija. Među njima savjetodavnog karaktera M-16 Ujedinjenog Kraljevstva, ali i onih koje su se završile neuporedivo manje željenim rezultatima, poput angažmana Jonatana Polarda (Jonathan Pollard). U poznijoj dobi Eitan je uspješno predvodio stranku penzionera ispred koje je služio u svojstvu ministra za pitanja penzionera (2006.) i ministra za Jerusalim i baštinu. Između ostalih značajnih javnih pozicija vršio je dužnost predsjedavajućeg nacionalnog Savjeta za restituciju pri Kancelariji predsjednika vlade.



Kako za BN ističe Aleksandar Nikolić, bivši počasni konzul BiH u Izraelu, Rafael Eitan je poznavao i visoko cijenio ulogu srpskog naroda u NOB-u, saradnju sa Republikom Srbijom i rado se odazivao manifestacijama koje su je promovisale.

Nema sumnje da je neumornim radom, stručnošću, hrabrošću, smjelošću i iskustvom, doprinjeo ugledu i preventivnoj moći odbrambenih snaga i vojno-obavještajnih službi Države Izrael.       

 BN TV

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

007

24.03.2019 10:20

Великани одлазе. Ипак оставио је за собом пуно тога врхунскога!

ODGOVORITE
Name

Ecim Ljuban

24.03.2019 12:21

Veliki obavjestajac. Od njega sam ucio. I efikasno primjenio. Sad me traze zbog mnogo cega. Ali nema veze. Ja sam posijao sjeme krvi. A moj sin skrbavac nastavlja po BL da divlja. I tako to.

ODGOVORITE
Name

Darko Trifunovic

24.03.2019 20:38

Legenda obavestajnih sluzbi. Dragi prijatelju, nek ti je laka zemlja.

ODGOVORITE