Ванредни сусрет врха Хрватске

Поред редовних политичких тема, какве су расписивање избора за Европски парламент, према загребачким изворима, састанак врха Хрватске би итекако могао имати везе са афером „Шпијуни“ која потреса односе Босне и Херцеговине и Хрватске.

Регион 23.03.2019 | 22:24
Ванредни сусрет врха Хрватске
У канцеларији предсједнице Републике Хрватске прије подне су се састали предсједница Колинда Грабар-Китаровић и премијер Андреј Пленковић, док је састанку присуствовао и предсједник Сабора РХ Гордан Јандроковићм.
 
У Влади Хрватске за Јутарњи лист тврде да се не догађа ништа драматично, али да „има доста тема за разговор“.

Иако је портпарол Владе РХ Марко Милић казао да је ријеч о „редовитим конзултацијама“ и „заједничкој кави“, сусрет у суботње јутро је, по свему судећи, и хитан и ванредан. То додатно потврђују информације хрватских медија да састанак није најављен ни на страницама Кабинета предсједнице, нити на страницама Владе РХ.

Поред редовних политичких тема, какве су расписивање избора за Европски парламент, према нашим загребачким изворима, састанак би итекако могао имати везе са афером „Шпијуни“ која потреса односе Босне и Херцеговине и Хрватске.

Наиме, дан прије изненадног састанка премијер Хрватске Андреј Пленковић је боравио у Бриселу. Он је посјетио сједиште НАТО-а, гдје је обиљежена 10. годишњица хрватског чланства у Савезу, али се том приликом кратко састао и с генералним секретаром Савеза Јенсом Столтенбергом.

Према истим изворима из Хрватске, премијер сусједне земље је, незванично, очекивао подршку НАТО-а у вези с посљедњим дешавањима између БиХ и Хрватске, али је она, по свему судећи - изостала. Истовремено, након избијања афере са БиХ, све озбиљније се говори о могућности смјене директора СОА-е Даниела Маркића. Да ли данашњи сусрет има везе с тим, тек наговијестиће предстојећи сусрети.

Наиме, бројне афере оптерећују рад те хрватске безбједносне агенције.

Од афере Агрокор, преко случаја пријетњи бившем савјетнику предсједнице РХ Мати Радетићу, појављивања монтираних фотографија потпредсједника хрватске Владе и министра пољопривреде Томислава Толушића, тврдњи загребачких новинара да СОА постаје главни уредник медија у Хрватској, па све до афере Шпијуни, Служба, тачније њено актуелно руководство полако постају терет политичком врху сусједне земље.

Евентуална смјена Маркића не би била прва смјена шефа тајне службе у мандату Грабар-Китаровић. Она је у фебруару 2016. разријешила је дужности СОА-е Драгана Лозанчића И шефа Кабинета Вијећа за националну безбједност Ивицу Паненића.

Из Банских двора је тада потврђено да су запримили одлуку предсједнице о разрјешењу шефа СОА-е због повреда Закона о безбједносно-обавјештајном систему.

На који је начин Лозанчић повриједио закон, није образложено. Нагађа се да му предсједница замјера што је није упозорио на контакт с прислушкиваним особама, односно контроверзним Здравком Мамићем. С друге стране Лозанчић је о свему обавијестио бившег премијера Зорана Милановића.

Државни врх, али и њихови савјетници из сјене попут Мате Гранића или Мирослава Туђмана (некадашњег шефа свих тајни служби и сина Фрање Туђмана) могао би се наћи пред избором – СОА или они.

Тим прије јер се све дешава уочи избора за Европски парламент, те у освит предсједничких избора. А Колинда Грабар-Китаровић се, очигледно, припрема за нови предсједнички мандат.

(Јутарњи.хр)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

аналитицар

23.03.2019 21:49

Ста је цудно једном засједа политицки врх Хрватске,други пут засједа савјет за националну безбједност Србије,али у оба слуцаја је тема Босна и Херцеговина,а у оба слуцаја само супља прица.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

23.03.2019 22:44

Опет се Босном подмукло баве сусједи са обје стране.

Name

Борислав

24.03.2019 00:04

Где ти овде у овој причи видиш Србију? Питај Мектића и он ће ти рећи да је само Хрватска и БиХ у овом поступку али неки од вас немају очи слух.

Name

Синтетицар

24.03.2019 05:25

Није Бих само себи проблем вец и комсијама.Имати таквог комсију трази будност ...

Name

ре

24.03.2019 06:04

Главни одбор ХДЗ-а садтаје се због Мерцедеса министарке Залец. Боли њих уво за аферу Спијун, то це поравнат Додик и Цовиц.

Name

РЕ

24.03.2019 07:44

Права констатација, и све док они "бране" Хрвате у БиХ, са друге стране Србија "брани" Србе у БиХ и све док је тако они трећи морају бити још агресивнији, јер намају резервну отаџбину.

Name

реинкарнација

24.03.2019 08:08

Послије тога пицкницк у Блеибургу..

Name

ре

24.03.2019 08:19

Опет си пренаглио са масним цварцима.

Name

Јоја

24.03.2019 05:27

Ста ме боли брига сто они заседају небитна дрзава небитни људи

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бих

24.03.2019 07:21

Докле висе сусједи да дирате у БОСНУ И ХЕРЦЕГОВИНУ?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

балкански спијун

24.03.2019 07:57

А ЈА ПОМИСЛИХ ТЕМА НУКЛЕАРНИ ОТПАД УЗ РИЈЕКУ УНУ...ИЛИ ИМОВИНА ПРОТЈЕРАНИХ СРБА У ОЛУЈИ...Ј...СПИЈУНИ..СВИ СТЕ ВИ ЛОПОВИ И СПИЈУНИ И РОБОВЛАСНИЦИ .....

ОДГОВОРИТЕ
Name

видјели

24.03.2019 10:55

Од Вуцица, вјецито це те уцити од срба и ви и босњаци

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ста цемо ућити

24.03.2019 13:05

Зло или белај? Или обоје?