Vanredni susret vrha Hrvatske

Pored redovnih političkih tema, kakve su raspisivanje izbora za Evropski parlament, prema zagrebačkim izvorima, sastanak vrha Hrvatske bi itekako mogao imati veze sa aferom „Špijuni“ koja potresa odnose Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Region 23.03.2019 | 22:24
Vanredni susret vrha Hrvatske
U kancelariji predsjednice Republike Hrvatske prije podne su se sastali predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i premijer Andrej Plenković, dok je sastanku prisustvovao i predsjednik Sabora RH Gordan Jandrokovićm.
 
U Vladi Hrvatske za Jutarnji list tvrde da se ne događa ništa dramatično, ali da „ima dosta tema za razgovor“.

Iako je portparol Vlade RH Marko Milić kazao da je riječ o „redovitim konzultacijama“ i „zajedničkoj kavi“, susret u subotnje jutro je, po svemu sudeći, i hitan i vanredan. To dodatno potvrđuju informacije hrvatskih medija da sastanak nije najavljen ni na stranicama Kabineta predsjednice, niti na stranicama Vlade RH.

Pored redovnih političkih tema, kakve su raspisivanje izbora za Evropski parlament, prema našim zagrebačkim izvorima, sastanak bi itekako mogao imati veze sa aferom „Špijuni“ koja potresa odnose Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Naime, dan prije iznenadnog sastanka premijer Hrvatske Andrej Plenković je boravio u Briselu. On je posjetio sjedište NATO-a, gdje je obilježena 10. godišnjica hrvatskog članstva u Savezu, ali se tom prilikom kratko sastao i s generalnim sekretarom Saveza Jensom Stoltenbergom.

Prema istim izvorima iz Hrvatske, premijer susjedne zemlje je, nezvanično, očekivao podršku NATO-a u vezi s posljednjim dešavanjima između BiH i Hrvatske, ali je ona, po svemu sudeći - izostala. Istovremeno, nakon izbijanja afere sa BiH, sve ozbiljnije se govori o mogućnosti smjene direktora SOA-e Daniela Markića. Da li današnji susret ima veze s tim, tek nagovijestiće predstojeći susreti.

Naime, brojne afere opterećuju rad te hrvatske bezbjednosne agencije.

Od afere Agrokor, preko slučaja prijetnji bivšem savjetniku predsjednice RH Mati Radetiću, pojavljivanja montiranih fotografija potpredsjednika hrvatske Vlade i ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića, tvrdnji zagrebačkih novinara da SOA postaje glavni urednik medija u Hrvatskoj, pa sve do afere Špijuni, Služba, tačnije njeno aktuelno rukovodstvo polako postaju teret političkom vrhu susjedne zemlje.

Eventualna smjena Markića ne bi bila prva smjena šefa tajne službe u mandatu Grabar-Kitarović. Ona je u februaru 2016. razriješila je dužnosti SOA-e Dragana Lozančića I šefa Kabineta Vijeća za nacionalnu bezbjednost Ivicu Panenića.

Iz Banskih dvora je tada potvrđeno da su zaprimili odluku predsjednice o razrješenju šefa SOA-e zbog povreda Zakona o bezbjednosno-obavještajnom sistemu.

Na koji je način Lozančić povrijedio zakon, nije obrazloženo. Nagađa se da mu predsjednica zamjera što je nije upozorio na kontakt s prisluškivanim osobama, odnosno kontroverznim Zdravkom Mamićem. S druge strane Lozančić je o svemu obavijestio bivšeg premijera Zorana Milanovića.

Državni vrh, ali i njihovi savjetnici iz sjene poput Mate Granića ili Miroslava Tuđmana (nekadašnjeg šefa svih tajni službi i sina Franje Tuđmana) mogao bi se naći pred izborom – SOA ili oni.

Tim prije jer se sve dešava uoči izbora za Evropski parlament, te u osvit predsjedničkih izbora. A Kolinda Grabar-Kitarović se, očigledno, priprema za novi predsjednički mandat.

(Jutarnji.hr)

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

analiticar

23.03.2019 21:49

Sta je cudno jednom zasjeda politicki vrh Hrvatske,drugi put zasjeda savjet za nacionalnu bezbjednost Srbije,ali u oba slucaja je tema Bosna i Hercegovina,a u oba slucaja samo suplja prica.

ODGOVORITE
Name

Re

23.03.2019 22:44

Opet se Bosnom podmuklo bave susjedi sa obje strane.

Name

Борислав

24.03.2019 00:04

Где ти овде у овој причи видиш Србију? Питај Мектића и он ће ти рећи да је само Хрватска и БиХ у овом поступку али неки од вас немају очи слух.

Name

Sinteticar

24.03.2019 05:25

Nije Bih samo sebi problem vec i komsijama.Imati takvog komsiju trazi budnost ...

Name

re

24.03.2019 06:04

Glavni odbor HDZ-a sadtaje se zbog Mercedesa ministarke Zalec. Boli njih uvo za aferu Spijun, to ce poravnat Dodik i Covic.

Name

RE

24.03.2019 07:44

Prava konstatacija, i sve dok oni "brane" Hrvate u BiH, sa druge strane Srbija "brani" Srbe u BiH i sve dok je tako oni treći moraju biti još agresivniji, jer namaju rezervnu otadžbinu.

Name

reinkarnacija

24.03.2019 08:08

Poslije toga picknick u Bleiburgu..

Name

re

24.03.2019 08:19

Opet si prenaglio sa masnim cvarcima.

Name

Joja

24.03.2019 05:27

Sta me boli briga sto oni zasedaju nebitna drzava nebitni ljudi

ODGOVORITE
Name

Bih

24.03.2019 07:21

Dokle vise susjedi da dirate u BOSNU I HERCEGOVINU?!

ODGOVORITE
Name

balkanski spijun

24.03.2019 07:57

A JA POMISLIH TEMA NUKLEARNI OTPAD UZ RIJEKU UNU...ILI IMOVINA PROTJERANIH SRBA U OLUJI...J...SPIJUNI..SVI STE VI LOPOVI I SPIJUNI I ROBOVLASNICI .....

ODGOVORITE
Name

vidjeli

24.03.2019 10:55

Od Vucica, vjecito ce te uciti od srba i vi i bosnjaci

ODGOVORITE
Name

Sta cemo ućiti

24.03.2019 13:05

Zlo ili belaj? Ili oboje?