Звездин незгодни задатак - сачувати Лендејла!

Ако црно-бели морају да пазе на Мајкла Оџа, онда црвено-бели морају будним оком да мотре Партизановог Аустралијанца.

Кошарка 23.03.2019 | 18:00
Звездин незгодни задатак - сачувати Лендејла!
Већ смо писали о Партизановом незгодном задатку пред Црвену звезду, а то је да сачува Мајкла Оџа. Сада је ред да погледамо на исту тему, само из Звездиног угла, а чини се да је за то први пик - Џок Лендејл. Ако би иједан играч могао да прави проблеме црвено-белима, онда, овако на папиру, Џок има ту "част".

Занимљиво је што су центри у првом плану. Наравно, обе екипе имају доста играча који могу да погоде с дистанце и реше меч (Регланд, Перпероглу, Маринковић, Пејџ), али ако шут стане, као што то често може да се догоди, онда је унутрашња игра врло битна. Битна је и за прављење позиција за шут споља. И зато би обрачун Оџа и Лендејла могао да буде занимљив.

О Нигеријцу смо све рекли, пређимо на Лендејла. Партизанов Аустралијанац је играч који наступа на обе центарске позиције. Није толико снажан као Оџо, али је доста окретнији и бржи. Тако да долазимо у ситуацију да Лендејл може лакше да напада Оџа, али теже да га брани. Зато ће и ротације центара два тренера, али и чувара на поменута два играча, играти велику улогу.

Када смо у најави утакмице питали бивше кошаркаше Партизана, Александра Рашића и СтефанаБирчевића, ко им се највише допао од ове генерације Партизанових играча, обојица су у први план ставила Лендејла. Затим и Ренфроа.

Дакле, Партизанов Кенгур је оставио врло јак утисак на познаваоце кошарке.

“Он је најконстантнији целе сезоне, игра на четири и пет. Што је негде и најважније да будеш константан. Може се рећи да је он, можда, не водећи играч, али један од играча који је јако битан за тим", рекао је Бирчевић за Лендејла.

А, што црно-белима посебно може да одговара, а црвено-белима не - Лендејлу прија када игра против Црвене звезде. И то прилично.

У првом дербију ове сезоне, Лендејл је био најефикаснији код Партизана са 18 датих поена. На Купу Радивоја Кораћа Лендејл је постигао исто 18 поена и био је уз Ренфроа опет најефикаснији у тиму Партизана. Наравно, његовим поенима црно-бели су стигли до титуле у Нишу. А, и на трећем дербију је Лендејл био најефикаснији код црно-белих уз Маринковића који је такође дао 13 поена. На поменута три меча у просеку је имао пет скокова.

Шта нам ово говори?

Па да је Лендејл уз Ренфроа најбољи појединац Партизана ове сезоне, али и да не прија никако Црвеној звезди, те да игра врло мотивисано у вечитом дербију.

Постоји још један аспекат који Лендејлу даје предност у односу на директне чуваре из редова црвено-белих. А то је шут са дистанце. Са тим оружјем може да буде прави камен у патици за Звезду. Ако га крене шут, наравно.

Аустралијанац ово оружје користи врло рационално. На првом дербију је шутирао 3/5 попут бека шутера, на другом 1/1, а на трећем 1/2. На сличан начин користи и “дуге двојке” и ако буде погађао у сличном проценту то може да буде предност Партизана. Посебно јер се видело до сада да црно-бели тешко улазе у рекет и боре се са снажним црвено-белим центрима који “затварају” рекет.

Звездин одабри центара и њихова улога ће бити врло важна. Видећемо шта је спремио Томић. МајкЦирбес јесте искусан, али је у контраритму. Оџо са својом конституцијом не може много да игра (мада је одиграо 30 минута на последњем дербију, још повређен, за похвалу). Можда Томић да мало већу минутажу Душану Ристићу, који на последњем дербију није ни улазио у игру. Можда би он дефанзивно са дугачким рукама могао мало боље да заустави Лендејла.

Наравно, увек су могућа тактичка изненађења, па је то разлог више што једва чекамо 19 часова. Па, као што рекосмо, нека игре почну. Нема се више шта чекати. Удариће и једни и други с оним најбољим што имају.

Креће борба за Евролигу.

Извор: моззартспорт

Фото: Стар Спорт

Коментари / 0

Оставите коментар