Zvezdin nezgodni zadatak - sačuvati Lendejla!

Ako crno-beli moraju da paze na Majkla Odža, onda crveno-beli moraju budnim okom da motre Partizanovog Australijanca.

Košarka 23.03.2019 | 18:00
Zvezdin nezgodni zadatak - sačuvati Lendejla!
Već smo pisali o Partizanovom nezgodnom zadatku pred Crvenu zvezdu, a to je da sačuva Majkla Odža. Sada je red da pogledamo na istu temu, samo iz Zvezdinog ugla, a čini se da je za to prvi pik - Džok Lendejl. Ako bi ijedan igrač mogao da pravi probleme crveno-belima, onda, ovako na papiru, Džok ima tu "čast".

Zanimljivo je što su centri u prvom planu. Naravno, obe ekipe imaju dosta igrača koji mogu da pogode s distance i reše meč (Regland, Perperoglu, Marinković, Pejdž), ali ako šut stane, kao što to često može da se dogodi, onda je unutrašnja igra vrlo bitna. Bitna je i za pravljenje pozicija za šut spolja. I zato bi obračun Odža i Lendejla mogao da bude zanimljiv.

O Nigerijcu smo sve rekli, pređimo na Lendejla. Partizanov Australijanac je igrač koji nastupa na obe centarske pozicije. Nije toliko snažan kao Odžo, ali je dosta okretniji i brži. Tako da dolazimo u situaciju da Lendejl može lakše da napada Odža, ali teže da ga brani. Zato će i rotacije centara dva trenera, ali i čuvara na pomenuta dva igrača, igrati veliku ulogu.

Kada smo u najavi utakmice pitali bivše košarkaše Partizana, Aleksandra Rašića i StefanaBirčevića, ko im se najviše dopao od ove generacije Partizanovih igrača, obojica su u prvi plan stavila Lendejla. Zatim i Renfroa.

Dakle, Partizanov Kengur je ostavio vrlo jak utisak na poznavaoce košarke.

“On je najkonstantniji cele sezone, igra na četiri i pet. Što je negde i najvažnije da budeš konstantan. Može se reći da je on, možda, ne vodeći igrač, ali jedan od igrača koji je jako bitan za tim", rekao je Birčević za Lendejla.

A, što crno-belima posebno može da odgovara, a crveno-belima ne - Lendejlu prija kada igra protiv Crvene zvezde. I to prilično.

U prvom derbiju ove sezone, Lendejl je bio najefikasniji kod Partizana sa 18 datih poena. Na Kupu Radivoja Koraća Lendejl je postigao isto 18 poena i bio je uz Renfroa opet najefikasniji u timu Partizana. Naravno, njegovim poenima crno-beli su stigli do titule u Nišu. A, i na trećem derbiju je Lendejl bio najefikasniji kod crno-belih uz Marinkovića koji je takođe dao 13 poena. Na pomenuta tri meča u proseku je imao pet skokova.

Šta nam ovo govori?

Pa da je Lendejl uz Renfroa najbolji pojedinac Partizana ove sezone, ali i da ne prija nikako Crvenoj zvezdi, te da igra vrlo motivisano u večitom derbiju.

Postoji još jedan aspekat koji Lendejlu daje prednost u odnosu na direktne čuvare iz redova crveno-belih. A to je šut sa distance. Sa tim oružjem može da bude pravi kamen u patici za Zvezdu. Ako ga krene šut, naravno.

Australijanac ovo oružje koristi vrlo racionalno. Na prvom derbiju je šutirao 3/5 poput beka šutera, na drugom 1/1, a na trećem 1/2. Na sličan način koristi i “duge dvojke” i ako bude pogađao u sličnom procentu to može da bude prednost Partizana. Posebno jer se videlo do sada da crno-beli teško ulaze u reket i bore se sa snažnim crveno-belim centrima koji “zatvaraju” reket.

Zvezdin odabri centara i njihova uloga će biti vrlo važna. Videćemo šta je spremio Tomić. MajkCirbes jeste iskusan, ali je u kontraritmu. Odžo sa svojom konstitucijom ne može mnogo da igra (mada je odigrao 30 minuta na poslednjem derbiju, još povređen, za pohvalu). Možda Tomić da malo veću minutažu Dušanu Ristiću, koji na poslednjem derbiju nije ni ulazio u igru. Možda bi on defanzivno sa dugačkim rukama mogao malo bolje da zaustavi Lendejla.

Naravno, uvek su moguća taktička iznenađenja, pa je to razlog više što jedva čekamo 19 časova. Pa, kao što rekosmo, neka igre počnu. Nema se više šta čekati. Udariće i jedni i drugi s onim najboljim što imaju.

Kreće borba za Evroligu.

Izvor: mozzartsport

Foto: Star Sport

Komentari / 0

Ostavite komentar