ЕП: "Орлови", 'ајмо поново!

Србија утакмицом у Лисабону започиње још један квалификациони циклус. Подсетимо се на неке претходне у којима су српски фудбалери били успешни.

Фудбал 24.03.2019 | 23:20
ЕП: "Орлови", 'ајмо поново!
Квалификације за Светско првенство у Немачкој 2006: Србија и Црна Гора 22 бода, Шпанија 20, Босна и Херцеговина 16, Белгија 12, Литванија 10, Сан Марино 0.

Квалификације за Светско првенство у Јужној Африци 2010: Србија 22, Француска 20, Аустрија 14, Литванија 12, Румунија 12, Фарска Острва 4.

Квалификације за Светско првенство у Русији 2018: Србија 21, Република Ирска 19, Велс 17, Аустрија 15, Грузија 5, Молдавија 2.

Квалификације за Европско првенство у 12 различитих држава 2020: Србија ?, Португал ?, Украјина ?, Литванија ?, Луксембург ?.

Пред нама је нови квалификациони циклус фудбалске репрезентације у ком ће "орлови" покушати да се пласирају на смотру најбољих континенталних репрезентација први пут још од 2000. године и турнира у Холандији и Белгији, када је - тада под именом Југославија - наша репрезентација стигла до четвртфинала. И тамо доживела дебакл у дуелу са "лалама" - 1:6.

Утакмицом у Лисабону (понедељак, 20.45) креће нова авантура, па тим поводом подсећамо на претходна три успешна квалификациона циклуса наше репрезентације.

"ОПЕРАЦИЈА: НЕМАЧКА 2006"

Под командом Илије Петковића, Србија и Црна Гора имала је најбољу одбрану квалификација, примивши само ЈЕДАН гол. Било је то против Шпаније у Мадриду, када је Раул савладао Драгослава Јеврића у ремију 1:1.

Део бедема испред некадашњег голмана Црвене звезде био је и садашњи селектор Младен Крстајић, који је чинио штоперски тандем са Немањом Видићем. Поред њих, као бекови, играли су Горан Гавранчић и Ивица Драгутиновић.

"Плави" су кроз те квалификације прошли без пораза (шест победа и четири ремија), међутим, у Немачкој је уследио крах и неуспеси у дуелима са Холандијом (0:1), Аргентином (0:6) и Обалом Слоноваче (2:3).

Деловало је да је Илија Петковић имао ситуацију под контролом све док није одлучио да на Мундијал уместо повређеног Мирка Вучинића (нападача) позове свог сина Душана (штопера), у то време 32-годишњака.

Уз поменут реми у Мадриду, који је нашем тиму голом у 69. минуту донео Матеја Кежман, изузетно важне биле су победе у Бриселу (2:0, Вукић и Кежман) и у последњем колу против Босне и Херцеговине (1:0, Кежман).

РЕЗУЛТАТИ: Сан Марино - СЦГ 0:3, БиХ - СЦГ 0:0, СЦГ - Сан Марино 5:0, Белгија - СЦГ 0:2, СЦГ - Шпанија 0:0, СЦГ - Литванија 2:0, Шпанија - СЦГ 1:1, Литванија - СЦГ 0:2, СЦГ - БИХ 1:0.

"ОПЕРАЦИЈА: ЈУЖНА АФРИКА 2010"

Ауторитет Радомира Антића и добри резултати поново су вратили веру у репрезентацију, па је пут у Јужну Африку дочекан у еуфорији. Испоставило се, ипак, да је поново уследио неуспех и крај такмичења већ у групној фази.

Србија је кроз квалификације играла на крилима двојице кумова, Милана Јовановића и Милоша Красића, али мора се истаћи и да смо имали среће да Француска у првом колу изгуби у Бечу од Аустрије (1:3), а онда у трећем одигра нерешено у Констанци са Румунијом (1:1).

Поред пораза у Француској (1:2), наши фудбалери изгубили су и у последњем колу у Лутванији (1:2), међутим, до тада су већ имали недостижну предност и као први из групе отишли на Мундијал.

Пресудне су биле две везане победе "орлова" у гостима - против Аустрије (3:1) и Румуније (3:2), а значајан је и реми са Француском у Београду (1:1, Милијаш у 12. из пенала, Анри у 36).

Овај циклус остаће упамћен и по томе што је репрезентација имала одличну подршку са трибина, јер су све организоване групе навијача долазиле на стадион.

РЕЗУЛТАТИ: Србија - Фарска Острва 2:0, Француска - Србија 2:1, Србија - Литванија 3:0, Аустрија - Србија 1:3, Румунија - Србија 2:3, Србија - Аустрија 1:0, Фарска Острва - Србија 0:2, Србија - Француска 1:1, Србија - Румунија 5:0, Литванија - Србија 2:1.

"ОПЕРАЦИЈА: РУСИЈА 2018"

Са Славољубом Муслином у улози селектора, Србија је без већих проблема оставила иза себе Ирску, Велс, Аустрију, Грузију и Молдавију. Шта се после догодило, добро је познато...

Главну улогу на терену имао је феноменални Душан Тадић, а одличан је био и Александар Митровић, стрелац шест голова, једног више од Тадића.

И поред добрих резултата, екипу није пратила добра атмосфера, што се најбоље могло видети по посети и интересовању у јавности за национални тим. Највећи проблем, међутим, био је непозивање Сергеја Милинковић-Савића, што је између осталог и један од разлога због којих је Славољуб Муслин добио отказ иако је обезбедио пласман на Светско првенство.

РЕЗУЛТАТИ: Србија - Република Ирска 2:2, Молдавија - Србија 0:3, Србија - Аустрија 3:2, Велс - Србија 1:1, Грузија - Србија 1:3, Србија - Велс 1:1, Србија - Молдавија 3:0, Република Ирска - Србија 0:1, Аустрија - Србија 3:2, Србија - Грузија 1:0.

"ОПЕРАЦИЈА: ЕУРО 2020"

Увертира је била успешна. Србија је победом у својој групи Лиге нација (са Румунијом, Црном Гором и Литванијом) обезбедила себи плеј-оф квалификација за Европско првенство у случају да не буде међу две најбоље селекције у конкуренцији са Португалом, Украјином, Литванијом и Луксембургом.

Било би лепше, ипак, избећи доигравање и пласирати се директно на завршни турнир који ће се по први пут у историји играти у 12 различитих држава.

Почетак квалификација је заказан за понедељак у 20.45, утакмицом против Португала у Лисабону, па нам преостаје само једно:

"ОРЛОВИ", СРЕЋНО!

Извор: мондо.рс

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Неце

25.03.2019 09:32

да мозе, са МК !

ОДГОВОРИТЕ