EP: "Orlovi", 'ajmo ponovo!

Srbija utakmicom u Lisabonu započinje još jedan kvalifikacioni ciklus. Podsetimo se na neke prethodne u kojima su srpski fudbaleri bili uspešni.

Fudbal 24.03.2019 | 23:20
EP: "Orlovi", 'ajmo ponovo!
Kvalifikacije za Svetsko prvenstvo u Nemačkoj 2006: Srbija i Crna Gora 22 boda, Španija 20, Bosna i Hercegovina 16, Belgija 12, Litvanija 10, San Marino 0.

Kvalifikacije za Svetsko prvenstvo u Južnoj Africi 2010: Srbija 22, Francuska 20, Austrija 14, Litvanija 12, Rumunija 12, Farska Ostrva 4.

Kvalifikacije za Svetsko prvenstvo u Rusiji 2018: Srbija 21, Republika Irska 19, Vels 17, Austrija 15, Gruzija 5, Moldavija 2.

Kvalifikacije za Evropsko prvenstvo u 12 različitih država 2020: Srbija ?, Portugal ?, Ukrajina ?, Litvanija ?, Luksemburg ?.

Pred nama je novi kvalifikacioni ciklus fudbalske reprezentacije u kom će "orlovi" pokušati da se plasiraju na smotru najboljih kontinentalnih reprezentacija prvi put još od 2000. godine i turnira u Holandiji i Belgiji, kada je - tada pod imenom Jugoslavija - naša reprezentacija stigla do četvrtfinala. I tamo doživela debakl u duelu sa "lalama" - 1:6.

Utakmicom u Lisabonu (ponedeljak, 20.45) kreće nova avantura, pa tim povodom podsećamo na prethodna tri uspešna kvalifikaciona ciklusa naše reprezentacije.

"OPERACIJA: NEMAČKA 2006"

Pod komandom Ilije Petkovića, Srbija i Crna Gora imala je najbolju odbranu kvalifikacija, primivši samo JEDAN gol. Bilo je to protiv Španije u Madridu, kada je Raul savladao Dragoslava Jevrića u remiju 1:1.

Deo bedema ispred nekadašnjeg golmana Crvene zvezde bio je i sadašnji selektor Mladen Krstajić, koji je činio štoperski tandem sa Nemanjom Vidićem. Pored njih, kao bekovi, igrali su Goran Gavrančić i Ivica Dragutinović.

"Plavi" su kroz te kvalifikacije prošli bez poraza (šest pobeda i četiri remija), međutim, u Nemačkoj je usledio krah i neuspesi u duelima sa Holandijom (0:1), Argentinom (0:6) i Obalom Slonovače (2:3).

Delovalo je da je Ilija Petković imao situaciju pod kontrolom sve dok nije odlučio da na Mundijal umesto povređenog Mirka Vučinića (napadača) pozove svog sina Dušana (štopera), u to vreme 32-godišnjaka.

Uz pomenut remi u Madridu, koji je našem timu golom u 69. minutu doneo Mateja Kežman, izuzetno važne bile su pobede u Briselu (2:0, Vukić i Kežman) i u poslednjem kolu protiv Bosne i Hercegovine (1:0, Kežman).

REZULTATI: San Marino - SCG 0:3, BiH - SCG 0:0, SCG - San Marino 5:0, Belgija - SCG 0:2, SCG - Španija 0:0, SCG - Litvanija 2:0, Španija - SCG 1:1, Litvanija - SCG 0:2, SCG - BIH 1:0.

"OPERACIJA: JUŽNA AFRIKA 2010"

Autoritet Radomira Antića i dobri rezultati ponovo su vratili veru u reprezentaciju, pa je put u Južnu Afriku dočekan u euforiji. Ispostavilo se, ipak, da je ponovo usledio neuspeh i kraj takmičenja već u grupnoj fazi.

Srbija je kroz kvalifikacije igrala na krilima dvojice kumova, Milana Jovanovića i Miloša Krasića, ali mora se istaći i da smo imali sreće da Francuska u prvom kolu izgubi u Beču od Austrije (1:3), a onda u trećem odigra nerešeno u Konstanci sa Rumunijom (1:1).

Pored poraza u Francuskoj (1:2), naši fudbaleri izgubili su i u poslednjem kolu u Lutvaniji (1:2), međutim, do tada su već imali nedostižnu prednost i kao prvi iz grupe otišli na Mundijal.

Presudne su bile dve vezane pobede "orlova" u gostima - protiv Austrije (3:1) i Rumunije (3:2), a značajan je i remi sa Francuskom u Beogradu (1:1, Milijaš u 12. iz penala, Anri u 36).

Ovaj ciklus ostaće upamćen i po tome što je reprezentacija imala odličnu podršku sa tribina, jer su sve organizovane grupe navijača dolazile na stadion.

REZULTATI: Srbija - Farska Ostrva 2:0, Francuska - Srbija 2:1, Srbija - Litvanija 3:0, Austrija - Srbija 1:3, Rumunija - Srbija 2:3, Srbija - Austrija 1:0, Farska Ostrva - Srbija 0:2, Srbija - Francuska 1:1, Srbija - Rumunija 5:0, Litvanija - Srbija 2:1.

"OPERACIJA: RUSIJA 2018"

Sa Slavoljubom Muslinom u ulozi selektora, Srbija je bez većih problema ostavila iza sebe Irsku, Vels, Austriju, Gruziju i Moldaviju. Šta se posle dogodilo, dobro je poznato...

Glavnu ulogu na terenu imao je fenomenalni Dušan Tadić, a odličan je bio i Aleksandar Mitrović, strelac šest golova, jednog više od Tadića.

I pored dobrih rezultata, ekipu nije pratila dobra atmosfera, što se najbolje moglo videti po poseti i interesovanju u javnosti za nacionalni tim. Najveći problem, međutim, bio je nepozivanje Sergeja Milinković-Savića, što je između ostalog i jedan od razloga zbog kojih je Slavoljub Muslin dobio otkaz iako je obezbedio plasman na Svetsko prvenstvo.

REZULTATI: Srbija - Republika Irska 2:2, Moldavija - Srbija 0:3, Srbija - Austrija 3:2, Vels - Srbija 1:1, Gruzija - Srbija 1:3, Srbija - Vels 1:1, Srbija - Moldavija 3:0, Republika Irska - Srbija 0:1, Austrija - Srbija 3:2, Srbija - Gruzija 1:0.

"OPERACIJA: EURO 2020"

Uvertira je bila uspešna. Srbija je pobedom u svojoj grupi Lige nacija (sa Rumunijom, Crnom Gorom i Litvanijom) obezbedila sebi plej-of kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u slučaju da ne bude među dve najbolje selekcije u konkurenciji sa Portugalom, Ukrajinom, Litvanijom i Luksemburgom.

Bilo bi lepše, ipak, izbeći doigravanje i plasirati se direktno na završni turnir koji će se po prvi put u istoriji igrati u 12 različitih država.

Početak kvalifikacija je zakazan za ponedeljak u 20.45, utakmicom protiv Portugala u Lisabonu, pa nam preostaje samo jedno:

"ORLOVI", SREĆNO!

Izvor: mondo.rs

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Nece

25.03.2019 09:32

da moze, sa MK !

ODGOVORITE