Пијете врућу кафу или чај? Можда је вријеме да мијењате ову навику

Можда вас и неће изненадити податак да је чај толико популаран напитак, да се широм света сваке секунде испије око 25. 000 шоља чаја. Међутим, нова истраживања показују да овај напитак не би требало да пијете врућ јер се тиме повећава ризик оболевања од рака једњака.

Здравље 23.03.2019 | 15:34
Пијете врућу кафу или чај? Можда је вријеме да мијењате ову навику
Нова студија фокусирала се на навике испијања чаја 50.000 Иранаца, старости од 40 до 75 година. Ово истраживање оснажило је ранија сазнања да врућ чај повећава ризик од канцера једњака.

Примарни фактори ризика за ову опасну болест су пушење и алкохол, али Америчко удружење за канцер истиче да конзумирање врућих напитака повећава број сквамозних ћелија које су одговоре за ову врсту рака. Стручњаци кажу да то потенцијално настаје услед дуготрајни оштећења ћелија узрокованих врућих напицима.

У најновијој студији температура чаја је мерена објективно (стварна температура течности) и субјективно (температура чаја која највише одговара особи).

Током трајања ове студије, дијагностиковано је 317 случајева канцера једњака. Фактори попут више температуре чаја, тога да особа воли да пије "веома врућ" чај и краће време између сипања чаја у шољу и испијања, повезани су са већим ризиком оболевања од канцера једњака.

У поређењу са учесницима који су пили око две шоље чаја ниже температуре, особе које су пиле више од две шоље чаја дневно, температуре више од 60 степени Целзијусових, имале су 90 одсто повећан ризик од рака једњака.

"Према нашим извештајима, испијање веома врућег чаја повећава ризик од канцера једњака, па је веома препоручљиво сачекати да се напитак мало охлади пре испијања", каже водећи аутор студије др Фарад Ислами.

С обзиром на то да чај други најпопуларнији напитак на свету, после воде, овакве податке и те како вреди знати. Иако се свакако истиче да врућ чај ни случајно није узрок рака једњака – и други фактори ризика, укључујући генетику и факторе из окружења повећавају ризик – али је ипак препоручљиво да не пијете баш врео чај.

Такође, професор оралног и денталног здравља др Бинг Ху истиче да се ово откриће лако може "проширити" и на друге напитке, односно на све течности које се уносе вруће.

"Добро је познато да су температуре више од 60 степени Целзијусових штетне за кератиноците који производе кератин, важан протеин од којег је сачињен спољашњи део коже", истиче он.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар