Кратак дах и лупање срца знаци анемије

Недостатак гвожђа доводи до анемије, од које најчешће пате жене. Овај проблем може да се препозна по различитим тегобама, као што су умор, бледило, али и многе друге здравствене тегобе.

Здравље 23.03.2019 | 15:30
Кратак дах и лупање срца знаци анемије
ГВОЖЂЕ је од кључног значаја за производњу хемоглобина, који помаже црвеним крвним зрнцима да снабдевају тело кисеоником. Недостатак гвожђа доводи до анемије, од које најчешће пате жене.

Овај проблем може да се препозна по различитим тегобама, као што су умор, бледило, али и многе друге здравствене тегобе.

Кондиција

Ако се брзо задишете и некада напрасно останете без ваздуха, чак и ако мирујете, то је знак да немате довољно гвожђа у организму.

Исцрпљеност

Ако сте стално уморни и осећате да немате довољно снаге да било који посао обавите до краја, обавезно проверите крвну слику, јер можда патите од недостатка гвожђа.

Крварење

Уколико жена има обилну менструацију, то је један од знакова да пати од анемије. То је онда "зачаран круг", пошто крварите обилно јер сте анемични, док истовремено остајете анемични јер губите много крви.

Ако сте вегетеријанац

Уколико сте се одлучили за то да будете вегетеријанац, у своју исхрану морате на неки начин да унесете и гвожђе. Узмите додатне витамине који могу да замене месо или млечне производе.

Опадање косе

Ако вам коса опада више него што сте навикли и то не престаје већ извесно време, обавезно проверите крвну слику.

Главобоље

Уколико имате честе главобоље, оне могу бити последица недостатка кисеоника, условљеног мањком гвожђа.

Тахикардија

Када останете без ваздуха, дешава се да вам срце залупа тако гласно да имате утисак да га сви чују. Ово је знак да вероватно већ дуже време патите од анемије и срце се мучи покушавајући да пумпа крв, које нема довољно.

Блед језик

Уколико вам је језик болан, блед и гладак, могуће је да имате проблем са недостатком гвожђа. Посаветујте се са лекаром.

Новости
фото:интерент

Коментари / 0

Оставите коментар