ЕЛ: ПАО славио у Милану, Басконија срушила "Краља"!

Кошаркаши Басконије савладали су Реал Мадрид на свом паркету у 28. евролигашком колу, а крајњи резултат је био 86:76.  Басконијин џиновски скок ка ТОП 8, пао је Реал! Краљ ипак трећи, вратио се Кузмић и био солидан.  Распуцани Лука Вилдоза закуцао актуелног шампиона Европе.  Феноменални Ник Калатес водио Панатинаикос до тријумфа у Милану.  Кошаркаши Панатинаикоса у последњој утакмици 28. кола Евролиге савладали су Армани резултатом 95:83 и тако оставили Олимпијакос изван најбољих 8 у Евролиги.

Кошарка 22.03.2019 | 23:24
ЕЛ: ПАО славио у Милану, Басконија срушила "Краља"!
Басконији је овде био потребан тријумф пошто је борба за Топ 8 Евролиге изузетно напета и неизвесна, пошто је између пете и дванаесте екипе разлика само три победе, па нас очекује прилично турбулентан период у завршници елитног кошаркашког европског такмичења.

Лука Вилодса и Винсент Поирије су били најефикаснији појединци у редовима Басконије, пошто су комбиновано убацили 39 поена. Двоцифрени су још били Јоханес Војтман, Марселињо Уертас и Шејвон Шилдс.

Што се тиче Реал Мадрида, они за три поена шутирали очајно, тек 28%, а и имали су чак 16 скокова мање него Басконија и дозволили су изабраницима Велимира Перасовића да ухвате чак 19 офанзивних скокова.

Највише поена за Реал постигао је Треј Томпкинс, 17, а само поен мање је имао амерички бек шутер Џејси Керол. Ово је био 15. тријумф Басконије у Евролиги и тренутно се налазе на шестој позицији са победом мање од петопласиране Барселоне.

Можда се још ништа не зна када је пласман од шестог до осмог места у питању, али Басконија је вечерас готово сигурнио решила дилему на другом месту! 

Домаћин овогодишњег Фајнал фора бацио је на колена актуелног шампиона Европе резултатом 86:76 (22:18, 17:18, 25:17, 22:23) и два кола пре краја оставио га у готово немогућој ситуацији - са фактички две победе мање од другопласираног ЦСКА, који притом има бољи међусобни скор у том дуелу! Басконија је овом рецком направила џиновски корак напред ка четвртфиналу, јер сада има скор 15-13 и добру позицију да се пласира у четвртфинале. Додуше, у последња два кола предстоје још два огромна задатка, јер прво стиже Ефес, а онда се иде на ноге ЦСКА у Москви. Дакле, изабраници Велимира Перасовића мораће следеће недеље да одиграју практично исто као и вечерас како би обезбедили пласман у наредну фазу такмичења.

Басконија је вечерас славила апсолутно заслужено! Контролисала је утакмицу, од прве четвртине имала вођство у својим рукама и ниједног тренутка није дозволила противнику да се приближи. Тако је прекинула пост од чак седам утакмица у окршајима са Реалом, ма где да се сусретну, уједно и прекинула низ Краљевског клуба од шест победа у свим такмичењима.

Колико је овај тријумф важан за домаћина! Успели су Баски да се извуку из канџи велике зверке и апсолутно заслужено пригрле два велика бода. Био је Реал надомак преокрета и на три минута пре краја стигао на само три поена заостатка (75:72), али је онда одговорност преузео Басконијим меч-винер Лука Вилдоза! Одиграо је млади шутер једну од најбољих партија у дресу свог клуба. Смирено, резонски, прецизно. Без грешке. Прво два слобона бацања, па онда и тројку на тачно минут до краја за 84:74 и дефинитивну потврду да је Басконија победник ове утакмице. Истина, велике заслуге иду и на рачун Венсана Поаријеа, који је у изостанку Тока Шенгелије преузео велику одговорност у рекету и опет био један од хероја Басконије. Био је готово незаустављив у рекету и права енигма за Реалове центре, који се једноставно нису снашли.

Тако је Вилдоза на крају имао 20 поена, Поарије 19 поена, уз чак 16 скокова и индекс корисности 30, а одличан је био и Јоханес Војтман са 13 поена и 12 ухваћених лопти!

Не памти се када је један тим овако надскочио актуелног шампиона Европе. Басконија их је имала чак 47, уз 12 скокова у нападу, а Реал тек 32... Уз то, Реал је готово до пред крај утакмице био на сиромашном учинку у шуту за три поена, а завршио је са тек 9/34... Баш лоше вече за Реал... Поготово заСерхија Љуља, који је опет подбацио. Свега пет поена и катастрофалних 0/8 за три поена... Треј Томпкинс је убацио 17, а Џејси Керол 16 поена. Без Валтера Тавареса у рекету и Факунда Кампаца да разигра екипу и растерети Љуља није се могло... Лепо је било видети Огњена Кузмића поново на паркету. Српски репрезентативац одиграо је прве минуте за Реал у Евролиги практично после целе сезоне чекања. Односно, после уводне две утакмице у сезони, после чега се повредио и био изван система све досад... Скупио је десет и по минута, те осам поена (3/5 за два) и четири скока.

Склањајте се с пута, Панатинаикос гази као тенк! Милано у црном после Калатеса! Зелени се потпуно разгоропадили и газе редом, шести везани тријумф у Евролиги и ТОП 8 надохват руке. Феноменални Ник Калатес водио Панатинаикос до тријумфа у Милану. Кошаркаши Панатинаикоса у последњој утакмици 28. кола Евролиге савладали су Армани резултатом 95:83 и тако оставили Олимпијакос изван најбољих 8 у Евролиги.

Бруталну партију је заиста пружио грчки плејмејкер Ник Калатес. Момак који је рођен на Флориди и тамо студирао имао је невероватну партију у којој је постигао чак 27 поена и поделио 14 асистенција уз 8 ухваћених скокова.

Један од најбољих Американаца који су играли европску кошарку, Кит Ленгфорд, био је одмах иза Калатеса по учинку пошто је постигао 17 поена уз 5 скокова и 3 асистенције.

Олимпија Милано или Армани, није баш најбоље почео овај дуел и чак прву четвртину "препустио" екипи Панатинаикоса. То је прилично наљутило Симонеа Пјаниђанија, па је некако успео да пробуди своје играче и су на крају ипак водили на полувремену са 3 поена.

Мајк Џејмс је био врло љут на полувремену, чак је дао једну изузетно бахату изјаву једном од новинара Евролиге, а утакмицу је завршио са 16 поена уз 2/7 шута за три поена, а притом је врло рано ушао у проблем са фауловима. Миндаугас Кузминскас је ипак био најефикаснији члан Арманија са 17 поена и 6 скокова.

У другом полувремену смо видели рапсодију изабраника Рика Питина, који су успели да у потпуности демолирају екипу Арманија постигавши чак 51 поен за 20 минута кошарке.

ПАО је овим тријумфом седми са 15 победа и 13 пораза колико има и шестопласирана Басконија, а што је такође врло важно бацили су Олимпијакос у нешто тежу ситуацију који је сада девети у Евролиги.

Ако је пре само три месеца сезона изгледала потпуно изгубљено, Панатинаикос је пронашао најбољи и најефективнији начин да свима покаже каква је сила, да се вратио и да је јак као црна земља! Зелена борбена машина из Атине гази попут тенка и иза себе оставља само пустош! После ЦСКА у Москви, оружје је положио и Армани у Милану – 95:83 (23:20, 21:27, 28:17, 23:19). Шести тријумф заредом, четврти узастопни брејк и Панатинаикос је у фантастичној позицији да такмичење ипак настави у четвртфиналу!

Не само што је надокнадио заостатак из првог међусобног сусрета, Панатинаикос је разбио један од најбољих офанзивних састава Евролиге и то његовим оружјем – застрашујућим нападом! ПАО је вечерас имао осам стрелаца, од чега су чак петорица имали бар 11 поена! Брутално је вечерас играо Ник Калатес! Опет, када је било најважније страшни плејмејкер Зелених узео је одговорност у своје руке и рекао:„Момци, вечерас газимо даље“.

ПАО је одисао невероватном енергијом, готово застрашујућом снагом и кошарком која може да обећа жестоку борбу чак и ако у четвртфиналу на другој страни буду Фенербахче, ЦСКА или Реал Мадрид. А, сва је прилика да ће тако бити.

Калатес је одиграо једну од најбољих утакмица не само у сезони, већ и у каријери! Одмарао је свега 39 секунди, а за преостало време скупио је чак 27 поена уз свега један далекометни хитац (12/17 за два, 1/5 за три), а само два скока недостајала су му за трипл-дабл учинк, што је у европској кошарци заиста права реткост! И није му ово први пут да је остао на само скок или два до двоцифреног учинка у три главне статистичке категорије... А вечерас је поравнао лични овосезонски рекорд са 14 асистенција и, пазите сада, све три партије са највише подељених додавања ове сезоне има управо Ник Калатес! Четрнаест вечерас, исти учинак против Макабија на почетку сезоне, а онда и тринаест против Ефеса пре безмало два месеца. Да не беше Факунда Кампаца са такође 13 завршних додавања, Калатес би заузео прве четири позиције. Овако су његове четири петине. Односно, од десет најбољих, његово име нашло се на чак седам позиција! Невероватно...

Осим Калатеса, вечерас је одличан био и Кит Ленгфорд са 17 поена и пет скокова, уз три асистенције. Дешон Томас је имао 15 , а Џејмс Гист 12 поена.

Манекени су на паркету изгледали као потпуно немоћан састав, недовољно јак да се супротстави Панатинаикосу, иако по именима има одличан састав! Шут је потпуно издао домаћина, поготово са дистанце, где је прошло свега девет хитаца из тридесет и три покушаја... То је ПАО надокнадио и престигао с чак десет упућених шутева мање. Миндаугас Кузминскас је био најефикаснији са 17 поена, Мајк Џејмсје стао на поену мање, док је Владимир Мицов за готово 27 минута имао 11 поена (1/6 за два, 3/7 за три), пет скокова, три асистенције и две украдене лопте. Немања Недовић је одиграо 26 минута и скупио осам поена, уз разочаравајућих 0/6 за три поена.

Подсетимо, ПАО у последња два кола дочекује Реал и Будућност и како је Рик Питино нашпановао овај тим, немојте се зачудити ако и Краљ глатко падне. Манекени су на ивици амбиса, а њих чека долазак Фенербахчеа и одлазак Ефесу у Истанбул. У овом тренутку Барселона има 16 победа на петом месту, а Басконија и ПАО о 15, док 14-14 имају Олимпија и Олимпијакос, а Жалгирис, Макаби и Бајерн по 13 победа.

Шта ће до краја бити - нико не зна!

РЕЗУЛТАТИ 28. КОЛА:

ЦСКА - Фенербахче 70:68
Будућност - Ефес 84:91
Бајерн - Барселона 73:71
Гран Канарија - Олимпијакос 90:67

петак

Химки - Макаби 71:76
Жалгирис - Дарушафака 94:67
Басконија - Реал 86:76
Армани - Панатинаикос 83:95

ТАБЕЛА: Фенербахче 23-5, ЦСКА 22-6, Реал 21-7, Ефес 18-10, Барселона 16-12, Басконија 15-13, Панатинаикос 15-13, Армани 14-14 (плеј-оф), Олимпијакос 14-14, Жалгирис 13-15, Макаби 13-15, Бајерн 13-15, Химки 9-19, Гран Канарија 7-20, Будућност 6-22, Дарушафака 4-24.

Извор: Б92/моззартспорт/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар