EL: PAO slavio u Milanu, Baskonija srušila "Kralja"!

Košarkaši Baskonije savladali su Real Madrid na svom parketu u 28. evroligaškom kolu, a krajnji rezultat je bio 86:76.  Baskonijin džinovski skok ka TOP 8, pao je Real! Kralj ipak treći, vratio se Kuzmić i bio solidan.  Raspucani Luka Vildoza zakucao aktuelnog šampiona Evrope.  Fenomenalni Nik Kalates vodio Panatinaikos do trijumfa u Milanu.  Košarkaši Panatinaikosa u poslednjoj utakmici 28. kola Evrolige savladali su Armani rezultatom 95:83 i tako ostavili Olimpijakos izvan najboljih 8 u Evroligi.

Košarka 22.03.2019 | 23:24
EL: PAO slavio u Milanu, Baskonija srušila "Kralja"!
Baskoniji je ovde bio potreban trijumf pošto je borba za Top 8 Evrolige izuzetno napeta i neizvesna, pošto je između pete i dvanaeste ekipe razlika samo tri pobede, pa nas očekuje prilično turbulentan period u završnici elitnog košarkaškog evropskog takmičenja.

Luka Vilodsa i Vinsent Poirije su bili najefikasniji pojedinci u redovima Baskonije, pošto su kombinovano ubacili 39 poena. Dvocifreni su još bili Johanes Vojtman, Marselinjo Uertas i Šejvon Šilds.

Što se tiče Real Madrida, oni za tri poena šutirali očajno, tek 28%, a i imali su čak 16 skokova manje nego Baskonija i dozvolili su izabranicima Velimira Perasovića da uhvate čak 19 ofanzivnih skokova.

Najviše poena za Real postigao je Trej Tompkins, 17, a samo poen manje je imao američki bek šuter Džejsi Kerol. Ovo je bio 15. trijumf Baskonije u Evroligi i trenutno se nalaze na šestoj poziciji sa pobedom manje od petoplasirane Barselone.

Možda se još ništa ne zna kada je plasman od šestog do osmog mesta u pitanju, ali Baskonija je večeras gotovo sigurnio rešila dilemu na drugom mestu! 

Domaćin ovogodišnjeg Fajnal fora bacio je na kolena aktuelnog šampiona Evrope rezultatom 86:76 (22:18, 17:18, 25:17, 22:23) i dva kola pre kraja ostavio ga u gotovo nemogućoj situaciji - sa faktički dve pobede manje od drugoplasiranog CSKA, koji pritom ima bolji međusobni skor u tom duelu! Baskonija je ovom reckom napravila džinovski korak napred ka četvrtfinalu, jer sada ima skor 15-13 i dobru poziciju da se plasira u četvrtfinale. Doduše, u poslednja dva kola predstoje još dva ogromna zadatka, jer prvo stiže Efes, a onda se ide na noge CSKA u Moskvi. Dakle, izabranici Velimira Perasovića moraće sledeće nedelje da odigraju praktično isto kao i večeras kako bi obezbedili plasman u narednu fazu takmičenja.

Baskonija je večeras slavila apsolutno zasluženo! Kontrolisala je utakmicu, od prve četvrtine imala vođstvo u svojim rukama i nijednog trenutka nije dozvolila protivniku da se približi. Tako je prekinula post od čak sedam utakmica u okršajima sa Realom, ma gde da se susretnu, ujedno i prekinula niz Kraljevskog kluba od šest pobeda u svim takmičenjima.

Koliko je ovaj trijumf važan za domaćina! Uspeli su Baski da se izvuku iz kandži velike zverke i apsolutno zasluženo prigrle dva velika boda. Bio je Real nadomak preokreta i na tri minuta pre kraja stigao na samo tri poena zaostatka (75:72), ali je onda odgovornost preuzeo Baskonijim meč-viner Luka Vildoza! Odigrao je mladi šuter jednu od najboljih partija u dresu svog kluba. Smireno, rezonski, precizno. Bez greške. Prvo dva slobona bacanja, pa onda i trojku na tačno minut do kraja za 84:74 i definitivnu potvrdu da je Baskonija pobednik ove utakmice. Istina, velike zasluge idu i na račun Vensana Poarijea, koji je u izostanku Toka Šengelije preuzeo veliku odgovornost u reketu i opet bio jedan od heroja Baskonije. Bio je gotovo nezaustavljiv u reketu i prava enigma za Realove centre, koji se jednostavno nisu snašli.

Tako je Vildoza na kraju imao 20 poena, Poarije 19 poena, uz čak 16 skokova i indeks korisnosti 30, a odličan je bio i Johanes Vojtman sa 13 poena i 12 uhvaćenih lopti!

Ne pamti se kada je jedan tim ovako nadskočio aktuelnog šampiona Evrope. Baskonija ih je imala čak 47, uz 12 skokova u napadu, a Real tek 32... Uz to, Real je gotovo do pred kraj utakmice bio na siromašnom učinku u šutu za tri poena, a završio je sa tek 9/34... Baš loše veče za Real... Pogotovo zaSerhija Ljulja, koji je opet podbacio. Svega pet poena i katastrofalnih 0/8 za tri poena... Trej Tompkins je ubacio 17, a Džejsi Kerol 16 poena. Bez Valtera Tavaresa u reketu i Fakunda Kampaca da razigra ekipu i rastereti Ljulja nije se moglo... Lepo je bilo videti Ognjena Kuzmića ponovo na parketu. Srpski reprezentativac odigrao je prve minute za Real u Evroligi praktično posle cele sezone čekanja. Odnosno, posle uvodne dve utakmice u sezoni, posle čega se povredio i bio izvan sistema sve dosad... Skupio je deset i po minuta, te osam poena (3/5 za dva) i četiri skoka.

Sklanjajte se s puta, Panatinaikos gazi kao tenk! Milano u crnom posle Kalatesa! Zeleni se potpuno razgoropadili i gaze redom, šesti vezani trijumf u Evroligi i TOP 8 nadohvat ruke. Fenomenalni Nik Kalates vodio Panatinaikos do trijumfa u Milanu. Košarkaši Panatinaikosa u poslednjoj utakmici 28. kola Evrolige savladali su Armani rezultatom 95:83 i tako ostavili Olimpijakos izvan najboljih 8 u Evroligi.

Brutalnu partiju je zaista pružio grčki plejmejker Nik Kalates. Momak koji je rođen na Floridi i tamo studirao imao je neverovatnu partiju u kojoj je postigao čak 27 poena i podelio 14 asistencija uz 8 uhvaćenih skokova.

Jedan od najboljih Amerikanaca koji su igrali evropsku košarku, Kit Lengford, bio je odmah iza Kalatesa po učinku pošto je postigao 17 poena uz 5 skokova i 3 asistencije.

Olimpija Milano ili Armani, nije baš najbolje počeo ovaj duel i čak prvu četvrtinu "prepustio" ekipi Panatinaikosa. To je prilično naljutilo Simonea Pjaniđanija, pa je nekako uspeo da probudi svoje igrače i su na kraju ipak vodili na poluvremenu sa 3 poena.

Majk Džejms je bio vrlo ljut na poluvremenu, čak je dao jednu izuzetno bahatu izjavu jednom od novinara Evrolige, a utakmicu je završio sa 16 poena uz 2/7 šuta za tri poena, a pritom je vrlo rano ušao u problem sa faulovima. Mindaugas Kuzminskas je ipak bio najefikasniji član Armanija sa 17 poena i 6 skokova.

U drugom poluvremenu smo videli rapsodiju izabranika Rika Pitina, koji su uspeli da u potpunosti demoliraju ekipu Armanija postigavši čak 51 poen za 20 minuta košarke.

PAO je ovim trijumfom sedmi sa 15 pobeda i 13 poraza koliko ima i šestoplasirana Baskonija, a što je takođe vrlo važno bacili su Olimpijakos u nešto težu situaciju koji je sada deveti u Evroligi.

Ako je pre samo tri meseca sezona izgledala potpuno izgubljeno, Panatinaikos je pronašao najbolji i najefektivniji način da svima pokaže kakva je sila, da se vratio i da je jak kao crna zemlja! Zelena borbena mašina iz Atine gazi poput tenka i iza sebe ostavlja samo pustoš! Posle CSKA u Moskvi, oružje je položio i Armani u Milanu – 95:83 (23:20, 21:27, 28:17, 23:19). Šesti trijumf zaredom, četvrti uzastopni brejk i Panatinaikos je u fantastičnoj poziciji da takmičenje ipak nastavi u četvrtfinalu!

Ne samo što je nadoknadio zaostatak iz prvog međusobnog susreta, Panatinaikos je razbio jedan od najboljih ofanzivnih sastava Evrolige i to njegovim oružjem – zastrašujućim napadom! PAO je večeras imao osam strelaca, od čega su čak petorica imali bar 11 poena! Brutalno je večeras igrao Nik Kalates! Opet, kada je bilo najvažnije strašni plejmejker Zelenih uzeo je odgovornost u svoje ruke i rekao:„Momci, večeras gazimo dalje“.

PAO je odisao neverovatnom energijom, gotovo zastrašujućom snagom i košarkom koja može da obeća žestoku borbu čak i ako u četvrtfinalu na drugoj strani budu Fenerbahče, CSKA ili Real Madrid. A, sva je prilika da će tako biti.

Kalates je odigrao jednu od najboljih utakmica ne samo u sezoni, već i u karijeri! Odmarao je svega 39 sekundi, a za preostalo vreme skupio je čak 27 poena uz svega jedan dalekometni hitac (12/17 za dva, 1/5 za tri), a samo dva skoka nedostajala su mu za tripl-dabl učink, što je u evropskoj košarci zaista prava retkost! I nije mu ovo prvi put da je ostao na samo skok ili dva do dvocifrenog učinka u tri glavne statističke kategorije... A večeras je poravnao lični ovosezonski rekord sa 14 asistencija i, pazite sada, sve tri partije sa najviše podeljenih dodavanja ove sezone ima upravo Nik Kalates! Četrnaest večeras, isti učinak protiv Makabija na početku sezone, a onda i trinaest protiv Efesa pre bezmalo dva meseca. Da ne beše Fakunda Kampaca sa takođe 13 završnih dodavanja, Kalates bi zauzeo prve četiri pozicije. Ovako su njegove četiri petine. Odnosno, od deset najboljih, njegovo ime našlo se na čak sedam pozicija! Neverovatno...

Osim Kalatesa, večeras je odličan bio i Kit Lengford sa 17 poena i pet skokova, uz tri asistencije. Dešon Tomas je imao 15 , a Džejms Gist 12 poena.

Manekeni su na parketu izgledali kao potpuno nemoćan sastav, nedovoljno jak da se suprotstavi Panatinaikosu, iako po imenima ima odličan sastav! Šut je potpuno izdao domaćina, pogotovo sa distance, gde je prošlo svega devet hitaca iz trideset i tri pokušaja... To je PAO nadoknadio i prestigao s čak deset upućenih šuteva manje. Mindaugas Kuzminskas je bio najefikasniji sa 17 poena, Majk Džejmsje stao na poenu manje, dok je Vladimir Micov za gotovo 27 minuta imao 11 poena (1/6 za dva, 3/7 za tri), pet skokova, tri asistencije i dve ukradene lopte. Nemanja Nedović je odigrao 26 minuta i skupio osam poena, uz razočaravajućih 0/6 za tri poena.

Podsetimo, PAO u poslednja dva kola dočekuje Real i Budućnost i kako je Rik Pitino našpanovao ovaj tim, nemojte se začuditi ako i Kralj glatko padne. Manekeni su na ivici ambisa, a njih čeka dolazak Fenerbahčea i odlazak Efesu u Istanbul. U ovom trenutku Barselona ima 16 pobeda na petom mestu, a Baskonija i PAO o 15, dok 14-14 imaju Olimpija i Olimpijakos, a Žalgiris, Makabi i Bajern po 13 pobeda.

Šta će do kraja biti - niko ne zna!

REZULTATI 28. KOLA:

CSKA - Fenerbahče 70:68
Budućnost - Efes 84:91
Bajern - Barselona 73:71
Gran Kanarija - Olimpijakos 90:67

petak

Himki - Makabi 71:76
Žalgiris - Darušafaka 94:67
Baskonija - Real 86:76
Armani - Panatinaikos 83:95

TABELA: Fenerbahče 23-5, CSKA 22-6, Real 21-7, Efes 18-10, Barselona 16-12, Baskonija 15-13, Panatinaikos 15-13, Armani 14-14 (plej-of), Olimpijakos 14-14, Žalgiris 13-15, Makabi 13-15, Bajern 13-15, Himki 9-19, Gran Kanarija 7-20, Budućnost 6-22, Darušafaka 4-24.

Izvor: B92/mozzartsport/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar