Криза: Човић неће са Комшићем!

Према поузданим информацијама до којих је дошла Слободна Босна, високопозиционирани члан ХДЗ који тренутно обавља функцију замјеника министра безбједности БиХ Мијо Крешић, у разговору с једним високопозиционираним функционером СДП-а, навео је да ће ХДЗ захтијевати од СДА да ДФ не буде партнер у власти, те да су за тај сценарио спремни под сваку цијену спријечити, ако буде требало тражећи чак и алтернативне партнере за формирање власти.

Босна и Херцеговина 22.03.2019 | 19:02
Криза: Човић неће са Комшићем!
Прије неколико дана Демократска фронта је и званично започела преговоре са СДА око уласка у нову власт. Није тајна да је ова странка са собом у владајућој коалицији далеко склонија видјети ДФ него странку Фахрудина Радончића који под сваку цијену жели у власт, иако у протеклом периоду није штедио тешке ријечи на рачун СДА.

Ипак, питање које се отвара је како ће на све реаговати неизоставни партнер за формирање државне и федералне власти, ХДЗ БиХ. Наиме, с обзиром на избор Комшића у Предсједништво којег у овој странци држе "нелегитимним" представником, као и одлучном опирању политичкој идеологији и приједлозима ХДЗ-а БиХ, многи су претпостављали могућност да ова странка почне условљавати ко ће бити трећи партнер за власт.

Према поузданим информацијама до којих је дошла Слободна Босна, високопозиционирани члан ХДЗ који тренутно обавља функцију замјеника министра безбједности БиХ Мијо Крешић, у разговору с једним високопозиционираним функционером СДП-а, навео је да ће ХДЗ захтијевати од СДА да ДФ не буде партнер у власти, те да су за тај сценарио спремни под сваку цијену спријечити,  ако буде требало тражећи чак и алтернативне партнере за формирање власти.

Иако би теоретски била могућа нова владајућа већина у ФБИХ са ХДЗ-ом, СДП-ом и СББ-ом и још низом мањих странака, због све комплексности коју би овај аранжман подразумијевао мале су шансе да ће до њега доћи. Оно до чега, међутим, врло лако може доћи је покушај притиска ХДЗ-а на СДА да у владајућу већину укључи и СББ, те у том циљу додатног одуговлачења с процесом формирања власти. 

Зашто је ХДЗ-у у интересу да будућу власт у ФБиХ чини СББ а не ДФ посве је јасно. У политичком смислу ова странка много је ближа ХДЗ-у него што је СДА, што су показала и посљедња дешавања у Влади Федерације када су министри из ове двије странке заједничким снагама прегласавали министре из СДА.

Поред блиских личних веза између Радончића и Човића, и у самом идеолошком погледу СББ-у је далеко ближа политика додатног јачања система консоцијације у БиХ што заговара и ХДЗ, док је сам Радончић једини бошњачки политичар који је јавно критиковао и осуђивао избор Комшића у Предсједништво. 

Узимајући све у обзир, јасно је зашто је ХДЗ-у у великом интересу да им партнер у власти буде њима блиски СББ, посебно у свјетлу ХДЗ-овог захтјева за новим изборним законом који би овој странци де фацто осигурао монопол над хрватским позицијама у власти, а за који је ДФ већ најавио да га неће дозволити.

(СБ)

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

075

22.03.2019 18:05

Боли Драгана пораз!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално

22.03.2019 20:24

Неце цовиц у власт са Господином Комсицем јер зна да неце моци висе отудзити и слабити БиХ док је комсиц цар

Name

Кики

22.03.2019 20:59

Па прецједника Додик је казао да то није коалиција странака на власти, него да сваки народ има своју репрезентацију и онда успоставе власт..сад ми није јасно засто се Цовиц мјеса у састав противницке екипе..Па реко је да је Комсиц босанац а не хрват.. Није ми логицно.

Name

Ре кики

23.03.2019 05:54

Ко је рекао? Миле Бакировац?

Name

за кикирики

23.03.2019 06:48

Е па и комшић се умијешао у хрватски народ са муслиманским гласовима сад што си за....сро ваља полизат-ништа што учиниш лоше другом не може проћ да ти се о главу не обије.

Name

ЕУ

22.03.2019 18:14

Додик тражи партнера, Бакир исто, сад и Човић, зашто кад им не требају ? Неко воду мути, одгађа се формирање власти на нивоу БиХ, само да би се показало да је БиХ немогућа и одгодио што касније улазак у ЕУ, а тиме и проведба закона у држави.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стари Мудров

22.03.2019 19:01

Неце је формирати за 2. годиневи то је оцекивано

Name

харе

22.03.2019 20:13

Која је то банда, удрузени криминал је у питању остало све је фарса.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТУ

22.03.2019 20:39

ШТА ЋЕ ВАМ СМ. ВИ СТАРИ ЛОПОВИ ДОДИК, ЧОВИЋ И БАКИР СТЕ СВЕ

Name

Има рјешење

22.03.2019 20:37

Излаз је у новим изборима. Тако би се урадило у културним и пристојним земљама. С тим да се законом обезбиједи пуна контрола гласања, да се онемогуће изборне преваре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Постено

22.03.2019 21:02

Нови изборни закон и пријевремени избори.

Name

Обична раја

22.03.2019 20:43

СДА ХДЗ СНСД браћа по криминалу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Б.Ј.С

22.03.2019 21:01

Ја незнам који кретен хоце са овим цовицем у власт....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Будала као и ти

22.03.2019 21:25

Човић Бакир, Додо.Страшно ме подсјећају на он три покварена вијећника из Алан Форда.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фрее

23.03.2019 00:48

Људи, прати ли неко изборе у некој нормалној држави? Има ли ово још негдје? Јесмо ли ми стварно сви овде пукли и буљимо ко' препарирани? Па људи, реално, ми смо једна мала цифра, већина градова у Европи са територијом којом "владају", ... Ови глуме државу само зато јер једино они уживају у њој и то уз томпусе, Јацк Даниелс, wеллнесс перверзије...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саса

23.03.2019 05:36

Цовицу борио си се за велику рватску тамо пå условљавај а досло Радонциц кесу под руку пå одакле си и досао п... Ја ти материна криминална.

ОДГОВОРИТЕ