Kriza: Čović neće sa Komšićem!

Prema pouzdanim informacijama do kojih je došla Slobodna Bosna, visokopozicionirani član HDZ koji trenutno obavlja funkciju zamjenika ministra bezbjednosti BiH Mijo Krešić, u razgovoru s jednim visokopozicioniranim funkcionerom SDP-a, naveo je da će HDZ zahtijevati od SDA da DF ne bude partner u vlasti, te da su za taj scenario spremni pod svaku cijenu spriječiti, ako bude trebalo tražeći čak i alternativne partnere za formiranje vlasti.

Bosna i Hercegovina 22.03.2019 | 19:02
Kriza: Čović neće sa Komšićem!
Prije nekoliko dana Demokratska fronta je i zvanično započela pregovore sa SDA oko ulaska u novu vlast. Nije tajna da je ova stranka sa sobom u vladajućoj koaliciji daleko sklonija vidjeti DF nego stranku Fahrudina Radončića koji pod svaku cijenu želi u vlast, iako u proteklom periodu nije štedio teške riječi na račun SDA.

Ipak, pitanje koje se otvara je kako će na sve reagovati neizostavni partner za formiranje državne i federalne vlasti, HDZ BiH. Naime, s obzirom na izbor Komšića u Predsjedništvo kojeg u ovoj stranci drže "nelegitimnim" predstavnikom, kao i odlučnom opiranju političkoj ideologiji i prijedlozima HDZ-a BiH, mnogi su pretpostavljali mogućnost da ova stranka počne uslovljavati ko će biti treći partner za vlast.

Prema pouzdanim informacijama do kojih je došla Slobodna Bosna, visokopozicionirani član HDZ koji trenutno obavlja funkciju zamjenika ministra bezbjednosti BiH Mijo Krešić, u razgovoru s jednim visokopozicioniranim funkcionerom SDP-a, naveo je da će HDZ zahtijevati od SDA da DF ne bude partner u vlasti, te da su za taj scenario spremni pod svaku cijenu spriječiti,  ako bude trebalo tražeći čak i alternativne partnere za formiranje vlasti.

Iako bi teoretski bila moguća nova vladajuća većina u FBIH sa HDZ-om, SDP-om i SBB-om i još nizom manjih stranaka, zbog sve kompleksnosti koju bi ovaj aranžman podrazumijevao male su šanse da će do njega doći. Ono do čega, međutim, vrlo lako može doći je pokušaj pritiska HDZ-a na SDA da u vladajuću većinu uključi i SBB, te u tom cilju dodatnog odugovlačenja s procesom formiranja vlasti. 

Zašto je HDZ-u u interesu da buduću vlast u FBiH čini SBB a ne DF posve je jasno. U političkom smislu ova stranka mnogo je bliža HDZ-u nego što je SDA, što su pokazala i posljednja dešavanja u Vladi Federacije kada su ministri iz ove dvije stranke zajedničkim snagama preglasavali ministre iz SDA.

Pored bliskih ličnih veza između Radončića i Čovića, i u samom ideološkom pogledu SBB-u je daleko bliža politika dodatnog jačanja sistema konsocijacije u BiH što zagovara i HDZ, dok je sam Radončić jedini bošnjački političar koji je javno kritikovao i osuđivao izbor Komšića u Predsjedništvo. 

Uzimajući sve u obzir, jasno je zašto je HDZ-u u velikom interesu da im partner u vlasti bude njima bliski SBB, posebno u svjetlu HDZ-ovog zahtjeva za novim izbornim zakonom koji bi ovoj stranci de facto osigurao monopol nad hrvatskim pozicijama u vlasti, a za koji je DF već najavio da ga neće dozvoliti.

(SB)

Komentari / 16

Ostavite komentar
Name

075

22.03.2019 18:05

Boli Dragana poraz!!

ODGOVORITE
Name

Realno

22.03.2019 20:24

Nece covic u vlast sa Gospodinom Komsicem jer zna da nece moci vise otudziti i slabiti BiH dok je komsic car

Name

Kiki

22.03.2019 20:59

Pa precjednika Dodik je kazao da to nije koalicija stranaka na vlasti, nego da svaki narod ima svoju reprezentaciju i onda uspostave vlast..sad mi nije jasno zasto se Covic mjesa u sastav protivnicke ekipe..Pa reko je da je Komsic bosanac a ne hrvat.. Nije mi logicno.

Name

Re kiki

23.03.2019 05:54

Ko je rekao? Mile Bakirovac?

Name

za kikiriki

23.03.2019 06:48

E pa i komšić se umiješao u hrvatski narod sa muslimanskim glasovima sad što si za....sro valja polizat-ništa što učiniš loše drugom ne može proć da ti se o glavu ne obije.

Name

EU

22.03.2019 18:14

Dodik traži partnera, Bakir isto, sad i Čović, zašto kad im ne trebaju ? Neko vodu muti, odgađa se formiranje vlasti na nivou BiH, samo da bi se pokazalo da je BiH nemoguća i odgodio što kasnije ulazak u EU, a time i provedba zakona u državi.

ODGOVORITE
Name

Stari Mudrov

22.03.2019 19:01

Nece je formirati za 2. godinevi to je ocekivano

Name

hare

22.03.2019 20:13

Koja je to banda, udruzeni kriminal je u pitanju ostalo sve je farsa.

ODGOVORITE
Name

TU

22.03.2019 20:39

ŠTA ĆE VAM SM. VI STARI LOPOVI DODIK, ČOVIĆ I BAKIR STE SVE

Name

Ima rješenje

22.03.2019 20:37

Izlaz je u novim izborima. Tako bi se uradilo u kulturnim i pristojnim zemljama. S tim da se zakonom obezbijedi puna kontrola glasanja, da se onemoguće izborne prevare.

ODGOVORITE
Name

Posteno

22.03.2019 21:02

Novi izborni zakon i prijevremeni izbori.

Name

Obična raja

22.03.2019 20:43

SDA HDZ SNSD braća po kriminalu

ODGOVORITE
Name

B.J.S

22.03.2019 21:01

Ja neznam koji kreten hoce sa ovim covicem u vlast....

ODGOVORITE
Name

Budala kao i ti

22.03.2019 21:25

Čović Bakir, Dodo.Strašno me podsjećaju na on tri pokvarena vijećnika iz Alan Forda.

ODGOVORITE
Name

Free

23.03.2019 00:48

Ljudi, prati li neko izbore u nekoj normalnoj državi? Ima li ovo još negdje? Jesmo li mi stvarno svi ovde pukli i buljimo ko' preparirani? Pa ljudi, realno, mi smo jedna mala cifra, većina gradova u Evropi sa teritorijom kojom "vladaju", ... Ovi glume državu samo zato jer jedino oni uživaju u njoj i to uz tompuse, Jack Daniels, wellness perverzije...

ODGOVORITE
Name

Sasa

23.03.2019 05:36

Covicu borio si se za veliku rvatsku tamo på uslovljavaj a doslo Radoncic kesu pod ruku på odakle si i dosao p... Ja ti materina kriminalna.

ODGOVORITE