У току потрага за двојицом рудара

У руднику код Сребренице затрпана су двојица рудара, Жугић Славиша, из Милића, рођен 27. 02. 1975. године и Остојић Бранислав, из Зворника, рођен 12. 05. 1989. године. Обојица су квалификовани и искусни рудари, наводи руководство компаније "Боксит" Милићи чије саопштење за јавност преносимо у цјелости:

Република Српска 22.03.2019 | 16:55
У току потрага за двојицом рудара
"Данас око 10 часова, дошло је до несреће у Радној јединици Подземна експлоатација `Браћан`, која се налази на подручју општине Сребреница, а која послује у оквиру сектора `Рударство`, Компаније „Боксит“ Милићи.

Већа количина материјала, из кровног дијела припремног ходника, затрпала је двојицу рудара, Жугић Славишу, из Милића, рођеног 27.02.1975. године и Остојић Бранислава, из Зворника, рођеног 12.05.1989. године. Обојица су квалификовани и искусни рудари.

Одмах након сазнања од директора Сектора „Рударство“, Симић Драгана, у 11 часова и 18 минута, обавијештени су Републички рударски и геолошки инспектори, коју су већ у поподневним сатима били на лицу мјеста, а у 11 и 19 минута, од стране Предсједника Компаније `Боксит`, Рајка Дукића, обавијештен је командир Полицијске станице у Милићима, Бошковић, а преко њега и Центар у Зворник.

Екипа чете за спасавање, као и запослени, нашли су се брзо на лицу мјеста, чинећи све да се одстрани материјал и дође до затрпаних рудара.
Надлежни Инспектори извршили су увиђај на лицу мјеста, па је очекивати да ће они, као мјеродавна службена лица, дати одговарајуће изјаве а даља истрага, свакако ће показати, да ли је било одређених пропуста, који су допринијели да дође до несреће, наведено је у саопштењу компаније `Боксит`." 

Предсједник Владе РС Радован Вишковић упутио је саучешће породицама страдалих рудара. 



(БН)

Коментари / 25

Оставите коментар
Name

Молитва

22.03.2019 16:12

Нека је Бог на помоћи рударима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СРБ ин

22.03.2019 16:24

Сваке године тој јами или неко погине или буде озбиљно повриједјен. А руководство нас убједјује да је све у јами урадјено по свјетским стандардима. Не иде...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Залост

22.03.2019 16:33

Сви лазу јама се налази на одлагалисту јаловине ,купљени инспектори ,Сефови тродупле плате упрвник нула свеце се то затаскати ово није први пут цовек погинуо да не прицамо и о повредама било их је педесетак .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Анонимно

22.03.2019 17:11

Па погинуо је и пре две три године рудар ја радио са њим и казу људски фактор и ником ништа, лопови све, среца па сам ја напустио све на вријеме

Name

Дх

22.03.2019 16:34

Пропусти.пропусти

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рајко

22.03.2019 16:45

Хоце ли премијер сад инсистирати да се испита безбједност у јами? Знао он боље него било ко други како се ту ради и колико су рудари излозени ризику. Како се осјецас кад знас да мозес утицати да се висе ово не десава, а не смијес да писнес

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јасно

24.03.2019 09:20

Ради ће полиграф,цуре информације,несрећа се десила у Сребрениц,нема везе са Милићима,јел тако Радоване мишу!

Name

Маркан

22.03.2019 16:57

Нама у Бокситу је постављен услов јама или књизица. Та јама је гробница јер нема ниједне целицне подграде. Све то зна Дукиц који је побјегао из Милица. Само дај паре, а ми гинемо ко зецеви

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јасно

22.03.2019 17:57

Као прво искрено сауцесце породицама! Друго Висковоцу ево орилике да одес у тузиластво и дас изјаву о свеукупном криминслу у бокситу на целу са самизваним предсједником Дукицем,а као круна свега је ова последња страсна трагедија,да не спомињемо претходне сакривене,плацене.Кази Висковицу да се фалсификује пројектна документација од стране извјесних метузалема из Бдограда,да се умјесто целицних подгра и хидрсулицних стављају багремови коцици,питајте Драгана Симица директора итд. Срамота да кријете да је несреца била у јами рудника боксита,него као негдје у руднику Сребраница,кријете и фалсификујете као све остало.Висковицу твоја обавеза и дузност је да казес истину,инаце си сауцесник!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зворнички берберин

22.03.2019 20:19

Биће онако како рекне милићки сатрап Дукић Рајко. Као и до сада што је било. Од премијера не треба ништа очекивати, Дукић њега држи на кратком вежњу. Како прије, тако и сада, а тако и убудуће има да бидне. Лоповски круг се пресјећи ни сасјећи не да. Така сабља овдје још није искована, како би то рекао непревазиђени Бранко Ћопић, слава му и хвала.

Name

Пријатељ

22.03.2019 18:51

Сауцесце породици и родбини.Док неко не буде одговарао за ово то це даље дасе наставља као и после прве погибије,вазно да су сефови намирени са камијонима добрим платама ту ивиско има камијоне и сви руководиоци у бокситу, од назорника до управника и директора.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јад

22.03.2019 18:55

У цети за спасавање све јарани и сефови пријатељи ту несме нико сици да трази јаднике .Туга и цемер сауцесце породицама

ОДГОВОРИТЕ
Name

правда

22.03.2019 18:56

Најбољи људи и најслознији док су у јами рудари јамског копа ПОГИНУЛИМ СЛАВА И ЦАСТ ПОКОЈ ИМ ДУСИ ПОРОДИЦАМА САУЦЕСЦЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јама

22.03.2019 19:15

Знас ти добро диспецеру какви су услови у јами. Знас и да је исто тако погинуо рудар Зоран Дукиц цију сте смрт затаскали ти и ментор ти Дукиц. Јел у налазу обдукције писе да је преминуо у 22х а затрпала га је земља у 20х. Извукли сте га у 23х и 50 мин јер пословодја није одобрио масину да га откопа. Био би данас зив.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

22.03.2019 19:26

Јбт па овај не зна ни прицати како треба. Нек му неко написе да се не брука висе него сто треба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

куку нама са нама

22.03.2019 19:43

Битно је.да је писмени Висковиц изјавио сауцесце,како породицама,ТАКО И ПОГИНУЛИМ РУДАРИМА...послусајте му изјаву...Све је само реда ради..исто као и по двије реченице за Радованову догробну казну страшни смо...односно они.које сте изабрали да вас представљају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дх

22.03.2019 20:42

ЗА.ОВУ.ТРАГЕДИЈУ.МОРА.НЕКО.ДА.ОДГОВАРА.И.ЗА.ПРЕДХОДНЕ.ТРАГЕДИЈЕ.ОД..МАЊЕГ.ПА.СВЕ.ДО.ВРХА.ПА.ДА.СЕ.ЈЕДНОМ.УСТАНОВИ.ТИ.ПРОПУСТИ.И.ЗАСТО.ЉУДИ.ГИНУ..И.КАКВА.ЈЕ.ТУ.СИГУРНОСТ.И.БЕЗБИЈЕДНОСТ...САМО.ЛАЗ.И.САМО.ЛАЗ

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПАТРИОТ

22.03.2019 21:57

СТА ЈЕ СЛЕДЕЦЕ???НОВИ ЗАКОН О УКИДАЊУ БЕСПЛАТНОГ ЛЕЦЕЊА НЕЗАПОСЛЕНИХ,ПО ХИТНОМ ПОСТУПКУ,ИЛИ ТО ИЛИ РАЈКОВЕ ЈАМЕ СМРТИ НА РУДНИКУ-ЗИВИ БИЛИ ПА ВИДЕЛИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Корак испред

23.03.2019 04:17

Па ста се цудите , та јама је свакако слузила као гробница свих ових година. Од самог поцетка функционисања па све до сада. А назалост никада није ни "функционисала". Само је слузила као гробница у којој сами као сто видите заврсавате. Сто се тице овог празноглавог премијера Висковица , цим проговори јавно као и његово понасање , довољно говори колико су залосни ови наси Милици. Зар нисмо могли предлозили из Милица неког бољег и способнијег цовјека, него овог Рајковог потрцка , ипак му је Рајкан требао мало боље саставити ово јавно "залосно" писмо породицама страдалих, јер ово јуне са Дубнице не зна ни да цита, а камоли да прица и да се понаса као нормална јавна лицност. Сви ми знамо ко је Рајко Дукиц, једна вуцибатина и лазовцина, али опет смо ми као народ овдје главни кривци сто трпимо овај сљам у Бокситу. Добро је мени рекао један нас велики инзењер и мој најбољи руководилац масинског одрзавања ( сви знамо тог великана) јос прије рата ми је рекао , да бјезим из ове "рупе" . Тако сам и урадио. И сада видим да нисам погрјесио. А за ова десавања у руднику Боксит није крив Рајкан Дукиц , крив је народ и криви су радници , па ви и даље наставите да упадате у ту гробницу коју вам је ископао Рајкан Дукиц . А вас директор рударског сектора неспособни Драган Симиц , до дусе имао је "способну" зену Гору "кркицу" , она је ту дебело профитирала и преко кревета и свог Драгана устолицила . Па ви сада мој драги народе видите ко вас води у овом насем јадном Бокситу. Сретно ! Корак испред !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јама Гуњаци

23.03.2019 10:25

Та јама никад није добро ни конструисана за разлику од јаме у руднику Сасе , јер потребне су цврсте целицне подграде , а ова наса јама лици на ругло, а насе садасње руководство у Бокситу је полуписмено и са купљеним дипломама се устолицило захваљујуци овој насој напаценој дрзави и лоповима попут Рајка Дукица . Дукиц је поткупио Републицку инспекцију која има налог да овај слуцај са техницке и струцне стране истрази, и да се открије јавно о каквом се то руглу од јаме ради, и да директно лопов Дукиц и Боксит сносе одговорност , јер дугују велику новцану компезацију као и велико јавно извињење породицама погинулих рудара. Није нам само јасно засто је лопов Дукиц побјегао из Милица за Београд, и засто је са новцем затаскао медије да овај слуцај не изадје у јавност. Ово нам није први пут да се десава, ово је постала свакодневница у насој јами, јадни су ови рудари који су свакодневно излозени ризику , а ми радници у Бокситу изгледа слузимо само као потросни материјал и јефтина радна снага лопову и фасисти Рајку Дукицу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милићанин

23.03.2019 16:53

Истина пријатељу све.. Ипак Дукић је тренутно у Милићима, био данас на сахрани страдалог рудара Жугића, држао говор и причао бедник о традицији и значају рудника.. Каже на крају, ето на жалост дешавају се овакве несреће због људског фактора, непажње и других фактора.. На гробљу је био велики број народа, свима је било непријатно због Дукића.

Name

Радници компаније Боксит

23.03.2019 10:56

Захваљујемо се БН телевизији , најбољи сте као јавни сервис у Р. Српској, јер увијек стојите на страни народа и обицних градјана Р. Српске , увијек сте на страни истине и правде, и једини ви као медији јавно говорите о лоповлуку насег директора Дукица и компанији Боксит из Милица коју је Рајко вец одавно прије три деценије узурпирао преко покрадених акција радника у овој фирми . Зелимо вам све најбоље у будуцем раду . Само напред ! Радници Боксита из Милица

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радници компаније Боксит

26.03.2019 14:31

Овај "сколовани " Висковиц цита само оно сто му Рајко диктира ста да казе, ипак му мало негдје и коци док цита. Све је ово кулмунирало када је рударима висе свега преко главе, јер су излозени свакодневној опасности у тој јами. Рудари Боксита захтјевају повецање плате за 30% , захтјевају адекватну рударску опрему, квалитетнију храну , и наравно смјену директора рударства Драгана Симица, који врси неколико функција у Бокситу и прима плату која је надмасила и европске стандарде, а ради се о једном полтрону и туњавом цовјеку , рацунајуци наравно и масине и камионе које му је Рајко Дукиц поклонио, а овај пацов Драган Симиц као и овај са купљеном дипломом Висковиц , само јос сто није усао у Дукицеву задњицу. Тако да уколико се ови захтјеви насих рудара не реализују, следи обустава рада , и рудари це овај слуцај да покрену и преко судских органа ако буде потребно , без обзира на консеквенце од стране лопова Рајка Дукица. Никог ти висе Дукицу не мозес запласити са твојим " радним књизицама" јер твоје вријеме полако пролази, а насе тек долази.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Багер

04.04.2019 09:06

Рајко Дукиц је способан и интелигентан цовјек то није спорно, али исто тако лос и искварен цовјек, заиста се ради о једном накарадном и подмуклом цовјеку, који је имао једну једину амбицију , а то је да опљацка ове насе Милице и направи од овог рудника једно обицно ругло, а некад смо били водеци привредни гигант на просторима бивсе Југославије. Рајко је око себе окупио накарадно и неспособно руководство, сто довољно говори о његовом лицном карактеру и његовом нивоу. Ја могу са правом као дугогодисњи радник у Бокситу , да казем да су једина два најбоља руководиоца и струцна инзењера који су несто вредјели на насим просторима , а то су били покојни Љубиса Кукиц и Бласко Радовановиц, два права инзењера и аса, који су једини оставили утисак и велику легенду иза себе од постојања овог насег рудника па све до сада , а било их је многих који су просли кроз овај рудник, и ниста добро нису оставили осим пљацке и незнања . Ова два цовјека су знали да цијене рад, постење и знање, и цијенили су своје раднике , борили се за наса радницка права, за разлику од ових сљамова данас у Бокситу, поред тога сто су ови данас неспособни да воде овај рудник, исто толико су безобразни и без икаквог људског морала и цасти. Срамота је данас да се у Милицима и Бокситу нико није сјетио од садасњег водецег руководства , да се овом двојици врхунских струцњака а јос бољих људи, одузимо тако сто би подигли бисту или несто сто би асоцирало на постење, струцност и људскост ова два велика цовјека и господина, не зато сто су били наси срби, вец зато сто су били прави људи! Нека им је вјецна слава и хвала!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милицани Бирац

04.04.2019 14:34

Слазем се пријатељу . То су била једина два руководиоца у Бокситу сто су несто вредјели , а ови данас у Бокситу су једна велика нула и као људи и као струцњаци. Једино цијеним ове насе раднике и намуцене рударе, ту насу радницку класу који су заиста постени , вредни и цасни људи. Немој да нас Дукиц пласи са радним књизицама, ми цемо сами дати отказе, само нека Дукиц нама исплати насе дионице које смо сви ми куповали ових година у том Бокситу, и ми цемо са пјесмом да одемо из Боксита, није то никакав проблем. Знаци прво да нам Дукиц исплати насе новцане дионице које нам дугује , и ми радници цемо у вецини дати отказ . Висе нам је доста и Боксита и диктатора Рајка Дукица.

ОДГОВОРИТЕ