U toku potraga za dvojicom rudara

U rudniku kod Srebrenice zatrpana su dvojica rudara, Žugić Slaviša, iz Milića, rođen 27. 02. 1975. godine i Ostojić Branislav, iz Zvornika, rođen 12. 05. 1989. godine. Obojica su kvalifikovani i iskusni rudari, navodi rukovodstvo kompanije "Boksit" Milići čije saopštenje za javnost prenosimo u cjelosti:

Republika Srpska 22.03.2019 | 16:55
U toku potraga za dvojicom rudara
"Danas oko 10 časova, došlo je do nesreće u Radnoj jedinici Podzemna eksploatacija `Braćan`, koja se nalazi na području opštine Srebrenica, a koja posluje u okviru sektora `Rudarstvo`, Кompanije „Boksit“ Milići.

Veća količina materijala, iz krovnog dijela pripremnog hodnika, zatrpala je dvojicu rudara, Žugić Slavišu, iz Milića, rođenog 27.02.1975. godine i Ostojić Branislava, iz Zvornika, rođenog 12.05.1989. godine. Obojica su kvalifikovani i iskusni rudari.

Odmah nakon saznanja od direktora Sektora „Rudarstvo“, Simić Dragana, u 11 časova i 18 minuta, obaviješteni su Republički rudarski i geološki inspektori, koju su već u popodnevnim satima bili na licu mjesta, a u 11 i 19 minuta, od strane Predsjednika Кompanije `Boksit`, Rajka Dukića, obaviješten je komandir Policijske stanice u Milićima, Bošković, a preko njega i Centar u Zvornik.

Ekipa čete za spasavanje, kao i zaposleni, našli su se brzo na licu mjesta, čineći sve da se odstrani materijal i dođe do zatrpanih rudara.
Nadležni Inspektori izvršili su uviđaj na licu mjesta, pa je očekivati da će oni, kao mjerodavna službena lica, dati odgovarajuće izjave a dalja istraga, svakako će pokazati, da li je bilo određenih propusta, koji su doprinijeli da dođe do nesreće, navedeno je u saopštenju kompanije `Boksit`." 

Predsjednik Vlade RS Radovan Višković uputio je saučešće porodicama stradalih rudara. 



(BN)

Komentari / 25

Ostavite komentar
Name

Molitva

22.03.2019 16:12

Neka je Bog na pomoći rudarima.

ODGOVORITE
Name

SRB in

22.03.2019 16:24

Svake godine toj jami ili neko pogine ili bude ozbiljno povrijedjen. A rukovodstvo nas ubjedjuje da je sve u jami uradjeno po svjetskim standardima. Ne ide...

ODGOVORITE
Name

Zalost

22.03.2019 16:33

Svi lazu jama se nalazi na odlagalistu jalovine ,kupljeni inspektori ,Sefovi troduple plate uprvnik nula svece se to zataskati ovo nije prvi put covek poginuo da ne pricamo i o povredama bilo ih je pedesetak .

ODGOVORITE
Name

Anonimno

22.03.2019 17:11

Pa poginuo je i pre dve tri godine rudar ja radio sa njim i kazu ljudski faktor i nikom ništa, lopovi sve, sreca pa sam ja napustio sve na vrijeme

Name

Dh

22.03.2019 16:34

Propusti.propusti

ODGOVORITE
Name

Rajko

22.03.2019 16:45

Hoce li premijer sad insistirati da se ispita bezbjednost u jami? Znao on bolje nego bilo ko drugi kako se tu radi i koliko su rudari izlozeni riziku. Kako se osjecas kad znas da mozes uticati da se vise ovo ne desava, a ne smijes da pisnes

ODGOVORITE
Name

Jasno

24.03.2019 09:20

Radi će poligraf,cure informacije,nesreća se desila u Srebrenic,nema veze sa Milićima,jel tako Radovane mišu!

Name

Markan

22.03.2019 16:57

Nama u Boksitu je postavljen uslov jama ili knjizica. Ta jama je grobnica jer nema nijedne celicne podgrade. Sve to zna Dukic koji je pobjegao iz Milica. Samo daj pare, a mi ginemo ko zecevi

ODGOVORITE
Name

Jasno

22.03.2019 17:57

Kao prvo iskreno saucesce porodicama! Drugo Viskovocu evo orilike da odes u tuzilastvo i das izjavu o sveukupnom kriminslu u boksitu na celu sa samizvanim predsjednikom Dukicem,a kao kruna svega je ova poslednja strasna tragedija,da ne spominjemo prethodne sakrivene,placene.Kazi Viskovicu da se falsifikuje projektna dokumentacija od strane izvjesnih metuzalema iz Bdograda,da se umjesto celicnih podgra i hidrsulicnih stavljaju bagremovi kocici,pitajte Dragana Simica direktora itd. Sramota da krijete da je nesreca bila u jami rudnika boksita,nego kao negdje u rudniku Srebranica,krijete i falsifikujete kao sve ostalo.Viskovicu tvoja obaveza i duznost je da kazes istinu,inace si saucesnik!

ODGOVORITE
Name

Zvornički berberin

22.03.2019 20:19

Biće onako kako rekne milićki satrap Dukić Rajko. Kao i do sada što je bilo. Od premijera ne treba ništa očekivati, Dukić njega drži na kratkom vežnju. Kako prije, tako i sada, a tako i ubuduće ima da bidne. Lopovski krug se presjeći ni sasjeći ne da. Taka sablja ovdje još nije iskovana, kako bi to rekao neprevaziđeni Branko Ćopić, slava mu i hvala.

Name

Prijatelj

22.03.2019 18:51

Saucesce porodici i rodbini.Dok neko ne bude odgovarao za ovo to ce dalje dase nastavlja kao i posle prve pogibije,vazno da su sefovi namireni sa kamijonima dobrim platama tu ivisko ima kamijone i svi rukovodioci u boksitu, od nazornika do upravnika i direktora.

ODGOVORITE
Name

Jad

22.03.2019 18:55

U ceti za spasavanje sve jarani i sefovi prijatelji tu nesme niko sici da trazi jadnike .Tuga i cemer saucesce porodicama

ODGOVORITE
Name

pravda

22.03.2019 18:56

Najbolji ljudi i najslozniji dok su u jami rudari jamskog kopa POGINULIM SLAVA I CAST POKOJ IM DUSI PORODICAMA SAUCESCE

ODGOVORITE
Name

Jama

22.03.2019 19:15

Znas ti dobro dispeceru kakvi su uslovi u jami. Znas i da je isto tako poginuo rudar Zoran Dukic ciju ste smrt zataskali ti i mentor ti Dukic. Jel u nalazu obdukcije pise da je preminuo u 22h a zatrpala ga je zemlja u 20h. Izvukli ste ga u 23h i 50 min jer poslovodja nije odobrio masinu da ga otkopa. Bio bi danas ziv.

ODGOVORITE
Name

Re

22.03.2019 19:26

Jbt pa ovaj ne zna ni pricati kako treba. Nek mu neko napise da se ne bruka vise nego sto treba.

ODGOVORITE
Name

kuku nama sa nama

22.03.2019 19:43

Bitno je.da je pismeni Viskovic izjavio saucesce,kako porodicama,TAKO I POGINULIM RUDARIMA...poslusajte mu izjavu...Sve je samo reda radi..isto kao i po dvije rečenice za Radovanovu dogrobnu kaznu strašni smo...odnosno oni.koje ste izabrali da vas predstavljaju.

ODGOVORITE
Name

Dh

22.03.2019 20:42

ZA.OVU.TRAGEDIJU.MORA.NEKO.DA.ODGOVARA.I.ZA.PREDHODNE.TRAGEDIJE.OD..MANJEG.PA.SVE.DO.VRHA.PA.DA.SE.JEDNOM.USTANOVI.TI.PROPUSTI.I.ZASTO.LJUDI.GINU..I.KAKVA.JE.TU.SIGURNOST.I.BEZBIJEDNOST...SAMO.LAZ.I.SAMO.LAZ

ODGOVORITE
Name

PATRIOT

22.03.2019 21:57

STA JE SLEDECE???NOVI ZAKON O UKIDANJU BESPLATNOG LECENJA NEZAPOSLENIH,PO HITNOM POSTUPKU,ILI TO ILI RAJKOVE JAME SMRTI NA RUDNIKU-ZIVI BILI PA VIDELI

ODGOVORITE
Name

Korak ispred

23.03.2019 04:17

Pa sta se cudite , ta jama je svakako sluzila kao grobnica svih ovih godina. Od samog pocetka funkcionisanja pa sve do sada. A nazalost nikada nije ni "funkcionisala". Samo je sluzila kao grobnica u kojoj sami kao sto vidite zavrsavate. Sto se tice ovog praznoglavog premijera Viskovica , cim progovori javno kao i njegovo ponasanje , dovoljno govori koliko su zalosni ovi nasi Milici. Zar nismo mogli predlozili iz Milica nekog boljeg i sposobnijeg covjeka, nego ovog Rajkovog potrcka , ipak mu je Rajkan trebao malo bolje sastaviti ovo javno "zalosno" pismo porodicama stradalih, jer ovo june sa Dubnice ne zna ni da cita, a kamoli da prica i da se ponasa kao normalna javna licnost. Svi mi znamo ko je Rajko Dukic, jedna vucibatina i lazovcina, ali opet smo mi kao narod ovdje glavni krivci sto trpimo ovaj sljam u Boksitu. Dobro je meni rekao jedan nas veliki inzenjer i moj najbolji rukovodilac masinskog odrzavanja ( svi znamo tog velikana) jos prije rata mi je rekao , da bjezim iz ove "rupe" . Tako sam i uradio. I sada vidim da nisam pogrjesio. A za ova desavanja u rudniku Boksit nije kriv Rajkan Dukic , kriv je narod i krivi su radnici , pa vi i dalje nastavite da upadate u tu grobnicu koju vam je iskopao Rajkan Dukic . A vas direktor rudarskog sektora nesposobni Dragan Simic , do duse imao je "sposobnu" zenu Goru "krkicu" , ona je tu debelo profitirala i preko kreveta i svog Dragana ustolicila . Pa vi sada moj dragi narode vidite ko vas vodi u ovom nasem jadnom Boksitu. Sretno ! Korak ispred !

ODGOVORITE
Name

Jama Gunjaci

23.03.2019 10:25

Ta jama nikad nije dobro ni konstruisana za razliku od jame u rudniku Sase , jer potrebne su cvrste celicne podgrade , a ova nasa jama lici na ruglo, a nase sadasnje rukovodstvo u Boksitu je polupismeno i sa kupljenim diplomama se ustolicilo zahvaljujuci ovoj nasoj napacenoj drzavi i lopovima poput Rajka Dukica . Dukic je potkupio Republicku inspekciju koja ima nalog da ovaj slucaj sa tehnicke i strucne strane istrazi, i da se otkrije javno o kakvom se to ruglu od jame radi, i da direktno lopov Dukic i Boksit snose odgovornost , jer duguju veliku novcanu kompezaciju kao i veliko javno izvinjenje porodicama poginulih rudara. Nije nam samo jasno zasto je lopov Dukic pobjegao iz Milica za Beograd, i zasto je sa novcem zataskao medije da ovaj slucaj ne izadje u javnost. Ovo nam nije prvi put da se desava, ovo je postala svakodnevnica u nasoj jami, jadni su ovi rudari koji su svakodnevno izlozeni riziku , a mi radnici u Boksitu izgleda sluzimo samo kao potrosni materijal i jeftina radna snaga lopovu i fasisti Rajku Dukicu.

ODGOVORITE
Name

Milićanin

23.03.2019 16:53

Istina prijatelju sve.. Ipak Dukić je trenutno u Milićima, bio danas na sahrani stradalog rudara Žugića, držao govor i pričao bednik o tradiciji i značaju rudnika.. Kaže na kraju, eto na žalost dešavaju se ovakve nesreće zbog ljudskog faktora, nepažnje i drugih faktora.. Na groblju je bio veliki broj naroda, svima je bilo neprijatno zbog Dukića.

Name

Radnici kompanije Boksit

23.03.2019 10:56

Zahvaljujemo se BN televiziji , najbolji ste kao javni servis u R. Srpskoj, jer uvijek stojite na strani naroda i obicnih gradjana R. Srpske , uvijek ste na strani istine i pravde, i jedini vi kao mediji javno govorite o lopovluku naseg direktora Dukica i kompaniji Boksit iz Milica koju je Rajko vec odavno prije tri decenije uzurpirao preko pokradenih akcija radnika u ovoj firmi . Zelimo vam sve najbolje u buducem radu . Samo napred ! Radnici Boksita iz Milica

ODGOVORITE
Name

Radnici kompanije Boksit

26.03.2019 14:31

Ovaj "skolovani " Viskovic cita samo ono sto mu Rajko diktira sta da kaze, ipak mu malo negdje i koci dok cita. Sve je ovo kulmuniralo kada je rudarima vise svega preko glave, jer su izlozeni svakodnevnoj opasnosti u toj jami. Rudari Boksita zahtjevaju povecanje plate za 30% , zahtjevaju adekvatnu rudarsku opremu, kvalitetniju hranu , i naravno smjenu direktora rudarstva Dragana Simica, koji vrsi nekoliko funkcija u Boksitu i prima platu koja je nadmasila i evropske standarde, a radi se o jednom poltronu i tunjavom covjeku , racunajuci naravno i masine i kamione koje mu je Rajko Dukic poklonio, a ovaj pacov Dragan Simic kao i ovaj sa kupljenom diplomom Viskovic , samo jos sto nije usao u Dukicevu zadnjicu. Tako da ukoliko se ovi zahtjevi nasih rudara ne realizuju, sledi obustava rada , i rudari ce ovaj slucaj da pokrenu i preko sudskih organa ako bude potrebno , bez obzira na konsekvence od strane lopova Rajka Dukica. Nikog ti vise Dukicu ne mozes zaplasiti sa tvojim " radnim knjizicama" jer tvoje vrijeme polako prolazi, a nase tek dolazi.

ODGOVORITE
Name

Bager

04.04.2019 09:06

Rajko Dukic je sposoban i inteligentan covjek to nije sporno, ali isto tako los i iskvaren covjek, zaista se radi o jednom nakaradnom i podmuklom covjeku, koji je imao jednu jedinu ambiciju , a to je da opljacka ove nase Milice i napravi od ovog rudnika jedno obicno ruglo, a nekad smo bili vodeci privredni gigant na prostorima bivse Jugoslavije. Rajko je oko sebe okupio nakaradno i nesposobno rukovodstvo, sto dovoljno govori o njegovom licnom karakteru i njegovom nivou. Ja mogu sa pravom kao dugogodisnji radnik u Boksitu , da kazem da su jedina dva najbolja rukovodioca i strucna inzenjera koji su nesto vredjeli na nasim prostorima , a to su bili pokojni Ljubisa Kukic i Blasko Radovanovic, dva prava inzenjera i asa, koji su jedini ostavili utisak i veliku legendu iza sebe od postojanja ovog naseg rudnika pa sve do sada , a bilo ih je mnogih koji su prosli kroz ovaj rudnik, i nista dobro nisu ostavili osim pljacke i neznanja . Ova dva covjeka su znali da cijene rad, postenje i znanje, i cijenili su svoje radnike , borili se za nasa radnicka prava, za razliku od ovih sljamova danas u Boksitu, pored toga sto su ovi danas nesposobni da vode ovaj rudnik, isto toliko su bezobrazni i bez ikakvog ljudskog morala i casti. Sramota je danas da se u Milicima i Boksitu niko nije sjetio od sadasnjeg vodeceg rukovodstva , da se ovom dvojici vrhunskih strucnjaka a jos boljih ljudi, oduzimo tako sto bi podigli bistu ili nesto sto bi asociralo na postenje, strucnost i ljudskost ova dva velika covjeka i gospodina, ne zato sto su bili nasi srbi, vec zato sto su bili pravi ljudi! Neka im je vjecna slava i hvala!

ODGOVORITE
Name

Milicani Birac

04.04.2019 14:34

Slazem se prijatelju . To su bila jedina dva rukovodioca u Boksitu sto su nesto vredjeli , a ovi danas u Boksitu su jedna velika nula i kao ljudi i kao strucnjaci. Jedino cijenim ove nase radnike i namucene rudare, tu nasu radnicku klasu koji su zaista posteni , vredni i casni ljudi. Nemoj da nas Dukic plasi sa radnim knjizicama, mi cemo sami dati otkaze, samo neka Dukic nama isplati nase dionice koje smo svi mi kupovali ovih godina u tom Boksitu, i mi cemo sa pjesmom da odemo iz Boksita, nije to nikakav problem. Znaci prvo da nam Dukic isplati nase novcane dionice koje nam duguje , i mi radnici cemo u vecini dati otkaz . Vise nam je dosta i Boksita i diktatora Rajka Dukica.

ODGOVORITE