"Не оставимо никог без воде"

Судећи по званичним статистикама, објављеним прошле године, скоро половина домаћинстава у Републици Српској није прикључена на јавне водоводе, али ни прикључак не гарантује питку и здраву воду, јер неки јавни водоводи испоручују воду која није за пиће, или се због застарјелости боре с рестрикцијама.

Република Српска 22.03.2019 | 08:56
"Не оставимо никог без воде"
Данас је Свјетски дан вода, датум који су Уједињена нације још 1993. установиле као дан када сви на планети требамо да обратимо пажњу на један од највреднијих пориродних ресурса, без којег живота нема. 

Ове године тема је „Не оставимо никог без воде“. Она је резултат главног обећања из Агенде 2030 за одрживи развој, које гласи: “Од тога што свијет напредује, сви морају имати користи”.

Ипак, није баш тако: неправда убија жедне широм свијета. И данас, у 21. вијеку, милијарде људи живе без сигурне и здраве воде – њихова домаћинства, школе, радна мјеста, фарме и фабрике боре се да преживе.

Ми не бисмо требали да имамо проблема с тим, али…

Иако је Босна и Херцеговина водом најбогатија земља у региону и једна од најбогатијих у Европи, вода за пиће није свима једнако доступна.

Судећи по званичним статистикама, објављеним прошле године, скоро половина домаћинстава у Републици Српској није прикључена на јавне водоводе, али ни прикључак не гарантује питку и здраву воду, јер неки јавни водоводи испоручују воду која није за пиће, или се због застарјелости боре с рестрикцијама.

Иако смо богати водом, годишње дајемо више од 130 милиона марака за увозну воду, коју купујемо у радњама.

Уз то, стручњаци упозоравају да загађење, непланска градња и неодговорна експлоатација природних ресурса озбиљно угрожавају изворе питке воде. Једна од највећих пријетњи је изградња бројних малих хидроелектрана на малим ријекама, које су локалним заједницама дословно извор живота и услов опстанка, упозоравају еколози.

И још нешто. За воду, односно градњу водовода, везана је прва јавно позната корупционашка афера на нашим просторима.

Наиме, прије 111 година, у доба Аустроугарске, почела је градња првог јавног водовода у Бањалуци. Вода је 1908. доведена из села Суботица, а тај посао, вриједан 900.000 круна у злату, Земаљска влада је повјерила инжењеру Александринију. Градњу је надзирао шеф грађевинског одељења владе, инжењер Пасини.

Како је забиљежио хроничар Стојан Бијелић, „пријатељи Александрини и Пасини“ посао су обавили „тако да предузетникова зарада буде што уноснија“, па је водовод био катастрофалан. Цијеви су биле танке и „плитко положене“ па је вода љети била врела, зими се у цијевима смрзавала, а доток је био скоро дупло мањи од пројектованог.

Многима ће ова скаска с почетка 20. вијека звучати познато. Вода је и тада, као и данас, за неког била прека потреба, а за неког шанса за зараду.

(Српскаинфо)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Мрки

22.03.2019 08:29

Ста се промијенило за 111 година Ниста Од како је планете Земље нико не ради тако неквалитетно и нико се не уградјује висе, него сто то тренутно цини актуелна власт

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бк

22.03.2019 11:10

Битно је да има воде на апаратима у згради владе, ко ј... Обицан народ, могу и са кисницом функционисати.

Name

Дундо Мароје

22.03.2019 09:45

Већина тих који нису прикључени на градске водоводне мреже,ни за вријеме Југославије а ни данас,нису хтјели учествовати у изградњи истих! Живјели су у својим селима у фазону нама није потребно! Е сад сконтали да им треба и да ми који смо се наплаћали водовода и других доприноса,треба да плаћамо скупљу воду да би садашња господа могла рећи да су довели воду у најудаљенија села ,па макар у питању било 5 кућа њихових блиских сродника!А нико се није упитао какав је квалитет воде коју пијемо? Какве су водоводне цијеви,зашто имамо пораст карцинома,алергија и ко зна још каквих болештина!!? Има ту питања на која владајућа господа треба да одговоре.....СТРАШНО!

ОДГОВОРИТЕ
Name

САМО НА 3 КМ ОД БАЊА ЛУКЕ

22.03.2019 10:08

НА КРЧМАРИЦАМА НЕМА ВОДЕ. А Б.Л. ЖЕЛИ БИТИ ЕВРОПСКИ ГРАД КУЛТУРЕ. ПА, ВОДА ЈЕ И КУЛТУРНО, А НЕ САМО ПРИРОДНО ДОБРО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Водоноса

22.03.2019 10:32

Јос увијек у нај урбанијим дјеловима града Бања Луке нема водовода. Питам се имали власт какав план или се то рјесава кампањски ко је близи влати добије?

ОДГОВОРИТЕ