"Ne ostavimo nikog bez vode"

Sudeći po zvaničnim statistikama, objavljenim prošle godine, skoro polovina domaćinstava u Republici Srpskoj nije priključena na javne vodovode, ali ni priključak ne garantuje pitku i zdravu vodu, jer neki javni vodovodi isporučuju vodu koja nije za piće, ili se zbog zastarjelosti bore s restrikcijama.

Republika Srpska 22.03.2019 | 08:56
"Ne ostavimo nikog bez vode"
Danas je Svjetski dan voda, datum koji su Ujedinjena nacije još 1993. ustanovile kao dan kada svi na planeti trebamo da obratimo pažnju na jedan od najvrednijih porirodnih resursa, bez kojeg života nema. 

Ove godine tema je „Ne ostavimo nikog bez vode“. Ona je rezultat glavnog obećanja iz Agende 2030 za održivi razvoj, koje glasi: “Od toga što svijet napreduje, svi moraju imati koristi”.

Ipak, nije baš tako: nepravda ubija žedne širom svijeta. I danas, u 21. vijeku, milijarde ljudi žive bez sigurne i zdrave vode – njihova domaćinstva, škole, radna mjesta, farme i fabrike bore se da prežive.

Mi ne bismo trebali da imamo problema s tim, ali…

Iako je Bosna i Hercegovina vodom najbogatija zemlja u regionu i jedna od najbogatijih u Evropi, voda za piće nije svima jednako dostupna.

Sudeći po zvaničnim statistikama, objavljenim prošle godine, skoro polovina domaćinstava u Republici Srpskoj nije priključena na javne vodovode, ali ni priključak ne garantuje pitku i zdravu vodu, jer neki javni vodovodi isporučuju vodu koja nije za piće, ili se zbog zastarjelosti bore s restrikcijama.

Iako smo bogati vodom, godišnje dajemo više od 130 miliona maraka za uvoznu vodu, koju kupujemo u radnjama.

Uz to, stručnjaci upozoravaju da zagađenje, neplanska gradnja i neodgovorna eksploatacija prirodnih resursa ozbiljno ugrožavaju izvore pitke vode. Jedna od najvećih prijetnji je izgradnja brojnih malih hidroelektrana na malim rijekama, koje su lokalnim zajednicama doslovno izvor života i uslov opstanka, upozoravaju ekolozi.

I još nešto. Za vodu, odnosno gradnju vodovoda, vezana je prva javno poznata korupcionaška afera na našim prostorima.

Naime, prije 111 godina, u doba Austrougarske, počela je gradnja prvog javnog vodovoda u Banjaluci. Voda je 1908. dovedena iz sela Subotica, a taj posao, vrijedan 900.000 kruna u zlatu, Zemaljska vlada je povjerila inženjeru Aleksandriniju. Gradnju je nadzirao šef građevinskog odeljenja vlade, inženjer Pasini.

Kako je zabilježio hroničar Stojan Bijelić, „prijatelji Aleksandrini i Pasini“ posao su obavili „tako da preduzetnikova zarada bude što unosnija“, pa je vodovod bio katastrofalan. Cijevi su bile tanke i „plitko položene“ pa je voda ljeti bila vrela, zimi se u cijevima smrzavala, a dotok je bio skoro duplo manji od projektovanog.

Mnogima će ova skaska s početka 20. vijeka zvučati poznato. Voda je i tada, kao i danas, za nekog bila preka potreba, a za nekog šansa za zaradu.

(Srpskainfo)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Mrki

22.03.2019 08:29

Sta se promijenilo za 111 godina Nista Od kako je planete Zemlje niko ne radi tako nekvalitetno i niko se ne ugradjuje vise, nego sto to trenutno cini aktuelna vlast

ODGOVORITE
Name

Bk

22.03.2019 11:10

Bitno je da ima vode na aparatima u zgradi vlade, ko j... Obican narod, mogu i sa kisnicom funkcionisati.

Name

Dundo Maroje

22.03.2019 09:45

Većina tih koji nisu priključeni na gradske vodovodne mreže,ni za vrijeme Jugoslavije a ni danas,nisu htjeli učestvovati u izgradnji istih! Živjeli su u svojim selima u fazonu nama nije potrebno! E sad skontali da im treba i da mi koji smo se naplaćali vodovoda i drugih doprinosa,treba da plaćamo skuplju vodu da bi sadašnja gospoda mogla reći da su doveli vodu u najudaljenija sela ,pa makar u pitanju bilo 5 kuća njihovih bliskih srodnika!A niko se nije upitao kakav je kvalitet vode koju pijemo? Kakve su vodovodne cijevi,zašto imamo porast karcinoma,alergija i ko zna još kakvih boleština!!? Ima tu pitanja na koja vladajuća gospoda treba da odgovore.....STRAŠNO!

ODGOVORITE
Name

SAMO NA 3 KM OD BANjA LUKE

22.03.2019 10:08

NA KRČMARICAMA NEMA VODE. A B.L. ŽELI BITI EVROPSKI GRAD KULTURE. PA, VODA JE I KULTURNO, A NE SAMO PRIRODNO DOBRO.

ODGOVORITE
Name

Vodonosa

22.03.2019 10:32

Jos uvijek u naj urbanijim djelovima grada Banja Luke nema vodovoda. Pitam se imali vlast kakav plan ili se to rjesava kampanjski ko je blizi vlati dobije?

ODGOVORITE