ЕП: Хрвати избјегли бламажу! Сјајне ''Лале'' и ''Ђаволи''!

Хрватска се "провукла" – вицешампион света једва са Азербејџаном! Фудбалери Хрватске победили су Азербејџан на старту квалификација за Европско првенство резултатом 2:1.  "Ђаволи" бољи од Русије, Холандија потврдила доминацију! Фудбалери Белгије савладали су Русију резултатом 2:1 у утакмици у којој је најинтересантније било гледати првих 45 минута.  Летећи Холанђани се поиграли с Белорусијом, Депај га дао после 49 секунди! Важна победа и за Северну Ирску против Естонаца - 2:0.

Фудбал 21.03.2019 | 23:38
ЕП: Хрвати избјегли бламажу! Сјајне ''Лале'' и ''Ђаволи''!
Актуелни вицешампиони света су уз доста проблема, много теже него што је било очекивано, успели да савладају гостујући Азербејџан.

Апсолутна тишина завладала је настадиону Максимир када су гости дошли до вођства у 19. минуту преко Шејдајева. Хрватска је стварала прилике, али није успевала да дође до гола и изгледало је као да ће Азербејџан на полувреме отићи са предношћу.

Да се тако нешто не обестини побринуо се дефанзивац Ренџерса Борна Баришић, који је успео да изједначи минут пре истека регуларног дела првог полувремена.

Одличну прилику за Азербејџан имао је Мамадов на старту другог полувремена, али му је шут извблокиран.

Хрватска је поново преузела иницијативу, контролисала посед лопте, али није успевала да дође до гола. Напади "ватрених" су коначно уродили плодом у 79. минуту, када је предност, а испоставиће се и победу, својој екипи донео нападач Хофенхајма Андреј Крамарић.

Хрвати су успели да дођу до победе на отварању квалификација за ЕУРО 2020, али селектор Златко Далић сигурно неће бити задовољан приказаним.

У другом колу квалификација Хрватска 24. марта гостује Мађарској, док Азербејџан дан касније игра пријатељски меч са Литванцима.

У другом мечу групе Е, поред Хрватске победу је забележила и Словачка. Словаци су победили Мађарску са рутинских 2:0.

Мађаре је "начео" Дуда голом у 42. минуту, а за коначних 2:0 побринуо се Руснак пет минута пред истек регуларног дела игре.

Северна Македонија дошла је до битне победе на старту квалификација савладавши Летонију на домаћем терену резултатом 3:1.

Македонци су меч решили у првом полувремену када су повели са 2:0 головима Алиоског и Елмаса.

Летонци су успели да "поентирају" у 87. минуту преок Исајевса, али је у надконади времена уследио црвени картон за Циганикса. Македонија је то искористила и постигла још један гол, за коначних 3:1. Стрелац је био поново Елмас.

Северна Ирска је успела да победи Естонију и оправда улогу фаворита. На том мечу резултат је био 2:0 за домаћина.

Голове су постигли Мекгин и Дејвис.

"Ђаволи" бољи од Русије, Холандија потврдила доминацију! Фудбалери Белгије савладали су Русију резултатом 2:1 у утакмици у којој је најинтересантније било гледати првих 45 минута. Белгија моћна и без Лукакуа, Де Брујнеа, Витсела... Страдали Руси! Добар старт квалификација за трећу репрезентацију света.

По именима сигурно "највећи" меч овог дана квалификација за Европско првенство се одиграо у Бриселу, а Роберто Мартинес је успео да надмудри Станислава Черчесова и водио Белгију до првог тријумфа у овом циклусу, резултатом 2:1.

До вођства су дошли већ у 14. минуту утакмице када је погодак постигао Јури Тилеманс, али се Белгијанци нису дуго радовали пошто је један од најбољих играча Русије са протеклог СП, Денис Черишев успео да донесе изједначење само два минута касније.

На 2:1 повећао је Еден Азар са беле тачке у надокнади времена првог полувремена, а коначних 3:1 поставља исти играч након интересантне акције коју су Белгијанци одиграли на десној страни терена.

Белгијанци су неславно завршили сјајну 2018. Изгубили су катастрофално од Швајцарске у Лиги нација (2:5) и остали без завршног тунира, али 2019. започели су како приличи званичној трећој репрезентацији света. На стадиону Краљ Бодуен у Бриселу, на старту квалификација за ЕУРО 2020, пали су Руси, њихови највећи ривали прво место у групи И - 3:1. 

Роберто Мартинез значајно је измешао карте. У односу на Мундијал у Русији у тиму није било Компанија, Шадлија, Вицела, Фелаинија, Лукакуа, Дембелеа, Де Брујнеа, Менијеа... Од свих поменутих само је Насер Шадли пронашао место на клупи, остали нису ни позвани, што због повреда, што из неких других разлога. Али без обзира на изостанак звезда попут Ромелу Лукакуа или Кевина Де Брујнеа (обојица повређени), Белгијанци су свакако моћан састав и то су показали још једном.  

Без превише муке, мада можда резултат тако не говори, успели су да упишу прва три бода у квалификацијама и направе значајан корак ка првом месту. С обзиром на састав ове групе заиста би право мало чудо било да Белгијанци или Русији не заврше као лидери (важно је због шешира за жреб финалног турнира), поготово после данашње бламаже Шкота у Казахстану...   

Домаћи су повели после лепе акције из 14. минута и врло прецизног ударца Јурија Тилеманса. Момак коме је тек 21 година будући је вођа везног реда ове селекције, у то нема сумње... Њега је уочи шута лепо упослила још једна надолазећа звезда, десни бочни Аталанте - Тимоти Кастањ, који је заузео место Томе Менијеа и врло успешно га одменио. 

Да није било великог кикса Тиба Куртое у 16. минуту питање је да ли би Руси постигли гол вечерас. Били су тотално инфериорни готово 90 одсто времена, али ето голман Реала их је частио, подсетивши још једном на своју ужасну форму. Дзјуба је извршио притисак, Куртоа се спетљао и то је рутински искористио Денис Черишев - 1:1. 

Белгија је до целог плена дошла погоцима Едена Азара. Фудбалер Челсија сам је изнудио пенал у 45. минуту - неспретно и неопрезно стартовао је искусни Јури Жирков - а потом сигурно гађао са 11 метара за 2:1. Коначан резултат Азар је поставио два минута пре краја.

Да све буде још горе по Русе потрудио се Александар Головин, пошто је у самом финишу зарадио искључење. Он тако неће бити на располагању селектору Черчесову за утакмицу против Казахстана.   

Холанђани су сигурно стартовали ове квалификације савладавши Белорусију са 3:0 у Ротердаму, головима које су постигли Мемфис Депај и Жоржињо Вајналдум. Депај је затресао мрежу Белорусије после само једног минута фудбала, а за крај је асистирао Вирџилу ван Дајку који је у 86. минуту поставио коначних 4:0.

Пјонтек је главно име у Милану, али је такође име које су након утакмице Пољске и Аустије са усхићењем изговарали навијачи Пољске, јер је већ поменути нападач својим поготком у 68. минуту донео веома важна три бода својој нацији на гостовању у Бечу.

Израел и Словенија су ремизирали на Сами Офер стадиону у Хаифи, а обе екипе су постигле по један погодак. Шпорар је почетком другог полувремена довео Словенију у вођство, а само седам минута касније нападач Гвангжуа, Еран Захави доноси изједначење и врло важан бод екипи Израела.

Крамарић спасао Хрвате бламаже, Словаци лако са Мађарима. Азербејџан намучио светске вицешампионе насред Максимира! Мало је недостајало да Никола Јурчевић шокира своје, односно да бивши репрезентативац Хрватске у улози селектора Азербејџана одоли финалисти прошлогодишњег Светског првенства и то у Загребу!

Свега десетак минута делило је госте од ремија на "Максимиру" у првом колу квалификација за Европско првенство 2020, али је онда Андреј Крамарић прво лепо "заломио" противничког играча, а онда шутирао искоса по левој страни у даљи угао. Неодбрањиво за Салахата Агајева, а таман за победу Хрватске 2:1.

Азербејџанци су повели у 19. минуту после одличног продора Рамила Шејдајева и не баш добре интервенције голмана Калинића. Био је то шок за домаће фудбалере, од ког су се делимично опоравили у последњим тренуцима првог полувремена, односно у 44. минуту када је Борна Баришић буквално угурао лопту у мрежу гостију после гужве настале на центаршут Модрића из корнера.

Иако су стрепели, успели су Хрвати да освоје сва три бода, али је евидентно да им је форма у паду од Мундијала у Русији... Видећемо како ће изгледати у недељу на неугодном гостовању у Мађарској. Посебно јер су Мађари поражени у Трнави од Словачке 0:2.

Шетала је Хрватска по ивици. Ослабљени тим светских вицешампиона морао је жестоко да се презноји да би се спасао бламаже на старту квалификација за Европско првенство. Далекометни пројектил Андреја Крамарића у 79. минуту вратио је боју у лице Хрватима, који су са 2:1 савладали Азербејџан и уписали очекивану победу.

Док је Хрватска полако улазила у утакмицу, тражећи куда да протури лопту кроз 5-4-1 бункерицу Азера, гости су направили две страховите контре. У оба случаја Рамил Шејдајев је избио испред голмана Ловреа Калинића. Први пут, у 14. минуту, чувар мреже домаћих је успео да одбрани ту један на један ситуацију.

До друге је дошло тачно пет минута касније, само што је сада Шејдајев кренуо у продор по десној страни. Дошао је до ивице шеснаестерца, опалио, лопту је закачио Баришић, довољно да превари свог голманаКалинића и да Азербејџан поведе насред Максимира.

Од тог момента почела је тотална опсада гостујућег гола. Давили су Хрвати ривала као змија жабу, али лопта није хтела у гол, мада није било баш оних стоодстотних шанси. И таман када се чекао крај полувремена – изједначење.

Борна Баришић је на дебитантском наступу за државни тим Хрватске постигао гол за 1:1.

Све исто је било у наставку: Хрватска је притискала, играло се на 20 метара од мреже Азербејџана. Време је цурело, али идеалних шанси за гол није било. А, гости више ни контру нису успевали да направе. Није их ни занимало, више их је интересовало како да сачувају свој одбрамбени зид, да нигде не пукне, да нигде не покаже рупу.

Зид је попустио у 79. минуту и то после пројектила из даљине. Фудбалски уџбеници кажу да је то један од најефектнијих начина за рушење бункера. Андреј Крамарић је одапео стрелу са ивице шеснаестерца у даљи угао и – погодио.

Намучио се светски вицешампион, али пишу се три бода.

Друго место на табели после првог кола држи Словачка, која је у Трнави савладала Мађарску са 2:0.

Голови Андреја Дуде и Алберта Рушњака донели су три бода домаћој селекцији, која би могла да изазове Велс у борбу за друго место и пласман на првенство Европе. Мађари после овог пораза практично већ сада могу да забораве на ту могућност...

Подмлађен тим Холандије наставио је са добрим партијама из Лиге нација, па је у квалификације ушао убедљивом победом код куће над Белорусијом - 4:0.

Већ после 50 секунди домаћин је водио, пошто је Мемфис Депај добро "нањушио" грешку гостујућег дефанзивца и попут муње пресекао повратно додавање ка голману, а онда рутински послао лопту у мрежу.

На 2:0 повисио је Жоржињо Вајналдум у 21. минуту, а по повратку са одмора у стрелце се поново уписао Депај (из пенала у 55), док је тачку на резултат ставио Вирџил Ван Дајк у 86.

Иако им је Тибо Куртоа својом грешком поклонио изједначење у 16. минуту, Руси нису успели да изненаде Белгијанце у Бриселу. Домаћин је оправдао улогу фаворита и славио 3:1.

Водећи погодак дао је Јури Тилеманс у 14. минуту, а "кестење из ватре" после голманове грешке вадио је Еден Азар, двоструки стрелац. Прво је реализовао пенал у последњим тренуцима првог полувремена, а затим је био прецизан и у 88. минуту.

Поново Холанђанима можемо да пришијемо придев - Летећи. Брзи су, млади су, талентовани су, жељни су фудбала и тога да се врате на највећу сцену. Тамо где им је по фудбалском ДНК и место. На почетку квалификација су дочекали Белорусију и одрадили је с 4:0 (2:0). Ово је репрезентација коју је уживање гледати.

Довољно је само рећи да је Холандија повела у 49. секунди утакмице, када је Мемфис Депај искористио смушеност одбране Белорусије. Де Кајп у Ротердаму је био крцат, сви су били у наранџастом, осећају Холанђани да је ова генерација - она права. Она која може много. На стазе старе славе!

Све је то помогло њиховим играчима, завезало ноге противнику, па је Депај довео Холандију у предност у 1. минуту. После тога је било много лакше Холанђанима да играју.

Холанђани су се “вратили”, направили су врло добру репрезентацију, а вечерас су у првој постави имали играче попут Вирџила Ван Дајка, Матијса Де Лихта, Ђинија Вајналдума, Френкија Де Јонга, Мемфиса Депаја,Стивена Бергвајна... Много талента на једном месту. Опасни су то играчи већ сада, а какви ће тек поједини бити за пар година, то сви нестрпљиво чекају да виде. Претпоставља се - језиво добри!

Није баш Белорусија репер, није да Холандија у овом моменту игра она чувени "тотални фудбал", али талента и потенцијала има сасвим довољно да се опет сви противнци на терену када виде наранџасту боју повуку и сами себе победе.

Данас је Депај био у центру пажње јер је у 12. минуту асистирао Вајналдуму, да би и сам касније из пенала потврдио оно што су сви знали. А онда је и Ван Дајк дао гол у смирај утакмице, чисто да потврди да је најбољи штопер на свету у овом тренутку. Холандија је отворила квалификације са три бода! Потпуно заслужено. Ово је тим за који вреди издвојити време и погледати га.

Лаган тријумф за Орање. Онај који обећава…

А, веома битну победу вечерас забележила је Северна Ирска. Тим који са клупе води Мартин О´Нил дочекао је Естонију и славио са 2:0 (0:0).

После првих 45 минута није било голова, али је Мекгин откључао браву Естонаца, да би Дејвис са беле тачке повисио на 2:0. То је био и коначан резултат.

Даће ова три бода крила Северној Ирској, али, реално, поред овакве Холандије и Немачке у групи питање је да ли ће она имати икакве шансе за нешто више...

Овај дечко је чудо! Пјонтек упуцао и Аустрију! Само девет минута било му је довољно на терену да обезбеди победу Пољацима у Бечу.

Дерби у групи Г одигран на чувеном Пратеру у Бечу донео је очекивано тврди дуел између Аустрије и Пољске, а гости су после 90 и кусур минута отишли кући с важном победом од 1:0, коју им је омогућиоКшиштоф Пјонтек. Само девет минута на тререну било је довољно нападачу Милана да се захвали селекторуБржечеку на поверењу и стави му до знања да можда ипак није играч за клупу.

Опет се кормилар Пољске одлучио да од старта укаже прилику капитену Леванодвском и Аркадијушу Милику у стартних 11, а Милановом Пистолеру за почетак је наменио позицију на клупи за резерве да чека развој догађаја. Добрих сат времена Аустријаници су били бољи, истина створили су само једну добру прилику прекоМарсела Забицера чији је ударац у седмом минуту Шченсни зауставио уз помоћ задњице једног дефанзивца.

Од уласка Пјонтека у 59. минуту Пољска је озбиљније почела да прети преко брзог Камила Гросицког који је развлачио одбрану Аустријанаца, а промашај Кеџоре у 68. и добра одбрана голмана Линдера били су увод у победоносни погодак гостију. После гужве у петерцу Аустрије на правом месту се нашао Пјонтек и главом из близине обрадовао навијаче Пољске.

Могао је нападач Милана потпуно да се прослави вечерас, имао је још један зицер на пасЛевандовског неколико минута касније, али се спетљао у ситуацији један на један и неометан промашио читав гол иако је био сам као дух. Делује да му отпадак голови више леже... 

Успели су Аустријанци у последњих десетак минута да створе две шансе и пробају да дођу бар до бода. Нису имали среће.

Улазак Карима Онисива разбудио је игру домаће селекције, а пуно среће имали су Пољаци у самом финишу када је најбољу шансу промашио искусни Марк Јанко у 89. минуту главом са само неколико метара. ИАлаба је пробао у трећем минуту надокнаде, али се истакао Шченсни и одбранио премиојерна три бода за Пољску.

Македонија је у Скопљу поразила Летонију са 3:1 и после првог кола засела на чело ове групе. Тријумф нашим јужним суседима креирали су Езгјан Алиоски и Елиф Елмас који је са два поготка био централна фигура ове утакмице.

Једино ће селектор Ангеловски бити незадовољан што су његови пулени у финишу попустили и примили гол од објективно најслабије селекције, али ето може барем да ућива у првом месту.

У окршају одиграном у Хаифи, Израел и Словенија су поделили бодове - 1:1. Гости су повели у 48. минуту прекоАндража Шпорара, али је бод селекцији Андреаса Херцога донео сналажљиви Еран Захави у 55. минуту.

Квалификације за Европско првенство, четвртак:

Група Ц:

Холандија – Белорусија 4:0 (2:0)
Депај 1, 55п, Вајналдум 21, ван Дајк 86

Северна Ирска – Естонија 2:0 (0:0)
Мегин 56, Дејвис 75п

Група Е:

Хрватска – Азербејџан 2:1 (1:1)
Баришић 44, Крамарић 79 – Шејдаев 19

Словачка – Мађарска 2:0 (1:0)
Дуда 42, Руснак 84

Група Г:

Аустрија – Пољска 0:1 (0:0)
Пјонтек 68

Израел – Словенија 1:1 (0:0)
Захави 55 – Шпорар 48

Северна Македонија – Летонија 2:1 (2:0)
Алиоски 11, Елмас 29 – Исајевс 87

Група И:

Казахстан – Шкотска 3:0 (2:0)
(Пертсук 6, Вороговскиј 10, Заинутдинов 51)

Кипар – Сан Марино 5:0 (4:0)
Сотириу 19п, 23п, Кусулос 26, Ефрем 31, Лаифис 56

Белгија – Русија 2:1 (2:1)
Тилеманс 14, Азар 45+1п, 88 – Черишев 16

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар