EP: Hrvati izbjegli blamažu! Sjajne ''Lale'' i ''Đavoli''!

Hrvatska se "provukla" – vicešampion sveta jedva sa Azerbejdžanom! Fudbaleri Hrvatske pobedili su Azerbejdžan na startu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo rezultatom 2:1.  "Đavoli" bolji od Rusije, Holandija potvrdila dominaciju! Fudbaleri Belgije savladali su Rusiju rezultatom 2:1 u utakmici u kojoj je najinteresantnije bilo gledati prvih 45 minuta.  Leteći Holanđani se poigrali s Belorusijom, Depaj ga dao posle 49 sekundi! Važna pobeda i za Severnu Irsku protiv Estonaca - 2:0.

Fudbal 21.03.2019 | 23:38
EP: Hrvati izbjegli blamažu! Sjajne ''Lale'' i ''Đavoli''!
Aktuelni vicešampioni sveta su uz dosta problema, mnogo teže nego što je bilo očekivano, uspeli da savladaju gostujući Azerbejdžan.

Apsolutna tišina zavladala je nastadionu Maksimir kada su gosti došli do vođstva u 19. minutu preko Šejdajeva. Hrvatska je stvarala prilike, ali nije uspevala da dođe do gola i izgledalo je kao da će Azerbejdžan na poluvreme otići sa prednošću.

Da se tako nešto ne obestini pobrinuo se defanzivac Rendžersa Borna Barišić, koji je uspeo da izjednači minut pre isteka regularnog dela prvog poluvremena.

Odličnu priliku za Azerbejdžan imao je Mamadov na startu drugog poluvremena, ali mu je šut izvblokiran.

Hrvatska je ponovo preuzela inicijativu, kontrolisala posed lopte, ali nije uspevala da dođe do gola. Napadi "vatrenih" su konačno urodili plodom u 79. minutu, kada je prednost, a ispostaviće se i pobedu, svojoj ekipi doneo napadač Hofenhajma Andrej Kramarić.

Hrvati su uspeli da dođu do pobede na otvaranju kvalifikacija za EURO 2020, ali selektor Zlatko Dalić sigurno neće biti zadovoljan prikazanim.

U drugom kolu kvalifikacija Hrvatska 24. marta gostuje Mađarskoj, dok Azerbejdžan dan kasnije igra prijateljski meč sa Litvancima.

U drugom meču grupe E, pored Hrvatske pobedu je zabeležila i Slovačka. Slovaci su pobedili Mađarsku sa rutinskih 2:0.

Mađare je "načeo" Duda golom u 42. minutu, a za konačnih 2:0 pobrinuo se Rusnak pet minuta pred istek regularnog dela igre.

Severna Makedonija došla je do bitne pobede na startu kvalifikacija savladavši Letoniju na domaćem terenu rezultatom 3:1.

Makedonci su meč rešili u prvom poluvremenu kada su poveli sa 2:0 golovima Alioskog i Elmasa.

Letonci su uspeli da "poentiraju" u 87. minutu preok Isajevsa, ali je u nadkonadi vremena usledio crveni karton za Ciganiksa. Makedonija je to iskoristila i postigla još jedan gol, za konačnih 3:1. Strelac je bio ponovo Elmas.

Severna Irska je uspela da pobedi Estoniju i opravda ulogu favorita. Na tom meču rezultat je bio 2:0 za domaćina.

Golove su postigli Mekgin i Dejvis.

"Đavoli" bolji od Rusije, Holandija potvrdila dominaciju! Fudbaleri Belgije savladali su Rusiju rezultatom 2:1 u utakmici u kojoj je najinteresantnije bilo gledati prvih 45 minuta. Belgija moćna i bez Lukakua, De Brujnea, Vitsela... Stradali Rusi! Dobar start kvalifikacija za treću reprezentaciju sveta.

Po imenima sigurno "najveći" meč ovog dana kvalifikacija za Evropsko prvenstvo se odigrao u Briselu, a Roberto Martines je uspeo da nadmudri Stanislava Čerčesova i vodio Belgiju do prvog trijumfa u ovom ciklusu, rezultatom 2:1.

Do vođstva su došli već u 14. minutu utakmice kada je pogodak postigao Juri Tilemans, ali se Belgijanci nisu dugo radovali pošto je jedan od najboljih igrača Rusije sa proteklog SP, Denis Čerišev uspeo da donese izjednačenje samo dva minuta kasnije.

Na 2:1 povećao je Eden Azar sa bele tačke u nadoknadi vremena prvog poluvremena, a konačnih 3:1 postavlja isti igrač nakon interesantne akcije koju su Belgijanci odigrali na desnoj strani terena.

Belgijanci su neslavno završili sjajnu 2018. Izgubili su katastrofalno od Švajcarske u Ligi nacija (2:5) i ostali bez završnog tunira, ali 2019. započeli su kako priliči zvaničnoj trećoj reprezentaciji sveta. Na stadionu Kralj Boduen u Briselu, na startu kvalifikacija za EURO 2020, pali su Rusi, njihovi najveći rivali prvo mesto u grupi I - 3:1. 

Roberto Martinez značajno je izmešao karte. U odnosu na Mundijal u Rusiji u timu nije bilo Kompanija, Šadlija, Vicela, Felainija, Lukakua, Dembelea, De Brujnea, Menijea... Od svih pomenutih samo je Naser Šadli pronašao mesto na klupi, ostali nisu ni pozvani, što zbog povreda, što iz nekih drugih razloga. Ali bez obzira na izostanak zvezda poput Romelu Lukakua ili Kevina De Brujnea (obojica povređeni), Belgijanci su svakako moćan sastav i to su pokazali još jednom.  

Bez previše muke, mada možda rezultat tako ne govori, uspeli su da upišu prva tri boda u kvalifikacijama i naprave značajan korak ka prvom mestu. S obzirom na sastav ove grupe zaista bi pravo malo čudo bilo da Belgijanci ili Rusiji ne završe kao lideri (važno je zbog šešira za žreb finalnog turnira), pogotovo posle današnje blamaže Škota u Kazahstanu...   

Domaći su poveli posle lepe akcije iz 14. minuta i vrlo preciznog udarca Jurija Tilemansa. Momak kome je tek 21 godina budući je vođa veznog reda ove selekcije, u to nema sumnje... Njega je uoči šuta lepo uposlila još jedna nadolazeća zvezda, desni bočni Atalante - Timoti Kastanj, koji je zauzeo mesto Tome Menijea i vrlo uspešno ga odmenio. 

Da nije bilo velikog kiksa Tiba Kurtoe u 16. minutu pitanje je da li bi Rusi postigli gol večeras. Bili su totalno inferiorni gotovo 90 odsto vremena, ali eto golman Reala ih je častio, podsetivši još jednom na svoju užasnu formu. Dzjuba je izvršio pritisak, Kurtoa se spetljao i to je rutinski iskoristio Denis Čerišev - 1:1. 

Belgija je do celog plena došla pogocima Edena Azara. Fudbaler Čelsija sam je iznudio penal u 45. minutu - nespretno i neoprezno startovao je iskusni Juri Žirkov - a potom sigurno gađao sa 11 metara za 2:1. Konačan rezultat Azar je postavio dva minuta pre kraja.

Da sve bude još gore po Ruse potrudio se Aleksandar Golovin, pošto je u samom finišu zaradio isključenje. On tako neće biti na raspolaganju selektoru Čerčesovu za utakmicu protiv Kazahstana.   

Holanđani su sigurno startovali ove kvalifikacije savladavši Belorusiju sa 3:0 u Roterdamu, golovima koje su postigli Memfis Depaj i Žoržinjo Vajnaldum. Depaj je zatresao mrežu Belorusije posle samo jednog minuta fudbala, a za kraj je asistirao Virdžilu van Dajku koji je u 86. minutu postavio konačnih 4:0.

Pjontek je glavno ime u Milanu, ali je takođe ime koje su nakon utakmice Poljske i Austije sa ushićenjem izgovarali navijači Poljske, jer je već pomenuti napadač svojim pogotkom u 68. minutu doneo veoma važna tri boda svojoj naciji na gostovanju u Beču.

Izrael i Slovenija su remizirali na Sami Ofer stadionu u Haifi, a obe ekipe su postigle po jedan pogodak. Šporar je početkom drugog poluvremena doveo Sloveniju u vođstvo, a samo sedam minuta kasnije napadač Gvangžua, Eran Zahavi donosi izjednačenje i vrlo važan bod ekipi Izraela.

Kramarić spasao Hrvate blamaže, Slovaci lako sa Mađarima. Azerbejdžan namučio svetske vicešampione nasred Maksimira! Malo je nedostajalo da Nikola Jurčević šokira svoje, odnosno da bivši reprezentativac Hrvatske u ulozi selektora Azerbejdžana odoli finalisti prošlogodišnjeg Svetskog prvenstva i to u Zagrebu!

Svega desetak minuta delilo je goste od remija na "Maksimiru" u prvom kolu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2020, ali je onda Andrej Kramarić prvo lepo "zalomio" protivničkog igrača, a onda šutirao iskosa po levoj strani u dalji ugao. Neodbranjivo za Salahata Agajeva, a taman za pobedu Hrvatske 2:1.

Azerbejdžanci su poveli u 19. minutu posle odličnog prodora Ramila Šejdajeva i ne baš dobre intervencije golmana Kalinića. Bio je to šok za domaće fudbalere, od kog su se delimično oporavili u poslednjim trenucima prvog poluvremena, odnosno u 44. minutu kada je Borna Barišić bukvalno ugurao loptu u mrežu gostiju posle gužve nastale na centaršut Modrića iz kornera.

Iako su strepeli, uspeli su Hrvati da osvoje sva tri boda, ali je evidentno da im je forma u padu od Mundijala u Rusiji... Videćemo kako će izgledati u nedelju na neugodnom gostovanju u Mađarskoj. Posebno jer su Mađari poraženi u Trnavi od Slovačke 0:2.

Šetala je Hrvatska po ivici. Oslabljeni tim svetskih vicešampiona morao je žestoko da se preznoji da bi se spasao blamaže na startu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo. Dalekometni projektil Andreja Kramarića u 79. minutu vratio je boju u lice Hrvatima, koji su sa 2:1 savladali Azerbejdžan i upisali očekivanu pobedu.

Dok je Hrvatska polako ulazila u utakmicu, tražeći kuda da proturi loptu kroz 5-4-1 bunkericu Azera, gosti su napravili dve strahovite kontre. U oba slučaja Ramil Šejdajev je izbio ispred golmana Lovrea Kalinića. Prvi put, u 14. minutu, čuvar mreže domaćih je uspeo da odbrani tu jedan na jedan situaciju.

Do druge je došlo tačno pet minuta kasnije, samo što je sada Šejdajev krenuo u prodor po desnoj strani. Došao je do ivice šesnaesterca, opalio, loptu je zakačio Barišić, dovoljno da prevari svog golmanaKalinića i da Azerbejdžan povede nasred Maksimira.

Od tog momenta počela je totalna opsada gostujućeg gola. Davili su Hrvati rivala kao zmija žabu, ali lopta nije htela u gol, mada nije bilo baš onih stoodstotnih šansi. I taman kada se čekao kraj poluvremena – izjednačenje.

Borna Barišić je na debitantskom nastupu za državni tim Hrvatske postigao gol za 1:1.

Sve isto je bilo u nastavku: Hrvatska je pritiskala, igralo se na 20 metara od mreže Azerbejdžana. Vreme je curelo, ali idealnih šansi za gol nije bilo. A, gosti više ni kontru nisu uspevali da naprave. Nije ih ni zanimalo, više ih je interesovalo kako da sačuvaju svoj odbrambeni zid, da nigde ne pukne, da nigde ne pokaže rupu.

Zid je popustio u 79. minutu i to posle projektila iz daljine. Fudbalski udžbenici kažu da je to jedan od najefektnijih načina za rušenje bunkera. Andrej Kramarić je odapeo strelu sa ivice šesnaesterca u dalji ugao i – pogodio.

Namučio se svetski vicešampion, ali pišu se tri boda.

Drugo mesto na tabeli posle prvog kola drži Slovačka, koja je u Trnavi savladala Mađarsku sa 2:0.

Golovi Andreja Dude i Alberta Rušnjaka doneli su tri boda domaćoj selekciji, koja bi mogla da izazove Vels u borbu za drugo mesto i plasman na prvenstvo Evrope. Mađari posle ovog poraza praktično već sada mogu da zaborave na tu mogućnost...

Podmlađen tim Holandije nastavio je sa dobrim partijama iz Lige nacija, pa je u kvalifikacije ušao ubedljivom pobedom kod kuće nad Belorusijom - 4:0.

Već posle 50 sekundi domaćin je vodio, pošto je Memfis Depaj dobro "nanjušio" grešku gostujućeg defanzivca i poput munje presekao povratno dodavanje ka golmanu, a onda rutinski poslao loptu u mrežu.

Na 2:0 povisio je Žoržinjo Vajnaldum u 21. minutu, a po povratku sa odmora u strelce se ponovo upisao Depaj (iz penala u 55), dok je tačku na rezultat stavio Virdžil Van Dajk u 86.

Iako im je Tibo Kurtoa svojom greškom poklonio izjednačenje u 16. minutu, Rusi nisu uspeli da iznenade Belgijance u Briselu. Domaćin je opravdao ulogu favorita i slavio 3:1.

Vodeći pogodak dao je Juri Tilemans u 14. minutu, a "kestenje iz vatre" posle golmanove greške vadio je Eden Azar, dvostruki strelac. Prvo je realizovao penal u poslednjim trenucima prvog poluvremena, a zatim je bio precizan i u 88. minutu.

Ponovo Holanđanima možemo da prišijemo pridev - Leteći. Brzi su, mladi su, talentovani su, željni su fudbala i toga da se vrate na najveću scenu. Tamo gde im je po fudbalskom DNK i mesto. Na početku kvalifikacija su dočekali Belorusiju i odradili je s 4:0 (2:0). Ovo je reprezentacija koju je uživanje gledati.

Dovoljno je samo reći da je Holandija povela u 49. sekundi utakmice, kada je Memfis Depaj iskoristio smušenost odbrane Belorusije. De Kajp u Roterdamu je bio krcat, svi su bili u narandžastom, osećaju Holanđani da je ova generacija - ona prava. Ona koja može mnogo. Na staze stare slave!

Sve je to pomoglo njihovim igračima, zavezalo noge protivniku, pa je Depaj doveo Holandiju u prednost u 1. minutu. Posle toga je bilo mnogo lakše Holanđanima da igraju.

Holanđani su se “vratili”, napravili su vrlo dobru reprezentaciju, a večeras su u prvoj postavi imali igrače poput Virdžila Van Dajka, Matijsa De Lihta, Đinija Vajnalduma, Frenkija De Jonga, Memfisa Depaja,Stivena Bergvajna... Mnogo talenta na jednom mestu. Opasni su to igrači već sada, a kakvi će tek pojedini biti za par godina, to svi nestrpljivo čekaju da vide. Pretpostavlja se - jezivo dobri!

Nije baš Belorusija reper, nije da Holandija u ovom momentu igra ona čuveni "totalni fudbal", ali talenta i potencijala ima sasvim dovoljno da se opet svi protivnci na terenu kada vide narandžastu boju povuku i sami sebe pobede.

Danas je Depaj bio u centru pažnje jer je u 12. minutu asistirao Vajnaldumu, da bi i sam kasnije iz penala potvrdio ono što su svi znali. A onda je i Van Dajk dao gol u smiraj utakmice, čisto da potvrdi da je najbolji štoper na svetu u ovom trenutku. Holandija je otvorila kvalifikacije sa tri boda! Potpuno zasluženo. Ovo je tim za koji vredi izdvojiti vreme i pogledati ga.

Lagan trijumf za Oranje. Onaj koji obećava…

A, veoma bitnu pobedu večeras zabeležila je Severna Irska. Tim koji sa klupe vodi Martin O´Nil dočekao je Estoniju i slavio sa 2:0 (0:0).

Posle prvih 45 minuta nije bilo golova, ali je Mekgin otključao bravu Estonaca, da bi Dejvis sa bele tačke povisio na 2:0. To je bio i konačan rezultat.

Daće ova tri boda krila Severnoj Irskoj, ali, realno, pored ovakve Holandije i Nemačke u grupi pitanje je da li će ona imati ikakve šanse za nešto više...

Ovaj dečko je čudo! Pjontek upucao i Austriju! Samo devet minuta bilo mu je dovoljno na terenu da obezbedi pobedu Poljacima u Beču.

Derbi u grupi G odigran na čuvenom Prateru u Beču doneo je očekivano tvrdi duel između Austrije i Poljske, a gosti su posle 90 i kusur minuta otišli kući s važnom pobedom od 1:0, koju im je omogućioKšištof Pjontek. Samo devet minuta na trerenu bilo je dovoljno napadaču Milana da se zahvali selektoruBržečeku na poverenju i stavi mu do znanja da možda ipak nije igrač za klupu.

Opet se kormilar Poljske odlučio da od starta ukaže priliku kapitenu Levanodvskom i Arkadijušu Miliku u startnih 11, a Milanovom Pistoleru za početak je namenio poziciju na klupi za rezerve da čeka razvoj događaja. Dobrih sat vremena Austrijanici su bili bolji, istina stvorili su samo jednu dobru priliku prekoMarsela Zabicera čiji je udarac u sedmom minutu Ščensni zaustavio uz pomoć zadnjice jednog defanzivca.

Od ulaska Pjonteka u 59. minutu Poljska je ozbiljnije počela da preti preko brzog Kamila Grosickog koji je razvlačio odbranu Austrijanaca, a promašaj Kedžore u 68. i dobra odbrana golmana Lindera bili su uvod u pobedonosni pogodak gostiju. Posle gužve u petercu Austrije na pravom mestu se našao Pjontek i glavom iz blizine obradovao navijače Poljske.

Mogao je napadač Milana potpuno da se proslavi večeras, imao je još jedan zicer na pasLevandovskog nekoliko minuta kasnije, ali se spetljao u situaciji jedan na jedan i neometan promašio čitav gol iako je bio sam kao duh. Deluje da mu otpadak golovi više leže... 

Uspeli su Austrijanci u poslednjih desetak minuta da stvore dve šanse i probaju da dođu bar do boda. Nisu imali sreće.

Ulazak Karima Onisiva razbudio je igru domaće selekcije, a puno sreće imali su Poljaci u samom finišu kada je najbolju šansu promašio iskusni Mark Janko u 89. minutu glavom sa samo nekoliko metara. IAlaba je probao u trećem minutu nadoknade, ali se istakao Ščensni i odbranio premiojerna tri boda za Poljsku.

Makedonija je u Skoplju porazila Letoniju sa 3:1 i posle prvog kola zasela na čelo ove grupe. Trijumf našim južnim susedima kreirali su Ezgjan Alioski i Elif Elmas koji je sa dva pogotka bio centralna figura ove utakmice.

Jedino će selektor Angelovski biti nezadovoljan što su njegovi puleni u finišu popustili i primili gol od objektivno najslabije selekcije, ali eto može barem da ućiva u prvom mestu.

U okršaju odigranom u Haifi, Izrael i Slovenija su podelili bodove - 1:1. Gosti su poveli u 48. minutu prekoAndraža Šporara, ali je bod selekciji Andreasa Hercoga doneo snalažljivi Eran Zahavi u 55. minutu.

Kvalifikacije za Evropsko prvenstvo, četvrtak:

Grupa C:

Holandija – Belorusija 4:0 (2:0)
Depaj 1, 55p, Vajnaldum 21, van Dajk 86

Severna Irska – Estonija 2:0 (0:0)
Megin 56, Dejvis 75p

Grupa E:

Hrvatska – Azerbejdžan 2:1 (1:1)
Barišić 44, Kramarić 79 – Šejdaev 19

Slovačka – Mađarska 2:0 (1:0)
Duda 42, Rusnak 84

Grupa G:

Austrija – Poljska 0:1 (0:0)
Pjontek 68

Izrael – Slovenija 1:1 (0:0)
Zahavi 55 – Šporar 48

Severna Makedonija – Letonija 2:1 (2:0)
Alioski 11, Elmas 29 – Isajevs 87

Grupa I:

Kazahstan – Škotska 3:0 (2:0)
(Pertsuk 6, Vorogovskij 10, Zainutdinov 51)

Kipar – San Marino 5:0 (4:0)
Sotiriu 19p, 23p, Kusulos 26, Efrem 31, Laifis 56

Belgija – Rusija 2:1 (2:1)
Tilemans 14, Azar 45+1p, 88 – Čerišev 16

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar