ЕП: Казахстан разбио Шкотску!

Изненађење на старту квалификација! Фудбалска репрезентација Казахстана остварила је победу у првом мечу квалификација за Европско првенство 2020. савладавши Шкотску са 3:0.  Чех "затегао" Казахстанце, Шкоти се обрукали! Одиграна прва утакмица квалификација за ЕУРО 2020! Неизвесност у Астани трајала само 10 минута.  Почеле квалификације, Шкотима одмах пресело! Казахстан изненадио надмене Острвљане и забележио једну од највреднијих победа у историји - 3:0.

Фудбал 21.03.2019 | 18:55
ЕП: Казахстан разбио Шкотску!
Шкотска је у овај меч групе И ушла као фаворит, а нико није очекивао да ће Казахстанци оволико убедљиво и лако доћи до тријумфа.

У првом мечу квалификација видели смо гол већ у шестом минуту, када је мрежу гостију затресао Пертсук. Ту није био крај мукама фудбалера Шкотске у првом полувремену, а предност своје екипе дуплирао је Вороговскиј четири минута касније.

Гости су контролисали темпо и држали лопту у ногама, али нису успевали да створе прилике.

Прву добру шансу у другом полувремену имали су Казахстанци, а стрелац је био Заинутдинов у 51. минуту. Шкотска је до првих правил прилика дошла тек после трећег гола који су примили, али до краја меча нису успели ни да се упишу.

Казасхтан очекује још један меч на свом терену у првом циклусу квалификација, те ће дочекати Русију 24. марта. Шкотска ће истог дана одиграти меч са Сан Марином, такође на гостовању.

Какав почетак Казахстана у квалификацијама за Европско првенство 2020. године!

Екипа која је освојила тек шест бодова у Лиги нација кроз шест утакмица са Грузијом, Летонијом и Андором, "разбила" је овог четвртка на свом терену Шкотску - 3:0.

Очигледно, Казахстанцима је пријала промена селектора и долазак Чеха Михала Билека, којем је ово била тек друга утакмица да води селекцију. Претходно је у пријатељској провери савладана Молдавија 1:0.

Питање победника у Астани могло се наслутити после само 10 минута, пошто су домаћини стигли до два гола предности погоцима Јурија Пертшуха у 6. и Јана Вороговског у 10. минуту. Дебакл Шкота потписао је Бактијор Заинутдинов у 51.

У Групи И квалификација за Европско првенство 2020. налазе се још Белгија, Кипар, Русија и Сан Марино. У преосталим утакмицама првог кола састају се Кипар - Сан Марино (18.00) и Белгија - Русија (20.45), а парови другог кола (у недељу) су: Русија - Сан Марино (18.00), Шкотска - Кипар (20.45) и Белгија - Казахстан (20.45).

Потценили су Шкоти селекцију Казахстана на отварању квалификација за Европско првенство 2020. године па су се осрамоћени вратили са гостовања у Астани после пораза од чак 3:0.

У реду, играли су без капитена Ендија Робертсона, али и овако шарени састав Алекса Меклиша морао је да пружи бољу игру и проба да обрадује малобројне навијаче који су их пратили буквално до самог краја континента. Али, мотивисани Казахстанци успели су да их изненаде на самом почетку и берзим головимаПетруха у шестом и Вороговског у десетом минуту, стигли до лагане предности од 2:0.

Није шкотски тим ништа могао да уради у првих 45 минута, није успео поштено ни да запрети домаћем голману, а имали су и среће што Казахстанци нису отишли на полувреме с већом разликом после промашаја одличног везисте Куата који је дубро тукао са дистанце у 29. минуту. 

Сваку дилему у коначан исход и тријумф домаћина отклонио је Бактијор Заинудтинов у 51. минуту после сјајне акције и центаршута с леве стране када је главом мајсторски матирао голмана Бејна.

Шкоти, који су у појединим тренуцима подсетили игром и понашањем на рекреативце, први пут су на мечу запретили тек у 55. минуту преко Стјуарта Армстронга, а најбољу шансу за почасни гол протпустио јеЏејмс Форест у 64.

Могуће да је на лагодан приступ овој утакмици утицала и чињеница да су кроз Лигу нација Шкоти већ обезбедили учешће у баражу за Европско првенство (потенцијални ривал Србије ако и ми оманемо), а како су на папиру слабији од фаворита у својој групи (Белгије и Русије) можда је и оправдано што је Меклиш извео комбиновани састав.

Ипак, пораз од 117. репрезентације света сигурно ће изазвати критике кад се врате на Острво, а треба рећи да је на овом мечу одлично правду делио српски арбитар Срђан Јовановић који је учешћем украсио једну од важнијих победа за казахстански репрезентативни фудбал у последње време.

Судили Срби

Главни судија утакмице у Астани био је Срђан Јовановић, а помагали су му Урош Стојковић и Милан Михајловић. Четврти арбитар био је Новак Симовић.

РЕЗУЛТАТИ:

Група Ц

Северна Ирска - Естонија 20.45
Холандија - Белорусија 20.45

Група Е

Хрватска - Азербејџан 20.45
Словачка - Мађарска 20.45

Група Г

Аустрија - Пољска 20.45
Северна Македонила - Летонија 20.45
Израел - Словенија 20.45

Група И

Казахстан - Шкотска 3:0 (2:0)
Кипар - Сан Марино 18.00
Белгија - Русија 20.45

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар