EP: Kazahstan razbio Škotsku!

Iznenađenje na startu kvalifikacija! Fudbalska reprezentacija Kazahstana ostvarila je pobedu u prvom meču kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2020. savladavši Škotsku sa 3:0.  Čeh "zategao" Kazahstance, Škoti se obrukali! Odigrana prva utakmica kvalifikacija za EURO 2020! Neizvesnost u Astani trajala samo 10 minuta.  Počele kvalifikacije, Škotima odmah preselo! Kazahstan iznenadio nadmene Ostrvljane i zabeležio jednu od najvrednijih pobeda u istoriji - 3:0.

Fudbal 21.03.2019 | 18:55
EP: Kazahstan razbio Škotsku!
Škotska je u ovaj meč grupe I ušla kao favorit, a niko nije očekivao da će Kazahstanci ovoliko ubedljivo i lako doći do trijumfa.

U prvom meču kvalifikacija videli smo gol već u šestom minutu, kada je mrežu gostiju zatresao Pertsuk. Tu nije bio kraj mukama fudbalera Škotske u prvom poluvremenu, a prednost svoje ekipe duplirao je Vorogovskij četiri minuta kasnije.

Gosti su kontrolisali tempo i držali loptu u nogama, ali nisu uspevali da stvore prilike.

Prvu dobru šansu u drugom poluvremenu imali su Kazahstanci, a strelac je bio Zainutdinov u 51. minutu. Škotska je do prvih pravil prilika došla tek posle trećeg gola koji su primili, ali do kraja meča nisu uspeli ni da se upišu.

Kazashtan očekuje još jedan meč na svom terenu u prvom ciklusu kvalifikacija, te će dočekati Rusiju 24. marta. Škotska će istog dana odigrati meč sa San Marinom, takođe na gostovanju.

Kakav početak Kazahstana u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2020. godine!

Ekipa koja je osvojila tek šest bodova u Ligi nacija kroz šest utakmica sa Gruzijom, Letonijom i Andorom, "razbila" je ovog četvrtka na svom terenu Škotsku - 3:0.

Očigledno, Kazahstancima je prijala promena selektora i dolazak Čeha Mihala Bileka, kojem je ovo bila tek druga utakmica da vodi selekciju. Prethodno je u prijateljskoj proveri savladana Moldavija 1:0.

Pitanje pobednika u Astani moglo se naslutiti posle samo 10 minuta, pošto su domaćini stigli do dva gola prednosti pogocima Jurija Pertšuha u 6. i Jana Vorogovskog u 10. minutu. Debakl Škota potpisao je Baktijor Zainutdinov u 51.

U Grupi I kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2020. nalaze se još Belgija, Kipar, Rusija i San Marino. U preostalim utakmicama prvog kola sastaju se Kipar - San Marino (18.00) i Belgija - Rusija (20.45), a parovi drugog kola (u nedelju) su: Rusija - San Marino (18.00), Škotska - Kipar (20.45) i Belgija - Kazahstan (20.45).

Potcenili su Škoti selekciju Kazahstana na otvaranju kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2020. godine pa su se osramoćeni vratili sa gostovanja u Astani posle poraza od čak 3:0.

U redu, igrali su bez kapitena Endija Robertsona, ali i ovako šareni sastav Aleksa Mekliša morao je da pruži bolju igru i proba da obraduje malobrojne navijače koji su ih pratili bukvalno do samog kraja kontinenta. Ali, motivisani Kazahstanci uspeli su da ih iznenade na samom početku i berzim golovimaPetruha u šestom i Vorogovskog u desetom minutu, stigli do lagane prednosti od 2:0.

Nije škotski tim ništa mogao da uradi u prvih 45 minuta, nije uspeo pošteno ni da zapreti domaćem golmanu, a imali su i sreće što Kazahstanci nisu otišli na poluvreme s većom razlikom posle promašaja odličnog veziste Kuata koji je dubro tukao sa distance u 29. minutu. 

Svaku dilemu u konačan ishod i trijumf domaćina otklonio je Baktijor Zainudtinov u 51. minutu posle sjajne akcije i centaršuta s leve strane kada je glavom majstorski matirao golmana Bejna.

Škoti, koji su u pojedinim trenucima podsetili igrom i ponašanjem na rekreativce, prvi put su na meču zapretili tek u 55. minutu preko Stjuarta Armstronga, a najbolju šansu za počasni gol protpustio jeDžejms Forest u 64.

Moguće da je na lagodan pristup ovoj utakmici uticala i činjenica da su kroz Ligu nacija Škoti već obezbedili učešće u baražu za Evropsko prvenstvo (potencijalni rival Srbije ako i mi omanemo), a kako su na papiru slabiji od favorita u svojoj grupi (Belgije i Rusije) možda je i opravdano što je Mekliš izveo kombinovani sastav.

Ipak, poraz od 117. reprezentacije sveta sigurno će izazvati kritike kad se vrate na Ostrvo, a treba reći da je na ovom meču odlično pravdu delio srpski arbitar Srđan Jovanović koji je učešćem ukrasio jednu od važnijih pobeda za kazahstanski reprezentativni fudbal u poslednje vreme.

Sudili Srbi

Glavni sudija utakmice u Astani bio je Srđan Jovanović, a pomagali su mu Uroš Stojković i Milan Mihajlović. Četvrti arbitar bio je Novak Simović.

REZULTATI:

Grupa C

Severna Irska - Estonija 20.45
Holandija - Belorusija 20.45

Grupa E

Hrvatska - Azerbejdžan 20.45
Slovačka - Mađarska 20.45

Grupa G

Austrija - Poljska 20.45
Severna Makedonila - Letonija 20.45
Izrael - Slovenija 20.45

Grupa I

Kazahstan - Škotska 3:0 (2:0)
Kipar - San Marino 18.00
Belgija - Rusija 20.45

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar