У кафи је лијек за рак простате?

Тврдња да једињења пронађена у кафи спречавају раст ћелија тумора, отпорних на лекове, даје наду многим људима. О чему се тачно ради?

Здравље 21.03.2019 | 14:21
У кафи је лијек за рак простате?
Научници из Јапана утврдили су да једињења која су пронађена у кафи могу да успоре раст или чак зауставе карцином простате. У пилот-студији на мишевима, показало се да два једињења, кахеwеол и цафестол, спречавају раст ћелија тумора које су иначе отпорне на лекове против карцинома.

Научници кажу да је потребан опрез код преношења резултата на људе, али сматрају да би ова два једињења могла да буду кандидати за креирање третмана за карцином простате отпоран на лекове, ако се резултати потврде.

Студија је објављена у часопису "Тхе Простате" и представљена на 34. конгресу Европског удружења уролога у Барселони. Главни аутор студије доктор Хироаки Ивамото са факултета Казанава рекао је да та једињења имају синергијски учинак који доводи до успоравања раста тумора код мишева.

Како их употребити у већој студији

После 11 дана праћења, нетретирани тумори нарасли су и били три и по пута већи од оригиналне величине, а код третираних мишева су увећани за 167 посто од почетне величине.

"Важно је ова открића имати у перспективи. Сада размишљамо како да их употребимо у већој студији, а онда на људима”, каже др Ивамото.

Откриће обећава, али научници са Каназаве факултета упозоравају да људи не би требало да мењају навике везано за испијање кафе.

"Кафа има и позитивне и негативне учинке, а на нама је да нађемо механизме иза ових открића пре размишљања о клиничкој апликацији.”

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар